Sykepleierforbundet advarer om at økende mangel på sykepleiere kan føre til sentralisering av helsetjenester, spesielt i distriktene. Leder Lill Sverresdatter Larsen peker på lav lønn som en viktig årsak til at sykepleiere velger andre yrker, og viser til at kommuner sliter med å oppfylle lovpålagte oppgaver.
Hun mener lønnsøkning er et effektivt virkemiddel, og viser til et eksempel der en kommune fylte opp ledige stillinger ved å øke lønningene.
Larsen etterlyser også en langsiktig helseplan for å sikre rekruttering og bedre arbeidsforhold for sykepleiere, samt en førstelinjeledelsesreform.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Sykepleier Charlotte Hermansen i Vågan kommune reagerer på at ferievikarer får bedre betalt enn fast ansatte. Kommunen betaler vikarer, som sykepleiere, vernepleiere og medisinstudenter, en timelønn på 400 kroner, mens en erfaren sykepleier tjener 315 kroner timen. Kommunalsjefen forklarer at dette er nødvendig for å rekruttere vikarer i konkurranse med andre kommuner, etter å ha slitt med å finne kvalifisert arbeidskraft. Norsk Sykepleierforbund mener dette er urimelig overfor fast ansatte, og at det er viktig å satse på dem. Hovedtillitsvalgt i Vågan understreker at ordningen ikke kan fortsette og ønsker å øke grunnbemanningen for å redusere behovet for vikarer.
22 dager siden
Kommuner over hele landet ansetter fastleger for å løse rekrutteringsutfordringene, men dette fører til økonomisk press og nødvendighet for å kutte i andre kommunale tjenester. Fredrikstad er et eksempel der kommunen bruker millioner på å lønne fastleger og drive legekontor. Dette har ført til kortere ventelister, men også til mindre penger til andre viktige tjenester som hjemmesykepleie. Kommunesektorens organisasjon (KS) mener ordningen ikke er bærekraftig og at det er nødvendig med strukturelle endringer. Helse- og omsorgsministeren påpeker at situasjonen har blitt bedre og at regjeringen jobber med en stortingsmelding om allmennlegetjenesten.
1 måned siden
Artikkelen belyser bekymringer rundt nedskjæringer i skolehelsetjenesten og helsestasjonstilbudet. Lederen for helsesykepleierne i Norsk Sykepleierforbund, Ann Karin Swang, kritiserer kommunene for å kutte i forebyggende tiltak, noe hun mener vil føre til større problemer på sikt. Arendal kommune nevnes som et eksempel der kutt i skolehelsetjenesten er foreslått grunnet økonomiske vanskeligheter. Swang foreslår at staten øremerker midler til skolehelsetjenesten for å sikre at pengene brukes til dette formålet. Helseminister Jan Christian Vestre åpner for at øremerking kan bli aktuelt dersom kommunene ikke prioriterer satsingen. Under koronapandemien økte psykisk uhelse og skolefravær da helsesykepleiere ble omdisponert, noe som understreker viktigheten av deres tilstedeværelse.
26 dager siden
Sykepleierforbundet er kritisk til regjeringens ventetidsløfte fordi tillitsvalgte ikke blir tilstrekkelig involvert i prosessen. Atten av tjue foretakstillitsvalgte har ikke signert avtalen, da de mener overtidsbruken er ulovlig. Sykepleierne rapporterer om avtaler med dårlige betingelser, som manglende betaling ved pasientfravær. Forbundslederen understreker at dette ikke handler om lønn, men om pasient- og ansattes sikkerhet. Helseministeren sier han vil følge opp kritikken og sikre bedre involvering.
2 måneder siden
Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) slår alarm om økende ventetider i helsekøene, til tross for tidligere forbedringer. Nye tall viser en økning i ventetiden for påbegynt helsehjelp. Vestre har gitt sykehusledere klar beskjed om å prioritere nedbemanning av ventetider, øke kapasiteten og bruke tildelte midler effektivt. Han understreker behovet for å inkludere ansatte i arbeidet og vurdere økt bruk av private aktører. NHO kritiserer Vestre og mener regjeringen bør satse på langsiktige løsninger som faste stillinger istedenfor overtid.
3 måneder siden
Sykefraværet i helsesektoren er et økende problem, spesielt blant kvinnelige sykepleiere i 30-årene. Ved St. Olavs Hospital har denne gruppen opplevd en økning på 42 prosent de siste fem årene. Helseminister Jan Christian Vestre har nå gitt helseforetakene i oppdrag å redusere sykefraværet til førpandeminivå. Årsakene til det høye fraværet er sammensatte, men inkluderer tungt arbeid, høyt arbeidspress, ugunstige turnuser, manglende oppfølging og psykiske lidelser. Kommunene opplever også høyt sykefravær, noe som fører til økt bruk av vikarer og overtid, og skaper en ond sirkel med økt belastning på de ansatte som er på jobb.
5 dager siden
Tåsenhjemmet i Oslo har innført en arbeidsmodell der sykepleiere kun utfører helseoppgaver, mens serviceoppgaver som rengjøring, matlaging og adspredelse utføres av ansatte med bakgrunn fra hotellbransjen. Dette tiltaket svarer på det økende behovet for helsepersonell i eldreomsorgen, som ifølge rapporter vil kreve 70 000 flere helsefagarbeidere innen 2040. Ved å skille helse- og serviceoppgaver kan sykehjemmet redusere antall helsepersonell med en tredjedel og samtidig opprettholde kvaliteten på tjenestene. Høyre-leder Erna Solberg mener dette er et nødvendig og smart grep for å løse fremtidens utfordringer i helsevesenet. Selv om noen sykepleiere savner den tradisjonelle arbeidsformen, understrekes det at omstilling er nødvendig for å møte eldrebølgen og mangel på helsepersonell.
24 dager siden
En 23 år gammel sykepleier har sluttet etter bare syv måneder i yrket, frustrert over lav bemanning og mangel på tid til pasientene. Hun beskriver konstant dårlig samvittighet og følelsen av utilstrekkelighet. Unio-leder Steffen Handal advarer om en alvorlig krise i helsesektoren, forverret av regjeringens 'Ventetidsløftet', som han mener øker presset på de ansatte. Helse- og omsorgsministeren har invitert den tidligere sykepleieren til et møte. Norsk Sykepleierforbund støtter 'Ventetidsløftet', og er uenig med Unio-lederen.
4 måneder siden
En helsetopp i Bergen advarer om at helsetjenesten kan komme ut av kontroll på grunn av økende press og bemanningsutfordringer. Eldre innbyggere opplever at helsepersonell har det travelt, og kommunen forventer å måtte redusere tjenestetilbudet i fremtiden. Antallet eldre vil øke betydelig de neste årene, noe som vil forverre situasjonen. Samtidig opplever helsepersonell mer ansvar og tettere samarbeid etter omorganisering, men det er fortsatt behov for flere hender i helsetjenesten.
1 måned siden
Asker kommune sliter med en bemanningskrise i barnehagene, der ansatte bruker fritiden sin for å kompensere for manglende ressurser. En kartlegging viser at bemanningen sjelden oppfyller normen, noe som fører til at ansatte føler seg utilstrekkelige og vurderer å slutte i yrket. Kommunen ber nasjonale myndigheter om å sikre bedre bemanning og økte ressurser. Kunnskapsministeren anerkjenner utfordringene, men mener dagens bemanningsnorm er et godt utgangspunkt og vil fokusere på å redusere sykefravær og rekrutteringsproblemer.
1 dag siden
Antall søkere til barnehagelærerstudiet faller kraftig. Dette skaper bekymring for bemanningssituasjonen i norske barnehager.
23 dager siden
Hattfjelldal kommune innfører en rotasjonsordning, også kalt «nordsjøturnus», for å sikre legetjenester. Leger jobber redusert tid mot en årslønn på 1,3 millioner kroner for en 60 prosent stilling. En lege fra Oslo ser frem til å kombinere jobb med friluftsliv i distriktet. Ordningen innebærer at leger jobber i perioder, for eksempel to uker på og fire uker av. En studie bekrefter at flere kommuner har tatt i bruk denne typen turnus for å rekruttere og beholde leger, spesielt i mindre sentrale strøk. Forskere forventer økt bruk av slike ordninger, men understreker behovet for et tydelig regelverk. Kommunenes Sentralforbund (KS) påpeker at dette fører til økte kostnader for kommunene.
3 måneder siden
LO advarer om at boligkrisen i storbyene kan føre til mangel på samfunnskritisk arbeidskraft. En ny boligindeks viser at boligkjøpskraften faller i Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø, mens den er høyere i distriktene. Enslige helsefagarbeidere har råd til en svært liten andel av boligene, mens husholdninger med to inntekter har noe bedre, men fortsatt begrenset, kjøpekraft. LO mener det er behov for en aktiv boligpolitikk for å sikre at arbeidsfolk har råd til å bo der arbeidsplassene er.
19 dager siden
Finansminister Jens Stoltenberg slår alarm om at Norge står overfor en alvorlig mangel på arbeidskraft i helse- og omsorgssektoren. Veksten i antall personer i arbeid vil falle dramatisk, mens behovet for arbeidskraft i helsesektoren fortsetter å øke. Stoltenberg understreker at arbeidskraften er Norges viktigste ressurs, viktigere enn olje og gass. Arbeidsminister Tonje Brenna fremhever behovet for å inkludere flere innvandrere, eldre og personer med helserelaterte problemer i arbeidslivet, samt redusere sykefraværet blant kvinner. Regjeringen vurderer tiltak som regelendringer og pensjonsreform for å møte utfordringen.
4 måneder siden
Fastleger i Ålesund slår alarm om kritisk mangel på leger som fører til overbelastning og fare for kollaps i legevakten. Mange leger har fritak fra legevakt på grunn av høyt arbeidspress, og de gjenværende legene må ta flere vakter. Dette skjer samtidig som over 160 000 nordmenn står uten fastlege. Kommunen har økt antall vakter per lege, noe som forverrer situasjonen. Legene beskriver uforsvarlige arbeidsforhold med lange vakter og lite hvile. Allmennlegeforeningen erkjenner utfordringene, men mener situasjonen er stabilisert. Kommuneoverlegen oppfordrer til solidaritet blant legene, men legene mener det er behov for flere fastleger og faste leger på legevakten.