En dansk studie har analysert nesten 80 000 sædprøver fra menn som søkte hjelp for infertilitet, og funnet en sammenheng mellom sædkvalitet og levealder. Menn med høy sædkvalitet levde i gjennomsnitt lenger enn de med lav sædkvalitet.
Det er foreløpig ukjent hva som forårsaker denne sammenhengen, men fedme kan være en felles risikofaktor. Medisinsk behandling og en sunn livsstil kan forbedre sædkvaliteten, men er ingen garanti for bedre sædkvalitet.
OsloMet forsker på kunstig intelligens for å utvikle nye metoder for sædanalyse, som potensielt kan brukes av fastleger eller menn selv.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
FHI leder en internasjonal studie for å undersøke årsakene til økende infertilitet og gjentatte spontanaborter, da mange par ikke vet hvorfor de sliter med å få barn. Bruken av assistert befruktning øker, men det mangler nasjonalt register og kunnskap om de langsiktige konsekvensene, spesielt for kvinner som gjennomgår IVF-behandling. Studien følger unge voksne fra fosterlivet for å se hvordan miljøfaktorer og livsstil påvirker fertiliteten. Selv om fødselstallene har økt, peker SSB på en nedgang i fruktbarheten, hovedsakelig fordi kvinner venter lenger med å få barn.
1 måned siden
En studie fra Polen antyder at ekteskap tredobler risikoen for fedme hos menn, men ikke hos kvinner. Ekteskap øker også sjansen for overvekt hos menn. Forskere mener livsstilsendringer som økte porsjonsstørrelser og mindre aktivitet kan være årsaken. Komiker Espen P.A. Lervaag støtter funnene og mener menn slutter å fokusere på utseendet etter ekteskapet. Lege Daniel Sørli påpeker at ekteskap er en beskyttende faktor mot tidlig død for menn, og at det kan være bedre å være litt rundere og leve lenger med en kone.
4 dager siden
Ny forskning antyder en sammenheng mellom sivilstand og vektøkning hos menn. Flere studier peker på at menn legger på seg etter å ha flyttet sammen med en kvinne.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler debatten rundt aldersgrenser for fedre, etter forskning på konsekvenser for barn. I 2023 var det over 80 norske menn i 60-årene som ble fedre. Argumenter fremhever viktigheten av å vurdere aspekter ved å få barn i voksen alder, inkludert evnen til å være en støtte over tid. Mens kvinner har en lovbestemt aldersgrense for assistert befruktning, mangler dette for menn. Forskning indikerer en økt risiko for nevroutviklingsforstyrrelser hos barn med eldre fedre, men også potensielle fordeler som trygghet og god økonomi. Helsedirektoratet vurderer nå relevansen av en øvre aldersgrense for fedre.
2 måneder siden
En ny britisk studie viser at personer med ADHD har betydelig kortere forventet levealder. Kvinner med ADHD kan leve opptil 11 år kortere, mens menn i snitt lever 4,5 til 9 år kortere enn befolkningen ellers. Forskere analyserte helsedata fra over 30 000 personer med ADHD og fant en klar sammenheng mellom diagnosen og redusert levealder. Overdødeligheten skyldes delvis sykdommer som kunne vært forebygget, genetisk disposisjon for andre sykdommer og økt risiko for ulykker. Studien viser også at kun en liten andel av voksne med ADHD har fått en diagnose, noe som understreker behovet for økt oppmerksomhet, tilrettelegging og behandling.
2 måneder siden
En ny studie presentert på ASCO GU viser at kombinasjonen av medisinene Xtandi og Talzenna forlenger livet til menn med prostatakreft (mCRPC). Studien, kalt Talapro-2, viste en økning i median overlevelse på åtte måneder og utsatte forverringen av kreften med 14 måneder. Uro-onkolog Jan Oldenburg ved Ahus, som var medforfatter av studien, kaller funnene oppsiktsvekkende og sier at behandlingen kan være aktuell for en større pasientgruppe enn tidligere antatt. Resultatene viste sterkest effekt hos pasienter med genmutasjoner, men også en tydelig effekt i den uselekterte gruppen. Behandlingen er allerede EMA-godkjent, men foreløpig lite brukt i Norge.
4 måneder siden
En ny svensk studie har funnet en sammenheng mellom melkeinntak og økt risiko for hjertesykdom hos kvinner. Studien, som fulgte 60 000 kvinner og 40 000 menn over 30 år, viser at risikoen for hjertesykdom øker med mengden melk kvinnene drikker. Det ble ikke funnet en tilsvarende sammenheng hos menn eller ved inntak av fermenterte meieriprodukter som ost og yoghurt. Forskere understreker at funnene er foreløpige og at det er behov for mer forskning før man kan gi konkrete kostholdsråd. De advarer også mot å trekke forhastede konklusjoner basert på denne ene studien, men antyder at kvinner kan ha nytte av å velge fermenterte melkeprodukter fremfor søtmelk.
2 måneder siden
En ny studie fra Folkehelseinstituttet (FHI) viser at antall barn kan påvirke risikoen for å utvikle demens senere i livet. Studien, som analyserte data fra nesten 10 000 deltakere over 70 år, fant at personer med to eller tre barn hadde lavest risiko for å utvikle demens. Både barnløse og de med kun ett barn hadde 30 prosent høyere risiko, mens de med fire eller flere barn hadde 12 prosent høyere risiko sammenlignet med to- og trebarnsfamilier. Forskerne undersøkte mulige forklaringer, men fant ingen klare årsaker. De peker på at sosialt engasjement og støtte fra barn kan bidra til å opprettholde kognitiv funksjon.
2 måneder siden
En dansk studie med data fra 2,2 millioner kvinner viser at hormonell prevensjon øker risikoen for blodpropp i hjerne og hjerte. Risikoen er størst for de som bruker p-piller, p-ring og p-plaster som inneholder både østrogen og gestagen. Gestagenpiller gir en mindre risikoøkning, mens hormonspiral ikke viste økt risiko. Forskere understreker at den faktiske risikoen er lav, men at leger bør ta dette med i betraktningen ved forskrivning. Det er viktig å vurdere både fordeler og ulemper, samt individuelle risikofaktorer. Studien påpeker også behovet for mer forskning på positive effekter av hormonell prevensjon.
2 måneder siden
En studie publisert i The Lancet viser at Norge er det eneste av 20 vesteuropeiske land hvor forventet levealder fortsetter å øke. I de andre landene stoppet økningen i forventet levealder opp allerede etter 2011. Studien viser også at pandemien ikke hadde noen målbar effekt på forventet levealder i Norge, Sverige, Irland, Island, Danmark og Belgia. Ifølge Statistisk sentralbyrå var forventet levealder i Norge i 2023 81,4 år for menn og 84,6 år for kvinner.
1 måned siden
En dansk studie har analysert populære takeaway-retter og funnet høyt innhold av fett, salt og kalorier. Halvparten av rettene inneholdt for mye mettet fett, og enkelte overskred det anbefalte daglige saltinntaket. Ernæringsfysiolog Tine Sundfør anbefaler å begrense inntaket av slik mat til et par ganger i måneden. Samtidig viser tall fra Wolt og Foodora at nordmenn bestiller mer takeaway, men det er også økende interesse for vegetariske alternativer. Sundfør mener mindre justeringer i menyene kan bidra til sunnere takeaway-alternativer.
4 måneder siden
Ny britisk forskning viser at menn med økt risiko for hjerte- og karsykdommer kan utvikle demens opptil ti år tidligere enn kvinner med samme risiko. Studien, som omfatter 34 000 personer, analyserte data fra UK Biobank og fant at menn er mest utsatt i aldersgruppen 55-64 år, mens kvinner er mest utsatt i alderen 65-74 år. Forskningen understreker viktigheten av å forebygge hjerte- og karsykdommer, som er den vanligste dødsårsaken globalt, for å redusere risikoen for demens. Risikofaktorer inkluderer fedme, høyt blodtrykk, røyking og mangel på fysisk aktivitet. Studien konkluderer med at forebyggende tiltak bør iverksettes tidligere for menn enn for kvinner.
2 dager siden
Flere personer rammes av demens, men den individuelle risikoen har gått ned. Forskere peker på livsstil og utdanning som mulige årsaker.
2 måneder siden
En ny britisk studie viser at personer med ADHD kan forvente å leve 7-9 år kortere enn personer uten diagnosen. Dette knyttes til økt risiko for ulykker, selvskading og livsstilssykdommer. Geir Kåre Nyland, som fikk diagnosen i voksen alder, deler sine erfaringer. Professor Josh Stott mener at et helsevesen tilpasset personer med ADHD, samt mer psykologisk hjelp, kan bidra til å øke levealderen. Nyland understreker også viktigheten av å finne positive utløp for stimuli gjennom for eksempel trening eller kunst.
1 måned siden
En tilfeldig PSA-test reddet Kjetil Nerland fra prostatakreft, og nå starter en pilotstudie på Akershus universitetssykehus for å innføre et nasjonalt screeningprogram. Helseministeren ønsker å redusere dødeligheten av prostatakreft. Programmet skal gi alle menn tilbud om PSA-test, men møter kritikk for potensiell overbehandling. Målet er tidlig oppdagelse og å unngå unødvendig behandling. Kreftforeningen støtter initiativet og håper det vil redde liv.