En ny folkehelseundersøkelse gjennomført av Oslo kommune og Folkehelseinstituttet avdekker et tydelig skille mellom øst- og vestkanten når det gjelder helse og livskvalitet. Undersøkelsen viser at personer med lav utdanning og dårlig økonomi sliter mest med helseproblemer og livskvalitet.
Samtidig er det store forskjeller innad i bydelene. Helsebyråd Thea Kristine Schjerven (H) understreker at undersøkelsen gir viktig kunnskap for å forbedre kommunens tilbud.
Til tross for forskjellene, viser undersøkelsen også at de fleste voksne i Oslo vurderer egen helse som god og føler seg trygge i sitt nærmiljø.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
23 dager siden
En ny folkehelseundersøkelse i Oslo avdekker store forskjeller i helse, trivsel og levekår mellom bydelene. Undersøkelsen viser at vestlige bydeler generelt har bedre helse og sosioøkonomiske forhold, mens østlige bydeler sliter mer med helseproblemer og økonomiske vansker. Sentrumsnære områder har utfordringer knyttet til trangboddhet. Ensomhet er mest utbredt blant unge, og selv om færre røyker, er snusbruk og alkoholkonsum høyere enn i andre fylker. Undersøkelsen viser også kjønns- og aldersforskjeller, der kvinner rapporterer mer om søvnproblemer og ryggplager, og unge voksne sliter mer psykisk.
1 måned siden
En undersøkelse viser at majoriteten av Oslos innbyggere føler seg trygge, men med markante forskjeller. Kvinner rapporterer høyere trygghetsfølelse enn menn, mens Frp-velgere skiller seg ut med større utrygghet. Sosioøkonomiske faktorer, hudfarge og seksuell legning påvirker også trygghetsfølelsen. Samtidig viser statistikk en økning i alvorlig kriminalitet, kombinert med politiets kapasitetsutfordringer og lav oppklaringsprosent. Oslo Handelsstands Forening understreker viktigheten av at alle innbyggere skal føle seg trygge i byen.
21 dager siden
En ny rapport viser at tilliten er lav blant innvandrerbefolkningen i Oslo, noe som fører til splittelse og parallellsamfunn. Økonomiske vansker er utbredt, spesielt blant syrere. Innvandrerkvinner, særlig fra Pakistan og Irak, sliter med helseproblemer, ensomhet og manglende sosial kontakt. Rapporten understreker behovet for målrettede tiltak for å bedre helsehjelpen og øke sysselsettingen blant innvandrere, og oppfordrer arbeidsgivere til å unngå diskriminering. Kvinner fra Somalia og Eritrea er et lyspunkt, da de er mest tilfredse med livet til tross for vanskeligheter.
4 måneder siden
En kartlegging fra VG viser at Oslo skiller seg ut med høy bruk av private helseaktører for ressurskrevende tjenester. Seks av ti brukere i Oslo får tjenester fra private, sammenlignet med to av ti nasjonalt. Dette fører til milliardutbetalinger via en statlig tilskuddsordning, der kommunene får tilbakebetalt en stor andel av kostnadene. Flere bydeler i Oslo sliter med å kontrollere kostnader og kvalitet, og eksperter mener ordningen gir lite insentiv til å holde kostnadene nede. Helsedirektoratet mangler oversikt over kommunenes bruk av private aktører, noe som bekymrer flere politikere.
1 måned siden
En ny undersøkelse fra Opinion og NHO viser at yngre kvinner opplever betydelig dårligere psykisk og fysisk helse sammenlignet med eldre kvinner. Undersøkelsen viser også at mange kvinner opplever at helseplager hemmer dem i arbeidslivet. Et annet funn er at tilliten til fastlegen svekkes, spesielt blant yngre kvinner, som i større grad stoler på helseinfluensere og sin egen mor. Undersøkelsen understreker behovet for økt kunnskap om kvinnehelse i alle ledd, fra fastlegekontoret til arbeidsplassen. Karita Bekkemellem i NHO Geneo mener kvinnehelse må prioriteres.
2 måneder siden
Det medisinske tidsskriftet Lancet refser Norge for økende helseforskjeller, spesielt knyttet til barnefattigdom og sosioøkonomiske ulikheter. Til tross for høy levestandard, lever en økende andel under fattigdomsgrensen. Selv om SSB antyder en liten nedgang i barnefattigdom, øker behovet for sosialhjelp. Lancet oppfordrer Norge til handling for å unngå helseforskjeller i fremtidige generasjoner. Artikkelforfatteren mener Støre har en unik mulighet til å prioritere folkehelse og redusere forskjellene, spesielt i Oslo, hvor levealderen varierer betydelig mellom bydelene. Forebyggende helsearbeid må prioriteres for å sikre et bærekraftig helsevesen.
2 måneder siden
Nye tall fra SSB viser store forskjeller i verdiskapning mellom norske fylker i 2022. Oslo, Rogaland og Vestland hadde en vekst på rundt 8 prosent, mens Innlandet hadde en vekst på kun 1,1 prosent. Oslo skiller seg ut med en verdiskapning per innbygger som er nesten dobbelt så høy som de fleste andre fylker. Forskjellene reduseres når man ser på verdiskapning per sysselsatt, noe som henger sammen med høyere sysselsetting og lavere andel eldre og barn i Oslo. Ifølge en Civita-rådgiver skyldes ikke Oslos posisjon at hovedkontorer er lagt til Oslo, da SSBs metode fordeler omsetning på alle produksjonsenheter.
4 måneder siden
Oslo kommune har fått kritikk for sin bruk av private aktører i helsetjenester, spesielt for ressurskrevende tjenester. En kartlegging viser at seks av ti brukere i Oslo får slike tjenester fra private, mot to av ti i resten av landet. Dette har ført til høye kostnader og manglende kontroll. Helsebyråden har nå gitt Velferdsetaten i oppdrag å utrede tiltak for å bedre situasjonen, med frist i februar. Tiltakene inkluderer å skaffe oversikt over enkeltkjøp, forbedre kvalitetskontroll og vurdere veiledning for bydelene. Nye rammeavtaler er planlagt for 2025. Bergen har redusert bruk av private gjennom politiske føringer.
4 måneder siden
En ny undersøkelse viser økt optimisme rundt nordmenns personlige økonomi for 2025. Sammenlignet med fjoråret, er det en markant økning i andelen som forventer bedre økonomi, mens færre frykter en forverring. Spesielt aldersgruppen 25-45 år er positive, mens de yngre er mer bekymret. Undersøkelsen indikerer også en sterk tro på boligprisvekst, særlig i Oslo, samt en økende sparevilje. Forventninger om lavere inflasjon, gode lønnsoppgjør og lavere rente bidrar til optimismen. Likevel er det fortsatt en del som sliter økonomisk.
2 måneder siden
Ett år etter fylkesoppløsningene er inntrykket blant folk blandet. Noen mener det var en god avgjørelse, mens andre ser det som sløsing. En undersøkelse viser delte meninger i befolkningen. Flere fylkesordførere støtter oppløsningen, selv om mange sliter med dårlig økonomi, mens fylkesordføreren i Akershus kaller det sløsing. Mange innbyggere har ikke merket store endringer i hverdagen, men noen savner tilhørigheten til sitt tidligere fylke. Fylkesordføreren i Vestfold mener at regjeringens endrede inntektssystem, og ikke oppløsningen, er årsaken til dårligere råd.
4 måneder siden
Oslo kommune har et høyt forbruk av private aktører i ressurskrevende helsetjenester, med seks av ti brukere som mottar tjenester fra private, mot to av ti nasjonalt. Dette fører til manglende kostnadskontroll og kvalitetsutfordringer i bydelene. Helsebyråd Saliba Andreas Korkunc (H) vil iverksette strakstiltak og ser på kommunens organisering for å løse problemet. Mangel på kommunale plasser gir bydelene en svak forhandlingsposisjon overfor private. NHO mener private aktører er nødvendige for å dekke behovet og at kommunene selv setter kravene.
1 måned siden
Statsforvalteren har etter et tilsyn avdekket flere mangler ved legevakten i Oslo. Kommunen oppfyller ikke kravet om at 80 prosent av telefonhenvendelsene skal besvares innen to minutter. I perioden undersøkelsen ble utført varierte andelen besvarte anrop innen to minutter mellom 28 og 61 prosent per måned, mens antall ubesvarte anrop varierte mellom 3031 og 9866 per måned. Andre avvik inkluderer manglende opplæring i nødnett for ansatte, manglende helsefaglig kompetanse hos personell på legevaktsentralen, manglende kurs i akuttmedisin og volds- og overgrepshåndtering, samt manglende tilrettelegging for taushetsplikt i venterom. Statsforvalteren mener allmennlegevakten drives med for høy risiko for svikt.
3 måneder siden
En ny sykepleierindeks fra Eiendom Norge viser at en sykepleier kun har råd til 2 prosent av boligene i Oslo. Indeksen måler hvor stor andel av boligene som er tilgjengelig for enslige med vanlige inntekter. Boligmarkedet er generelt tilgjengelig i Norge, men Oslo skiller seg ut med høye priser. For å finansiere en bolig i Oslo, bør man ha en årslønn på 760.000 kroner, mens det i Porsgrunn/Skien er tilstrekkelig med 395.000 kroner. Det har vært en bedring i boligmarkedet rundt Oslo de siste årene, spesielt i Follo og Romerike.
4 måneder siden
En analyse fra SSB viser at innvandrere i Norge har større økonomiske utfordringer enn befolkningen for øvrig. 41 prosent av innvandrere sliter med å betale uforutsette utgifter, og 10 prosent har hatt alvorlige økonomiske problemer det siste året. Mange savner også materielle goder. Dette skyldes blant annet lavere inntekt, trangere boligforhold og sjeldnere boligeie. Selv om inntektsforskjellene har blitt noe mindre de siste årene, er det fortsatt betydelige forskjeller. Flyktninger og de med kort botid i Norge er spesielt utsatt. Undersøkelsen viser også at innvandrere generelt er mindre fornøyd med sin økonomiske situasjon.
3 måneder siden
En undersøkelse viser store forskjeller i priser for 30-dagers bussbillett i norske storbyer. Trondheim har de dyreste billettene for både studenter og voksne, mens Tromsø og Porsgrunn/Skien har de billigste. Fylkesvaraordfører i Trøndelag forklarer de høye prisene i Trondheim med en stor sone 1, som inkluderer flere kommuner. Det diskuteres om man skal redusere sonen for å senke prisen. MDG ønsker et nasjonalt månedskort til 499 kroner, men staten ser utfordringer med dette. Staten bidrar med midler til kollektivtrafikk, men det er uenighet om hvorvidt dette er nok for å senke prisene.