Ein ny studie har samanlikna svar frå KI-programmet GPT-4 med svar frå norske legar på helserelaterte spørsmål. Resultata viste at GPT-4 vart vurdert som meir empatisk, kunnskapsrik og hjelpsam enn legane.
Studien antyder at KI kan vere eit verdifullt verktøy i helsevesenet, mellom anna for å redusere arbeidsmengda til legar og minimere menneskelege feil. Studien understrekar viktigheita av å sikre pasientvern og at sensitiv informasjon lagrast lokalt.
Dette opnar for nye moglegheiter, men det er eit stort behov for meir forsking og utvikling av trygge og ansvarlege KI-løysingar.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Ei ny studie publisert i Tidsskrift for Den norske legeforening viser at kunstig intelligens (KI) vert vurdert som meir empatisk og hjelpsam enn legar. I studien vart 192 helserelaterte spørsmål besvart av både legar og KI, og deretter vurdert av 344 personar innan helsevesenet. Resultata viste at KI skåra høgare på empati, kunnskap og hjelpsomhet. Folk på gata er ikkje overraska over resultatet, og meiner legar har for lite tid til å vise empati. Legeforeininga er ikkje overraska, men understrekar at KI ikkje er trygt nok åleine, og at det kan gi falsk tryggleik. Forskarane meiner KI kan vere eit nyttig verktøy for legar, men understrekar viktigheita av menneskeleg kontakt.
2 måneder siden
En HR-arbeider i Kristiansand kommune har halvert sin egen arbeidsuke ved å bruke KI-verktøy for å effektivisere oppgaver som referatskriving og e-post. En rapport fra Sopra Steria viser at saksbehandlere potensielt kan spare en tredjedel av arbeidsuken med KI. KS mener KI kan avhjelpe ressursmangel i kommunene, særlig innen helsesektoren. Samtidig advarer eksperter mot etiske problemstillinger knyttet til datadeling, personvern og usikkerhet rundt stadig endrede verktøy. Både forskere og kommunearbeidere understreker viktigheten av å følge retningslinjer for KI-bruk og være bevisst på hvilke data som legges inn i modellene.
3 måneder siden
En ny internasjonal studie viser at kunstig intelligens (KI) er bedre enn mennesker til å oppdage eggstokkreft på ultralydbilder. Studien, ledet av Karolinska Institutet, brukte over 17.000 bilder og viste at KI reduserte antall henvisninger med 63 prosent og feilaktig friskmelding med 14 prosent. Dette kan føre til raskere og mer presise diagnoser, spesielt for kvinner som bor i områder uten spesialister. Kreftforeningen mener studien viser at KI har et stort potensial i kreftdiagnostikk, men understreker at teknologien må testes grundig før den tas i bruk i klinisk praksis. Studien er et viktig skritt mot å gjøre tidlig diagnose mer tilgjengelig.
2 måneder siden
En fastlege og forsker tar til orde for å premiere leger som benytter et samtaleverktøy for å redusere sykefraværet. Dette verktøyet hjelper pasienter med å identifisere muligheter for å opprettholde arbeidsevnen til tross for helseutfordringer. NAV signaliserer at dagens takstsystem er modent for revisjon og vurderer å innføre insentiver for jobbfokusert behandling. Arbeidsministeren uttrykker også positivitet rundt prosjektet, da det potensielt kan bidra til å skille mellom arbeidsrelaterte og andre helseplager. En lærling i hjemmetjenesten erfarte selv hvordan samtaleverktøyet hjalp henne å fortsette i full jobb.
24 dager siden
Hattfjelldal kommune innfører en rotasjonsordning, også kalt «nordsjøturnus», for å sikre legetjenester. Leger jobber redusert tid mot en årslønn på 1,3 millioner kroner for en 60 prosent stilling. En lege fra Oslo ser frem til å kombinere jobb med friluftsliv i distriktet. Ordningen innebærer at leger jobber i perioder, for eksempel to uker på og fire uker av. En studie bekrefter at flere kommuner har tatt i bruk denne typen turnus for å rekruttere og beholde leger, spesielt i mindre sentrale strøk. Forskere forventer økt bruk av slike ordninger, men understreker behovet for et tydelig regelverk. Kommunenes Sentralforbund (KS) påpeker at dette fører til økte kostnader for kommunene.
4 dager siden
En personlig erfaring viser hvordan ChatGPT kan fungere som en samtalepartner. Forfatteren ble rørt til tårer av AI-ens svar under en dyp personlig samtale.
1 måned siden
Forskere har funnet ut at elever som bruker kunstig intelligens (KI) i skriveprosessen, oppnår høyere karakterer. KI fungerer som en personlig assistent og gir mer detaljerte tilbakemeldinger enn lærere vanligvis har kapasitet til. Elever i Halden deltar i et forskningsprosjekt hvor de bruker KI til å forbedre tekstene sine. Eksperter understreker at KI må brukes riktig for å unngå juks, og at lærere må lære elevene hvordan de kan bruke KI på en konstruktiv måte. Det advares mot et digitalt skille mellom de som bruker KI og de som ikke gjør det.
1 måned siden
Studenter ved UiT etterlyser bedre informasjon om retningslinjer for bruk av kunstig intelligens (KI) på eksamen, da de er usikre på hva som er tillatt og hvordan KI-bruk dokumenteres korrekt. En undersøkelse viser at bruken av KI i studiearbeidet øker, men mange studenter mangler tilstrekkelig opplæring, noe som fører til frykt for å bli tatt for fusk. Studentparlamentet understreker behovet for bedre vurderingsformer og integrering av KI i undervisningen. UiT erkjenner behovet for tydeligere retningslinjer, men påpeker at utviklingen er rask og at det vil ta tid å få full oversikt. Både professorer og næringsliv mener KI-kunnskaper vil være viktig i arbeidslivet fremover.
1 måned siden
Regjeringen har nedsatt et ekspertutvalg for å analysere muligheter og utfordringer knyttet til KI i høyere utdanning, og utarbeide retningslinjer. Bakgrunnen er at mange studenter er usikre på hvordan de skal bruke KI i studiene. Et studiebarometer viser at et stort antall studenter bruker KI, men at mange mangler tilstrekkelig opplæring. Utvalget, ledet av en professor fra UiO, skal levere en rapport i 2026 og vil inkludere studentenes perspektiver i sitt arbeid.
1 måned siden
Alle innbyggere i Norge mottar nå et varsel på Helsenorge om at helseopplysninger deles digitalt mellom helsepersonell på tvers av helsetjenestene. Helsedirektoratet opplyser at løsninger som Pasientens prøvesvar og Pasientens legemiddelliste vil muliggjøre økt deling av helseopplysninger. Enkelte sykehus deler allerede journaldokumenter via Kjernejournal. Samtidig informeres innbyggerne om sine personvernrettigheter, inkludert muligheten til å begrense tilgangen til egne opplysninger. Formålet er å forbedre oppfølging og behandling, spesielt i akutte situasjoner der rask tilgang til relevant helseinformasjon er avgjørende.
23 dager siden
Debatten om hjemmefødsel pågår i mediene. Forskning gir innsikt men fagfolk advarer mot overtolkning.
3 måneder siden
Artikkelen gir en innføring i kunstig intelligens (AI), med fokus på generativ AI. Den forklarer hvorfor og hvordan man kan begynne å bruke verktøy som ChatGPT, og gir konkrete eksempler på bruksområder. Artikkelen understreker at AI kan være en nyttig assistent både i jobb og privatliv, og at det finnes flere alternativer til ChatGPT, som Google Gemini og Microsoft Copilot. Den diskuterer også forskjellen mellom ulike AI-verktøy, som Perplexity, og forklarer hvorfor det er viktig å forstå deres ulike funksjoner. Artikkelen konkluderer med at AI er et nyttig verktøy som kan forenkle hverdagen.
3 måneder siden
En ny undersøkelse viser at Norge henger etter i bruken av kunstig intelligens (AI) sammenlignet med resten av Europa. Kun 24 prosent av norske arbeidstakere bruker AI, mot et europeisk gjennomsnitt på 54 prosent. Norske brukere sparer også mindre tid per uke ved bruk av AI, 2,7 timer mot 5,3 timer i Europa. Selv om mange norske ledere føler seg trygge på AI, har få implementert teknologien i sine strategier. Undersøkelsen viser at opplæring i AI gir betydelig høyere tidsbesparelser, men kun 38 prosent av norske arbeidstakere har fått slik opplæring. Det påpekes at AI kan bidra til å utjevne forskjeller mellom ansatte ved å gi beslutningsstøtte og forbedre ferdigheter.
1 måned siden
Ambr Institute lanserer en ny programvare basert på kunstig intelligens for å revolusjonere legebransjen. Programvaren kombinerer klinisk data og livsstilsinformasjon for å gi leger bedre beslutningsgrunnlag og mer treffsikre råd om forebyggende behandling. Løsningen rulles ut i Norge og USA, inkludert et samarbeid med University of Minnesota for å forebygge Alzheimers. Minnesota anbefales som en enklere inngangsport til det amerikanske markedet for norske bedrifter.
25 dager siden
Et nytt forskningsprosjekt ved OUS og UiO, kalt SAINT, skal undersøke om bikarbonat og Buscopan kan bidra til tryggere fødsler etter igangsetting. Overlegene Trond Melbye Michelsen og Ingvil Krarup Sørbye står bak studien, som ser på om medisinen, kjent fra idrettsutøvere som Johannes Høsflot Klæbo og Jakob Ingebrigtsen, kan redusere behovet for operative inngrep som keisersnitt. Bikarbonat reduserer melkesyre og gir mer effektive rier, mens Buscopan virker avslappende på muskelvevet i livmorhalsen. Forskerne håper medisinen vil føre til raskere åpning av livmoren og en tryggere fødselsopplevelse. Prosjektet er den største kliniske undersøkelsen av fødende kvinner noensinne og støttes av offentlige midler.