En ny internasjonal studie viser at kunstig intelligens (KI) er bedre enn mennesker til å oppdage eggstokkreft på ultralydbilder. Studien, ledet av Karolinska Institutet, brukte over 17.
000 bilder og viste at KI reduserte antall henvisninger med 63 prosent og feilaktig friskmelding med 14 prosent. Dette kan føre til raskere og mer presise diagnoser, spesielt for kvinner som bor i områder uten spesialister.
Kreftforeningen mener studien viser at KI har et stort potensial i kreftdiagnostikk, men understreker at teknologien må testes grundig før den tas i bruk i klinisk praksis. Studien er et viktig skritt mot å gjøre tidlig diagnose mer tilgjengelig.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Sjømatforskere har utviklet en teknologi for å måle stress hos rognkjeks ved hjelp av hyperspektrale bilder og kunstig intelligens. Denne teknologien testes nå for å diagnostisere hjernesvulster, spesielt glioblastom, en aggressiv form for hjernekreft. Samarbeidet mellom UiT og Nofima har internasjonale forgreininger. Selv om teknologien potensielt kan gi raskere og mer nøyaktig diagnostisering, understreker en ekspert at det er for tidlig å konkludere om den er bedre enn eksisterende metoder. Forskningen fokuserer på diagnostisering, ikke behandling, men tidlig diagnose kan være avgjørende for å gi riktig behandling. Kreftforeningen er positive, men påpeker behovet for mer forskning.
4 måneder siden
Forskere ved University of Edinburgh har utviklet en ny test for tidlig oppdagelse av brystkreft. Testen bruker laserteknologi og kunstig intelligens for å analysere blodplasma. Den identifiserer subtile endringer i blodet som oppstår i de tidligste stadiene av brystkreft, kjent som stadium 1a. Disse endringene er ikke synlige med tradisjonelle metoder. I en pilotstudie identifiserte testen brystkreft med 98 % nøyaktighet og skilte mellom ulike typer med over 90 % nøyaktighet. Forskerne mener testen kan forbedre tidlig diagnose og potensielt brukes for screening av flere kreftformer.
2 måneder siden
Ein ny studie har samanlikna svar frå KI-programmet GPT-4 med svar frå norske legar på helserelaterte spørsmål. Resultata viste at GPT-4 vart vurdert som meir empatisk, kunnskapsrik og hjelpsam enn legane. Studien antyder at KI kan vere eit verdifullt verktøy i helsevesenet, mellom anna for å redusere arbeidsmengda til legar og minimere menneskelege feil. Studien understrekar viktigheita av å sikre pasientvern og at sensitiv informasjon lagrast lokalt. Dette opnar for nye moglegheiter, men det er eit stort behov for meir forsking og utvikling av trygge og ansvarlege KI-løysingar.
2 måneder siden
Ei ny studie publisert i Tidsskrift for Den norske legeforening viser at kunstig intelligens (KI) vert vurdert som meir empatisk og hjelpsam enn legar. I studien vart 192 helserelaterte spørsmål besvart av både legar og KI, og deretter vurdert av 344 personar innan helsevesenet. Resultata viste at KI skåra høgare på empati, kunnskap og hjelpsomhet. Folk på gata er ikkje overraska over resultatet, og meiner legar har for lite tid til å vise empati. Legeforeininga er ikkje overraska, men understrekar at KI ikkje er trygt nok åleine, og at det kan gi falsk tryggleik. Forskarane meiner KI kan vere eit nyttig verktøy for legar, men understrekar viktigheita av menneskeleg kontakt.
2 måneder siden
En ny australsk studie har utviklet en blodprøve, kalt PromarkerEndo, som potensielt kan påvise endometriose. Endometriose er en vanlig kvinnesykdom som rammer omtrent en av ti kvinner. I dag kreves kikkhullskirurgi for å diagnostisere sykdommen, men denne blodprøven kan potensielt erstatte operasjonen. Endometrioseforbundet er positive til utviklingen, men understreker at blodprøven ikke vil kunne si noe om typen endometriose. De er også bekymret for at pasienter ikke blir undersøkt skikkelig dersom blodprøven ikke er treffsikker nok, og at det er viktig med videre oppfølging og eventuell operasjon for å bekrefte diagnosen.
3 måneder siden
En ny undersøkelse viser at Norge henger etter i bruken av kunstig intelligens (AI) sammenlignet med resten av Europa. Kun 24 prosent av norske arbeidstakere bruker AI, mot et europeisk gjennomsnitt på 54 prosent. Norske brukere sparer også mindre tid per uke ved bruk av AI, 2,7 timer mot 5,3 timer i Europa. Selv om mange norske ledere føler seg trygge på AI, har få implementert teknologien i sine strategier. Undersøkelsen viser at opplæring i AI gir betydelig høyere tidsbesparelser, men kun 38 prosent av norske arbeidstakere har fått slik opplæring. Det påpekes at AI kan bidra til å utjevne forskjeller mellom ansatte ved å gi beslutningsstøtte og forbedre ferdigheter.
1 måned siden
Forskere har funnet ut at elever som bruker kunstig intelligens (KI) i skriveprosessen, oppnår høyere karakterer. KI fungerer som en personlig assistent og gir mer detaljerte tilbakemeldinger enn lærere vanligvis har kapasitet til. Elever i Halden deltar i et forskningsprosjekt hvor de bruker KI til å forbedre tekstene sine. Eksperter understreker at KI må brukes riktig for å unngå juks, og at lærere må lære elevene hvordan de kan bruke KI på en konstruktiv måte. Det advares mot et digitalt skille mellom de som bruker KI og de som ikke gjør det.
3 måneder siden
En ny HPV-hjemmetest er nå tilgjengelig for alle kvinner i Norge, som et tiltak for å nå de 190.000 kvinnene som ikke har sjekket seg for livmorhalskreft. Kreftforeningen understreker at dette er et viktig tilbud for de som synes det er vanskelig å ta en livmorhalsprøve hos lege. Selv om det anbefales å ta prøven hos lege for en grundigere sjekk, viser tall at seks av ti hjemmetester kommer fra kvinner som aldri har testet seg før, og at hjemmetestene gir nesten dobbelt så mange HPV-påvisninger. Det understrekes at kvinner med symptomer må oppsøke lege uavhengig av alder og tidligere prøver.
3 måneder siden
Kreftforeningen melder at mange kvinner ikke sjekker seg for livmorhalskreft. 190 000 kvinner har ikke tatt livmorhalsprøve på ti år eller mer, og 80 000 har aldri sjekket seg. Nå er HPV-hjemmetest tilgjengelig for alle kvinner via fastlegen. Testen er spesielt viktig for de som utsetter eller synes det er vanskelig å ta en livmorhalsprøve hos lege. Seks av ti hjemmetester kommer fra kvinner som aldri har tatt prøve før, og det er nesten dobbelt så mange HPV-funn i hjemmetestene sammenlignet med befolkningen ellers. Det understrekes at prøve hos lege fortsatt er best, men hjemmetest er et godt alternativ.
2 måneder siden
En ny kreftstrategi i Norge har som mål å tilby gentesting til alle kreftpasienter. Gentester kan skreddersy behandlingen basert på pasientens genetiske profil, noe som kan gi bedre resultater og tilgang til nye behandlingsmuligheter. Kreftforeningen understreker viktigheten av å øke volumet av gentester i Norge, og ser for seg at det i fremtiden vil bli like vanlig som røntgen. Private klinikker tilbyr allerede gentester, men til en høy pris.
1 måned siden
Ambr Institute lanserer en ny programvare basert på kunstig intelligens for å revolusjonere legebransjen. Programvaren kombinerer klinisk data og livsstilsinformasjon for å gi leger bedre beslutningsgrunnlag og mer treffsikre råd om forebyggende behandling. Løsningen rulles ut i Norge og USA, inkludert et samarbeid med University of Minnesota for å forebygge Alzheimers. Minnesota anbefales som en enklere inngangsport til det amerikanske markedet for norske bedrifter.
4 måneder siden
Forskere har utviklet en ny test som kan oppdage såkalte zombieceller, celler som ikke deler seg, men som kan bidra til utviklingen av kreft. Testen bruker en injiserbar sensor som reagerer med proteiner fra zombieceller, og identifiserer forbindelser i urin som signaliserer deres tilstedeværelse. Dette kan muliggjøre tidlig diagnose av kreft, før symptomer oppstår. Studien fokuserer foreløpig på lungekreft, men forskerne håper å utvide metoden til andre krefttyper. Molekylærbiolog Sigrid Bratlie mener testen er lovende, men understreker viktigheten av treffsikkerhet for å unngå overdiagnostisering. Resultatene fra studien publiseres senere i desember.
2 måneder siden
Kunstig intelligens (KI) tas i bruk for å bekjempe den økende bestanden av pukkellaks i norske elver. Tre prototyper basert på KI-teknologi skal testes i Finnmarkselver for å skille pukkellaks fra andre fiskearter som laks, sjøørret og sjørøye. Pukkellaksen er en uønsket fremmedart som truer lokale fiskebestander og naturmangfold. Maskinene bruker bildegjenkjenning for å sortere ut pukkellaksen for avliving, mens andre arter får passere. Prosjektet er et samarbeid mellom Statsforvalteren i Troms- og Finnmark og flere leverandører, med en kostnadsramme på 15 millioner kroner. Resultatene fra testingen vil avgjøre om teknologien tas i bruk i flere elver i 2027, da forskere frykter at over en million pukkellaks vil gyte i norske elver.
2 måneder siden
Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre presenterer en ny kreftstrategi med mål om å redusere dødeligheten av prostatakreft, den vanligste kreftformen blant menn. Et sentralt element er et nasjonalt screeningprogram som skal oppdage kreften tidligere, gjennom en enkel blodprøve. Forskere understreker viktigheten av tilstrekkelige ressurser for oppfølging og diagnostisering for å unngå overbehandling, da testen kan gi falske positive resultater. Kreftforeningen støtter tiltaket, men påpeker også faren for overbehandling. Vestre understreker at dette haster og oppfordrer menn i risikosonen til å delta i programmet.
2 måneder siden
En HR-arbeider i Kristiansand kommune har halvert sin egen arbeidsuke ved å bruke KI-verktøy for å effektivisere oppgaver som referatskriving og e-post. En rapport fra Sopra Steria viser at saksbehandlere potensielt kan spare en tredjedel av arbeidsuken med KI. KS mener KI kan avhjelpe ressursmangel i kommunene, særlig innen helsesektoren. Samtidig advarer eksperter mot etiske problemstillinger knyttet til datadeling, personvern og usikkerhet rundt stadig endrede verktøy. Både forskere og kommunearbeidere understreker viktigheten av å følge retningslinjer for KI-bruk og være bevisst på hvilke data som legges inn i modellene.