Ein studie publisert i The Lancet viser at Noreg er det einaste av 20 vesteuropeiske land der forventa levealder framleis aukar. Studien undersøkte forventa levealder ved fødsel frå 1990 til 2021.
Alle dei andre landa opplevde ein nedgang i auken av forventa levealder etter 2011, lenge før koronapandemien. Dei britiske øyane har hatt den største nedgangen.
Dei siste tala frå SSB viser at forventa levealder i Noreg i 2023 var 81,4 år for menn og 84,6 år for kvinner.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
En studie publisert i The Lancet viser at Norge er det eneste landet i Vest-Europa hvor forventet levealder fortsetter å øke. Studien omfatter 20 vesteuropeiske land i perioden 1990 til 2021. Alle andre land opplevde en nedgang i økningen av forventet levealder etter 2011. I motsetning til mange andre land, ser man ingen negativ pandemieffekt på levealderen i Norge. Ifølge Statistisk sentralbyrå var forventet levealder i Norge i 2023 81,4 år for menn og 84,6 år for kvinner.
2 måneder siden
En studie publisert i The Lancet viser at Norge er det eneste av 20 vesteuropeiske land hvor forventet levealder fortsetter å øke. I de andre landene stoppet økningen i forventet levealder opp allerede før pandemien. Storbritannia opplever den største nedgangen. Ifølge studien hadde pandemien liten innvirkning på levealderen i Norge, Sverige, Irland, Island, Danmark og Belgia. Statistisk sentralbyrå melder at forventet levealder i Norge i 2023 er 81,4 år for menn og 84,6 år for kvinner.
2 måneder siden
En studie publisert i The Lancet viser at Norge er det eneste av 20 vesteuropeiske land hvor forventet levealder fortsetter å øke. I de andre landene stoppet økningen i forventet levealder opp allerede etter 2011. Studien viser også at pandemien ikke hadde noen målbar effekt på forventet levealder i Norge, Sverige, Irland, Island, Danmark og Belgia. Ifølge Statistisk sentralbyrå var forventet levealder i Norge i 2023 81,4 år for menn og 84,6 år for kvinner.
4 måneder siden
En ny norsk studie fra FHI analyserte data fra 4,6 millioner nordmenn mellom 2021 og 2023, og fant en klar sammenheng mellom koronavaksinasjon og dødelighet. Studien viser at de som tok koronavaksine hadde en betydelig lavere dødelighet i alle aldersgrupper, sammenlignet med uvaksinerte. Spesielt blant menn var forskjellene store. I aldersgruppen 18-44 år var dødeligheten 30 prosent høyere blant uvaksinerte. Studien er omfattende, men tar ikke høyde for sosiale forskjeller eller helseatferd mellom gruppene. FHI understreker at funnene styrker tidligere forskning om koronavaksinens effekt.
2 måneder siden
Det medisinske tidsskriftet Lancet refser Norge for økende helseforskjeller, spesielt knyttet til barnefattigdom og sosioøkonomiske ulikheter. Til tross for høy levestandard, lever en økende andel under fattigdomsgrensen. Selv om SSB antyder en liten nedgang i barnefattigdom, øker behovet for sosialhjelp. Lancet oppfordrer Norge til handling for å unngå helseforskjeller i fremtidige generasjoner. Artikkelforfatteren mener Støre har en unik mulighet til å prioritere folkehelse og redusere forskjellene, spesielt i Oslo, hvor levealderen varierer betydelig mellom bydelene. Forebyggende helsearbeid må prioriteres for å sikre et bærekraftig helsevesen.
4 måneder siden
En ny studie publisert i The Lancet Oncology viser en global økning av tarmkreft blant personer under 50 år. Tidligere studier har hovedsakelig vist denne økningen i vestlige land, men nå er den dokumentert i ulike økonomier og regioner over hele verden. Kreftforeningen bekrefter denne trenden i Norge og understreker at mange tilfeller kunne vært unngått med enkle grep i kosthold og livsstil. Studien viser at tarmkreft øker blant unge voksne, mens forekomsten blant eldre er stabil eller fallende. Forskere og helsemyndigheter understreker viktigheten av å fremme sunne levevaner og tidlig diagnostisering for å redusere dødeligheten.
3 måneder siden
En undersøkelse fra Frifagbevegelse viser at sykefraværet har økt i flere europeiske land siden før pandemien, men at Norge ikke er blant de hardest rammede. Tyskland, Danmark og Nederland har hatt en større økning i sykefraværet enn Norge i perioden 2019-2023. Ifølge en NAV-studie kan noe av økningen knyttes til koronaviruset og psykiske lidelser, mens andre diagnoser er mer diffuse. Det er vanskelig å fastslå nøyaktig hvor mye av økningen som skyldes pandemien, men det er tydelig at sykefraværet ikke er et særnorsk fenomen.
4 måneder siden
Gjennomsnittlig ventetid for påbegynt helsehjelp i Norge var 75 dager i november, det samme som i november året før. Dette er en nedgang på fire dager fra gjennomsnittet for 2023. Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) mener dette indikerer en positiv trend mot målet om å redusere ventetidene til nivået før pandemien i 2025. Antall personer som venter på helsehjelp har også gått ned med 16 300 siden november i fjor, selv om ventetiden i starten av året var lengre enn året før.
2 måneder siden
En ny studie publisert i Nature Aging viser at daglig inntak av omega-3 kan bremse aldringsprosessen. Studien, som involverte 777 sveitsere over 70 år, fant at et daglig tilskudd av ett gram omega-3 reduserte den biologiske alderen med opptil fire måneder over en treårsperiode. Forskere brukte en «epigenetisk klokke» for å undersøke hvordan ulike behandlinger påvirket aldring. Selv om kombinasjonen av omega-3, D-vitamin og styrketrening ga best resultat, hadde omega-3 alene også en positiv effekt. Forskerne advarer likevel mot å trekke forhastede konklusjoner, da studien ble utført på personer med lave omega-3 nivåer. En aldringsforsker mener eldre med lave nivåer kan ha nytte av tilskudd.
4 dager siden
En ny stor studie undersøker sammenhengen mellom kosthold og helse. Forskere knytter et artsrikt kosthold til lavere risiko for død.
3 måneder siden
En ny global studie viser at norske kvinner har de største brystene i verden, med en gjennomsnittlig cupstørrelse på C til D. Studien, som analyserte data fra 108 land, peker på at Norge skiller seg ut med større bryststørrelse til tross for en lavere gjennomsnittlig BMI enn for eksempel USA og Storbritannia. Forskere mener genetikk kan være en forklaring på dette. Land i Afrika og Sørøst-Asia har i gjennomsnitt de minste brystene. Studien viser også at bryststørrelser globalt har økt de siste tiårene, noe som knyttes til økt kroppsvekt. Studien er basert på data fra flere undersøkelser og konvertert til det amerikanske systemet for cupstørrelser.
1 måned siden
En studie publisert i The Lancet anslår at seks av ti voksne globalt vil ha overvekt eller fedme i 2050. Utviklingen går raskt, og en tredjedel av barn og unge vil være rammet hvis ikke tiltak iverksettes. Fedme øker risikoen for alvorlige sykdommer, og helsevesenet i mange land vil slite med å håndtere dette. Afrika sør for Sahara er spesielt utsatt. Norge ligger bedre an enn mange andre land, men også her øker fedmeforekomsten. Tiltak som fremmer sunn livsstil og kosthold anbefales for å snu utviklingen.
1 måned siden
Fem år etter Norges nedstenging forsvarer Erna Solberg beslutningen, og mener den reddet liv. Hun fremhever at Norge kom bedre ut av pandemien enn mange andre land, med færre dødsfall og tilfeller av long-covid. Samtidig innrømmer Ingvild Kjerkol, som overtok som helseminister senere i pandemien, at de siste tiltakene mot omikronvarianten var for strenge. Dagens helseminister, Jan Christian Vestre, mener Norge nå er bedre forberedt på en ny pandemi, men understreker behovet for kontinuerlig forbedring av kunnskapssystemet for krisehåndtering.
2 måneder siden
SSB-tallene for 2024 viser at Norge opplevde et rekordhøyt sykefravær med nesten 40 millioner tapte dagsverk, en økning fra før pandemien som har ført til endringer i sykelønnsordningen. Mot slutten av året ble det registrert en svak nedgang. Både egenmeldt og legemeldt fravær gikk ned i fjerde kvartal, hvor det legemeldte fraværet sank i alle aldersgrupper og for begge kjønn.
14 dager siden
Forventet levealder for hunder og katter i Norge har økt, noe som varsler en potensiell «eldrebølge» blant kjæledyr. Ifølge DyreID skyldes økningen bedre helse, forebyggende tiltak som tannhelse og vaksinasjon, samt populariteten til små hunderaser. Under pandemien økte antallet kjæledyr kraftig, og disse dyrene er nå i en alder som vil bidra til en økning i gjennomsnittsalderen fremover. En undersøkelse viser at det er over 1,2 millioner hunder og katter i norske hjem.