Artikkelen forteller historien om 13 år gamle Odin, som ble mobbet på to forskjellige skoler. Til tross for at han gjentatte ganger sa ifra til de voksne, opplevde han aldri at mobbingen tok slutt.
Dette førte til at Odin tok sitt eget liv. Sognepresten understreket i begravelsen at mobbing er skadelig og ødelegger både enkeltmennesker og fellesskapet.
Artikkelen viser også til Elevundersøkelsen, som bekrefter at mange barn og unge opplever mobbing regelmessig, og at norsk lov om at alle elever skal ha det bra på skolen ikke alltid blir fulgt.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Ti år etter at 13 år gamle Odin tok sitt eget liv som følge av mobbing, opplever moren, Katrine Olsen Gillerdalen, at samfunnet ikke har lært nok. Mobbetallene er verre enn noen gang, spesielt i sosiale medier. Familien understreker viktigheten av åpenhet og at voksne tar ansvar for å forebygge mobbing. Odins søster, Tuva, engasjerer seg mot mobbing og minnes broren gjennom felles interesser. Katrine har bearbeidet sorgen ved å fokusere på gode minner og engasjere seg i kampen mot mobbing. Hun har nå bestemt seg for å flytte fra huset der Odin vokste opp, men tar med seg minnene videre.
2 måneder siden
Artikkelen tar for seg den økende mobbingen blant unge, spesielt på nett og sosiale medier. Den viser til en elevundersøkelse som bekrefter at mobbing øker, og at skolens tiltak ofte ikke hjelper. Det understrekes at mobbing ikke bare skjer på skolen, men også digitalt, hvor anonymitet og mangel på pauser forverrer situasjonen. Forfatteren påpeker at mange normaliserer nettmobbing, men at dette er uakseptabelt og må tas på alvor. Peder Angel-saken trekkes frem som et tragisk eksempel på hvor alvorlig mobbing kan være. Artikkelen oppfordrer alle til å ta ansvar og stå imot mobbing, både på nett og i virkeligheten.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler økende grov ordbruk og mobbing blant barn og unge, både i skolen og på nettet. Mobbeombudet i Vestland observerer at mobbespråket blir mer grenseløst, også i barneskolen. En rektor i Asker iverksatte tiltak mot stygg ordbruk etter tilbakemeldinger om problemet. Medietilsynets rapport viser at stadig flere barn får tilgang til mobil tidlig, noe som sammenfaller med økning i digital mobbing. Undersøkelser viser at mange unge opplever stygge kommentarer og negative hendelser på nettet, og at dette rammer de yngste tenåringene hardest.
11 dager siden
Etter selvmordet til Peder Angel har over 800 personer delt sine historier om mobbing i VGs mobbeprotokoll. Mange forteller om fysisk og psykisk vold, utestengelse og manglende støtte fra voksne. Undersøkelsen viser at mobbing fører til senskader som angst, depresjon og sosial isolasjon. Psykologer understreker at mobbing kan gi store psykiske plager som kan vedvare i voksen alder. De oppfordrer ofre til å bryte stillheten, søke hjelp og gjenopprette tillit til andre. Det er viktig at voksne tar ansvar og at mobbing får konsekvenser for de som utfører den.
1 måned siden
Foreldrene til Peder Angel Langen Lundquist, som tok sitt eget liv etter å ha blitt mobbet, talte på Høyres landsmøte. De fortalte om grove meldinger sønnen mottok og oppfordret til å si ifra om mobbing. Erna Solberg og mange i salen ble svært berørte. Solberg beskrev en «snitchekultur» blant unge og understreket viktigheten av å snakke sammen. Politiet har gjenåpnet saken om mobbing etter anmeldelse fra foreldrene, etter at den først ble henlagt.
3 måneder siden
Statsadvokaten har beordret gjenåpning av politiets etterforskning i Peder Angel-saken, etter at politiet tidligere hadde henlagt den. Saken ble gjenåpnet etter at Statsforvalteren fant regelbrudd i fylkeskommunens internkontroll etter at Peder Angel Langen Lundquist (19) tok sitt eget liv. Regelbruddene omfatter plikten til å melde fra, undersøke og iverksette tiltak ved mistanke om mobbing. Ifølge foreldrene opplevde 19-åringen mobbing gjennom store deler av oppveksten.
4 måneder siden
Barneminister Kjersti Toppe møtte familien til 14 år gamle Madelen, som tok sitt eget liv etter å ha blitt utsatt for overgrep på en barnevernsinstitusjon. En svensk vikar er tiltalt for overgrep mot flere jenter ved institusjonen, men nekter straffskyld. Saken har ført til økt bevissthet om barnevernet, og det vurderes strengere regler for ansatte og bakgrunnssjekker. Madelens familie forteller om manglende hjelp og at Madelen forsøkte å ta sitt eget liv flere ganger før hun døde. Fossumkollektivet hevder å ha fulgt sine rutiner ved ansettelsen av vikaren.
3 måneder siden
Maren Søfferud (23) ble grovt mobbet gjennom hele barndommen i Søndre Land kommune. Hun forsøkte å varsle om mobbingen, men ble ikke hørt av de voksne på skolen. Mobbingen fortsatte og forverret seg, med frykt, slag og baksnakking som en del av hverdagen. Etter en lang rettsprosess er kommunen dømt til å betale millionerstatning for manglende oppfølging. Kommunen har ikke beklaget offentlig, men har avtalt et møte med familien. Søfferud er diagnostisert med PTSD som følge av mobbingen, men ser fremover og ønsker å hjelpe andre ved å dele sin historie.
3 måneder siden
Statsadvokaten har beordret politiet til å gjenåpne etterforskningen av Peder Angel-saken, etter at politiet først henla den. Peder Angel tok sitt eget liv i februar 2024, og foreldrene anmeldte flere personer for medvirkning til selvmord og skremmende adferd, samt skolen for brudd på opplæringsloven. Politiet fant ikke de konkrete meldingene som oppfordret til selvmord, men erkjenner at Peder Angel ble mobbet. Statsadvokaten har bedt om ytterligere etterforskningsskritt. Skolen ble funnet å ha brutt regelverket ved ikke å ha fulgt opp mobbesaken.
1 måned siden
Artikkelen omhandler søksmål mot KI-chatboten Character AI i USA, etter at en tenåring tok sitt eget liv etter samtaler med en bot. Samtidig bruker mange unge, inkludert en norsk 19-åring, Character AI daglig for støtte, vennskap og inspirasjon. Kritikere påpeker manglende filtre mot skadelig og seksuelt innhold, og at botene kan bli frekke og mobbe brukerne. Forskere advarer om at unge kan stole mer på KI enn på mennesker, noe som kan føre til manipulasjon og endrede sosiale strukturer. Selskapet bak Character AI hevder å ta sikkerhet på alvor og har innført tiltak for yngre brukere.
1 måned siden
Artikkelen belyser klespress blant grunnskoleelever, der deling av antrekksbilder fører til frykt for utestenging basert på klesmerke og stil. I Kristiansand bekrefter elever at det er vanlig å sende bilder av antrekk, og at presset for å ha dyre merkeklær er stort. Rektor ved en lokal skole forteller at enkelte foreldre sliter med å imøtekomme barnas ønsker om merkeklær, mens ungdomspolitikere påpeker at klespress kan påvirke unges mentale helse. En undersøkelse viser at mange barn har mobil og er aktive på sosiale medier, noe som bidrar til presset.
1 måned siden
Artikkelen forteller den tragiske historien om Pål, en ung mann som utviklet en alvorlig heroinavhengighet. I skjul for sine foreldre dokumenterte han sin kamp på et anonymt forum under pseudonymet «BloodshotEyes». Foreldrene oppdaget etter hvert misbruket og forsøkte å hjelpe ham gjennom ulike behandlingsformer, men Pål slet med å bli rusfri og opplevde flere tilbakefall. Han mistet troen på behandling og slet med depresjon. Forholdet til kjæresten Ida ble vanskeligere på grunn av rusbruken, og hun valgte til slutt å forlate ham. Pål endte til slutt med å ta sitt eget liv, og obduksjonen viste at han var nykter på dødstidspunktet. Hans siste melding på forumet var en advarsel mot å prøve heroin, og beskrev det som en sikker vei til undergangen.
22 dager siden
Sivilombudet har avvist klagen fra 13 elever som mente at nedleggelsen av flere videregående skoler i Innlandet var et brudd på menneskerettighetene. Ombudet finner ingen grunn til å foreta videre undersøkelser og anser Kunnskapsdepartementets vurderinger som tilstrekkelige. Sivilombudet påpeker likevel at vurderingen av barnets beste burde vært presentert tidligere i prosessen. Klagen kommer etter at fylkestinget i Innlandet i oktober vedtok å legge ned seks videregående skoler.
2 måneder siden
Tidligere sametingsråd Mikkel Eskil Mikkelsen er død etter å ha tatt sitt eget liv, 35 år gammel. Dødsfallet bekreftes av familien og hans forsvarer, Mette Yvonne Larsen. I november i fjor ble Mikkelsen pågrepet og siktet for besittelse av overgrepsmateriale mot barn. Han erkjente straffskyld, trakk seg som rådsmedlem og ble ekskludert fra Norske Samers Riksforbund (NSR). Ifølge en pressemelding fra hans forsvarer var Mikkelsen svært tynget av den omfattende medieomtalen. Mikkelsen representerte NSR på Sametinget fra 2017 og hadde ulike ansvarsområder, inkludert oppvekst, utdanning, forskning og språk.
20 dager siden
Artikkelen omhandler bortvisning av voldelige elever i Osloskolen, hvor majoriteten kommer fra østkantskoler. Dette skjer i en kontekst av økende vold blant unge, spesielt rettet mot unge selv. Statistikken viser også en overrepresentasjon av innvandrere fra ikke-vestlige land i voldslovbrudd. Barneombudet uttrykker bekymring for elevenes rettssikkerhet, mens andre argumenterer for at hensynet til de mange lovlydige elevene må prioriteres. Artikkelen reiser spørsmål om skolens rolle i å håndtere et samfunnsproblem, og hva man skal gjøre med unge gjengangere når politi og barnevern ikke strekker til.