Regjeringen foreslår å flytte flere fastlegeoppgaver til sykepleiere og vil kompensere legene for dette. Helseministeren argumenterer for at dette vil frigjøre ressurser og forbedre samarbeidet i helsetjenesten.
Sykepleierforbundet er positivt innstilt, mens Legeforeningen er skeptisk og påpeker at tidligere forsøk ikke har ført til ønsket avlastning for legene.
Notodden kommune har imidlertid gode erfaringer med å la sykepleiere utføre legeoppgaver, noe som har frigjort tid for legene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
21 dager siden
Helseminister Jan Christian Vestre (Ap) foreslår en fastlegereform med 13 punkter for å modernisere og bedre tilgjengeligheten. Sentralt er krav om digitale konsultasjoner hos alle fastleger, samt en offentlig nettlege. Reformen inkluderer også endringer i finansiering, der basistilskuddet økes og kommunene får mer kontroll over lønnsmodellen. Utdanningskrav for legevaktleger senkes, og sykepleiere kan overta flere oppgaver. Kritikere påpeker mulige utfordringer knyttet til legens rolle og kvaliteten på tjenestene, spesielt i distriktene, samt faren for at nettleger overser alvorlige symptomer.
21 dager siden
Regjeringen har presentert forslag til endringer i fastlegeforskriften for å modernisere ordningen. Helseministeren understreker at forbedringer er nødvendig for å sikre at fastlegetjenesten er innbyggernes førstevalg. Blant forslagene er å heve aldersgrensen for fastleger til 80 år og innføre plikt til å tilby videokonsultasjoner. Regjeringen ønsker også en prøveordning med offentlig nettlege for å avlaste fastleger med fulle timeplaner. Totalt er det foreslått 13 grep for å modernisere fastlegetjenesten.
2 måneder siden
Helseminister Jan Christian Vestre vil redusere ventetidene i helsevesenet ved å kjøpe kapasitet fra private og bruke mer overtid. Opposisjonen er kritisk: Høyres Tone Trøen mener det er provoserende å be helsepersonell rydde opp i regjeringens rot. Frps Bård Hoksrud hevder dugnad har gitt økte kostnader og sykefravær, og vil omfordele oppgaver mellom privat og offentlig. Statssekretær Karl Kristian Bekeng avviser kritikken.
2 måneder siden
Rødt-politiker Mímir Kristjánsson ønsker å utvide egenmeldingsdager fra 3 til 16 for å redusere unødvendige legebesøk og frigjøre ressurser i helsevesenet. Høyre er uenig og frykter økt sykefravær, og mener Norge heller bør stramme inn på ordningen. Et ekspertutvalg ledet av Kjetil Telle foreslo også å utvide egenmeldingsdager for å avlaste fastlegene, men understreker at de ikke har undersøkt effekten på sykefraværet. Høyre mener fastlegene bør få betalt for å friskmelde pasienter. Forslaget skal behandles i Stortinget om en måneds tid.
4 måneder siden
Helseminister Jan Christian Vestre presenterer planer for å skaffe 170.000 nye årsverk i helsesektoren, som er nødvendig på grunn av en aldrende befolkning. Han foreslår at deltidsansatte jobber fulltid, noe som kan gi 55.000 ekstra årsverk. Vestre mener også at det er nødvendig med effektivisering, både gjennom teknologi og ved å redusere byråkrati. Han påpeker at 30 minutter spart per dag for helsepersonell kan gi 4500 ekstra årsverk. Regjeringen har iverksatt tiltak som utvidede åpningstider, oppgavedeling og bruk av private aktører for å redusere sykehuskøer og ventetider. Vestre tror målet vil nås neste år.
20 dager siden
Regjeringen har foreslått en lovendring som gir mulighet for å innføre godkjenningsordninger for private tilbydere av helse- og omsorgstjenester. Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) fremhever at dette vil sikre kvalitet og bedre ressursbruk, og fungere som en kvalitetssikring der godkjente aktører mottar et «kvalitetsstempel» fra det offentlige. Lovendringen kan også gi regjeringen mulighet til å begrense nyetableringer av private helseaktører i områder med mangelfull akuttberedskap. Fremskrittspartiets Bård Hoksrud er kritisk til forslaget og mener det vil vanskeliggjøre pasientenes mulighet til å ta frie behandlingsvalg.
22 dager siden
Kommuner over hele landet ansetter fastleger for å løse rekrutteringsutfordringene, men dette fører til økonomisk press og nødvendighet for å kutte i andre kommunale tjenester. Fredrikstad er et eksempel der kommunen bruker millioner på å lønne fastleger og drive legekontor. Dette har ført til kortere ventelister, men også til mindre penger til andre viktige tjenester som hjemmesykepleie. Kommunesektorens organisasjon (KS) mener ordningen ikke er bærekraftig og at det er nødvendig med strukturelle endringer. Helse- og omsorgsministeren påpeker at situasjonen har blitt bedre og at regjeringen jobber med en stortingsmelding om allmennlegetjenesten.
2 måneder siden
Sykepleierforbundet advarer om at økende mangel på sykepleiere kan føre til sentralisering av helsetjenester, spesielt i distriktene. Leder Lill Sverresdatter Larsen peker på lav lønn som en viktig årsak til at sykepleiere velger andre yrker, og viser til at kommuner sliter med å oppfylle lovpålagte oppgaver. Hun mener lønnsøkning er et effektivt virkemiddel, og viser til et eksempel der en kommune fylte opp ledige stillinger ved å øke lønningene. Larsen etterlyser også en langsiktig helseplan for å sikre rekruttering og bedre arbeidsforhold for sykepleiere, samt en førstelinjeledelsesreform.
23 dager siden
Hattfjelldal kommune innfører en rotasjonsordning, også kalt «nordsjøturnus», for å sikre legetjenester. Leger jobber redusert tid mot en årslønn på 1,3 millioner kroner for en 60 prosent stilling. En lege fra Oslo ser frem til å kombinere jobb med friluftsliv i distriktet. Ordningen innebærer at leger jobber i perioder, for eksempel to uker på og fire uker av. En studie bekrefter at flere kommuner har tatt i bruk denne typen turnus for å rekruttere og beholde leger, spesielt i mindre sentrale strøk. Forskere forventer økt bruk av slike ordninger, men understreker behovet for et tydelig regelverk. Kommunenes Sentralforbund (KS) påpeker at dette fører til økte kostnader for kommunene.
20 dager siden
Regjeringen har presentert en fastlegereform bestående av 13 hovedgrep, med fokus på økt digitalisering og et forenklet takstsystem. Leger skal få mulighet til å jobbe til de er 80 år, og må tilby digitale tjenester som timebestilling og konsultasjoner. En prøveordning med kommunal nettlege skal redusere ventetiden. Lege Harald Dobloug er positiv til digitaliseringen, mens Allmennlegeforeningen er usikker på finansieringseffektene og digitaliseringens avlastende effekt, og etterlyser forutsigbarhet i allmennlegetjenesten.
2 måneder siden
Helseminister Jan Christian Vestre har bedt sykehusene om å iverksette tiltak for å redusere ventetidene i helsevesenet. Målet er å redusere ventetidene til 2019-nivå innen juni 2025, noe som innebærer en reduksjon fra 74 til 60 dager. Tiltakene inkluderer økt bruk av private helsetjenester og tilbud om ekstraarbeid til helsepersonell gjennom kvelds- og helgepoliklinikker. Helseforetakene erkjenner at dette krever en betydelig innsats, og understreker at ordningen er frivillig for de ansatte. Fagforeninger støtter satsingen, men er opptatt av at det ikke skal øke presset på helsepersonell. Myndighetene åpner også for en helsereform for å fornye helsetjenesten på sikt.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer for å øke antall egenmeldingsdager for å redusere belastningen på leger og unngå unødvendige legebesøk. Dagens system krever sykemelding etter tre dager, noe som fører til sløsing med legeressurser og unødvendige konsultasjoner. Et forsøk med 365 dagers egenmelding viste positive resultater med redusert sykefravær i flere virksomheter, blant annet i Mandal kommune. Artikkelen foreslår å lovfeste åtte dagers egenmelding for alle, eller vurdere 16 eller 365 dagers egenmelding, for å redusere presset på helsevesenet og gi mer tillit til arbeidstakere.
2 måneder siden
Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) slår alarm om økende ventetider i helsekøene, til tross for tidligere forbedringer. Nye tall viser en økning i ventetiden for påbegynt helsehjelp. Vestre har gitt sykehusledere klar beskjed om å prioritere nedbemanning av ventetider, øke kapasiteten og bruke tildelte midler effektivt. Han understreker behovet for å inkludere ansatte i arbeidet og vurdere økt bruk av private aktører. NHO kritiserer Vestre og mener regjeringen bør satse på langsiktige løsninger som faste stillinger istedenfor overtid.
5 dager siden
Tåsenhjemmet i Oslo har innført en arbeidsmodell der sykepleiere kun utfører helseoppgaver, mens serviceoppgaver som rengjøring, matlaging og adspredelse utføres av ansatte med bakgrunn fra hotellbransjen. Dette tiltaket svarer på det økende behovet for helsepersonell i eldreomsorgen, som ifølge rapporter vil kreve 70 000 flere helsefagarbeidere innen 2040. Ved å skille helse- og serviceoppgaver kan sykehjemmet redusere antall helsepersonell med en tredjedel og samtidig opprettholde kvaliteten på tjenestene. Høyre-leder Erna Solberg mener dette er et nødvendig og smart grep for å løse fremtidens utfordringer i helsevesenet. Selv om noen sykepleiere savner den tradisjonelle arbeidsformen, understrekes det at omstilling er nødvendig for å møte eldrebølgen og mangel på helsepersonell.
2 måneder siden
Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) erkjenner at offentlige utgifter må brukes mer effektivt, og at utgiftene ikke kan fortsette å ese ut. Regjeringen vil starte reformer for økt konkurransekraft og produktivitet, og vil involvere fagfolk og tillitsvalgte i prosessen gjennom trepartssamarbeidet. Et sentralt mål er å digitalisere offentlig sektor og fjerne tidstyver i helsevesenet, slik at helsepersonell kan bruke mer tid på pasientbehandling. Vestre ønsker også å redusere pasienters opplevelse av å bli kasteballer mellom kommunehelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten, og åpner for mer bruk av private aktører for å redusere ventetider, etter avtale med de offentlige sykehusene.