
Kullsyrevann kan skade tennene: Eksperter advarer mot syre
1 dag siden siste oppdatering
2 min lesetid
1 dag siden siste oppdatering
2 min lesetid
Mange velger kullsyrevann som et sukkerfritt alternativ til brus, men eksperter advarer nå om at syren i boblene kan skade tannemaljen. Mens britiske tannleger fraråder inntak, nyanserer norske fagfolk bildet, spesielt for usmakssatt vann.
Kullsyrevann, ofte betraktet som et sunt alternativ til brus, vekker bekymring blant tannhelseeksperter på grunn av sitt syreinnhold. Dr. Praveen Sharma fra University of Birmingham fremhever at kullsyre gjør vann surere enn vanlig vann, og advarer spesielt mot sitrussmak som kan senke pH-verdien betydelig.
Dr. Ben Atkins fra Oral Health Foundation går så langt som å si at han aldri drikker kullsyrevann, da den milde syren gradvis kan tære på tannemaljen over tid. I Norge er tonen mer moderat; Kjetil Nilsen Kaland fra Colosseum Tannlege påpeker at naturelt kullsyrevann har en vesentlig høyere pH enn smaksatte varianter, og er derfor langt mildere for tennene.
Han fraråder ikke inntak av naturelt kullsyrevann, men understreker at vanlig vann med en pH på rundt 7 alltid er det beste valget for tannhelsen. Kaland advarer sterkt mot smaksatte kullsyredrikker som brus, sportsdrikker og energidrikker, og anbefaler god tannpuss og fluor for å beskytte tennene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!