En ny dansk undersøkelse viser at eldre mennesker er lykkeligere enn yngre, med en topp rundt 74 år, noe som bekrefter funn fra en lignende norsk studie fra 2023. Lykkeforsker Meik Wiking forklarer at eldre prioriterer bedre, men antyder også at dødelighet blant ulykkelige kan påvirke resultatene.
Økonomisk trygghet, gode pensjoner og tilgang til helsetjenester bidrar til lykkefølelsen i Norden. Menn og kvinner er omtrent like lykkelige, men unge under 25 år er minst lykkelige sammenlignet med de over 65 år.
Faktorer som positive tanker og gode relasjoner spiller også en viktig rolle.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Ny forskning fra BI viser at lykke ikke nødvendigvis øker med inntekt. Studien viser at relasjoner, helse og genetikk er viktigere faktorer for lykkefølelsen. Lykkenivået stiger frem til man tjener 800.000 kroner, men kan synke når inntekten nærmer seg én million. Forskningen får støtte fra FHI, men sammenhengen mellom utdanning og lykke diskuteres. Begge forskningsinstitusjonene understreker viktigheten av å fokusere på mellommenneskelige relasjoner og aktiviteter som fremmer glede og velvære.
4 måneder siden
En ny undersøkelse viser økt optimisme rundt nordmenns personlige økonomi for 2025. Sammenlignet med fjoråret, er det en markant økning i andelen som forventer bedre økonomi, mens færre frykter en forverring. Spesielt aldersgruppen 25-45 år er positive, mens de yngre er mer bekymret. Undersøkelsen indikerer også en sterk tro på boligprisvekst, særlig i Oslo, samt en økende sparevilje. Forventninger om lavere inflasjon, gode lønnsoppgjør og lavere rente bidrar til optimismen. Likevel er det fortsatt en del som sliter økonomisk.
2 måneder siden
En artikkel i Fredriksstad Blad viser at nordmenn over 60 år føler seg yngre enn sin faktiske alder, i snitt 14 år. Dette skyldes sunnere livsstil med mindre røyking og mer aktivitet. Samtidig står Fredrikstad kommune overfor en stor økning i antall eldre, noe som krever en omstilling av eldreomsorgen. Fremtidens løsning innebærer mer hjemmebasert omsorg, bruk av teknologi og fokus på rehabilitering, fordi færre vil få sykehjemsplass.
3 måneder siden
Artikkelen utforsker den ideelle alderen for ekteskap basert på forskning og statistikk. Studier viser at par som gifter seg mellom 28 og 32 år har lavere skilsmissefrekvens. Det påpekes at større aldersforskjell mellom partnere øker risikoen for skilsmisse. I Norge er gjennomsnittsalderen for ekteskap stigende, med 39,9 år for menn og 37,3 år for kvinner i 2023. Utdanning, karriere og økonomisk stabilitet er viktige faktorer som påvirker beslutningen om når man skal gifte seg. Artikkelen konkluderer med at det viktigste er at man føler seg klar og trygg, og at den beste alderen for ekteskap er et personlig valg.
2 måneder siden
Artikkelen belyser en forventet økning i depresjon blant eldre i Norge, og understreker at få mottar nødvendig psykisk helsehjelp. Det fremheves at samfunnet må bli bedre på å inkludere og verdsette eldre, samt forebygge ensomhet. Psykiater Eivind Aakhus påpeker at selvmord blant eldre menn er en økende trend. Fastlege Lars Christian Kvalbein-Olsen mener samfunnet har skapt et bilde av at alderdom betyr å visne bort, noe som bidrar til depresjon. Birgit Sørby (81) oppfordrer eldre til å engasjere seg på nytt og etterlyser mer informasjon om tilbud for seniorer.
1 måned siden
FNs årlige lykkerapport viser at Norge er det minst lykkelige landet i Norden, til tross for god økonomi. Finland topper listen for åttende år på rad. Forskere peker på økende sosiale ulikheter, pessimisme rundt fremtiden og tilvenning til velstand som mulige årsaker. Finnerne scorer høyt på nøkternhet, god fordelingspolitikk og likestilling. Undersøkelser viser at relasjoner og helse er viktigere for lykke enn økonomi. Livskvaliteten i Norge har falt blant de yngre, noe som kan skyldes lavere forventninger til fremtiden.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer mot Unge Venstre og Grønn Ungdoms forslag om å kutte en helligdag for å finansiere Forsvaret, og viser til Danmarks erfaring med å fjerne store bededag. Forfatteren fremhever at fridager er avgjørende for folks lykke og livskvalitet, og gir et nødvendig avbrekk fra hverdagen. Han påpeker at samfunnets effektivitet har økt siden forrige arbeidstidsreduksjon, og argumenterer for ytterligere reduksjon. Helligdager har egenverdi da de bidrar til lykkelige mennesker, noe som også er en form for verdiskapning og beredskap.
14 dager siden
Artikkelen omhandler Birgit (72) som er tilbake i arbeidslivet som barnehagevikar etter å ha vært pensjonist. Hun fyller hverdagen med glede, lek og latter, og er en viktig ressurs for barnehagen. Samtidig viser tall fra Utdanningsforbundet at det mangler mange barnehagelærere på landsbasis. Selv om KS er positive til at pensjonister bidrar i arbeidslivet, understreker Utdanningsforbundet at dette ikke må gå på bekostning av faste ansettelser og riktig kompetanse. De mener myndighetene må satse på bedre lønns- og arbeidsvilkår for å rekruttere og beholde barnehagelærere.
3 måneder siden
En global undersøkelse viser at Skandinavia er blant de mest utsatte for vinterdepresjon. Grønland topper listen, med Norge på femteplass. Undersøkelsen fremhever geografisk beliggenhet, psykiske lidelser og demografiske faktorer som årsaker. En tredjedel av nordmenn opplever negativ mental påvirkning av vinteren, spesielt unge voksne. Eksperter anbefaler å tilbringe tid utendørs for å bedre den psykiske helsen i mørketiden.
2 måneder siden
I Bø i Telemark har et sykehjem åpnet dørene for studenter som leier hybler der. Tiltaket er et ledd i kommunens arbeid for å forebygge ensomhet og skape naturlige møteplasser mellom unge og eldre. Studentene betaler redusert leie, og beboerne på sykehjemmet opplever mer liv og glede i hverdagen. Enhetsleder Martin Ytreland er svært positiv til ordningen, og helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre fremhever prosjektet som et godt eksempel på hvordan man kan kombinere flere positive effekter.
4 måneder siden
En ny tidsbruksundersøkelse fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at eldre over 67 år bruker mer tid på inntektsgivende arbeid og mindre tid på husarbeid enn for 20 år siden. Blant yngre eldre (55-66 år) har arbeidstiden økt fra 3 timer og 9 minutter i 2000 til 3 timer og 46 minutter i 2022. For eldre over 67 år har arbeidstiden økt fra 21 minutter daglig i 2010 til 51 minutter i 2022. Kvinner, som tidligere brukte mer tid på husarbeid enn menn, har redusert denne tiden betydelig. Fritiden er også blitt mer aktiv, med økt tid til idrett og friluftsliv, men mindre tid til sosialt samvær og kultur.
2 måneder siden
En ny studie fra Folkehelseinstituttet (FHI) viser at antall barn kan påvirke risikoen for å utvikle demens senere i livet. Studien, som analyserte data fra nesten 10 000 deltakere over 70 år, fant at personer med to eller tre barn hadde lavest risiko for å utvikle demens. Både barnløse og de med kun ett barn hadde 30 prosent høyere risiko, mens de med fire eller flere barn hadde 12 prosent høyere risiko sammenlignet med to- og trebarnsfamilier. Forskerne undersøkte mulige forklaringer, men fant ingen klare årsaker. De peker på at sosialt engasjement og støtte fra barn kan bidra til å opprettholde kognitiv funksjon.
2 måneder siden
En studie publisert i The Lancet viser at Norge er det eneste av 20 vesteuropeiske land hvor forventet levealder fortsetter å øke. I de andre landene stoppet økningen i forventet levealder opp allerede etter 2011. Studien viser også at pandemien ikke hadde noen målbar effekt på forventet levealder i Norge, Sverige, Irland, Island, Danmark og Belgia. Ifølge Statistisk sentralbyrå var forventet levealder i Norge i 2023 81,4 år for menn og 84,6 år for kvinner.
2 måneder siden
En ny studie publisert i Nature Aging viser at daglig inntak av omega-3 kan bremse aldringsprosessen. Studien, som involverte 777 sveitsere over 70 år, fant at et daglig tilskudd av ett gram omega-3 reduserte den biologiske alderen med opptil fire måneder over en treårsperiode. Forskere brukte en «epigenetisk klokke» for å undersøke hvordan ulike behandlinger påvirket aldring. Selv om kombinasjonen av omega-3, D-vitamin og styrketrening ga best resultat, hadde omega-3 alene også en positiv effekt. Forskerne advarer likevel mot å trekke forhastede konklusjoner, da studien ble utført på personer med lave omega-3 nivåer. En aldringsforsker mener eldre med lave nivåer kan ha nytte av tilskudd.
2 måneder siden
En studie publisert i The Lancet viser at Norge er det eneste landet i Vest-Europa hvor forventet levealder fortsetter å øke. Studien omfatter 20 vesteuropeiske land i perioden 1990 til 2021. Alle andre land opplevde en nedgang i økningen av forventet levealder etter 2011. I motsetning til mange andre land, ser man ingen negativ pandemieffekt på levealderen i Norge. Ifølge Statistisk sentralbyrå var forventet levealder i Norge i 2023 81,4 år for menn og 84,6 år for kvinner.