Etter selvmordet til Peder Angel har over 800 personer delt sine historier om mobbing i VGs mobbeprotokoll. Mange forteller om fysisk og psykisk vold, utestengelse og manglende støtte fra voksne.
Undersøkelsen viser at mobbing fører til senskader som angst, depresjon og sosial isolasjon. Psykologer understreker at mobbing kan gi store psykiske plager som kan vedvare i voksen alder.
De oppfordrer ofre til å bryte stillheten, søke hjelp og gjenopprette tillit til andre. Det er viktig at voksne tar ansvar og at mobbing får konsekvenser for de som utfører den.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Foreldrene til Peder Angel Langen Lundquist, som tok sitt eget liv etter å ha blitt mobbet, talte på Høyres landsmøte. De fortalte om grove meldinger sønnen mottok og oppfordret til å si ifra om mobbing. Erna Solberg og mange i salen ble svært berørte. Solberg beskrev en «snitchekultur» blant unge og understreket viktigheten av å snakke sammen. Politiet har gjenåpnet saken om mobbing etter anmeldelse fra foreldrene, etter at den først ble henlagt.
2 måneder siden
Artikkelen tar for seg den økende mobbingen blant unge, spesielt på nett og sosiale medier. Den viser til en elevundersøkelse som bekrefter at mobbing øker, og at skolens tiltak ofte ikke hjelper. Det understrekes at mobbing ikke bare skjer på skolen, men også digitalt, hvor anonymitet og mangel på pauser forverrer situasjonen. Forfatteren påpeker at mange normaliserer nettmobbing, men at dette er uakseptabelt og må tas på alvor. Peder Angel-saken trekkes frem som et tragisk eksempel på hvor alvorlig mobbing kan være. Artikkelen oppfordrer alle til å ta ansvar og stå imot mobbing, både på nett og i virkeligheten.
3 måneder siden
Maren Søfferud (23) ble grovt mobbet gjennom hele barndommen i Søndre Land kommune. Hun forsøkte å varsle om mobbingen, men ble ikke hørt av de voksne på skolen. Mobbingen fortsatte og forverret seg, med frykt, slag og baksnakking som en del av hverdagen. Etter en lang rettsprosess er kommunen dømt til å betale millionerstatning for manglende oppfølging. Kommunen har ikke beklaget offentlig, men har avtalt et møte med familien. Søfferud er diagnostisert med PTSD som følge av mobbingen, men ser fremover og ønsker å hjelpe andre ved å dele sin historie.
2 dager siden
Ny forskning viser en sterk sammenheng mellom mobbing i barndommen og voldsutsatthet som voksen. En studie avdekker at halvparten av mobbeutsatte opplever vold senere i livet.
3 måneder siden
Artikkelen forteller historien om 13 år gamle Odin, som ble mobbet på to forskjellige skoler. Til tross for at han gjentatte ganger sa ifra til de voksne, opplevde han aldri at mobbingen tok slutt. Dette førte til at Odin tok sitt eget liv. Sognepresten understreket i begravelsen at mobbing er skadelig og ødelegger både enkeltmennesker og fellesskapet. Artikkelen viser også til Elevundersøkelsen, som bekrefter at mange barn og unge opplever mobbing regelmessig, og at norsk lov om at alle elever skal ha det bra på skolen ikke alltid blir fulgt.
3 måneder siden
Statsadvokaten har beordret politiet til å gjenåpne etterforskningen av Peder Angel-saken, etter at politiet først henla den. Peder Angel tok sitt eget liv i februar 2024, og foreldrene anmeldte flere personer for medvirkning til selvmord og skremmende adferd, samt skolen for brudd på opplæringsloven. Politiet fant ikke de konkrete meldingene som oppfordret til selvmord, men erkjenner at Peder Angel ble mobbet. Statsadvokaten har bedt om ytterligere etterforskningsskritt. Skolen ble funnet å ha brutt regelverket ved ikke å ha fulgt opp mobbesaken.
3 måneder siden
Statsadvokaten har beordret gjenåpning av politiets etterforskning i Peder Angel-saken, etter at politiet tidligere hadde henlagt den. Saken ble gjenåpnet etter at Statsforvalteren fant regelbrudd i fylkeskommunens internkontroll etter at Peder Angel Langen Lundquist (19) tok sitt eget liv. Regelbruddene omfatter plikten til å melde fra, undersøke og iverksette tiltak ved mistanke om mobbing. Ifølge foreldrene opplevde 19-åringen mobbing gjennom store deler av oppveksten.
2 måneder siden
Ti år etter at 13 år gamle Odin tok sitt eget liv som følge av mobbing, opplever moren, Katrine Olsen Gillerdalen, at samfunnet ikke har lært nok. Mobbetallene er verre enn noen gang, spesielt i sosiale medier. Familien understreker viktigheten av åpenhet og at voksne tar ansvar for å forebygge mobbing. Odins søster, Tuva, engasjerer seg mot mobbing og minnes broren gjennom felles interesser. Katrine har bearbeidet sorgen ved å fokusere på gode minner og engasjere seg i kampen mot mobbing. Hun har nå bestemt seg for å flytte fra huset der Odin vokste opp, men tar med seg minnene videre.
2 måneder siden
En ny undersøkelse viser at skolens plikt til å gripe inn i mobbesaker svikter i over 80 prosent av tilfellene. Statsforvalterne melder om økning i antall mobbesaker og brudd på aktivitetsplikten. Skolene unnlater ofte å ta elevene på alvor og iverksetter ikke tiltak tidsnok, noe som fører til at sakene eskalerer. Bekymringsfullt fravær og vanskelig samarbeid mellom skole og hjem er også vanlige problemer. Flere statsforvaltere påpeker manglende dokumentasjon av tiltak fra skolens side.
1 måned siden
Artikkelen bruker Ingebrigtsen-saken som utgangspunkt for å belyse psykisk vold mot barn og barns overlevelsesstrategier i utrygge hjem. Den understreker barns avhengighet av sine omsorgspersoner og hvordan vedvarende stress og utrygghet kan ha alvorlige konsekvenser for deres utvikling. Artikkelen viser til forskning som indikerer at en betydelig andel barn i Norge opplever psykisk vold fra foreldre, og argumenterer for at åpenhet rundt slike erfaringer er viktig for å hjelpe andre og fremme forebygging.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler den økende utfordringen med digital mobbing og dens innvirkning på unges psykiske helse. Forskning viser at digital mobbing fører til mer angst og stress enn tradisjonell mobbing, da den potensielt pågår 24 timer i døgnet. Dette fører til søvnproblemer og en følelse av konstant frykt hos de som rammes. Eksperter påpeker at den konstante tilkoblingen til sosiale medier forverrer situasjonen, og studier viser en sammenheng mellom økt bruk av sosiale medier og selvskading. Artikkelen belyser også hvordan en tøffere tone i samfunnet og manglende voksentilstedeværelse på digitale plattformer bidrar til problemet. Det understrekes et behov for at foreldre tar et større ansvar og engasjerer seg i barnas digitale liv for å forebygge og bekjempe nettmobbing.
2 måneder siden
Johanne Rogndal (34) deler sine erfaringer fra et halvannet år langt opphold på en psykiatrisk ungdomsavdeling fra hun var 15 år. Hun beskriver en hverdag preget av tvang, isolasjon og medisinering etter selvskading. Rogndal forteller om en spesifikk episode der politiet ble tilkalt og hun ble isolert og strippet, noe hun opplevde som svært nedverdigende. Institusjonen har beklaget behandlingen og erkjent at den var skadelig og under dagens standard. Rogndal, som i dag er psykolog, ønsker å belyse viktigheten av kompetanse og omsorg i psykisk helsevern for ungdom, og viktigheten av å skjerme barn for uproporsjonal maktbruk.
29 dager siden
Artikkelen omhandler seksuell utpressing av gutter og menn, hvor kriminelle lurer dem til å sende nakenbilder og deretter truer med å offentliggjøre dem hvis de ikke betaler. Kripos har analysert et stort antall saker og funnet at ofrene ofte er unge, og at utpresserne opererer fra utlandet. Konsekvensene for ofrene kan være alvorlige, inkludert psykiske problemer og selvmordstanker. Politiet oppfordrer ofre til å ikke betale og anmelde forholdet, og etterlyser større engasjement fra sosiale medier og betalingsformidlere for å forebygge denne type kriminalitet.
2 måneder siden
Erna Solberg reagerer på avsløringer om at aktivitetsplikten mot mobbing brytes i mange skoler, og understreker de alvorlige konsekvensene mobbing kan ha. Hun oppfordrer til felles innsats for å forhindre mobbing. Elevorganisasjonen deler bekymringen og frykter at endringer i opplæringsloven vil svekke elevenes rettssikkerhet. Frp foreslår å straffe kommuner som ikke følger opp mobbeofre.
3 måneder siden
Kathrine Fedøy mistet sin bestevenninne Marte i selvmord i 1992. Hun forteller om hvordan hun så at Marte slet psykisk, men at ingen voksne grep inn. Fedøy følte seg fanget mellom lojalitet til venninnen og behovet for hjelp, og opplevde at voksne snudde seg vekk fra Martes smerte. Etter Martes død slet Fedøy med skyldfølelse og mistillit til voksne. Artikkelen viser at selvmordstallene i Norge har økt jevnt siden 1970-tallet, og at helsemyndighetene mangler kunnskap for å forebygge selvmord. Undersøkelser viser at mange unge har selvmordstanker, og at det er behov for åpenhet og bedre håndtering av psykisk helse. Det er også viktig å gi støtte til etterlatte.