I påsken spiser nordmenn dobbelt så mange egg som vanlig. Helsedirektoratets kostråd sier at ett egg om dagen er greit, men klinisk ernæringsfysiolog Jacob Juel Christensen mener man ikke trenger å bekymre seg for å spise flere i løpet av høytiden.
Han påpeker at et vedvarende høyt inntak over tid kan øke kolesterolnivået, men at det jevner seg ut.
Andre eksperter, som Marit Kolby, kritiserer kostrådene for å være forvirrende og mener det ikke er nok bevis for å begrense egginntaket.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
27 dager siden
Det er uenighet om kostrådene for egg, der Helsedirektoratet anbefaler et begrenset inntak. Ernæringsbiolog Marit Kolby og andre eksperter mener anbefalingen er feil og bør fjernes, da de mener det ikke finnes bevis for at mer enn ett egg er skadelig. Direktoratet avviser kritikken og sier anbefalingen er ment som en utdypning for fagfolk, og ikke et generelt råd til befolkningen.
1 måned siden
Netthandelen Oda er allerede utsolgt for egg før påske, og Nortura varsler om underdekning. Etterspørselen øker kraftig i påsken, da nordmenn spiser dobbelt så mange egg som ellers. Eggmangelen i Norge gjør situasjonen vanskelig, og Oda vurderer nå å importere egg for å sikre leveranser. Coop importerer også egg og forventer kun kortvarig mangel i enkelte butikker. Nortura mener import vil kompensere for mangelen, til tross for en tidligere egg-skandale.
11 dager siden
Artikkelen gir råd om hvordan man kan nyte påsken uten dårlig samvittighet knyttet til mat og godteri. Ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm anbefaler et bevisst inntak og å unngå overspising før og etter høytiden. Psykolog Kristina Sjøberg advarer mot kaloritelling og dietter, da dette kan føre til stress og et anstrengt forhold til mat. Begge ekspertene understreker viktigheten av å lytte til kroppens signaler. De forklarer at vektøkning etter påsken ofte skyldes væskeansamling og at det er lett å gjenoppta normale rutiner. Rådet er å velge kvalitet over kvantitet når det gjelder godteri, og å være oppmerksom på hvem man følger i sosiale medier.
3 måneder siden
Flere dagligvarebutikker i Norge har opplevd tomme egghyller den siste tiden. Dette skyldes en kombinasjon av høy etterspørsel, spesielt i forbindelse med høytider, og en begrenset produksjonskapasitet. Nordmenn spiser dobbelt så mange egg i høytider som ellers. I tillegg har lav kronekurs og sykdom hos utenlandske eggprodusenter bidratt til økt etterspørsel etter norske egg. Nortura jobber med å rekruttere flere eggbønder for å møte den økende etterspørselen, og forventer at situasjonen vil bedre seg i løpet av sommeren. Butikkene forventer å fylle opp hyllene fortløpende etter jul og røde dager.
1 måned siden
Norge opplever eggmangel før påsken grunnet lav produksjon og destruksjon av egg med for høye D-vitaminverdier. Butikkene kompenserer med import for å møte etterspørselen. Nortura forventer økt produksjon i andre halvår, men forbrukerne kan oppleve mangel på enkelte eggvarianter. Dagligvarekjedene forsikrer at de jobber med å opprettholde tilgangen og at situasjonen ikke er permanent.
1 måned siden
Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund (KLF) beroliger forbrukerne med at det ikke vil bli mangel på egg i påsken, selv om dagligvarekjeden Oda tidligere meldte om utsolgte egg. Norsk produksjon forventes å dekke mesteparten av etterspørselen. Nedsatt toll på egg skal sikre tilgang, men økende priser i EU kan føre til at importegg blir dyrere enn norske. Eggmangelen skyldes delvis tilbakekalling av egg og avliving av 60.000 høner på grunn av for mye vitamin D i fôret. Norgesgruppen og Rema 1000 har planer om å importere egg for å dekke etterspørselen.
3 måneder siden
NHO Mat og Drikke har bedt helsemyndighetene vurdere tilsyn med kostholdspåstander fra kommersielle aktører i sosiale medier. De er bekymret for at mange nordmenn legger om kostholdet og spiser mindre ultraprosessert mat, og mener det er for mange ulike råd og perspektiver i kostholdsdebatten. Ernæringsekspert Maja Skogstad kritiserer forslaget og mener NHO forsøker å begrense forbrukernes mulighet til å ta informerte valg. Hun mener NHO heller burde produsere mer ren mat, enn å kontrollere de som kritiserer ultraprosessert mat. NHO avviser at forslaget er et forsøk på sensur og hevder det handler om å sikre like spilleregler for alle som fremsetter påstander om helse og kosthold. Helseministeren og mataktørene skal fortsette diskusjonen om temaet.
18 dager siden
Artikkelen omhandler priskrig på påskegodt og dens potensielle negative konsekvenser. Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen advarer mot overdreven konsum og anbefaler å vente med godteinntaket til påskeaften for å bevare kosen. Mari-Mette Graff fra Landsforeningen for overvektige kritiserer butikkene for å prioritere salg av usunne varer fremfor folkehelsen, mens butikkjedene selv fremhever at de også tilbyr rabatter på sunnere alternativer som frukt og grønt.
16 dager siden
Til tross for et vedvarende underskudd på egg i det norske markedet, forsikrer dagligvarekjedene at det vil være tilstrekkelig tilgang i påsken. Økt import, spesielt fra Danmark, har bidratt til å kompensere for mangelen og redusere hamstring. Oda melder om tomme hyller, mens Nortura forventer at mangelen vil vedvare til høsten. En hendelse med forurenset fôr fra Felleskjøpet forverret situasjonen i februar, noe som resulterte i økt import.
2 måneder siden
Mattilsynet advarer mot å spise tilbakekalte egg fra Nortura og Coop, selv om noen har foreslått det mot D-vitaminmangel. Eggene inneholder for mye D-vitamin på grunn av feil i fôret. FHI mener et moderat inntak ikke er farlig, men Mattilsynet anbefaler kontrollert inntak av D-vitamin i samråd med helsetjenesten. Direktøren i Mattilsynet understreker at situasjonen er uvanlig og alvorlig. Det har også kommet frem at svinekjøtt kan inneholde for mye D-vitamin, men Nortura mener dette ikke utgjør noen helsefare.
2 måneder siden
Etter at 670 tonn egg ble tilbakekalt grunnet for høyt vitamin D-nivå, har Giftinformasjonen opplevd en markant økning i antall henvendelser fra bekymrede nordmenn. Mange lurer på om eggene de har hjemme er trygge å spise. Dette har ført til at Giftinformasjonen har måttet øke bemanningen for å håndtere alle henvendelsene. De råder forbrukere til å sjekke Mattilsynets nettsider for informasjon om hvilke egg som er berørt, og oppfordrer folk med symptomer som magesmerter og hodepine til å kontakte lege. FHI har publisert anbefalinger om trygt inntak av vitamin D basert på alder.
2 måneder siden
Etter avsløringen om for høyt D-vitamininnhold i egg og svinekjøtt, har mange kontaktet Giftinformasjonen og noen har oppsøkt legehjelp. FHI understreker at det hovedsakelig er de som har spist store mengder av de berørte produktene som har grunn til bekymring. Personer som regelmessig tar høye doser D-vitamintilskudd, bør være ekstra oppmerksomme på symptomer som mage-tarmproblemer, hodepine og muskelsvakhet. Professor Haakon E. Meyer ved Universitetet i Oslo forklarer at kroppen kan lagre D-vitamin, men at et høyt inntak over tid likevel kan være problematisk. FHI har beregnet hvor mange egg med for høyt D-vitamininnhold ulike aldersgrupper trygt kan spise.
3 måneder siden
Sverige opplever en rekordøkning av salmonellatilfeller i 2024, det høyeste siden 2007. Dette skaper bekymring, spesielt med tanke på nordmenns grensehandel der mange kjøper egg. Salmonella smitter gjennom mat, særlig egg som brukes rå eller lett varmebehandlet, og kan overleve i eggeplommen. Eksperter understreker viktigheten av god mathygiene, korrekt varmebehandling og oppbevaring av egg for å unngå smitte. Nordmenn som handler egg i Sverige bør være ekstra oppmerksomme på risikoen og følge anbefalinger for mathygiene. Smittesporing pågår, men forbrukernes bevissthet er avgjørende for å hindre videre spredning.
2 måneder siden
Fleire nordmenn har for høgt nivå av D-vitamin i kroppen, viser nye undersøkingar. Hormonlege Per Medbøe Thorsby åtvarar mot unødvendig bruk av tilskot, då høge nivå kan gi helseskadar som nyresvikt. Særleg dei som får D-vitamin frå fisk, egg og berika produkt bør sjekke nivået før tilskot. Blodprøver frå Hormonlaboratoriet ved OUS viser auke i talet på pasientar med for høge verdiar, medan Haukeland universitetssjukehus ikkje ser same tendens.
19 dager siden
En ernæringsrådgiver anbefaler å begrense inntaket av godteri i påsken, til tross for fristende priskriger. Hun foreslår å vente med å fylle påskeegget, og minner om at butikkene også har satt ned prisene på frukt og grønt. Rådgiveren mener at mange ender opp med å kjøpe mer godteri enn planlagt på grunn av tilbudene. En undersøkelse på Dagbladets Facebook-side viser at folk flest kommer til å fylle påskeeggene med godteri.