En ny studie publisert i Nature Aging viser at daglig inntak av omega-3 kan bremse aldringsprosessen. Studien, som involverte 777 sveitsere over 70 år, fant at et daglig tilskudd av ett gram omega-3 reduserte den biologiske alderen med opptil fire måneder over en treårsperiode.
Forskere brukte en «epigenetisk klokke» for å undersøke hvordan ulike behandlinger påvirket aldring. Selv om kombinasjonen av omega-3, D-vitamin og styrketrening ga best resultat, hadde omega-3 alene også en positiv effekt.
Forskerne advarer likevel mot å trekke forhastede konklusjoner, da studien ble utført på personer med lave omega-3 nivåer. En aldringsforsker mener eldre med lave nivåer kan ha nytte av tilskudd.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
En ny studie fra Sveits viser at kosttilskuddet omega-3 kan ha en foryngende effekt på kroppen. Forskere fant at et daglig inntak av ett gram omega-3 reduserte den biologiske alderen med fire måneder over en treårsperiode hos personer over 70 år. Studien, publisert i Nature Aging, brukte en metode kalt «epigenetisk klokke» for å måle biologisk alder. Resultatene viste at kombinasjonen av omega-3, D-vitamin og styrketrening hadde den beste effekten. Eksperter anbefaler derfor et daglig inntak av omega-3 og D-vitamin, samt regelmessig trening, for å redusere biologisk alder og fremme bedre helse.
3 måneder siden
En dansk studie publisert i Aging Cell viser at moderat trening gjennom livet bidrar til å bevare motoriske nevroner, som er avgjørende for muskelstyrke og bevegelse. Studien indikerer at tap av disse nevronene er irreversibelt og begynner rundt 60-70 års alder. Forskere understreker viktigheten av å starte med fysisk aktivitet før nevronene begynner å forsvinne, og fremhever styrketrening som spesielt effektivt for å motvirke tap av muskelstyrke. Studien konkluderer med at det er en fordel å trene jevnlig gjennom livet for å oppnå optimal aldring.
1 måned siden
Amerikanske forskere har funnet indikasjoner på at kognitive funksjoner kan begynne å svekkes rundt 44-årsalderen. En studie viser at insulineffekten i hjernen reduseres med alderen, noe som fører til dårligere energiomsetning i nervecellene. Forskere foreslår at ketoner kan brukes som et alternativt drivstoff for hjernen, spesielt i alderen 40–59 år, for å motvirke denne nedgangen. NTNU-forsker Maryam Ziaei understreker at en sunn livsstil og metabolsk terapi kan bidra til å holde hjernen sunn lenger, selv om individuelle variasjoner kan forekomme. Enkelte forskere mener at timingen er viktig og at man bør starte tidlig i 40-årene med ketoner.
2 måneder siden
En studie publisert i The Lancet viser at Norge er det eneste av 20 vesteuropeiske land hvor forventet levealder fortsetter å øke. I de andre landene stoppet økningen i forventet levealder opp allerede etter 2011. Studien viser også at pandemien ikke hadde noen målbar effekt på forventet levealder i Norge, Sverige, Irland, Island, Danmark og Belgia. Ifølge Statistisk sentralbyrå var forventet levealder i Norge i 2023 81,4 år for menn og 84,6 år for kvinner.
1 måned siden
Forskere har funnet at Maria Branyas Morera, som levde til hun ble 117 år, hadde spesielle gener som bidro til at cellene hennes oppførte seg yngre. Hennes tarmflora var også lik den man finner hos spedbarn. Studien, ledet av Universitetet i Barcelona, antyder at ekstremt høy alder ikke nødvendigvis betyr dårlig helse, og forskerne håper å finne måter å forlenge menneskers sunne levetid. Branyas fulgte en sunn livsstil med middelhavskost, unngikk alkohol og røyking, og var fysisk og sosialt aktiv. Forskning indikerer at biologisk alder kan variere betydelig fra faktisk alder, og at en sunn tarmflora kan ha vært gunstig for Branyas.
3 måneder siden
En omfattende studie fra Harvard-universitetet viser at selv små mengder bearbeidet rødt kjøtt, som bacon, kan øke risikoen for demens. Forskere fulgte over 133 000 helsearbeidere i opptil 43 år og fant at de som spiste en kvart porsjon eller mer bearbeidet rødt kjøtt daglig hadde 13 prosent høyere risiko for å utvikle demens. Studien viste også at regelmessig inntak av rødt kjøtt kan føre til raskere aldring av hjernen. Det er imidlertid gode nyheter: Å erstatte bearbeidet rødt kjøtt med sunnere alternativer som nøtter, belgfrukter eller fisk kan redusere risikoen for demens betydelig. Studien er bemerkelsesverdig på grunn av sitt store omfang.
2 måneder siden
En studie publisert i The Lancet viser at Norge er det eneste av 20 vesteuropeiske land hvor forventet levealder fortsetter å øke. I de andre landene stoppet økningen i forventet levealder opp allerede før pandemien. Storbritannia opplever den største nedgangen. Ifølge studien hadde pandemien liten innvirkning på levealderen i Norge, Sverige, Irland, Island, Danmark og Belgia. Statistisk sentralbyrå melder at forventet levealder i Norge i 2023 er 81,4 år for menn og 84,6 år for kvinner.
9 dager siden
En studie publisert i Nature viser at vaksinasjon mot helvetesild reduserer risikoen for demens senere i livet. Studien er basert på data fra et vaksinasjonsprogram i Wales som startet i 2013, hvor personer som fikk vaksinen hadde 20 prosent lavere sannsynlighet for å utvikle demens innen syv år. Forskerne brukte regresjonsdiskontinuitet for å sammenligne grupper med nesten identisk alder, men ulik tilgang til vaksinen, for å isolere effekten. Immunolog Anne Spurkland omtaler studien som overbevisende, og forskerne håper funnene kan bidra til nye forebyggende tiltak mot demens. Helvetesild kan gi sterke, langvarige smerter og i noen tilfeller føre til synstap, spesielt hvis øyeområdet rammes. Det finnes foreløpig ingen kur, kun symptomlindrende behandling.
2 måneder siden
En studie publisert i The Lancet viser at Norge er det eneste landet i Vest-Europa hvor forventet levealder fortsetter å øke. Studien omfatter 20 vesteuropeiske land i perioden 1990 til 2021. Alle andre land opplevde en nedgang i økningen av forventet levealder etter 2011. I motsetning til mange andre land, ser man ingen negativ pandemieffekt på levealderen i Norge. Ifølge Statistisk sentralbyrå var forventet levealder i Norge i 2023 81,4 år for menn og 84,6 år for kvinner.
3 måneder siden
En norsk studie undersøkte effekten av syv dagers vannfaste på muskelstyrke og kondisjon. Resultatene viste overraskende nok at deltakerne opprettholdt muskelstyrken i beina, til tross for et vekttap på gjennomsnittlig 5,7 kilo. Utholdenheten ble derimot redusert med 13 prosent. Studien indikerer at kroppen har en mekanisme for å spare på karbohydrater under faste. En av deltakerne, en ultraløper, løp maraton med nest beste tid to dager etter fasten. Forskerne understreker at studien ikke skal oppmuntre til faste uten medisinsk tilsyn, og at mer forskning er nødvendig for å forstå de helsemessige effektene av faste.
2 måneder siden
En forsker ved Oslo Met understreker viktigheten av fysisk aktivitet i 30-årene for å bremse aldringsprosessen og forebygge sykdom. Hun sammenligner det med å spare til pensjon, der man bygger opp en fysisk reservekapasitet som må vedlikeholdes gjennom livet. Forskning viser at eldre som har vært aktive har bedre fysisk form og utsetter sykdom. Verdens helseorganisasjon anbefaler 150 minutter moderat aktivitet i uken, noe som tilsvarer omtrent 22 minutter per dag. Det er ikke nødvendig å gjøre aktiviteter man ikke liker, så lenge intensiteten er moderat til høy. Styrketrening og balansetrening er også viktig for å opprettholde funksjonsevnen.
2 måneder siden
Artikkelen fremhever viktigheten av solkrem for å forebygge rynker, solskader og hudkreft. En studie viser tydelige forskjeller i hudskader hos en 92 år gammel kvinne som brukte solkrem i ansiktet, men ikke på halsen. Hudleger anbefaler bredspektret solkrem med UVA- og UVB-beskyttelse, men understreker at solkrem ikke erstatter solvett. En tvillingstudie bekrefter at livsstil og soleksponering påvirker hudens aldring, og en lastebilsjåfør illustrerer hvordan UVA-stråler gjennom bilvinduer kan forårsake skader.
3 måneder siden
En studie ved Kysthospitalet i Stavern viser at mange pasienter med long covid opplevde markant bedring etter en behandling som kombinerer legetime og individuell oppfølging av fysioterapeut. Koronaforsker Arne Søraas roser studien, men mener at de fleste pasientene ikke vil bli helt friske med denne tilnærmingen, da han mener det er viktig å finne de biologiske årsakene til plagene. Overlege Tom Farmen Nerli er uenig og mener behandlingen kan hjelpe mange, og at den ikke er rent psykologisk. Norsk Covidforening er kritisk til studien og mener det er uetisk å fremheve en metode som kan gjøre noen sykere. Studien inkluderte 310 pasienter, hvorav halvparten fikk behandling.
1 måned siden
En studie har sammenlignet helsen til vegetarianere og kjøttetere over flere tiår. Studien viser at vegetarianere generelt er sunnere, med lavere risiko for flere sykdommer som hjerte- og karsykdommer og diabetes type 2. Samtidig viser studien at vegetarianere har høyere risiko for hjerneslag og beinbrudd. Dette kan skyldes mangel på viktige næringsstoffer som B12, som finnes i animalske produkter. Vegetarianere bør derfor være ekstra oppmerksomme på å få i seg nok av disse næringsstoffene gjennom kosthold eller kosttilskudd.
3 måneder siden
En studie viser at tilsetning av krillmel i laksefôr kan redusere lakselus med 23 prosent og forbedre fiskens skinnhelse. Oppdrettere ser på dette som et potensielt tiltak for å redusere medisinbruk og avlusing. Krillen fiskes i Sørishavet, og det hevdes at uttaket ikke påvirker bestanden. En forsker uttrykker imidlertid skepsis og frykter at lusa vil utvikle resistens. Oppdretter Roger Hofseth understreker viktigheten av å bekjempe lakselus for både oppdretts- og villaks, og fremhever at det er nødvendig med flere tiltak, inkludert lukkede anlegg.