Et nytt forskningsprosjekt ved OUS og UiO, kalt SAINT, skal undersøke om bikarbonat og Buscopan kan bidra til tryggere fødsler etter igangsetting. Overlegene Trond Melbye Michelsen og Ingvil Krarup Sørbye står bak studien, som ser på om medisinen, kjent fra idrettsutøvere som Johannes Høsflot Klæbo og Jakob Ingebrigtsen, kan redusere behovet for operative inngrep som keisersnitt.
Bikarbonat reduserer melkesyre og gir mer effektive rier, mens Buscopan virker avslappende på muskelvevet i livmorhalsen. Forskerne håper medisinen vil føre til raskere åpning av livmoren og en tryggere fødselsopplevelse.
Prosjektet er den største kliniske undersøkelsen av fødende kvinner noensinne og støttes av offentlige midler.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Et norsk forsknings- og bistandsprogram i Tanzania har redusert mødredødeligheten med 75 prosent og spedbarnsdødeligheten med 40 prosent. Safer Births Bundle of Care (SBBC) gir helsepersonell hyppig trening med simulatordukker, tilgang til data og nytt medisinsk utstyr. Dødeligheten blant mødre er redusert fra 260 til 60 per 100.000 fødsler, under FNs bærekraftsmål. Norge har bidratt med over 50 millioner kroner til prosjektet, som vurderes innført i Nigeria og har vakt internasjonal oppmerksomhet. Studien er publisert i New England Journal of Medicine.
4 måneder siden
Bikarbonat, et stoff kjent fra bakepulver, har blitt populært som kosttilskudd i langrenn, inspirert av suksess i andre idretter. Utøvere som Tiril Udnes Weng og Johannes Høsflot Klæbo bruker det for å redusere melkesyre og forbedre prestasjon. Bikarbonat øker den anaerobe kapasiteten, noe som kan gi en liten forbedring i prestasjon. Risikoen for mageproblemer ved overdreven bruk er tilstede, men det finnes mer skånsomme produkter. Flere utøvere vurderer nå å prøve kosttilskuddet for å oppnå marginale forbedringer.
4 måneder siden
Artikkelen utforsker bruken av fødselshypnose som et alternativ for smertelindring og trygghet under fødsel. Hypnoterapeuter og psykologiprofessorer mener hypnose kan redusere frykt og smerte ved å omprogrammere negative forventninger. En kvinne deler sin positive erfaring med fødselshypnose, mens en jordmor uttrykker nysgjerrighet og et ønske om mer kunnskap om metoden. Det understrekes at hypnose ikke er en garanti for en smertefri fødsel, men kan bidra til en mer positiv innstilling. Det er enighet om at hypnose bør være en større del av det offentlige helsetilbudet, men det er også behov for mer forskning på feltet.
2 måneder siden
En ny studie skal undersøke om surdeigsbrød kan være et bedre alternativ for de med hvetesensitivitet. Forskere ved NMBU vil teste om den lange heveprosessen i surdeig gjør brødet lettere å fordøye, reduserer matsvinn og åpner for bruk av lokale kornsorter. Prosjektet er finansiert av Forskningsrådet, og resultatene forventes i 2027. Forsker Tora Asledottir understreker viktigheten av å ikke avfeie surdeigsbaking som en trend, da det kan ha helsegevinster som bør undersøkes nærmere.
23 dager siden
Debatten om hjemmefødsel pågår i mediene. Forskning gir innsikt men fagfolk advarer mot overtolkning.
2 måneder siden
En ny medisinsk koffert, 113-kit, utviklet i samarbeid med Helse Møre og Romsdal, inneholder reseptbelagte medisiner for akutte tilstander som brystsmerter og allergiske reaksjoner. AMK-sentralen fjernstyrer åpningen av kofferten og veileder personer på stedet i bruken av medisinene frem til ambulansen ankommer, for å gi raskere medisinsk hjelp. Koffertene skal plasseres ut i bedrifter, brannvesen og andre offentlige steder. Den første kofferten er plassert hos Norsk Sjømat på Stranda. Oppfinneren har søkt patent på løsningen og har ambisjoner om internasjonal spredning.
23 dager siden
Hattfjelldal kommune innfører en rotasjonsordning, også kalt «nordsjøturnus», for å sikre legetjenester. Leger jobber redusert tid mot en årslønn på 1,3 millioner kroner for en 60 prosent stilling. En lege fra Oslo ser frem til å kombinere jobb med friluftsliv i distriktet. Ordningen innebærer at leger jobber i perioder, for eksempel to uker på og fire uker av. En studie bekrefter at flere kommuner har tatt i bruk denne typen turnus for å rekruttere og beholde leger, spesielt i mindre sentrale strøk. Forskere forventer økt bruk av slike ordninger, men understreker behovet for et tydelig regelverk. Kommunenes Sentralforbund (KS) påpeker at dette fører til økte kostnader for kommunene.
1 måned siden
En ny undersøkelse viser at svært få har tillit til regjeringens «Ventetidsløftet», selv om ventetidene ved norske sykehus er redusert siden 2022. Undersøkelsen avdekker at kun en liten andel av befolkningen tror regjeringen vil lykkes med prosjektet. Samtidig etterlyser et stort flertall bedre samarbeid mellom offentlige og private helsetjenester for å redusere ventetidene. Helseminister Vestre understreker at tillit må fortjenes, og forsikrer at regjeringen jobber for å redusere ventetidene til 2019-nivå innen 2025, blant annet gjennom økt bruk av private aktører. Private aktører mener tiltakene er for små og kortsiktige.
20 dager siden
Helsedirektoratet utvider sin brukerundersøkelse om fødselsomsorg etter kritikk for å ha et for snevert utvalg. Undersøkelsen vil nå inkludere kvinner som føder i juni og juli 2025, i tillegg til perioden 1. august 2024 til 28. februar 2025. Barselopprøret har kritisert undersøkelsen for å utestenge de som fødte på våren eller sommeren, under transport og planlagt eller uplanlagt hjemme, samt de som mistet et barn før, under eller etter fødsel, noe som gjorde det vanskelig å få et korrekt bilde av norsk fødselsomsorg. Helsedirektoratet forklarer at den opprinnelige avgrensningen skyldtes praktiske hensyn, som tiden det tok å utvikle undersøkelsen og hensynet til at opplevelsene skulle være relativt ferske i minne.
2 måneder siden
NORCE gjennomfører et forskningsprosjekt i Nidelva i Arendal, der de fester lakselus på 1000 laksesmolt for å undersøke hvor mye lus smolten tåler. Elveeigarlaget er kritisk til prosjektet, da de frykter det vil redusere laksebestanden og at de ikke har blitt tilstrekkelig involvert i planleggingen. Statsforvaltaren beklager mangelen på involvering og lover forbedring. NORCE mener Nidelva er et ideelt sted for prosjektet på grunn av lite oppdrett og nærhet til nødvendige fasiliteter. Resultatene vil først være klare når laksen kommer tilbake for å gyte.
2 måneder siden
Sykehuset Østfold har mottatt 24,9 millioner kroner til en nasjonal studie som skal undersøke effekten av ketaminbehandling for alvorlig depresjon. Studien vil se på langtidseffekter og identifisere hvilke pasientgrupper som har best nytte av behandlingen. Ti sykehus deltar i studien, som skal dokumentere effekten av ketamin, en behandling som har vist lovende resultater for pasienter som ikke har respondert på tradisjonelle metoder. Sykehuset Østfold var det første offentlige sykehuset i Norge som tok i bruk ketamin i behandling. Forskere håper studien kan føre til at begrepet «behandlingsresistent depresjon» fjernes, og at ketamin også kan brukes i akuttbehandling av selvmordstanker.
6 dager siden
Fødselsutvalget, opprettet for å undersøke årsakene til lavere fødselstall i Norge, leverer torsdag en delrapport med forslag for å få flere til å få barn tidligere. Utvalgsleder Rannveig Kaldager Hart foreslår blant annet ekstra barnetrygd til foreldre under 30 år, økt støtte til studenter som får barn, bedre informasjon om fertilitet og bedre tilrettelegging for foreldre under utdanning. Utvalget ble opprettet i fjor av tidligere barne- og familieminister Kjersti Toppe, som ønsker å øke fødselstallet ved å få flere til å få flere enn to barn.
3 måneder siden
Norske forskere ved Universitetet i Bergen har utviklet miniatyrhjerner ved hjelp av stamcelleteknologi. Disse minihjernene, som er mikroskopiske kopier av menneskehjernen, er laget av stamceller fra pasienter med mitokondriesykdommer, som epilepsi. Forskningen gir en unik mulighet til å studere sykdomsmekanismer på cellenivå og teste potensielle behandlinger for nevrologiske lidelser. Selv om minihjernene har mangler, som manglende full modenhet og blodforsyningsnettverk, mener forskerne at de har et stort potensial for å revolusjonere behandlingen av sykdommer som epilepsi, Parkinsons og Alzheimers. Klinisk anvendelse av funnene kan ta 10-15 år, men forskningen vil akselerere utviklingen av nye behandlinger.
2 måneder siden
Ein ny studie har samanlikna svar frå KI-programmet GPT-4 med svar frå norske legar på helserelaterte spørsmål. Resultata viste at GPT-4 vart vurdert som meir empatisk, kunnskapsrik og hjelpsam enn legane. Studien antyder at KI kan vere eit verdifullt verktøy i helsevesenet, mellom anna for å redusere arbeidsmengda til legar og minimere menneskelege feil. Studien understrekar viktigheita av å sikre pasientvern og at sensitiv informasjon lagrast lokalt. Dette opnar for nye moglegheiter, men det er eit stort behov for meir forsking og utvikling av trygge og ansvarlege KI-løysingar.
2 måneder siden
Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) har innført et forbud mot gjentatte inhaleringer av karbonmonoksid (CO-gass) for å beskytte utøvernes helse. Forbudet kommer etter bekymringer rundt potensiell helserisiko ved hyppig bruk av gassen. Samtidig viser forskning at daglig inntak av CO-gass kan øke hemoglobinmassen, men uten å nødvendigvis forbedre prestasjonen. Norske forskere har gjennomført et forskningsprosjekt hvor metoden ble testet på norske syklister under høgdetrening. Bent Rønnestad, en av forskerne bak studien, støtter forbudet og understreker at karbonmonoksid er en farlig gass som bør reguleres strengt på grunn av fare for utilsiktede lekkasjer og helseskader.