En studie publisert i The Lancet viser at Norge er det eneste landet i Vest-Europa hvor forventet levealder fortsetter å øke. Studien omfatter 20 vesteuropeiske land i perioden 1990 til 2021.
Alle andre land opplevde en nedgang i økningen av forventet levealder etter 2011. I motsetning til mange andre land, ser man ingen negativ pandemieffekt på levealderen i Norge.
Ifølge Statistisk sentralbyrå var forventet levealder i Norge i 2023 81,4 år for menn og 84,6 år for kvinner.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
En studie publisert i The Lancet viser at Norge er det eneste av 20 vesteuropeiske land hvor forventet levealder fortsetter å øke. I de andre landene stoppet økningen i forventet levealder opp allerede etter 2011. Studien viser også at pandemien ikke hadde noen målbar effekt på forventet levealder i Norge, Sverige, Irland, Island, Danmark og Belgia. Ifølge Statistisk sentralbyrå var forventet levealder i Norge i 2023 81,4 år for menn og 84,6 år for kvinner.
2 måneder siden
Ein studie publisert i The Lancet viser at Noreg er det einaste av 20 vesteuropeiske land der forventa levealder framleis aukar. Studien undersøkte forventa levealder ved fødsel frå 1990 til 2021. Alle dei andre landa opplevde ein nedgang i auken av forventa levealder etter 2011, lenge før koronapandemien. Dei britiske øyane har hatt den største nedgangen. Dei siste tala frå SSB viser at forventa levealder i Noreg i 2023 var 81,4 år for menn og 84,6 år for kvinner.
2 måneder siden
En studie publisert i The Lancet viser at Norge er det eneste av 20 vesteuropeiske land hvor forventet levealder fortsetter å øke. I de andre landene stoppet økningen i forventet levealder opp allerede før pandemien. Storbritannia opplever den største nedgangen. Ifølge studien hadde pandemien liten innvirkning på levealderen i Norge, Sverige, Irland, Island, Danmark og Belgia. Statistisk sentralbyrå melder at forventet levealder i Norge i 2023 er 81,4 år for menn og 84,6 år for kvinner.
4 måneder siden
En ny studie publisert i The Lancet Oncology viser en global økning av tarmkreft blant personer under 50 år. Tidligere studier har hovedsakelig vist denne økningen i vestlige land, men nå er den dokumentert i ulike økonomier og regioner over hele verden. Kreftforeningen bekrefter denne trenden i Norge og understreker at mange tilfeller kunne vært unngått med enkle grep i kosthold og livsstil. Studien viser at tarmkreft øker blant unge voksne, mens forekomsten blant eldre er stabil eller fallende. Forskere og helsemyndigheter understreker viktigheten av å fremme sunne levevaner og tidlig diagnostisering for å redusere dødeligheten.
2 måneder siden
Det medisinske tidsskriftet Lancet refser Norge for økende helseforskjeller, spesielt knyttet til barnefattigdom og sosioøkonomiske ulikheter. Til tross for høy levestandard, lever en økende andel under fattigdomsgrensen. Selv om SSB antyder en liten nedgang i barnefattigdom, øker behovet for sosialhjelp. Lancet oppfordrer Norge til handling for å unngå helseforskjeller i fremtidige generasjoner. Artikkelforfatteren mener Støre har en unik mulighet til å prioritere folkehelse og redusere forskjellene, spesielt i Oslo, hvor levealderen varierer betydelig mellom bydelene. Forebyggende helsearbeid må prioriteres for å sikre et bærekraftig helsevesen.
3 dager siden
En ny stor studie undersøker sammenhengen mellom kosthold og helse. Forskere knytter et artsrikt kosthold til lavere risiko for død.
3 måneder siden
En artikkel i Nettavisen hevdet at matprisene i Norge har økt tre ganger så mye som i Sverige i 2024. Denne artikkelen nyanserer bildet ved å se på prisveksten over en lengre periode, fra 2020 til 2024. Den viser at den samlede prisveksten på mat og drikkevarer i Norge er lavere enn i Sverige, Danmark og EU generelt. Artikkelen peker på flere årsaker til dette, blant annet sterk priskonkurranse, jordbruksoppgjøret og importvernet. Selv om prisveksten i Norge har vært høyere i det siste, er den akkumulerte prisveksten fortsatt lavere enn i mange andre land.
1 måned siden
En studie publisert i The Lancet anslår at seks av ti voksne globalt vil ha overvekt eller fedme i 2050. Utviklingen går raskt, og en tredjedel av barn og unge vil være rammet hvis ikke tiltak iverksettes. Fedme øker risikoen for alvorlige sykdommer, og helsevesenet i mange land vil slite med å håndtere dette. Afrika sør for Sahara er spesielt utsatt. Norge ligger bedre an enn mange andre land, men også her øker fedmeforekomsten. Tiltak som fremmer sunn livsstil og kosthold anbefales for å snu utviklingen.
4 måneder siden
Norge har det nest høyeste konsumet per innbygger i Europa i 2023, kun slått av Luxembourg. Ifølge SSB ligger det norske konsumet 24 prosent over gjennomsnittet i EU. Land som Nederland, Tyskland og Island følger etter Norge, alle 19 prosent over snittet. Konsum per innbygger er et mål på varer og tjenester som forbrukes for å tilfredsstille behov, justert for prisnivå. Nord-Europa har generelt høyere materiell velstand enn Øst-Europa. Nordmenn har spesielt høyt konsum av møbler, innredning og bolig, samt strøm til oppvarming. Samtidig har nordmenn lavest konsum i Norden innen mat, drikke og post/telekommunikasjon.
4 måneder siden
Til tross for dyrtid, kronefall og renteøkninger, er nordmenn blant de mest konsumerende i Europa, ifølge en undersøkelse fra SSB. Norge ligger på andreplass, kun overgått av Luxembourg, med et forbruk 24 prosent over gjennomsnittet i EU. Forbruket inkluderer både private og offentlige tjenester som helse og utdanning. Nordmenn bruker spesielt mye penger på boligrelaterte varer og tjenester, samt strøm til oppvarming. Sammenlignet med de andre nordiske landene, har Norge høyest forbruk, mens det er lavest på mat, drikke og telekommunikasjon.
3 måneder siden
En undersøkelse fra Frifagbevegelse viser at sykefraværet har økt i flere europeiske land siden før pandemien, men at Norge ikke er blant de hardest rammede. Tyskland, Danmark og Nederland har hatt en større økning i sykefraværet enn Norge i perioden 2019-2023. Ifølge en NAV-studie kan noe av økningen knyttes til koronaviruset og psykiske lidelser, mens andre diagnoser er mer diffuse. Det er vanskelig å fastslå nøyaktig hvor mye av økningen som skyldes pandemien, men det er tydelig at sykefraværet ikke er et særnorsk fenomen.
2 måneder siden
En ny studie publisert i Nature Aging viser at daglig inntak av omega-3 kan bremse aldringsprosessen. Studien, som involverte 777 sveitsere over 70 år, fant at et daglig tilskudd av ett gram omega-3 reduserte den biologiske alderen med opptil fire måneder over en treårsperiode. Forskere brukte en «epigenetisk klokke» for å undersøke hvordan ulike behandlinger påvirket aldring. Selv om kombinasjonen av omega-3, D-vitamin og styrketrening ga best resultat, hadde omega-3 alene også en positiv effekt. Forskerne advarer likevel mot å trekke forhastede konklusjoner, da studien ble utført på personer med lave omega-3 nivåer. En aldringsforsker mener eldre med lave nivåer kan ha nytte av tilskudd.
4 måneder siden
En ny undersøkelse viser økt optimisme rundt nordmenns personlige økonomi for 2025. Sammenlignet med fjoråret, er det en markant økning i andelen som forventer bedre økonomi, mens færre frykter en forverring. Spesielt aldersgruppen 25-45 år er positive, mens de yngre er mer bekymret. Undersøkelsen indikerer også en sterk tro på boligprisvekst, særlig i Oslo, samt en økende sparevilje. Forventninger om lavere inflasjon, gode lønnsoppgjør og lavere rente bidrar til optimismen. Likevel er det fortsatt en del som sliter økonomisk.
2 måneder siden
En ny europeisk rapport viser at Norge har en av de høyeste forekomstene av kreft i Europa, kun slått av Danmark. Faktorer som økende alder, UV-stråling, kosthold og røyking bidrar til kreftrisikoen. Samtidig viser rapporten at Norge har en av de laveste dødelighetene av kreft i Europa. Dette skyldes fremskritt innen kreftbehandling, moderne medikamenter, immunterapi, kirurgi, stråling og tidlig oppdagelse gjennom screening og at folk oppsøker lege tidsnok.
4 måneder siden
En studie publisert i The Lancet Oncology viser en global økning i tarmkreft blant personer under 50 år. I Norge har det vært en økning på 60 prosent siden årtusenskiftet, ifølge Kreftregisteret. Studien peker på usunt kosthold, fysisk inaktivitet og fedme som mulige årsaker. Norge ligger høyt på statistikken, spesielt blant kvinner. Økningen er bekymringsfull da tarmkreft ofte oppdages sent og er en ledende dødsårsak blant unge. Kreftforeningen understreker behovet for forebygging og et samfunnsansvar for å fremme sunne valg, inkludert restriksjoner på markedsføring av usunn mat.