Mann spiste 14 år gammel Toro-gryte: Ekspert forklarer holdbarhet
Torstein Aarvik fra Bergen spiste nylig en Toro-gryte som hadde gått ut på dato for 14 år siden, en handling som utfordrer vanlige oppfatninger om matens holdbarhet. En matekspert forklarer hvorfor tørrvarer kan vare ekstremt lenge, og hva man bør se etter før man kaster mat.

Kort oppsummert
- Torstein Aarvik spiste en Toro karibisk gryte med utløpsdato fra januar 2011, altså 14 år gammel, for å unngå matsvinn.
Torstein Aarvik fra Bergen spiste nylig en Toro karibisk gryte som hadde en utløpsdato fra januar 2011, altså 14 år gammel. Han ønsket å unngå matsvinn og fant at gryten smakte helt greit. Anette Fjelleng Hansen, kokk i Matprat, bekrefter at tørrvarer som denne kan holde ekstremt lenge dersom emballasjen er intakt og tørr, da fravær av vann hindrer bakterievekst.
Hun understreker viktigheten av å se, lukte og smake før man spiser. Aarvik har også eldre hermetikk, inkludert sjampinjong fra 1996.
Kristoffer Barbøl Vikebak fra Orkla, som eier Toro, påpeker at produkter ofte er spiselige etter «best før»-datoen, men smak og kvalitet kan reduseres. De advarer mot å forveksle «best før» med «siste forbruksdag» for ferskvarer.
Torstein Aarvik
Anette Fjelleng Hansen
Kristoffer Barbøl Vikebak
Matprat
Dagbladet
Orkla
Toro
Bergen