Matmagasinet TasteAtlas har kåret verdens verste matretter, og Norge havner på fjerdeplass over land med flest angivelig avskyelige retter. Kjendiskokk Arne Brimi er ikke overrasket, men mener norsk tradisjonsmat har et ufortjent dårlig rykte.
Han fremhever at retter som smalahove og lutefisk er populære i Norge, og at norsk mat handler om å utnytte alle råvarer. TasteAtlas' kåringer er basert på publikums vurderinger og skal ikke sees som en endelig konklusjon om mat.
Til tross for lav rangering av tradisjonsmat, er Norge verdensledende innen kokkekunst og topper medaljestatistikken i Bocuse d'Or.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
17 dager siden
Kronprins Haakons beslutning om å bli vegetarianer har skapt debatt. Kokk Jan Henrik Syversen er skuffet og mener det er trist for norske tradisjonsretter, og mener man heller bør fokusere på dyrevelferd. Tidligere landbruksminister Geir Pollestad (Sp) understreker at kostholdsvalg er personlig, men oppfordrer til å velge norske råvarer. Jenny Klinge (Sp) mener det er trist om kongelige ikke forstår norsk matproduksjon. Venstre-politiker Ingvild Thorsvik støtter kronprinsen og håper det kan inspirere andre til å redusere kjøttinntaket. Kongehusekspert Tove Taalesen roser kronprinsen for å være et godt eksempel, men påpeker hans privilegerte situasjon. Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett har også valgt å bli vegetarianere.
4 måneder siden
Rune Rake, en kjent matanmelder, har rost en oppgradert versjon av lutefisk servert på en Michelin-restaurant. Retten inneholdt trøfler og en smørrik saus. Jørn Hoel, kjent som "trøffelhelt", påpeker at trøfler er en eksklusiv råvare, men har tidligere brukt det i lutefiskretter. Flere kokker ser potensialet i lutefisk med trøffel, men bemerker den høye prisen. Artikkelen foreslår også alternative måter å bruke lutefisk på, som i suppe eller taco, for å unngå tradisjonelle julematrester.
4 dager siden
Matinfluenser Kristoffer Gregersen reagerte da han oppdaget noe hos Meny. Han stusset da han skulle handle karbonadedeig.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at ultraprosessert mat er en naturlig og viktig del av norsk matkultur, og at frykten rundt slik mat er overdrevet. Forfatteren kritiserer det hun kaller "mathysteri" og selvoppnevnte kostholdseksperter som skaper matskam, og viser til tidligere overdrevne dietter som steinalderdietten og lavkarbo. Hun mener folk er mer opptatt av hva de spiser enn viktigere nyheter. Konklusjonen er at man kan nyte ultraprosessert mat som Toro tomatsuppe og Nugatti med god samvittighet, så lenge man har et balansert kosthold.
4 dager siden
En kokk og en ernæringsekspert kritiserer Q-meierienes nye proteinmelk. De mener produktet er unødvendig prosessert og villedende.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler hvordan man kan redusere matsvinn i julen ved å bruke julematrester på kreative måter. Kokk Anette Fjelleng Hansen fra Matprat har utviklet «street»-inspirerte oppskrifter for å gi restene nytt liv, som gyros med ribbe og pinnekjøtt i brioche. Artikkelen belyser også det store matsvinnet i Norge, og regjeringens arbeid med en ny matkastelov. Riktig oppbevaring av mat, som nedkjøling før kjøleskap og forsiktig frysing, er viktig for å unngå matsvinn. Det oppfordres til kreativ bruk av rester, som restelunsj eller tapas, for å unngå at maten kastes.
4 måneder siden
TV-profilene Jan Thomas og Harlem Alexander har valgt å spise taco på julaften i stedet for tradisjonell norsk julemat. Dette overrasket mange, men mesterkokk Arne Brimi støtter valget og sier at det viktigste er at folk koser seg. Brimi, som er kjent for å fremme norsk husmannskost, understreker at jula er en høytid for tradisjoner, men at man også kan skape sine egne. Han gir tips til hvordan man kan lage en julete variant av taco, med blant annet ribbe og potetlomper. Paret skal feire jul i Mexico.
2 måneder siden
En svensk ekspert slakter årets norske Melodi Grand Prix-låter og mener de er for dårlige til å vinne Eurovision. Artikkelforfatteren er enig og beskriver årets bidrag som middelmådige og uten evne til å engasjere. Det uttrykkes bekymring for at Norge ikke vil kvalifisere seg til finalen, eller i verste fall ende på sisteplass. Mens Sverige er favoritt til å vinne Eurovision, ligger Norge an til en skuffende plassering. Til tross for pessimismen håper artikkelforfatteren på en positiv overraskelse under finalen.
4 måneder siden
En kartlegging viser store prisforskjeller på ribbe mellom ulike spisesteder, hvor prisen på de dyreste stedene er tre ganger høyere enn de billigste. En Michelin-kokk forklarer at det ikke nødvendigvis er stor forskjell i smak på kjøttet, men at dyrere ribbe ofte kommer fra griser med bedre levekår og at lavprisrestauranter bruker enklere tilbehør. Kokken kritiserer nordmenns fokus på pris fremfor kvalitet på julemat og mener vi burde prioritere bedre råvarer.
28 dager siden
Artikkelen tilbakeviser påstander om at norske poteter er av dårlig kvalitet, og at import er nødvendig. Den hevder at importører overdriver problemene med norske poteter for å øke egen fortjeneste, og at toll på importerte poteter ikke har ført til høyere priser. Videre kritiseres butikkenes fokus på utseende, som fører til at fullgode poteter kastes. Artikkelen konkluderer med at det er nok av gode, norske poteter, og at forbrukerne ikke trenger å bekymre seg.
2 måneder siden
TikTok-eren Kristoffer Kaayne Kaalsaas, kjent som Kaaynelagermat, har testet 189 forskjellige nudler for å kåre de beste. Vinneren ble Itsuki – MISO TONKOTSU RAMEN fra Japan, men Kaayne er usikker på om den koreanske varianten Shin Ramyun Black burde fått førsteplassen. Testen rangerte nudler etter konsistens, styrke, smak og opprinnelsesland. Mr. Lee-nudler fikk lav score, men er fortsatt populære i Norge. Ernæringsrådgiver Linn Christin Risvang advarer mot høyt saltinnhold i hurtignudler og anbefaler alternativer med mindre salt.
3 måneder siden
Lofotlam har blitt tildelt status som beskyttet geografisk betegnelse (PGI), og er dermed anerkjent på lik linje med kjente matvarer som parmesan og roquefort. Landbruks- og matminister Geir Pollestad fremhever dette som en stor dag for Lofoten og norsk matkultur. Utmerkelsen ble overrakt under en seremoni i Berlin. Det unike med Lofotlam er knyttet til det milde klimaet fra Golfstrømmen, som gir frodige fjellsider og dermed en spesiell smak på kjøttet. PGI-merket er viktig for markedsføring i Europa, og bidrar til å sette norsk mat på kartet. Fra før har Norge fire andre produkter på denne listen: tørrfisk, fenalår, akevitt og vodka.
10 dager siden
TV-profil Jan Tore Kjær reagerer kraftig på de høye prisene på norsk sjømat etter å ha betalt 895 kroner for seks sjøkreps. Han mener det er «fullstendig galskap» at sunn og lokal sjømat koster så mye, mens billigere mat ofte er mindre næringsrik og masseprodusert. Kjær delte sin frustrasjon på Instagram, hvor sjømatleverandøren VAAG svarte med forståelse og forklarte at høye priser skyldes blant annet at fiskerne betaler mye for råvarene, og at bare en liten del av sjøkrepsen er spiselig halekjøtt. VAAG peker også på økt internasjonal etterspørsel som en årsak til prisøkningen, men lover å jobbe for bedre priser i 2025.
3 måneder siden
Norge opplevde et skuffende tap mot Portugal i håndball-VM på hjemmebane, noe som reduserer sjansene for avansement betraktelig. Danske eksperter er rystet over Norges prestasjoner og mener de blir latterliggjort. Flere eksperter har reagert sterkt på lagets prestasjon og krever at landslagstrener Jonas Wille blir sparket. TV 3-kommentatorer etterlyser en grundig evaluering av landslaget. Spillerne uttrykker skuffelse, men avviser kritikken fra ekspertene. Landslagssjefen forstår kritikken, men ønsker å fortsette i jobben. Til tross for tapet, er det fortsatt en liten mulighet for avansement, men det krever at laget presterer langt bedre i de kommende kampene.
1 måned siden
Hopplegenden Arne Scheie reagerer med skuffelse og overraskelse på avsløringen om juks i det norske hopplandslaget under VM i Trondheim. Scheie understreker at juks er uakseptabelt i idretten. Hopplandslagets ledelse har innrømmet at de bevisst manipulerte hoppdressene til Forfang og Lindvik for å gi dem en urettmessig fordel. Lindvik ble fratatt sin sølvmedalje etter å ha blitt diskvalifisert.