Maren Søfferud (23) ble grovt mobbet gjennom hele barndommen i Søndre Land kommune. Hun forsøkte å varsle om mobbingen, men ble ikke hørt av de voksne på skolen.
Mobbingen fortsatte og forverret seg, med frykt, slag og baksnakking som en del av hverdagen. Etter en lang rettsprosess er kommunen dømt til å betale millionerstatning for manglende oppfølging.
Kommunen har ikke beklaget offentlig, men har avtalt et møte med familien. Søfferud er diagnostisert med PTSD som følge av mobbingen, men ser fremover og ønsker å hjelpe andre ved å dele sin historie.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
11 dager siden
Etter selvmordet til Peder Angel har over 800 personer delt sine historier om mobbing i VGs mobbeprotokoll. Mange forteller om fysisk og psykisk vold, utestengelse og manglende støtte fra voksne. Undersøkelsen viser at mobbing fører til senskader som angst, depresjon og sosial isolasjon. Psykologer understreker at mobbing kan gi store psykiske plager som kan vedvare i voksen alder. De oppfordrer ofre til å bryte stillheten, søke hjelp og gjenopprette tillit til andre. Det er viktig at voksne tar ansvar og at mobbing får konsekvenser for de som utfører den.
4 måneder siden
23 tidligere misjonærbarn har fått utbetalt totalt fire millioner kroner i erstatning for omsorgssvikt de opplevde under oppveksten. Erstatningen er en del av en større oppreisningsordning i regi av støtteforeningen Sendt bort og Norsk Luthersk Misjonssamband. Mange misjonærbarn har opplevd traumer, adskillelse, mobbing eller seksuelle overgrep, og en kartlegging fra 2009 viste at 14 prosent av barna på internater hadde opplevd seksuelle krenkelser. Jarle Naustvik i Sendt bort understreker at pengene ikke kan kompensere for skadene, men er en del av et større forsoningsarbeid. Det vil komme flere søknadsrunder, og erstatningsnivåene vil følge statens rettferdsvederlagsordning.
2 måneder siden
Stine (30) ble som 19-åring feildiagnostisert med lett psykisk utviklingshemming, en diagnose hun og familien mente var feil. Stine hadde i barndommen nedsatt hørsel, noe som kan ha påvirket hennes skolegang og bidratt til feildiagnostiseringen. Etter syv år fikk hun en ny utredning ved Universitetssykehuset i Tromsø som konkluderte med at hun ikke hadde noen av de tidligere diagnosene. Stine forteller at feildiagnosen har hindret henne i å ta utdanning og søke jobb. Hun ønsker nå å dele sin historie for å hjelpe andre i lignende situasjoner. Hørselshemmedes Landsforbund understreker viktigheten av tidlig oppfølging for barn med hørselstap, da feil diagnose kan få store konsekvenser.
1 måned siden
Gjert Ingebrigtsens datter har i retten forklart seg om en barndom preget av frykt og uforutsigbarhet. Hun beskriver episoder med både fysisk og psykisk vold, inkludert å bli slått, dyttet og skreket til. Datteren forteller også om psykisk manipulasjon, som å måtte sitte alene ved middagsbordet og vente på faren. Hun levde i konstant frykt for å gjøre feil og pådra seg farens sinne, noe som førte til at hun prøvde å gjøre så lite som mulig. Hun beskriver også en barndom preget av mye krangling og usikkerhet rundt hvilke regler som gjaldt. Gjert Ingebrigtsen avviser anklagene.
2 måneder siden
Johanne Rogndal (34) deler sine erfaringer fra et halvannet år langt opphold på en psykiatrisk ungdomsavdeling fra hun var 15 år. Hun beskriver en hverdag preget av tvang, isolasjon og medisinering etter selvskading. Rogndal forteller om en spesifikk episode der politiet ble tilkalt og hun ble isolert og strippet, noe hun opplevde som svært nedverdigende. Institusjonen har beklaget behandlingen og erkjent at den var skadelig og under dagens standard. Rogndal, som i dag er psykolog, ønsker å belyse viktigheten av kompetanse og omsorg i psykisk helsevern for ungdom, og viktigheten av å skjerme barn for uproporsjonal maktbruk.
16 dager siden
Artikkelen omhandler «Mona», en voldsutsatt kvinne som har ventet på svar på sin søknad om voldsoffererstatning i tre år. Hun er en av over 6000 personer i Norge som står i kø for å få behandlet sin søknad. «Mona» ble utsatt for fysisk og psykisk vold i 15 år, og sliter nå med PTSD. Saken hennes ble henlagt, og hun opplever ventetiden som en stor belastning. Landsforeningen for voldsofre bekrefter at mange opplever det samme. Kontoret for voldsoffererstatning jobber med å redusere ventetiden, men for «Mona» er det en fattig trøst.
29 dager siden
Isabel Skolmen deler åpent om sin vanskelige oppvekst i Narvik, preget av mobbing grunnet utseendet, noe som førte til dårlig selvbilde. Hun fremhever betydningen av vennskapet med Katja, som delte lignende følelser, og støtten fra læreren Unni, som inviterte henne hjem og forsto situasjonen. Skolmen oppfordrer unge som opplever mobbing til å huske at mobbere ofte sliter selv, og understreker viktigheten av å tro på seg selv og behandle andre med vennlighet.
3 måneder siden
Barnevernet i Berlevåg har innrømmet å ha sviktet en 13 år gammel jente og hennes mor etter en voldsepisode i hjemmet. Jenta ble akuttplassert og flyttet mellom fire ulike hjem i nesten et år, mens moren fikk begrenset samvær. Barnevernet erkjenner manglende oppfølging av både mor og datter, og har betalt dem 125.000 kroner hver i oppreisning. Kommunen har også iverksatt tiltak som kursing av alle ansatte for å forhindre lignende feil i fremtiden. Advokaten til mor og datter mener saken er et brudd på menneskerettighetene. Barnevernet erkjenner at oppfølgingen ikke var i tråd med lovlig praksis, og har omorganisert tjenesten.
2 måneder siden
Ti år etter at 13 år gamle Odin tok sitt eget liv som følge av mobbing, opplever moren, Katrine Olsen Gillerdalen, at samfunnet ikke har lært nok. Mobbetallene er verre enn noen gang, spesielt i sosiale medier. Familien understreker viktigheten av åpenhet og at voksne tar ansvar for å forebygge mobbing. Odins søster, Tuva, engasjerer seg mot mobbing og minnes broren gjennom felles interesser. Katrine har bearbeidet sorgen ved å fokusere på gode minner og engasjere seg i kampen mot mobbing. Hun har nå bestemt seg for å flytte fra huset der Odin vokste opp, men tar med seg minnene videre.
29 dager siden
Gjert Ingebrigtsen er tiltalt for mishandling av sine barn, men nekter straffskyld i retten. Han forklarte at det var få regler i hjemmet, men at alle valg hadde konsekvenser. Ingebrigtsen beskrev en barndom preget av konkurranse. Aktoratet har startet sin utspørring. Barna har tidligere forklart om en barndom preget av frykt og vold fra faren. Bistandsadvokaten mener Ingebrigtsens forklaring var vanskelig for barna, da den trigget vonde minner.
1 måned siden
Gjert Ingebrigtsens datter vitner i retten om fysisk og psykisk mishandling fra 2018 til 2022. Hun beskriver en barndom preget av krangling, uforutsigbarhet og frykt for farens reaksjoner. Hun forteller om episoder der faren skrek til henne i telefonen, ga motstridende beskjeder og strenge innetider. Selv korte avstander hjem fra venninner endte ofte med bilhenting. Utskjellingene var hyppige og ofte knyttet til trening. Gjert Ingebrigtsen nekter straffskyld.
1 måned siden
Grunde Almeland, stortingspolitiker, deler sine erfaringer med mobbing og utestenging i oppveksten i Øystese. Han beskriver en krevende bygdekultur hvor han ble mobbet for å være annerledes og homofil. Mobbingen fortsatte på videregående, men et utvekslingsår i USA ble et vendepunkt. Almeland understreker viktigheten av å ta mobbing på alvor og gi definisjonsmakt til de som opplever det. Han deltok nylig i et Pridetog i hjembygda, en sterk og emosjonell opplevelse som viste en positiv utvikling. Rektorene ved de aktuelle skolene beklager hendelsene og fremhever at det i dag er større fokus på å skape trygge skolemiljø.
2 måneder siden
Silje Arntzen forteller om en dramatisk fødsel på Sykehuset Kalnes, preget av feil, manglende lytting og alvorlige komplikasjoner. Hun opplevde å bli glemt, måtte selv minne helsepersonell om nødvendige undersøkelser, og følte seg ikke trodd når hun meldte om sterke smerter. Under fødselen ble en stor rift oversett, og en fistel ble oversett på MR-bilder. Arntzen måtte gjennom flere operasjoner og sliter fortsatt med fysiske og psykiske ettervirkninger. Sykehuset beklager hendelsene og sier de har tatt saken alvorlig. Arntzen har søkt om pasientskadeerstatning og håper hennes historie kan bidra til forbedring i helsevesenet.
1 måned siden
I en rettssak i Salten og Lofoten tingrett er en mormor tiltalt for å ha delt intime opplysninger om et barnebarn, barnets far og farfar, samt ansatte ved Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP) på sosiale medier. De fornærmede BUP-ansatte fortalte i retten om hvordan de har opplevd å bli hengt ut med navn og bilde, motta hatefulle meldinger, bli oppsøkt hjemme og leve i frykt. En av de ansatte beskrev det som umulig å fortsette i jobben. Nordlandssykehuset har anmeldt saken, men den ble først henlagt.
4 måneder siden
Helle Jenssen opplevde ensomhet og frykt for å knytte seg til andre, etter en vanskelig barndom med mobbing. En undersøkelse viser at ensomhet er et økende problem, særlig blant unge. Helle tok grep ved å bruke vennskapsappen Venn, som hjalp henne med å overvinne frykten for avvisning og knytte nye vennskap. Forskning viser at ensomhet kan ha alvorlige helsemessige konsekvenser, og at digital teknologi kan være et nyttig verktøy for å skape sosiale relasjoner. Helle har i dag det bra og føler hun er på et godt sted i livet.