Ti år etter at 13 år gamle Odin tok sitt eget liv som følge av mobbing, opplever moren, Katrine Olsen Gillerdalen, at samfunnet ikke har lært nok. Mobbetallene er verre enn noen gang, spesielt i sosiale medier.
Familien understreker viktigheten av åpenhet og at voksne tar ansvar for å forebygge mobbing. Odins søster, Tuva, engasjerer seg mot mobbing og minnes broren gjennom felles interesser.
Katrine har bearbeidet sorgen ved å fokusere på gode minner og engasjere seg i kampen mot mobbing. Hun har nå bestemt seg for å flytte fra huset der Odin vokste opp, men tar med seg minnene videre.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Artikkelen forteller historien om 13 år gamle Odin, som ble mobbet på to forskjellige skoler. Til tross for at han gjentatte ganger sa ifra til de voksne, opplevde han aldri at mobbingen tok slutt. Dette førte til at Odin tok sitt eget liv. Sognepresten understreket i begravelsen at mobbing er skadelig og ødelegger både enkeltmennesker og fellesskapet. Artikkelen viser også til Elevundersøkelsen, som bekrefter at mange barn og unge opplever mobbing regelmessig, og at norsk lov om at alle elever skal ha det bra på skolen ikke alltid blir fulgt.
4 måneder siden
Barneminister Kjersti Toppe møtte familien til 14 år gamle Madelen, som tok sitt eget liv etter å ha blitt utsatt for overgrep på en barnevernsinstitusjon. En svensk vikar er tiltalt for overgrep mot flere jenter ved institusjonen, men nekter straffskyld. Saken har ført til økt bevissthet om barnevernet, og det vurderes strengere regler for ansatte og bakgrunnssjekker. Madelens familie forteller om manglende hjelp og at Madelen forsøkte å ta sitt eget liv flere ganger før hun døde. Fossumkollektivet hevder å ha fulgt sine rutiner ved ansettelsen av vikaren.
1 måned siden
Foreldrene til Peder Angel Langen Lundquist, som tok sitt eget liv etter å ha blitt mobbet, talte på Høyres landsmøte. De fortalte om grove meldinger sønnen mottok og oppfordret til å si ifra om mobbing. Erna Solberg og mange i salen ble svært berørte. Solberg beskrev en «snitchekultur» blant unge og understreket viktigheten av å snakke sammen. Politiet har gjenåpnet saken om mobbing etter anmeldelse fra foreldrene, etter at den først ble henlagt.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler 13 år gamle Syver Blindheim som har JNCL, en sjelden og uhelbredelig form for barnedemens. Syver og hans familie har valgt å være åpne om sykdommen for å skape oppmerksomhet og samle inn penger til forskning. Syver deltar i NRK-serien «Team Pølsa» for å leve livet aktivt og inspirere andre. Foreldrene forteller om vanskelige samtaler og hverdagsutfordringer, men understreker viktigheten av å fokusere på livsglede og håp. Forskere i Trondheim jobber med å finne en behandling for sykdommen, og familien håper på støtte fra både forskningsmiljøer og kongefamilien.
4 måneder siden
Moren til den avdøde langdistanseløperen Emilia Brangefält (21) forteller i et intervju om sin dype sorg og skyldfølelse etter datterens selvmord. Brangefält slet med uforklarlige hjerteproblemer og følte at hun ikke var mer enn løpingen sin. Moren forsøkte å hjelpe datteren, men til ingen nytte. Moren har flyttet fra familiens leilighet og skaffet seg en hund, som var datterens ønske. Brangefält delte selv om sine helseproblemer på Instagram kort tid før hun døde. Tragedien har rystet Sverige, og hun ble hedret med et minutts stillhet.
11 dager siden
Etter selvmordet til Peder Angel har over 800 personer delt sine historier om mobbing i VGs mobbeprotokoll. Mange forteller om fysisk og psykisk vold, utestengelse og manglende støtte fra voksne. Undersøkelsen viser at mobbing fører til senskader som angst, depresjon og sosial isolasjon. Psykologer understreker at mobbing kan gi store psykiske plager som kan vedvare i voksen alder. De oppfordrer ofre til å bryte stillheten, søke hjelp og gjenopprette tillit til andre. Det er viktig at voksne tar ansvar og at mobbing får konsekvenser for de som utfører den.
4 måneder siden
Barneminister Kjersti Toppe har varslet en rekke strakstiltak etter avsløringer om overgrep på barnevernsinstitusjoner, inkludert saken om 14 år gamle Madelen som tok sitt eget liv etter overgrep. Bufdir får i oppdrag å kartlegge omfanget av overgrep, gjennomgå rutiner og foreslå tiltak for å forebygge grenseoverskridende adferd fra ansatte. Tiltakene inkluderer risikovurdering, bedre opplæring, og skjerpede krav til politiattester, også for utenlandske ansatte. Statens helsetilsyn skal også vurdere hvordan kunnskap om forebygging kan styrkes. Toppe understreker at barn på institusjoner må være trygge og kjenne sine rettigheter.
17 dager siden
Artikkelen setter fokus på stigmaet knyttet til overdosedødsfall og den manglende støtten etterlatte ofte opplever. Berit Lie deler sin personlige historie om broren Runes bortgang og familiens møte med hjelpeapparatet. Forskning understreker at mange etterlatte sliter med sorg og isolasjon. Helsedirektoratet understreker behovet for forbedret oppfølging, mens Landsforeningen for etterlatte ved rus rapporterer om tilfeller der pårørende ikke mottar nødvendig informasjon eller hjelp. Arendal kommune har tatt grep ved å etablere et psykososialt kriseteam og anerkjenner viktigheten av å dele erfaringer.
2 måneder siden
Artikkelen tar for seg den økende mobbingen blant unge, spesielt på nett og sosiale medier. Den viser til en elevundersøkelse som bekrefter at mobbing øker, og at skolens tiltak ofte ikke hjelper. Det understrekes at mobbing ikke bare skjer på skolen, men også digitalt, hvor anonymitet og mangel på pauser forverrer situasjonen. Forfatteren påpeker at mange normaliserer nettmobbing, men at dette er uakseptabelt og må tas på alvor. Peder Angel-saken trekkes frem som et tragisk eksempel på hvor alvorlig mobbing kan være. Artikkelen oppfordrer alle til å ta ansvar og stå imot mobbing, både på nett og i virkeligheten.
3 måneder siden
Maud Angelica Behn, datter av avdøde Ari Behn, har startet en foredragsturné der hun snakker åpent om sin sorg etter farens selvmord. Hun ønsker å bidra til å endre måten vi snakker om selvmord på, ettersom selvmordstallene i Norge har økt. I 2023 tok 693 mennesker sitt eget liv, en økning på 13,5 prosent fra året før. Det er kjent at pårørende til selvmordsofre har økt risiko for psykiske problemer og selvmord. Maud Angelica, som selv mistet sin far i 2019, deler sine erfaringer for å skape åpenhet rundt temaet. Hun er klar over at hun kan møte kritikk, men håper at hennes innsats kan bidra til å redde liv. Foredraget hennes er en del av en turné der hun sammen med Kim Daniel Jonassen forteller om sine erfaringer.
4 måneder siden
I Meløy kommune har flere unge mistet livet de siste årene, noe som har ført til stor sorg i lokalsamfunnet. For å holde minnene i live, har foreldre tatt initiativ til å sette opp et minnetre på kirkegården. Treet er dekorert med julekuler der navnene til de avdøde er skrevet. Dette gir foreldrene en mulighet til å minnes sine kjære, dele sorgen og finne trøst i fellesskapet. Initiativet har også ført til at foreldrene har blitt flinkere til å støtte hverandre i den vanskelige tiden.
2 måneder siden
Helga Christine Moksheim Saltveit har funnet styrke i fjellturer etter at hennes sønn Sindre tok sitt eget liv i 2018. Hun besteg nylig Kilimanjaro til minne om Sindre, og for å samle inn penger til Unge LEVE, en organisasjon som støtter unge etterlatte etter selvmord. Helga er aktiv i LEVE og arrangerer samlinger for etterlatte i Rogaland. Hun forteller at åpenhet rundt selvmord er viktig for å forebygge nye tilfeller, og at det å snakke sammen kan redde liv. Hun har registrert over 200 topper i appen Fjelltoppjakten, men anslår å ha besteget mellom 300 og 400 fjelltopper.
2 måneder siden
Etter en tragisk ulykke hvor en åtte år gammel gutt omkom på Øren, stiller det tyrkiske trossamfunnet i Drammen opp for familien. De dekker alle kostnader knyttet til begravelsen gjennom sitt «Dødsfond». Menigheten åpner sine lokaler for en religiøs seremoni og tilbyr samtaler med imamer. Bragernes kirke og Drammens Ballklubb, hvor gutten var aktiv, tilbyr også støtte. Øren skole gir ekstra oppfølging til berørte elever og lærere, mens lokalsamfunnet er preget av hendelsen.
1 måned siden
Jonatan Krister Andersen, som begikk dobbeltdrap som 15-åring, tok sitt eget liv under soning i fengsel. Familien mente at Jonatans menneskerettigheter ble krenket og saksøkte derfor staten. Saken endte med et forlik der staten forplikter seg til å lære av hendelsen for å sikre bedre psykisk helsehjelp til sårbare innsatte. Familien mottar også en kompensasjon for ikke-økonomisk skade. Foreldrene understreker viktigheten av rehabilitering og godt samarbeid mellom ulike instanser for unge lovbrytere, og de håper at Jonatans tragiske skjebne kan bidra til å forebygge fremtidige selvmord i norske fengsler.
1 måned siden
13 år gamle Syver Blindheim, kjent fra NRK-serien «Team Pølsa», har en sjelden form for demens (JNCL) som han fikk som sjuåring. Familien har engasjert seg sterkt i å samle inn penger til forskning på sykdommen, og en Spleis-aksjon har samlet inn over 10 millioner kroner. Syver og familien ønsker å øke bevisstheten rundt barnedemens og understreker viktigheten av åpenhet og statlig støtte til forskning på sjeldne sykdommer. Til tross for sin alvorlige diagnose, er Syver aktiv og deltar i ulike aktiviteter, og han er opptatt av å leve hver dag fullt ut.