En HR-arbeider i Kristiansand kommune har halvert sin egen arbeidsuke ved å bruke KI-verktøy for å effektivisere oppgaver som referatskriving og e-post. En rapport fra Sopra Steria viser at saksbehandlere potensielt kan spare en tredjedel av arbeidsuken med KI.
KS mener KI kan avhjelpe ressursmangel i kommunene, særlig innen helsesektoren. Samtidig advarer eksperter mot etiske problemstillinger knyttet til datadeling, personvern og usikkerhet rundt stadig endrede verktøy.
Både forskere og kommunearbeidere understreker viktigheten av å følge retningslinjer for KI-bruk og være bevisst på hvilke data som legges inn i modellene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
23 dager siden
Hattfjelldal kommune innfører en rotasjonsordning, også kalt «nordsjøturnus», for å sikre legetjenester. Leger jobber redusert tid mot en årslønn på 1,3 millioner kroner for en 60 prosent stilling. En lege fra Oslo ser frem til å kombinere jobb med friluftsliv i distriktet. Ordningen innebærer at leger jobber i perioder, for eksempel to uker på og fire uker av. En studie bekrefter at flere kommuner har tatt i bruk denne typen turnus for å rekruttere og beholde leger, spesielt i mindre sentrale strøk. Forskere forventer økt bruk av slike ordninger, men understreker behovet for et tydelig regelverk. Kommunenes Sentralforbund (KS) påpeker at dette fører til økte kostnader for kommunene.
2 måneder siden
Ein ny studie har samanlikna svar frå KI-programmet GPT-4 med svar frå norske legar på helserelaterte spørsmål. Resultata viste at GPT-4 vart vurdert som meir empatisk, kunnskapsrik og hjelpsam enn legane. Studien antyder at KI kan vere eit verdifullt verktøy i helsevesenet, mellom anna for å redusere arbeidsmengda til legar og minimere menneskelege feil. Studien understrekar viktigheita av å sikre pasientvern og at sensitiv informasjon lagrast lokalt. Dette opnar for nye moglegheiter, men det er eit stort behov for meir forsking og utvikling av trygge og ansvarlege KI-løysingar.
3 måneder siden
En ny undersøkelse viser at Norge henger etter i bruken av kunstig intelligens (AI) sammenlignet med resten av Europa. Kun 24 prosent av norske arbeidstakere bruker AI, mot et europeisk gjennomsnitt på 54 prosent. Norske brukere sparer også mindre tid per uke ved bruk av AI, 2,7 timer mot 5,3 timer i Europa. Selv om mange norske ledere føler seg trygge på AI, har få implementert teknologien i sine strategier. Undersøkelsen viser at opplæring i AI gir betydelig høyere tidsbesparelser, men kun 38 prosent av norske arbeidstakere har fått slik opplæring. Det påpekes at AI kan bidra til å utjevne forskjeller mellom ansatte ved å gi beslutningsstøtte og forbedre ferdigheter.
3 måneder siden
IKT-Norge advarer mot å bruke den kinesiske språkmodellen DeepSeek i jobbsammenheng, og viser til Kinas etterretningslov som kan pålegge selskaper å dele brukerdata med myndighetene. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) anser etterretningstrusselen fra Kina som betydelig og økende. Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) fraråder bruk av kinesiske apper på tjenesteenheter, og understreker viktigheten av å skille jobb og privatliv på ulike enheter. Eksperter påpeker at man bør være forsiktig med hvilken informasjon man deler med språkmodeller, uavhengig av eierskap, og understreker viktigheten av «KI-vett». DeepSeek samler inn mye data, som kan misbrukes til cyberoperasjoner.
3 måneder siden
Rødt-politiker Mímir Kristjánsson foreslår å innføre firedagers arbeidsuke eller andre former for redusert arbeidstid i helse- og velferdssektoren for å redusere sykefravær og øke rekrutteringen. Han mener dette kan føre til at flere jobber heltid og at yrkene blir mer attraktive. Arbeidsminister Tonje Brenna avviser forslaget og mener Norge trenger mer arbeidskraft, ikke mindre. Hun er åpen for at bedrifter tester ut ulike arbeidsordninger, men regjeringen vil ikke ta initiativ til å redusere arbeidstiden. Brenna mener at kortere arbeidstid vil føre til at Norge stopper opp, og at det er viktigere å jobbe med trivsel, nok kollegaer og gode arbeidstider.
3 måneder siden
Flere norske bedrifter har det siste året testet ut firedagers arbeidsuke med gode resultater. Reklamebyrået Brunch Oslo startet med redusert arbeidstid og lønn for å unngå permitteringer, men har nå full lønn for fire arbeidsdager. IT-bedriften Akuna i Stavanger har innført et stramt regime med fokustid for å opprettholde produktiviteten. Analysebyrået Analyse & Tall opplevde at ansatte fikk bedre balanse mellom jobb og fritid. Felles for flere av bedriftene er innføring av fokustid og kutt i møtetid. En forkortet arbeidsuke kan bidra til å redusere sykefravær ved å gi ansatte mer tid til hvile og restitusjon.
5 dager siden
Reklamebyrået BrunchOslo innførte i 2023 fire dagers arbeidsuke med full lønn etter å ha permittert fredagen. Ansatte opplever mer energi, bedre balanse mellom jobb og fritid, og bedriften har blitt mer lønnsom. Flere norske bedrifter følger samme modell, ofte i samarbeid med 4 Day Week Global, som fremhever lavere sykefravær, bedre helse og økt jobblyst som fordeler. Professor Åsmund Hermansen ved OsloMet mener at særlig yrker med høy belastning kan ha samfunnsøkonomisk gevinst av redusert arbeidstid uten lønnskutt, blant annet ved redusert sykefravær og bedre rekruttering. Undersøkelser viser at mange allerede bruker fredager som fridag, noe som reduserer trafikk og press på kollektivtransport. Stine Wolff Helgesen oppfordrer flere bedrifter til å vurdere fire dagers uke for bedre trivsel og effektivitet.
1 måned siden
Asker kommune sliter med en bemanningskrise i barnehagene, der ansatte bruker fritiden sin for å kompensere for manglende ressurser. En kartlegging viser at bemanningen sjelden oppfyller normen, noe som fører til at ansatte føler seg utilstrekkelige og vurderer å slutte i yrket. Kommunen ber nasjonale myndigheter om å sikre bedre bemanning og økte ressurser. Kunnskapsministeren anerkjenner utfordringene, men mener dagens bemanningsnorm er et godt utgangspunkt og vil fokusere på å redusere sykefravær og rekrutteringsproblemer.
2 måneder siden
En fastlege og forsker tar til orde for å premiere leger som benytter et samtaleverktøy for å redusere sykefraværet. Dette verktøyet hjelper pasienter med å identifisere muligheter for å opprettholde arbeidsevnen til tross for helseutfordringer. NAV signaliserer at dagens takstsystem er modent for revisjon og vurderer å innføre insentiver for jobbfokusert behandling. Arbeidsministeren uttrykker også positivitet rundt prosjektet, da det potensielt kan bidra til å skille mellom arbeidsrelaterte og andre helseplager. En lærling i hjemmetjenesten erfarte selv hvordan samtaleverktøyet hjalp henne å fortsette i full jobb.
5 dager siden
Tåsenhjemmet i Oslo har innført en arbeidsmodell der sykepleiere kun utfører helseoppgaver, mens serviceoppgaver som rengjøring, matlaging og adspredelse utføres av ansatte med bakgrunn fra hotellbransjen. Dette tiltaket svarer på det økende behovet for helsepersonell i eldreomsorgen, som ifølge rapporter vil kreve 70 000 flere helsefagarbeidere innen 2040. Ved å skille helse- og serviceoppgaver kan sykehjemmet redusere antall helsepersonell med en tredjedel og samtidig opprettholde kvaliteten på tjenestene. Høyre-leder Erna Solberg mener dette er et nødvendig og smart grep for å løse fremtidens utfordringer i helsevesenet. Selv om noen sykepleiere savner den tradisjonelle arbeidsformen, understrekes det at omstilling er nødvendig for å møte eldrebølgen og mangel på helsepersonell.
1 måned siden
Alle innbyggere i Norge mottar nå et varsel på Helsenorge om at helseopplysninger deles digitalt mellom helsepersonell på tvers av helsetjenestene. Helsedirektoratet opplyser at løsninger som Pasientens prøvesvar og Pasientens legemiddelliste vil muliggjøre økt deling av helseopplysninger. Enkelte sykehus deler allerede journaldokumenter via Kjernejournal. Samtidig informeres innbyggerne om sine personvernrettigheter, inkludert muligheten til å begrense tilgangen til egne opplysninger. Formålet er å forbedre oppfølging og behandling, spesielt i akutte situasjoner der rask tilgang til relevant helseinformasjon er avgjørende.
1 måned siden
Studenter ved UiT etterlyser bedre informasjon om retningslinjer for bruk av kunstig intelligens (KI) på eksamen, da de er usikre på hva som er tillatt og hvordan KI-bruk dokumenteres korrekt. En undersøkelse viser at bruken av KI i studiearbeidet øker, men mange studenter mangler tilstrekkelig opplæring, noe som fører til frykt for å bli tatt for fusk. Studentparlamentet understreker behovet for bedre vurderingsformer og integrering av KI i undervisningen. UiT erkjenner behovet for tydeligere retningslinjer, men påpeker at utviklingen er rask og at det vil ta tid å få full oversikt. Både professorer og næringsliv mener KI-kunnskaper vil være viktig i arbeidslivet fremover.
2 måneder siden
Barnehageansatte er bekymret for at bruk av private mobiltelefoner til dokumentasjon og deling av bilder av barn utsetter dem for sikkerhetsrisiko. Jobbtelefonene er ofte ikke gode nok, og ansatte føler seg tvunget til å bruke sine private enheter, noe som øker risikoen for spredning av sensitiv informasjon. Datatilsynet anbefaler å unngå dette, men har ikke prioritert tilsyn i barnehagesektoren. Utdanningsforbundet støtter et forbud mot bruk av privattelefoner og etterlyser tydeligere retningslinjer for å ivareta barnas personvern og sikkerhet. Flere barnehageansatte er bekymret for hva som skjer dersom telefonen blir hacket eller stjålet.
1 måned siden
Tromsø kommune brukte kunstig intelligens i en rapport om ny skolestruktur, noe som resulterte i feilsiteringer og bruk av ikke-eksisterende forskningskilder. Digitaliseringsminister Karianne Tung kommenterer saken og sier at selv om AI-bruken ikke gikk som planlagt, fortjener kommunen ros for åpenhet og rask respons. Hun understreker viktigheten av etisk bruk av AI, gode retningslinjer og at mennesker alltid må ha ansvaret. Kommunen har nå trukket rapporten tilbake for å rette opp feilene. Tung gjentar at hun ønsker at offentlige virksomheter skal ta i bruk AI, men at det må skje på en klok måte.
1 måned siden
Tromsø kommune brukte kunstig intelligens i en rapport om ny skolestruktur, noe som resulterte i feilsiteringer og bruk av ikke-eksisterende forskningskilder. Digitaliseringsminister Karianne Tung kommenterer saken og sier at selv om AI-bruken ikke gikk som planlagt, fortjener kommunen ros for åpenhet og rask respons. Hun understreker viktigheten av etisk bruk av AI, gode retningslinjer og at mennesker alltid må ha ansvaret. Kommunen har nå trukket rapporten tilbake for å rette opp feilene. Tung gjentar at hun ønsker at offentlige virksomheter skal ta i bruk AI, men at det må skje på en klok måte.