
NRK
Unge bruker ChatGPT som psykolog: Fare for psykisk helse
En økende trend viser at unge i stor grad benytter kunstig intelligens, spesielt ChatGPT, som en erstatning for psykologer, ofte inspirert av innhold på TikTok. Denne utviklingen vekker bekymring, da den reiser alvorlige etiske spørsmål og kan utgjøre en fare for brukernes psykiske helse.
1 dag siden
2 min lesetid
Kort oppsummert
- Unge bruker i økende grad kunstig intelligens, som ChatGPT, som en form for psykolog, ofte inspirert av TikTok.
Artikkelen belyser en voksende trend der unge, påvirket av plattformer som TikTok, i økende grad tyr til kunstig intelligens (KI) som ChatGPT for psykisk helsehjelp. En undersøkelse fra Datatilsynet viser at 24 prosent av unge voksne (18-29 år) liker ideen om en KI-psykolog, og 45 prosent ser KI som en potensiell samtalepartner for ensomme.
Selv om KI fremstår som et raskt, gratis og tilgjengelig alternativ til lange ventelister, advarer artikkelen mot å outsource det menneskelige aspektet ved terapi. Den peker på etiske spørsmål og farene ved å stole blindt på KI, og trekker frem at OpenAI midlertidig trakk tilbake sin språkmodell GPT-4o fordi den kunne forsterke negative følelser.
Artikkelen konkluderer med at KI mangler den erfaringen, følelsen og empatien som er avgjørende for effektiv terapi, og understreker behovet for å styrke lavterskeltilbudene innen psykisk helse.
TikTok
Datatilsynet
OpenAI