En undersøkelse viser at majoriteten av Oslos innbyggere føler seg trygge, men med markante forskjeller. Kvinner rapporterer høyere trygghetsfølelse enn menn, mens Frp-velgere skiller seg ut med større utrygghet.
Sosioøkonomiske faktorer, hudfarge og seksuell legning påvirker også trygghetsfølelsen. Samtidig viser statistikk en økning i alvorlig kriminalitet, kombinert med politiets kapasitetsutfordringer og lav oppklaringsprosent.
Oslo Handelsstands Forening understreker viktigheten av at alle innbyggere skal føle seg trygge i byen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
23 dager siden
En ny folkehelseundersøkelse gjennomført av Oslo kommune og Folkehelseinstituttet avdekker et tydelig skille mellom øst- og vestkanten når det gjelder helse og livskvalitet. Undersøkelsen viser at personer med lav utdanning og dårlig økonomi sliter mest med helseproblemer og livskvalitet. Samtidig er det store forskjeller innad i bydelene. Helsebyråd Thea Kristine Schjerven (H) understreker at undersøkelsen gir viktig kunnskap for å forbedre kommunens tilbud. Til tross for forskjellene, viser undersøkelsen også at de fleste voksne i Oslo vurderer egen helse som god og føler seg trygge i sitt nærmiljø.
2 måneder siden
En fersk innbyggerundersøkelse viser at tilliten til politiet i Norge har gått ned fra 72 prosent i 2023 til 70 prosent i 2024. Politidirektør Håkon Skulstad uttaler at nedgangen tas på alvor, spesielt siden tilliten har sunket mest blant de som har opplevd negative hendelser. Undersøkelsen viser også at trygghetsfølelsen i sentrum av store kommuner er synkende, særlig blant kvinner. Skulstad oppfordrer til samarbeid mellom politi og kommuner for å snu denne trenden. Selv om tilliten har falt, viser undersøkelsen en generell forbedring i inntrykket av politiet på de fleste områder.
23 dager siden
En ny folkehelseundersøkelse i Oslo avdekker store forskjeller i helse, trivsel og levekår mellom bydelene. Undersøkelsen viser at vestlige bydeler generelt har bedre helse og sosioøkonomiske forhold, mens østlige bydeler sliter mer med helseproblemer og økonomiske vansker. Sentrumsnære områder har utfordringer knyttet til trangboddhet. Ensomhet er mest utbredt blant unge, og selv om færre røyker, er snusbruk og alkoholkonsum høyere enn i andre fylker. Undersøkelsen viser også kjønns- og aldersforskjeller, der kvinner rapporterer mer om søvnproblemer og ryggplager, og unge voksne sliter mer psykisk.
1 måned siden
En ny undersøkelse viser at 48 prosent av Norges befolkning er bekymret for den nåværende verdenssituasjonen, preget av krig, økonomisk uro og polarisering. Kvinner og personer i aldersgruppen 35-44 år er mer bekymret enn menn. De med lavere inntekt og innbyggere i Oslo og Akershus uttrykker størst bekymring. Undersøkelsen viser at mange forsøker å opprettholde en normal hverdag, mens noen søker mer informasjon eller unngår nyheter om temaet. Enkelte føler seg maktesløse eller engstelige som følge av situasjonen.
4 måneder siden
En undersøkelse fra NHO viser at unge i Norge er stadig mer bekymret for økonomi, krig og uro. Økte rente- og levekostnader skaper stor engstelse, og mange er bekymret for norsk økonomi. Samtidig er det en økning i støtten til internasjonalt samarbeid og fokus på psykisk helse i arbeidslivet. Kvinner uttrykker generelt større bekymring enn menn, spesielt når det gjelder rasisme og stress. Klimabekymringen har avtatt noe, men er fortsatt til stede. Undersøkelsen er basert på svar fra 1334 unge i alderen 15-29 år.
2 måneder siden
Oslopolitiet er bekymret for en økning i vold og trusler blant unge, samt aktiviteten i kriminelle nettverk, selv om det totale antallet anmeldelser er stabilt. Politiet har iverksatt tiltak i samarbeid med kommunene, men ser med bekymring på at ungdommer ikke varsler voksne eller politiet om kriminelle forhold. Flere drapsforsøk kan knyttes til konflikter i ungdomsmiljøer. Politiet har spesialisert seg på å inndra straffbart utbytte fra kriminelle nettverk, men opplever samtidig økt press på ressursene, noe som kan påvirke innbyggernes tillit til politiet.
2 måneder siden
Oslo politidistrikt rapporterer om en økning i alvorlig kriminalitet i 2023, spesielt blant ungdom. Anmeldelsesstatistikken viser en generell nedgang i anmeldelser, hovedsakelig på grunn av færre butikktyverier. Likevel har alvorlige saker som omhandler vold og trusler økt, med en markant økning i antall voldssaker der mistenkte er under 18 år. Politiet uttrykker stor bekymring over denne utviklingen og understreker at de tar ungdomskriminaliteten svært alvorlig.
28 dager siden
En rapport fra Norges Fotballforbund viser at Oslo fotballkrets sliter med utrygghet blant spillere og dommere. 21 prosent av spillerne over 16 år opplever engstelse før kamper, en økning fra 2023. Dommere i Oslo er også mest utsatt for trusler og vold. Romsås-leder Adnan Naeem mener problemet skyldes tilskuere som skaper bråk og oppfordrer til økt foreldreinvolvering og strengere konsekvenser for de som skaper problemer. Han mener sosiale forskjeller og områdetilhørighet bidrar til utryggheten.
4 måneder siden
En kartlegging fra VG viser at Oslo skiller seg ut med høy bruk av private helseaktører for ressurskrevende tjenester. Seks av ti brukere i Oslo får tjenester fra private, sammenlignet med to av ti nasjonalt. Dette fører til milliardutbetalinger via en statlig tilskuddsordning, der kommunene får tilbakebetalt en stor andel av kostnadene. Flere bydeler i Oslo sliter med å kontrollere kostnader og kvalitet, og eksperter mener ordningen gir lite insentiv til å holde kostnadene nede. Helsedirektoratet mangler oversikt over kommunenes bruk av private aktører, noe som bekymrer flere politikere.
2 måneder siden
Oslo-politiet uttrykker bekymring for økende vold, ungdomskriminalitet og internasjonale kriminelle nettverk. Politiet ser en økning i alvorlige saker som omhandler vold og trusler, og mange av gjengangerne er unge menn fra minoritetsfamilier. Agder politidistrikt har identifisert flere kriminelle nettverk med internasjonale koblinger, og Oslo-politiet følger nøye med på ekspansjonen av disse nettverkene. Politiet er også oppmerksomme på MC-klubber og deres potensielle involvering i organisert kriminalitet, og de frykter at "bestillingsdrap" kan bli mer vanlig også i Norge.
2 måneder siden
Nye tall fra SSB viser store forskjeller i verdiskapning mellom norske fylker i 2022. Oslo, Rogaland og Vestland hadde en vekst på rundt 8 prosent, mens Innlandet hadde en vekst på kun 1,1 prosent. Oslo skiller seg ut med en verdiskapning per innbygger som er nesten dobbelt så høy som de fleste andre fylker. Forskjellene reduseres når man ser på verdiskapning per sysselsatt, noe som henger sammen med høyere sysselsetting og lavere andel eldre og barn i Oslo. Ifølge en Civita-rådgiver skyldes ikke Oslos posisjon at hovedkontorer er lagt til Oslo, da SSBs metode fordeler omsetning på alle produksjonsenheter.
14 dager siden
Ny forskning fra Oslo Met og UiO viser at kvinner er mer sårbare for selvmord ved økonomiske problemer enn menn. Studien, som gransket over 5000 selvmord mellom 2009 og 2018, fant at kvinner med betalingsproblemer har dobbelt så høy risiko for å begå selvmord sammenlignet med menn i samme situasjon. Forskere mener dette kan skyldes ulik risikovillighet og at kvinner oftere søker trygghet. En skilsmisse er også en betydelig faktor. Selv om det totale antallet selvmord økte i fjor, er selvmordsraten lavere enn tidligere topper.
1 måned siden
En fersk undersøkelse fra Opinion viser en markant økning i frykten for krig i Norge. Nå tror 16 prosent av nordmenn at det er sannsynlig med krig innen fem år, mot kun 6 prosent i fjor. Samtidig uttrykker et klart flertall (60 prosent) manglende tillit til Norges forsvarsevne. Undersøkelsen avdekker også en nedgang i tilliten til at NATO vil garantere Norges sikkerhet. I tillegg er det en økende andel som tror at andre NATO-land kan bli angrepet militært. En seniorrådgiver i Opinion peker på Donald Trump som en faktor som har bidratt til økt usikkerhet.
4 måneder siden
Frp-leder Sylvi Listhaug delte en rapport fra SSB som viser overrepresentasjon av siktelser blant unge somaliske menn i Oslo. Hun beskrev tallene som dramatiske og mente de viser problemer knyttet til enkelte innvandrergrupper. SSB påpekte at statistikken ikke sier noe om hvor mange individer som er kriminelle, men om antall siktelser, og at få personer kan stå bak mange lovbrudd. Frp fastholder at tallene viser en alvorlig utvikling og kobler dette til innvandringspolitikken. SSB understreker at levekår og botid i Norge er viktige faktorer for å forstå statistikken.
21 dager siden
Nye tall viser en betydelig økning i ungdomsran, noe som har ført til kritikk fra Høyre mot regjeringens kriminalpolitikk. Statistikken indikerer en nedgang i den totale ungdomskriminaliteten, men samtidig en økning i alvorlige lovbrudd som ran, trusler og vold. Arbeiderpartiet påpeker at mange ungdommer i utsatte områder sliter med sosioøkonomiske problemer og marginalisering, og de etterlyser mer forebyggende arbeid. Politiets Fellesforbund uttrykker bekymring for at det er færre ressurser tilgjengelig for forebygging. Regjeringen svarer at de har økt politibudsjettet og prioriterer forebyggende tiltak, samtidig som de understreker at politimesterne selv prioriterer innenfor sine respektive distrikter.