En undersøkelse fra Foreldreutvalget for grunnopplæringen (FUG) viser at tre av ti foreldre mener at foreldregruppen ikke bidrar nok til et godt klassemiljø, og at mange foreldre ikke gjør nok for inkludering og mot mobbing. FUG-leder Ståle Kalkvik er skuffet og understreker viktigheten av foreldrenes engasjement og relasjonsbygging.
Undersøkelsen viser også at foreldre er mer aktive i saker som skolenedleggelser enn i å forbedre barnas skolehverdag.
En mor og mormor fremhever betydningen av foreldreinnsats for trygghet og et godt miljø.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
En ny undersøkelse viser at mobbetallene i Norge holder seg på samme nivå som i fjor, men det er store forskjeller mellom fylkene. Mens noen fylker opplever en økning i mobbing, har Begby skole i Fredrikstad redusert mobbingen betydelig. Elevene ved Begby skole mener det gode klassemiljøet og at alle kjenner alle er årsaken til nedgangen. Skolen fokuserer på tidlig inngripen og dokumentasjon av saker. I Tromsø har mobbingen økt, og kommunen inviterer elever og foreldre til å bidra for å finne årsaken. Elverum har også opplevd en kraftig økning i mobbing, og skolesjefen sier de tar situasjonen alvorlig.
2 måneder siden
En ny undersøkelse fra Utdanningsdirektoratet viser at 21 prosent av foreldrene er misfornøyde med bemanningen i norske barnehager, hvor det er 5,7 barn per ansatt. Misnøyen er noe høyere i kommunale barnehager sammenlignet med private barnehager. Likevel opplever 97 prosent av foreldrene at barna deres trives godt i barnehagen. Utdanningsdirektoratet understreker viktigheten av personalets innsats, men erkjenner at noen barn ikke har det trygt og godt.
2 måneder siden
En ny foreldreundersøkelse fra Utdanningsdirektoratet viser at majoriteten av foreldre er fornøyde med norske barnehager, men at 21 prosent mener det er for få ansatte per barn. Foreldre med barn i private barnehager er mer fornøyde med bemanningen enn de med barn i kommunale barnehager, selv om bemanningstettheten er bedre i kommunale barnehager. Totalt sett er de aller fleste foreldre fornøyde med barnehagetilbudet, og 97 prosent mener barna trives.
1 måned siden
KrFU-leder Hadle Rasmus Bjuland vil bøtelegge foreldre som ikke møter opp til foreldremøter og elevsamtaler med 2000-3000 kroner. Bjuland mener foreldre må ta større ansvar for barnas oppførsel på skolen, og at skolen må ha verktøy for å ansvarliggjøre dem. Foreldreutvalget for grunnopplæringen (FUG) er kritisk til forslaget og mener det er et dårlig virkemiddel, da undersøkelser viser at de fleste foreldre allerede deltar aktivt.
2 måneder siden
Utdanningsdirektoratet har publisert resultatene fra årets foreldreundersøkelse om barnehager. Undersøkelsen viser at de fleste foreldre er fornøyde med barnas trivsel og relasjonen til de ansatte. Bemanningstettheten får lavest score. Private barnehager scorer gjennomgående bedre enn kommunale, særlig når det gjelder tilfredshet med mattilbudet. Det er en tydelig forskjell mellom private og kommunale barnehager på dette punktet.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler foreldres muligheter for å kontrollere barnas mobilbruk, særlig i skolesammenheng, ved hjelp av verktøy som Google Family Link og Apples Familiedeling. Disse verktøyene tilbyr funksjoner for å begrense skjermtid, overvåke appbruk og filtrere innhold. En undersøkelse viser at norske foreldre er opptatt av nettvett og tar ansvar ved å snakke med barna om sikkerhet på nett. Mange skoler har innført mobilforbud, i tråd med Utdanningsdirektoratets anbefalinger om å regulere mobilbruk for å forbedre læringsmiljøet. Oslo har innført et kommunalt mobilforbud i barne- og ungdomsskolene.
1 måned siden
En undersøkelse viser at mange barnehageansatte opplever konflikter med foreldre, ofte på grunn av urealistiske forventninger og manglende forståelse for barnehagens ressurser. Barnehagelærer Monica Rosita Alvåg-Nyqvist understreker at foreldre må ta ansvar for barnets behov, spesielt ved sykdom. Psykolog Benjamin Baarli Silseth mener foreldre legger for stort ansvar på barnehagen, og at tydelig forventningsavklaring er viktig. Både han og politisk redaktør Anne Ekornholmen oppfordrer foreldre til å stole mer på seg selv og ta ansvar for barneoppdragelsen, da barnehagen allerede er presset med bemanning og mange barn.
5 dager siden
En undersøkelse fra Foreldreutvalget for barnehager (FUB) viser at over halvparten av barnehagelærere har opplevd konflikter med foreldre, ofte på grunn av urealistiske forventninger og økt fokus på egne barns behov. Barnehagene opplever at foreldre stiller høyere krav til tilpasning og oppfølging, samtidig som bemanningen ikke alltid strekker til. Barnehagelærere og styrere i Bergen bekrefter denne utviklingen, og peker på at rammeplanen stiller strengere krav til barnehagenes rolle, inkludert pedagogikk, ernæring og oppfølging av bekymringsmeldinger. Tillitsvalgte i Utdanningsforbundet påpeker at kravene fra foreldre ofte overstiger barnehagenes kapasitet, spesielt med dagens bemanningssituasjon. Samtidig understrekes det at et godt samarbeid mellom foreldre og barnehage fortsatt er viktig og til stede i mange tilfeller.
3 måneder siden
Elevundersøkelsen 2024 viser at mobbetallene har stabilisert seg etter en økning de to foregående årene, men nivået er fortsatt høyt. 12 prosent av elevene på 7. trinn, 11 prosent på 10. trinn og 6 prosent i første klasse på videregående oppgir å ha blitt mobbet. Sammenlignet med 2018 er det færre skoler som har hele trinn uten mobbing. Kunnskapsministeren er ikke fornøyd med tallene, selv om de ikke øker. Undersøkelsen viser også at de fleste elevene trives på skolen. Utdanningsdirektoratet gir råd om hvordan man skal håndtere et utrygt skolemiljø, med vekt på tidlig involvering og oppfølging.
14 dager siden
Horten videregående skole inviterte 2000 foreldre til møte om russetid, men kun 50 møtte opp. FAU-representant Christian Prytz uttrykker skuffelse og understreker viktigheten av foreldrenes engasjement også i ungdomstiden. Han oppfordrer foreldre til å være tilgjengelige og tilby trygge rammer, og viser til at konsekvensene av feiltrinn i russetiden kan være store. Prytz etterlyser flere aktive foreldre i FAU for å bidra til en tryggere skolehverdag og minner om at foreldrerollen varer hele oppveksten.
2 måneder siden
Artikkelen diskuterer behovet for bedre sikkerhet i norske skoler etter skoleskytingen i Sverige og tidligere voldsepisoder i Norge. Det argumenteres for at skoler må iverksette tiltak for å hindre uvedkommende adgang, som for eksempel bedre oppsyn og innpasseringsrutiner. Forslag omfatter også kameraovervåking i fellesområder og strengere håndheving av forbud mot våpen. Artikkelen understreker viktigheten av foreldres og læreres engasjement for å sikre en trygg skolehverdag for elevene.
2 måneder siden
En artikkel om hvordan Nordahl Grieg videregående skole i Bergen jobber aktivt for å bedre elevmiljøet og redusere sosialt press. Bakgrunnen er en økende bekymring for utenforskap og hierarkier i skolen, som også kommer frem i nasjonale undersøkelser. Skolen har blant annet ommøblert kantinen for å skape et tryggere miljø, og elevene melder om positive resultater. Tiltakene inkluderer også samarbeid med elevrådet og økt lærertilstedeværelse. Forskere understreker viktigheten av slike tiltak for å motvirke mobbing og mistrivsel, som er et økende problem i skolen.
11 dager siden
En dansk trivselskommisjon har undersøkt årsakene til mistrivsel blant barn og unge, og foreslår 35 tiltak rettet mot barn, foreldre, politikere og lokalsamfunn. Kommisjonen peker på at flere mistrives, spesielt unge jenter og barn fra marginaliserte hjem. Blant forslagene er mobilfrie skoler, fritidspass for å sikre deltakelse i fellesskap, og at voksne er gode digitale rollemodeller. Kommisjonen advarer også mot et diagnosespråk som sykeliggjør vanlige følelser, og en overbeskyttende foreldrerolle som kan føre til økt mistrivsel. De oppfordrer foreldre til å lære barna at nedstemthet er normalt, stille krav, ha tillit, og senke skuldrene.
15 dager siden
Ny forskning viser at foreldres skjermbruk kan ha skadelige effekter på barn. En undersøkelse viser at mange barn opplever vanskeligheter med å få kontakt med foreldrene på grunn av utstrakt mobilbruk, noe som skaper en barriere i kommunikasjonen. Forskning antyder også at barns utvikling av emosjonell intelligens kan påvirkes negativt av foreldres skjermvaner, da manglende respons fra foreldrene kan føre til at barn føler seg oversett. En annen rapport viser en sammenheng mellom digital mobbing og økt skolefravær blant elever på videregående skole. Regjeringens skjermbruksutvalg anbefaler skjermfrie soner og at foreldre engasjerer seg i barnas digitale liv for å oppnå en bedre skjermbalanse.
1 måned siden
Foreldre i en sjuendeklasse i Asker har valgt å holde barna hjemme fra skolen i nesten en uke, som følge av et utrygt skolemiljø preget av vold og psykisk terror. Statsforvalteren har startet undersøkelser etter at over 80 prosent av elevene har rapportert om et utrygt miljø med trusler. FAU-lederen støtter foreldrenes beslutning og bekrefter at situasjonen er alvorlig, med kontakt til politiet. En far forteller at hans barn blir mobbet og urettferdig fremstilt som problemet. Kommunalsjefen i Asker kommune beklager situasjonen og forsikrer at de arbeider for å få barna tilbake til skolen og finne en løsning.