Erna Solberg reagerer på avsløringer om at aktivitetsplikten mot mobbing brytes i mange skoler, og understreker de alvorlige konsekvensene mobbing kan ha. Hun oppfordrer til felles innsats for å forhindre mobbing.
Elevorganisasjonen deler bekymringen og frykter at endringer i opplæringsloven vil svekke elevenes rettssikkerhet.
Frp foreslår å straffe kommuner som ikke følger opp mobbeofre.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun er bekymret over økende mobbetall i skolen. Hun mener dagens mobbeparagraf har ført til ubalanse og byråkrati, og frykter at lærere vegrer seg for å kalle mobbing for mobbing. Nordtun fremhever mobilforbud i skolen som et viktig tiltak for å redusere mobbing og øke trivsel. Hun understreker at det er viktig å slå ned på grov ordbruk og trusler på nett, og at foreldre må ta mer ansvar. Statsråden mener også at sosiale medier-selskaper må følge loven. Hun understreker at det er viktig å ikke gi opp kampen mot mobbing, og at målet er å redusere mobbingen i skolen så mye som mulig.
2 måneder siden
Abid Raja (V) reagerer på VGs avsløringer om dårlig skolemiljø i Oslos videregående skoler, preget av vold, press og utestengelse. Han mener flere skolemiljøarbeidere er nødvendig for å løse elevenes utfordringer. Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) svarer med å tredoble satsingen på skolemiljøteam og etablere beredskapsteam mot ungdomskriminalitet. Hun er bekymret for grupperinger og utestengelser, særlig i forbindelse med russetiden, og understreker at skolen skal være et trygt sted. Helsesykepleieres rapporter om overgrep blir tatt svært alvorlig og fulgt opp.
1 måned siden
Erna Solberg og Peter Frølich (Høyre) uttrykker bekymring for økende ungdomskriminalitet, spesielt grov vold som dokumenteres og spres på sosiale medier. De fremhever at ungdommer tilbys en «meny av lovbrudd» av eldre gjengledere via Snapchat. Høyre foreslår å opprette egne institusjoner for barn under kriminell lavalder som begår alvorlige lovbrudd, samt å endre loven for å bedre informasjonsdeling mellom relevante instanser. Partiet støtter også generell bevæpning av politiet, og vil stemme for et forslag fra FrP om dette i Stortinget.
2 måneder siden
Justisminister Astri Aas-Hansen uttrykker stor bekymring over den utbredte delingen av krenkende bilder og videoer blant barn og unge. Hun understreker at dette er et samfunnsproblem som krever ansvar fra både foreldre, barn og myndigheter. Politiet har sett tilfeller av barn ned i tiårsalderen som deler overgrepsmateriale, og gjerningspersoner som filmer overgrep. Aas-Hansen fremhever at slik deling er straffbar og kan føre til livslange konsekvenser for ofrene. Hun viser til at straffeloven er oppdatert for å håndtere dette, og at politiet har opprettet flere hundre saker. Flere ministre lover nå å fremskynde arbeidet med å innføre 15-årsgrense på sosiale medier.
2 måneder siden
Arbeiderpartiet er bekymret for økningen av «barnetorpedoer» i Skandinavia, og frykter at norske barn kan bli rekruttert til voldskriminalitet. Partiet foreslår derfor strengere straffer for de som rekrutterer unge til å begå kriminelle handlinger. Fremskrittspartiet kritiserer Arbeiderpartiet for passivitet i regjering. NRKs avsløringer viser at svenske ungdommer er involvert i alvorlige kriminelle saker i Norge. Advokatforeningen støtter forslaget om å straffe bakmennene hardere og understreker viktigheten av forebyggende arbeid for å hindre rekruttering.
3 dager siden
Frps leder Sylvi Listhaug presenterer ambisiøse planer for norsk skole. Partiet ønsker å få kunnskapsministeren for å gjennomføre store endringer.
2 måneder siden
Artikkelen tar for seg den økende mobbingen blant unge, spesielt på nett og sosiale medier. Den viser til en elevundersøkelse som bekrefter at mobbing øker, og at skolens tiltak ofte ikke hjelper. Det understrekes at mobbing ikke bare skjer på skolen, men også digitalt, hvor anonymitet og mangel på pauser forverrer situasjonen. Forfatteren påpeker at mange normaliserer nettmobbing, men at dette er uakseptabelt og må tas på alvor. Peder Angel-saken trekkes frem som et tragisk eksempel på hvor alvorlig mobbing kan være. Artikkelen oppfordrer alle til å ta ansvar og stå imot mobbing, både på nett og i virkeligheten.
3 måneder siden
En ny undersøkelse viser at mobbetallene i Norge holder seg på samme nivå som i fjor, men det er store forskjeller mellom fylkene. Mens noen fylker opplever en økning i mobbing, har Begby skole i Fredrikstad redusert mobbingen betydelig. Elevene ved Begby skole mener det gode klassemiljøet og at alle kjenner alle er årsaken til nedgangen. Skolen fokuserer på tidlig inngripen og dokumentasjon av saker. I Tromsø har mobbingen økt, og kommunen inviterer elever og foreldre til å bidra for å finne årsaken. Elverum har også opplevd en kraftig økning i mobbing, og skolesjefen sier de tar situasjonen alvorlig.
2 måneder siden
Regjeringen foreslår en lovendring som gir lærere utvidet adgang til å gripe fysisk inn mot elever som mobber, trakasserer eller forstyrrer undervisningen. Lovforslaget åpner for fysisk inngripen også ved ikke-fysisk mobbing, som verbal trakassering eller filming. Kunnskapsministeren understreker at fysisk inngripen skal være siste utvei, og at det stilles krav til forholdsmessighet, nødvendighet og dokumentasjon. Forslaget kommer i tillegg til tidligere lovendringer om fysisk inngripen for å avverge skade på personer eller eiendom, og presiserer at andre tiltak skal vurderes først. Opplæringsloven inneholder allerede en plikt til å forebygge slike situasjoner.
2 måneder siden
Høyre-leder Erna Solberg presser på for å innføre visitasjonssoner i Oslo for å bekjempe ungdomskriminalitet. Oslos byrådsleder, Eirik Lae Solberg (H), er mer forsiktig og understreker viktigheten av å følge opp ungdommene. Justisminister Astri Aas-Hansen (Ap) har hatt møte med Lae Solberg om situasjonen i Oslo, og sier politiet ikke ønsker visitasjonssoner da de mener det kan virke mot sin hensikt. Hun vil likevel følge opp Stortingets vedtak om å utrede muligheten, men understreker at det ikke må stride mot menneskerettighetene. Lae Solberg tok også opp underfinansiering av barnevernet og behovet for økte ressurser til Oslo-politiet.
2 måneder siden
En ny undersøkelse viser at skolens plikt til å gripe inn i mobbesaker svikter i over 80 prosent av tilfellene. Statsforvalterne melder om økning i antall mobbesaker og brudd på aktivitetsplikten. Skolene unnlater ofte å ta elevene på alvor og iverksetter ikke tiltak tidsnok, noe som fører til at sakene eskalerer. Bekymringsfullt fravær og vanskelig samarbeid mellom skole og hjem er også vanlige problemer. Flere statsforvaltere påpeker manglende dokumentasjon av tiltak fra skolens side.
2 måneder siden
En TV 2-sak har avslørt en bekymringsfull trend der barn deler volds- og overgrepsvideoer, noe som vekker bekymring hos politi, advokater og foreldre. Regjeringens «skjermtrio», bestående av barne-, kunnskaps- og digitaliseringsministeren, lover å adressere problemet. De vil prioritere å innføre en aldersgrense på 15 år i sosiale medier og arbeide for strengere regulering av teknologiselskaper. Ministrene understreker viktigheten av økt informasjonsarbeid for å øke bevisstheten blant barn og unge om konsekvensene av å dele slikt innhold.
2 måneder siden
PST er bekymret for ideologisk motiverte skoleskytinger i Norge, dagen etter skoleskytingen i Sverige. De oppfordrer lærere og foreldre til å være oppmerksomme på tegn til radikalisering og varsle ved bekymring. PST har hatt møter med skoleledere og Kunnskapsdepartementet for å diskutere forebygging. En forsker kritiserer PSTs oppfordring om varsling, og mener den er for vag. Han mener skolen heller bør fokusere på å bygge gode relasjoner og gi god opplæring, og frykter at en melding til PST kan føre til at relasjonen med eleven blir brutt.
2 måneder siden
Høyre-leder Erna Solberg uttrykker bekymring for at Donald Trumps tollsatser mot EU kan utløse en handelskrig som vil ramme Norge. Hun frykter negative konsekvenser for norske bedrifter og arbeidsplasser, og understreker at situasjonen skaper uro. Solberg etterlyser en rask plan fra regjeringen for å håndtere situasjonen og sikre Norges interesser i den eskalerende handelskonflikten.
2 måneder siden
Politiets sikkerhetstjeneste (PST) frykter ideologisk motiverte skoleskytinger i Norge, etter hendelsen i Sverige. PST har fokusert på dette fenomenet de siste årene, da skoleskytinger i utlandet ofte er knyttet til ekstrem ideologi. PST har hatt møter med Kunnskapsdepartementet for å forebygge slike hendelser, og understreker viktigheten av at lærere og foreldre varsler ved mistanke om radikalisering. PST mener dette er et felles samfunnsansvar.