En studie fra Polen antyder at ekteskap tredobler risikoen for fedme hos menn, men ikke hos kvinner. Ekteskap øker også sjansen for overvekt hos menn. Forskere mener livsstilsendringer som økte porsjonsstørrelser og mindre aktivitet kan være årsaken.
Komiker Espen P. A.
Lervaag støtter funnene og mener menn slutter å fokusere på utseendet etter ekteskapet. Lege Daniel Sørli påpeker at ekteskap er en beskyttende faktor mot tidlig død for menn, og at det kan være bedre å være litt rundere og leve lenger med en kone.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 dager siden
Ny forskning antyder en sammenheng mellom sivilstand og vektøkning hos menn. Flere studier peker på at menn legger på seg etter å ha flyttet sammen med en kvinne.
4 måneder siden
Ny britisk forskning viser at menn med økt risiko for hjerte- og karsykdommer kan utvikle demens opptil ti år tidligere enn kvinner med samme risiko. Studien, som omfatter 34 000 personer, analyserte data fra UK Biobank og fant at menn er mest utsatt i aldersgruppen 55-64 år, mens kvinner er mest utsatt i alderen 65-74 år. Forskningen understreker viktigheten av å forebygge hjerte- og karsykdommer, som er den vanligste dødsårsaken globalt, for å redusere risikoen for demens. Risikofaktorer inkluderer fedme, høyt blodtrykk, røyking og mangel på fysisk aktivitet. Studien konkluderer med at forebyggende tiltak bør iverksettes tidligere for menn enn for kvinner.
1 måned siden
En dansk studie har analysert nesten 80 000 sædprøver fra menn som søkte hjelp for infertilitet, og funnet en sammenheng mellom sædkvalitet og levealder. Menn med høy sædkvalitet levde i gjennomsnitt lenger enn de med lav sædkvalitet. Det er foreløpig ukjent hva som forårsaker denne sammenhengen, men fedme kan være en felles risikofaktor. Medisinsk behandling og en sunn livsstil kan forbedre sædkvaliteten, men er ingen garanti for bedre sædkvalitet. OsloMet forsker på kunstig intelligens for å utvikle nye metoder for sædanalyse, som potensielt kan brukes av fastleger eller menn selv.
4 måneder siden
Ny forskning knytter magefett, spesielt visceralt fett, til tidlige tegn på Alzheimers sykdom. Studien viser at økt magefett er forbundet med redusert hukommelsessenter i hjernen, opphopning av amyloid og tau-proteiner, samt mindre blodtilstrømning og krymping i hjernen. Disse endringene kan oppstå allerede i 40- og 50-årene, lenge før kognitiv svikt. Forskere understreker at reduksjon av magefett kan være et viktig verktøy i kampen mot Alzheimers. Studien viser også at overvekt og fedme har økt i Norge de siste tiårene.
3 måneder siden
Artikkelen utforsker den ideelle alderen for ekteskap basert på forskning og statistikk. Studier viser at par som gifter seg mellom 28 og 32 år har lavere skilsmissefrekvens. Det påpekes at større aldersforskjell mellom partnere øker risikoen for skilsmisse. I Norge er gjennomsnittsalderen for ekteskap stigende, med 39,9 år for menn og 37,3 år for kvinner i 2023. Utdanning, karriere og økonomisk stabilitet er viktige faktorer som påvirker beslutningen om når man skal gifte seg. Artikkelen konkluderer med at det viktigste er at man føler seg klar og trygg, og at den beste alderen for ekteskap er et personlig valg.
1 måned siden
Ny forskning antyder at fettceller har en form for "hukommelse" av fedme, noe som kan forklare jojo-slanking. En studie sammenlignet fettceller fra personer før og etter fedmeoperasjon og fant at fedme forandrer cellene på en måte som vedvarer selv etter vekttap, noe som kan føre til at kroppen lettere legger på seg igjen. Forskere understreker viktigheten av forebygging og anerkjennelse av fedme som et biologisk fenomen, samt behovet for å inkludere psykisk helse i behandlingen.
1 måned siden
En ny studie viser at menn som oppfatter seg selv som mindre attraktive enn sin partner, oftere praktiserer oralsex. Forskere fant at disse mennene er mer motivert for å tilfredsstille sin kvinnelige partner seksuelt. Sexolog Tone Haldorsen påpeker at oralsex har fått en større plass i sexlivet, men advarer mot å overvurdere betydningen. Hun understreker at god kommunikasjon og forståelse for partnerens behov er viktigere enn selve handlingen. Studien viser også at menns selvbilde spiller en rolle i hvor opptatt de er av å være gode i sengen.
3 måneder siden
En ny undersøkelse viser at et flertall av nordmenn mener normalvektige ser ned på overvektige. Undersøkelsen, utført av Opinion på oppdrag fra Navamedic, viser også at personer med fedme opplever diskriminering i større grad enn de med overvekt. Tre av ti mener overvektige har dårligere sjanser for forfremmelse på arbeidsplassen. Bare 20 prosent av de med fedme mener samfunnet har fått et mer positivt syn på overvekt de siste årene. Nesten 60 prosent av de spurte oppgir at de ønsker å gå ned i vekt, noe som tilsvarer 2,5 millioner nordmenn.
1 måned siden
En studie publisert i The Lancet anslår at seks av ti voksne globalt vil ha overvekt eller fedme i 2050. Utviklingen går raskt, og en tredjedel av barn og unge vil være rammet hvis ikke tiltak iverksettes. Fedme øker risikoen for alvorlige sykdommer, og helsevesenet i mange land vil slite med å håndtere dette. Afrika sør for Sahara er spesielt utsatt. Norge ligger bedre an enn mange andre land, men også her øker fedmeforekomsten. Tiltak som fremmer sunn livsstil og kosthold anbefales for å snu utviklingen.
2 måneder siden
En ny studie fra Folkehelseinstituttet (FHI) viser at antall barn kan påvirke risikoen for å utvikle demens senere i livet. Studien, som analyserte data fra nesten 10 000 deltakere over 70 år, fant at personer med to eller tre barn hadde lavest risiko for å utvikle demens. Både barnløse og de med kun ett barn hadde 30 prosent høyere risiko, mens de med fire eller flere barn hadde 12 prosent høyere risiko sammenlignet med to- og trebarnsfamilier. Forskerne undersøkte mulige forklaringer, men fant ingen klare årsaker. De peker på at sosialt engasjement og støtte fra barn kan bidra til å opprettholde kognitiv funksjon.
3 måneder siden
En ny studie fra Kreftregisteret viser at røyking fortsatt er den største enkeltårsaken til kreft i Norge, men at UV-stråling og overvekt er økende risikofaktorer. Studien viser at tidligere røyking bidrar til forhøyet kreftrisiko, selv etter røykeslutt. Solbrenthet og bruk av solarium er en betydelig årsak til hudkreft, mens overvekt og fedme øker risikoen for flere krefttyper. Andre faktorer som bidrar til kreftforekomst er mangel på fysisk aktivitet, kosthold, alkohol og HPV-smitte. Av 36 000 årlige krefttilfeller kunne 12 250 vært forebygget ved å unngå disse risikofaktorene.
4 måneder siden
En ny svensk studie har funnet en sammenheng mellom melkeinntak og økt risiko for hjertesykdom hos kvinner. Studien, som fulgte 60 000 kvinner og 40 000 menn over 30 år, viser at risikoen for hjertesykdom øker med mengden melk kvinnene drikker. Det ble ikke funnet en tilsvarende sammenheng hos menn eller ved inntak av fermenterte meieriprodukter som ost og yoghurt. Forskere understreker at funnene er foreløpige og at det er behov for mer forskning før man kan gi konkrete kostholdsråd. De advarer også mot å trekke forhastede konklusjoner basert på denne ene studien, men antyder at kvinner kan ha nytte av å velge fermenterte melkeprodukter fremfor søtmelk.
9 dager siden
En ny amerikansk studie publisert i tidsskriftet «Alzheimer’s & Dementia» viser at ugifte personer har minst 50 prosent lavere risiko for å utvikle demens sammenlignet med gifte. Studien fulgte over 24.000 eldre voksne i alderen 50 til 104 år i opptil 18 år. Resultatene viste at både aldri gifte, skilte og enker hadde lavere risiko for demens, inkludert Alzheimers sykdom og Lewy body demens. Dette står i kontrast til en norsk studie fra 2022 som viste at ekteskap kunne beskytte mot demens. Forskerne antyder at ugifte ofte opprettholder bredere sosiale nettverk og sunnere livsstil, noe som kan bidra til lavere risiko. Studien understreker at det er en sammenheng, men ikke nødvendigvis en direkte årsak mellom sivilstatus og demensutvikling.
2 måneder siden
Ny forskning fra Harvard viser at muskelfett er en viktig markør for fremtidig risiko for hjerte- og karsykdom, uavhengig av kroppsmasseindeks (BMI). Studien fulgte over 600 pasienter og fant at de med mye muskelfett hadde større sannsynlighet for å utvikle hjertesykdommer. Tidligere har forskere fokusert på bukfett som en risikofaktor, men denne studien tyder på at fett i musklene også er en betydelig risiko, selv hos de uten høyt bukfettnivå. Det er foreløpig uklart hvordan man best kan redusere muskelfett, men både trening og vektreduksjon kan være effektive metoder. BMI alene er en mangelfull måte å stille en diagnose på, ifølge forskere.
3 måneder siden
En ny studie viser at tidspunktet for kaffedrikking kan påvirke helsen. Studien fulgte over 40 000 voksne i USA i nesten ti år. Resultatene viser at de som drakk kaffe om morgenen hadde lavere risiko for å dø, spesielt av hjertesykdommer, sammenlignet med de som drakk kaffe hele dagen. Forskere fant at morgendrikkere hadde 16 prosent lavere sannsynlighet for å dø og 31 prosent lavere risiko for å dø av hjertesykdom. Studien antyder at kaffedrikking om ettermiddagen eller kvelden kan forstyrre søvn og hormonnivåer, noe som kan påvirke helsen negativt. Det trengs mer forskning for å bekrefte funnene.