En fakultetsdirektør ved Universitetet i Stavanger har foreslått å innføre full vegetarisk kantinedrift ved universiteter og høyskoler for å fremme dyrevelferd og redusere kjøttetterspørselen. Han mener universitetene kan gå foran som et godt eksempel.
En ernæringsforsker reagerer sterkt på forslaget og kaller det en «elendig idé».
Ernæringsforskeren argumenterer med at husdyr spiller en viktig rolle i et bærekraftig matsystem, da de spiser fôr som er uegnet for mennesker eller dyrkes på jord som ikke kan brukes til menneskemat.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
19 dager siden
Forskere ved Universitetet i Innlandet foreslår å erstatte kjøtt med åkerbønner for å øke selvforsyningen, redusere klimautslipp og kutte kjøttforbruket. Åkerbønner dyrkes i dag hovedsakelig som dyrefor, men har et stort potensial som menneskemat. Bondelaget er skeptisk til å redusere husdyrproduksjonen, men understreker at bøndene må produsere det markedet etterspør. For å øke forbruket må forbrukerne lære seg å bruke åkerbønner i matlagingen, og næringsmiddelindustrien må ta det i bruk.
17 dager siden
Kronprins Haakons beslutning om å bli vegetarianer har skapt debatt. Kokk Jan Henrik Syversen er skuffet og mener det er trist for norske tradisjonsretter, og mener man heller bør fokusere på dyrevelferd. Tidligere landbruksminister Geir Pollestad (Sp) understreker at kostholdsvalg er personlig, men oppfordrer til å velge norske råvarer. Jenny Klinge (Sp) mener det er trist om kongelige ikke forstår norsk matproduksjon. Venstre-politiker Ingvild Thorsvik støtter kronprinsen og håper det kan inspirere andre til å redusere kjøttinntaket. Kongehusekspert Tove Taalesen roser kronprinsen for å være et godt eksempel, men påpeker hans privilegerte situasjon. Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett har også valgt å bli vegetarianere.
1 måned siden
SV ønsker å innføre gratis skolemat, med prioritering av elever i ungdomsskole og videregående. Ingrid Vikse fra SV i Stavanger mener et felles, næringsrikt måltid bidrar til bedre læring, klassemiljø og redusert mobbing, basert på erfaringer fra Stavanger kommune. SVs landsmøte vedtok også å jobbe for en kortere arbeidsuke med sjutimers arbeidsdag, for å bedre fordelingen mellom arbeid og fritid, og for at flere kan stå lengre i arbeid.
1 måned siden
Mattilsynet har mottatt et økende antall bekymringsmeldinger om dyrevelferd, men følger opp en stadig mindre andel. Dyrevernorganisasjonen Noah kritiserer Mattilsynet for å nedprioritere dyrevelferd, og mener et eget dyreverntilsyn bør opprettes for å sikre bedre oppfølging av dyrevelferdssaker. Mattilsynet selv forklarer nedgangen i tilsyn med ressursmangel og en mer risikobasert tilnærming. Statssekretæren avviser behovet for et eget tilsyn, og understreker dyreeiers ansvar for god dyrevelferd.
1 måned siden
Forskere ved Københavns Universitet har utviklet en metode basert på kunstig intelligens for å tolke dyrelyder. Med 90% sikkerhet kan de fastslå om en lyd fra gris, ku, sau eller hest uttrykker positive eller negative følelser. Målet er å forbedre dyrevelferden ved å utvikle verktøy som kan varsle bønder om stress eller ubehag hos dyrene. Funnene møter skepsis fra bønder, som mener de allerede forstår dyrenes behov gjennom observasjon og erfaring. En bonde foreslår at det heller burde forskes på å oversette menneskespråk til dyrelyder for å kommunisere med dyrene.
19 dager siden
Stortinget har vedtatt en ny dyrevelferdsmelding, den første på 20 år, som skal bedre velferden for produksjonsdyr, kjæledyr og viltlevende dyr. Meldingen inneholder rundt 70 konkrete tiltak, blant annet bedre plass for griser, ID-merking av hunder og mer lys for kyllinger. Kritikere fra MDG og dyrevernsorganisasjonen Noah mener meldingen er for lite konkret og gir ikke et tilstrekkelig løft for dyrevelferden, særlig for gris, slaktekylling og kalkun. En grisebonde i Løten mener næringen stadig forbedrer seg, men understreker behovet for økonomisk støtte dersom nye krav fører til store endringer i driften.
16 dager siden
Artikkelen tar for seg reaksjonene på kronprins Haakons vegetariske kosthold, og fremmer argumenter for et redusert kjøttinntak. Helsefordeler, miljøhensyn og dyrevelferd trekkes frem som rasjonelle argumenter for å spise mer plantebasert. Det nevnes at flere medlemmer av kongefamilien har valgt å redusere eller kutte ut kjøtt. Artikkelen balanserer de økonomiske fordelene ved å konsumere norsk lam med anbefalingen om å redusere kjøttinntaket, og konkluderer med en oppfordring til å respektere individuelle matvalg.
15 dager siden
Norsk Vegetarforening hyller kronprins Haakon for hans åpenhet om sitt vegetariske kosthold, etter at dette ble diskutert i media. TV-profil Martine Lunde støtter kronprinsen og mener folk bør få spise hva de vil uten at det skaper debatt. Pål W. Thorbjørnsen fra Norsk Vegetarforening tror kronprinsens valg kan inspirere andre og normalisere vegetarianisme. En undersøkelse viser en økning i antall nordmenn som velger vegetariske eller fleksitariske dietter, noe som bekrefter en langsiktig trend.
3 måneder siden
NHO Mat og Drikke har bedt helsemyndighetene vurdere tilsyn med kostholdspåstander fra kommersielle aktører i sosiale medier. De er bekymret for at mange nordmenn legger om kostholdet og spiser mindre ultraprosessert mat, og mener det er for mange ulike råd og perspektiver i kostholdsdebatten. Ernæringsekspert Maja Skogstad kritiserer forslaget og mener NHO forsøker å begrense forbrukernes mulighet til å ta informerte valg. Hun mener NHO heller burde produsere mer ren mat, enn å kontrollere de som kritiserer ultraprosessert mat. NHO avviser at forslaget er et forsøk på sensur og hevder det handler om å sikre like spilleregler for alle som fremsetter påstander om helse og kosthold. Helseministeren og mataktørene skal fortsette diskusjonen om temaet.
1 måned siden
En pasient retter kritikk mot mattilbudet ved norske sykehus, som hun mener i hovedsak består av ultraprosessert mat. Hun beskriver tilbudet som «aktiv dødshjelp», og påpeker at det er vanskelig for pasienter og pårørende å spise sunt for å opprettholde god livskvalitet. Kritikken stiller spørsmål ved hvorfor sykehus tilbyr usunn mat når kroppen trenger næring for å restituere. Helsedirektoratet og Oslo Universitetssykehus har blitt forelagt kritikken, men ønsker ikke å kommentere saken.
1 måned siden
Unge Venstre tar til orde for å redusere antall obligatoriske fellesfag i videregående skole, og heller satse på valgfag for å øke elevenes motivasjon og redusere frafallet. Lederen i Unge Venstre mener grunnskolen skal gi allmenndannelse, mens videregående skal forberede elevene på høyere utdanning og arbeidsliv. Forslaget møter motstand fra NITO, som frykter at det vil føre til færre realfagsstudier, og fra Høyre, som mener dagens fagkombinasjoner er viktige for å forberede elevene på arbeidslivet og mener Unge Venstre starter i feil ende.
4 dager siden
Matinfluenser Kristoffer Gregersen reagerte da han oppdaget noe hos Meny. Han stusset da han skulle handle karbonadedeig.
27 dager siden
Det er uenighet om kostrådene for egg, der Helsedirektoratet anbefaler et begrenset inntak. Ernæringsbiolog Marit Kolby og andre eksperter mener anbefalingen er feil og bør fjernes, da de mener det ikke finnes bevis for at mer enn ett egg er skadelig. Direktoratet avviser kritikken og sier anbefalingen er ment som en utdypning for fagfolk, og ikke et generelt råd til befolkningen.
3 måneder siden
Evy Denton (81), en hjertesyk veganer, er misfornøyd med mattilbudet på Akershus universitetssykehus (Ahus). Hun opplever at frokosten er ensformig og ikke tilfredsstillende, og at hun ikke alltid får vegansk varmmat. Evy har kontaktet Dagbladet for å sette søkelys på problemet. Ahus erkjenner at det er rom for forbedring og jobber med å øke kunnskapen om tilpasset kosthold blant sine ansatte. Sykehuset følger Helsedirektoratets anbefalinger, men har mangler i det veganske tilbudet til frokost. Evy ønsker et bedre vegansk tilbud med mulighet for å velge måltider. Hun mener mat er essensielt for å bli frisk, spesielt på et sykehus.
1 måned siden
Et ektepar i Lom mottok kun 10 øre per kilo for kjøttet av en tre år gammel vær, noe som resulterte i et harmdirrende leserbrev. De kritiserer den lave prisen og påpeker viktigheten av matberedskap og sjølforsyning. Paret driver en gård med rundt 50 sauer, og selv om værkjøtt ikke er like godt betalt som lammekjøtt, mener de det er respektløst å verdsette det så lavt. Lederen i Oppland Sau og Geit støtter kritikken og fremhever sauebøndenes samfunnsoppdrag med å produsere mat på norske ressurser. Landbruksministeren har foreløpig ikke kommentert saken.