Isabel Skolmen deler åpent om sin vanskelige oppvekst i Narvik, preget av mobbing grunnet utseendet, noe som førte til dårlig selvbilde.
Hun fremhever betydningen av vennskapet med Katja, som delte lignende følelser, og støtten fra læreren Unni, som inviterte henne hjem og forsto situasjonen.
Skolmen oppfordrer unge som opplever mobbing til å huske at mobbere ofte sliter selv, og understreker viktigheten av å tro på seg selv og behandle andre med vennlighet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Isabel Skolmen deler sine erfaringer med mobbing i barndommen, og hvordan vennskap og støtte fra en lærer hjalp henne gjennom vanskelige tider. Hun fremhever viktigheten av å se de som ikke har det bra, og oppfordrer unge til å holde ut og tro på seg selv. Skolmen forteller også om sin karriere, karakteren Bodil, og avslører at hun ønsker å flytte tilbake til Narvik når hun blir eldre. Nylig fikk hun tilbake sin karakterbok fra barneskolen, som hadde havnet i en container.
2 måneder siden
Artikkelforfatteren deler sin personlige historie om hvordan han utviklet en spiseforstyrrelse i tenårene etter å ha opplevd mobbing og sorg. Han beskriver hvordan han mistet kontroll over mat og trening, og hvordan komplimenter for vekttap forverret situasjonen. En lærer så at han ikke hadde det bra, og ga han et trygt rom til å være ærlig. Dette ble et vendepunkt, og han fikk hjelp av psykolog. Forfatteren understreker at livet handler om mer enn mat og kropp, og at det er viktig å oppsøke glede og snakke med andre. Han oppfordrer også lesere til å tørre å spørre andre om hvordan de har det, da mange sliter i stillhet.
1 måned siden
Grunde Almeland, stortingspolitiker, deler sine erfaringer med mobbing og utestenging i oppveksten i Øystese. Han beskriver en krevende bygdekultur hvor han ble mobbet for å være annerledes og homofil. Mobbingen fortsatte på videregående, men et utvekslingsår i USA ble et vendepunkt. Almeland understreker viktigheten av å ta mobbing på alvor og gi definisjonsmakt til de som opplever det. Han deltok nylig i et Pridetog i hjembygda, en sterk og emosjonell opplevelse som viste en positiv utvikling. Rektorene ved de aktuelle skolene beklager hendelsene og fremhever at det i dag er større fokus på å skape trygge skolemiljø.
3 måneder siden
Maren Søfferud (23) ble grovt mobbet gjennom hele barndommen i Søndre Land kommune. Hun forsøkte å varsle om mobbingen, men ble ikke hørt av de voksne på skolen. Mobbingen fortsatte og forverret seg, med frykt, slag og baksnakking som en del av hverdagen. Etter en lang rettsprosess er kommunen dømt til å betale millionerstatning for manglende oppfølging. Kommunen har ikke beklaget offentlig, men har avtalt et møte med familien. Søfferud er diagnostisert med PTSD som følge av mobbingen, men ser fremover og ønsker å hjelpe andre ved å dele sin historie.
3 måneder siden
Isabel Skolmen, kjent fra «Farmen kjendis», forteller om sin oppvekst i Narvik der hun ble mobbet for sitt utseende. Hun startet en modellkarriere etter å ha blitt oppdaget, og jobbet med kjente modeller og deltok på eksklusive fester. Skolmen forteller også om en hendelse i Paris der hun avviste en invitasjon fra Leonardo DiCaprio. Hun ønsket ikke å være en av mange beundrere rundt DiCaprios bord, og takket derfor nei til invitasjonen hans.
4 måneder siden
Helle Jenssen opplevde ensomhet og frykt for å knytte seg til andre, etter en vanskelig barndom med mobbing. En undersøkelse viser at ensomhet er et økende problem, særlig blant unge. Helle tok grep ved å bruke vennskapsappen Venn, som hjalp henne med å overvinne frykten for avvisning og knytte nye vennskap. Forskning viser at ensomhet kan ha alvorlige helsemessige konsekvenser, og at digital teknologi kan være et nyttig verktøy for å skape sosiale relasjoner. Helle har i dag det bra og føler hun er på et godt sted i livet.
1 måned siden
I en kronikk skriver en influenser om hvordan utseendepress påvirker unge, spesielt gutter. Hun deler sine egne erfaringer med kroppspress og spiseforstyrrelser, og oppfordrer unge til å fokusere på indre verdier fremfor et uoppnåelig skjønnhetsideal. Hun påpeker at sosiale medier bidrar til økt press og at det er viktig å huske at de som er glad i deg bryr seg om hvem du er på innsiden. Avslutningsvis oppfordrer hun de som sliter til å søke hjelp.
2 måneder siden
Lisa (21) deler sin personlige historie om hvordan en spiseforstyrrelse stjal store deler av ungdomstiden hennes, og førte til tvangsinnleggelse. Hun understreker betydningen av tidlig hjelp og økt bevissthet rundt spiseforstyrrelser, og etterlyser mer informasjon i skolen. Psykologspesialist Ester Marie Stornes Espeset bekrefter en økning i spiseforstyrrelser blant ungdom og fremhever behovet for lett tilgjengelige lavterskeltilbud. Helse Bergen har utviklet en digital behandlingsplattform for å nå ut til ungdom tidligere, et initiativ Lisa stiller seg positiv til. Nå engasjerer hun seg i Ungdomsrådet for ROS for å hjelpe andre i samme situasjon.
11 dager siden
Etter selvmordet til Peder Angel har over 800 personer delt sine historier om mobbing i VGs mobbeprotokoll. Mange forteller om fysisk og psykisk vold, utestengelse og manglende støtte fra voksne. Undersøkelsen viser at mobbing fører til senskader som angst, depresjon og sosial isolasjon. Psykologer understreker at mobbing kan gi store psykiske plager som kan vedvare i voksen alder. De oppfordrer ofre til å bryte stillheten, søke hjelp og gjenopprette tillit til andre. Det er viktig at voksne tar ansvar og at mobbing får konsekvenser for de som utfører den.
2 måneder siden
Johanne Rogndal (34) deler sine erfaringer fra et halvannet år langt opphold på en psykiatrisk ungdomsavdeling fra hun var 15 år. Hun beskriver en hverdag preget av tvang, isolasjon og medisinering etter selvskading. Rogndal forteller om en spesifikk episode der politiet ble tilkalt og hun ble isolert og strippet, noe hun opplevde som svært nedverdigende. Institusjonen har beklaget behandlingen og erkjent at den var skadelig og under dagens standard. Rogndal, som i dag er psykolog, ønsker å belyse viktigheten av kompetanse og omsorg i psykisk helsevern for ungdom, og viktigheten av å skjerme barn for uproporsjonal maktbruk.
2 måneder siden
Ti år etter at 13 år gamle Odin tok sitt eget liv som følge av mobbing, opplever moren, Katrine Olsen Gillerdalen, at samfunnet ikke har lært nok. Mobbetallene er verre enn noen gang, spesielt i sosiale medier. Familien understreker viktigheten av åpenhet og at voksne tar ansvar for å forebygge mobbing. Odins søster, Tuva, engasjerer seg mot mobbing og minnes broren gjennom felles interesser. Katrine har bearbeidet sorgen ved å fokusere på gode minner og engasjere seg i kampen mot mobbing. Hun har nå bestemt seg for å flytte fra huset der Odin vokste opp, men tar med seg minnene videre.
3 måneder siden
Astrid Smeplass, kjent som Astrid S, forteller åpenhjertig om den vanskelige tiden etter sin deltakelse i «Idol» i 2013. I «Hver gang vi møtes» deler hun hvordan hun isolerte seg, mistet matlysten og slet med søvn etter konkurransen. Hun gikk på videregående skole i Orkanger, men endte opp med å få brev fra skolen om at hun kom til å stryke i flere fag på grunn av fravær. Morens besøk avslørte omfanget av problemene, og etter en periode med bedring valgte hun å droppe ut av videregående for å satse på musikkarrieren. Hun beskriver opplevelsen i «Hver gang vi møtes» som emosjonell og terapeutisk, og er glad for at hun takket ja til å delta.
1 måned siden
TV 2-profil Camilla Sagen og tidligere kollega Lise Marit Syftestad deler sine erfaringer om uønskede kommentarer om kroppene sine under graviditet. Sagen, kjent fra «Jakten på kjærligheten» og «God morgen Norge», reagerer på bemerkninger om matinntak og kroppsforandringer. Syftestad forteller om sårende kommentarer om sitt utseende. Jordmor Lena Henriksen understreker at gravide er i en sårbar fase og at slike kommentarer kan være skadelige, og oppfordrer til mer respekt og forståelse for gravide kvinners kropper.
1 måned siden
I en NRK-podkast diskuterer Linnea Myhre og Sophie Elise Isachsen sitt forhold, som har likhetstrekk med karakterene i serien «Rekviem for Selina». Isachsen forteller om ærefrykt for Myhre, som igjen beskriver et ønske om å beskytte og inkludere Isachsen i sin vennegjeng. Vennskapet ble vanskeligere da Isachsen ble mer kontroversiell, og de har stått på hver sin side i offentlige debatter om blant annet kroppspress. De understreker at uenigheter har gjort det vanskelig, men at de innerst inne ønsker hverandre vel.
25 dager siden
Artikkelen belyser hvordan unge kvinner bruker TikTok for å ta et oppgjør med de snevre, norske skjønnhetsidealene. Øyvår (21) deler sin personlige historie om å aldri ha følt seg pen, noe som har skapt et stort engasjement. Olimata Elin Mboge (19) ønsker å konfrontere både egne komplekser og det hun beskriver som et «skjønnhetstyranni». De forteller om et økende press, spesielt blant jenter, for å oppnå urealistiske idealer. Jenter med minoritetsbakgrunn beskriver også opplevelser med rasisme og utseendepress. Gjennom TikTok finner de støtte og et fellesskap hvor de kan dele sine erfaringer og sammen utfordre de eksisterende standardene.