Artikkelen tar for seg reaksjonene på kronprins Haakons vegetariske kosthold, og fremmer argumenter for et redusert kjøttinntak. Helsefordeler, miljøhensyn og dyrevelferd trekkes frem som rasjonelle argumenter for å spise mer plantebasert.
Det nevnes at flere medlemmer av kongefamilien har valgt å redusere eller kutte ut kjøtt.
Artikkelen balanserer de økonomiske fordelene ved å konsumere norsk lam med anbefalingen om å redusere kjøttinntaket, og konkluderer med en oppfordring til å respektere individuelle matvalg.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
16 dager siden
Kronprins Haakons beslutning om å bli vegetarianer har skapt debatt. Kokk Jan Henrik Syversen er skuffet og mener det er trist for norske tradisjonsretter, og mener man heller bør fokusere på dyrevelferd. Tidligere landbruksminister Geir Pollestad (Sp) understreker at kostholdsvalg er personlig, men oppfordrer til å velge norske råvarer. Jenny Klinge (Sp) mener det er trist om kongelige ikke forstår norsk matproduksjon. Venstre-politiker Ingvild Thorsvik støtter kronprinsen og håper det kan inspirere andre til å redusere kjøttinntaket. Kongehusekspert Tove Taalesen roser kronprinsen for å være et godt eksempel, men påpeker hans privilegerte situasjon. Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett har også valgt å bli vegetarianere.
15 dager siden
Norsk Vegetarforening hyller kronprins Haakon for hans åpenhet om sitt vegetariske kosthold, etter at dette ble diskutert i media. TV-profil Martine Lunde støtter kronprinsen og mener folk bør få spise hva de vil uten at det skaper debatt. Pål W. Thorbjørnsen fra Norsk Vegetarforening tror kronprinsens valg kan inspirere andre og normalisere vegetarianisme. En undersøkelse viser en økning i antall nordmenn som velger vegetariske eller fleksitariske dietter, noe som bekrefter en langsiktig trend.
19 dager siden
Kronprins Haakon bekreftet i 2023 at han er vegetarianer. Under et nylig statsbesøk ble det spekulert i om han fortsatt er det, da gjestene ble servert kjøttretter. Slottet har ikke kommentert saken, men kongehusekspert Tove Taalesen roser kronprinsen for hans engasjement for miljø og bærekraft. Hun påpeker at Slottet alltid tilpasser menyene for gjester med spesielle behov, og at kronprinsen er privilegert som har kokker som kan tilberede næringsrik vegetarmat. Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett er også vegetarianere.
2 måneder siden
Artikkelen belyser hvordan matproduksjon påvirker klimagassutslipp og jordbruk. Mens rødt kjøtt og meieriprodukter er klimaverstinger, finnes det matvarer som nøtter, oliven og sitrus som tar opp mer karbon enn de slipper ut. Myrdyrkede vekster som blåbær og selleri, samt tang og tare, kan også være klimapositive, men krever en karboneffektiv forsyningskjede. Kortreist mat er ikke alltid bedre, da totalutslipp varierer. Artikkelen anbefaler å spise mindre kjøtt, mer grønnsaker og følge kostholdsråd for å redusere klimaavtrykket.
4 dager siden
Matinfluenser Kristoffer Gregersen reagerte da han oppdaget noe hos Meny. Han stusset da han skulle handle karbonadedeig.
4 måneder siden
Artikkelen diskuterer valget mellom ekte og uekte juletrær, og fremhever ulike hensyn som allergi, miljø og tradisjon. Norsk Juletre argumenterer for ekte trær, som de mener er bedre for miljøet og norsk næringsliv, og en viktig del av juletradisjonen. De kritiserer plasttrær for å være miljøskadelige og uten helsefordeler. Norges astma- og allergiforbund (NAAF) påpeker at noen reagerer allergisk på ekte trær, men at det finnes tiltak for å redusere reaksjoner. Artikkelen avkrefter også at småkryp i juletrær utgjør en helserisiko. Kunstige trær presenteres som et godt alternativ for allergikere.
2 måneder siden
Artikkelen tar for seg trenden med økt fokus på proteininnhold i dagligvareprodukter, spesielt meierivarer. Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius påpeker at forskjellen i proteininnhold mellom vanlige produkter og de med ekstra markert proteininnhold ofte er minimal og ubetydelig for de fleste. Hun understreker at et variert kosthold vanligvis dekker proteinbehovet, og at fokuset heller bør være på å spise mer plantemat og fiber. Produsenter som Tine og Synnøve bekrefter at de møter en økende etterspørsel etter proteinrike produkter, men at proteininnholdet ofte kommer naturlig fra melken eller gjennom konsentrering.
3 måneder siden
Svenske myndigheter anbefaler å redusere kjøttforbruket til 350 gram per uke, noe som kan redde 800 liv årlig. Anbefalingen kommer som følge av at et høyt inntak av bearbeidet kjøtt øker risikoen for kreft og hjerte- og karsykdommer. I Norge er anbefalingen den samme, med et maksimalt inntak på 350 gram rødt kjøtt i uken. I tillegg til helsefordeler, er redusert kjøttforbruk viktig for å redusere klimagassutslipp, da produksjon av rødt kjøtt har et betydelig større klimaavtrykk enn andre matvarer.
3 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at plantemelk er et sunnere alternativ til kumelk. Nordmenn får i seg for mye mettet fett, hovedsakelig fra kumelk, noe som øker risikoen for hjerte- og karsykdommer. Plantemelk, som havremelk, inneholder sunnere fettprofil, kostfiber og betaglukaner som kan normalisere kolesterolet. Studier viser at plantemelk kan gi bedre blodtrykk, kolesterol og mindre betennelse. Artikkelen avviser også myten om at mer protein er sunnere, da nordmenn generelt får i seg nok protein. Kumelk er også bearbeidet og kyrnes fôr inneholder tilsetningsstoffer, inkludert palmeolje.
4 måneder siden
Artikkelen diskuterer kongefamiliens julefeiring, der kongeparet i år feirer med kronprinsfamilien. Det argumenteres for at Marius Borg Høiby, på grunn av alvorlige anklager og skandaler, bør tilbringe julen på rehabilitering for å beskytte seg selv og skåne ofrene. Det spekuleres i om Marius' situasjon vil dominere samtaler i julen, og hvordan dette påvirker monarkiet og meningsmålinger. Artikkelen fremhever også kronprinsesse Mette-Marits belastning og nevner prins Sverre Magnus' kjæreste som et positivt avbrekk fra de negative overskriftene.
4 måneder siden
Artikkelen belyser hvilke matvarer eksperter anbefaler for et sunt kosthold. Ernæringsfysiologer trekker frem egg som en komplett matvare, mens andre vektlegger frukt, grønnsaker og spesielt brokkoli for deres næringsinnhold og helsefordeler. Det understrekes også viktigheten av et variert kosthold med mange ulike plantetyper, inkludert kaffe og te. I tillegg anbefales det å inkludere fermentert mat for å styrke tarmfloraen og øke forbrenningen. En sunn livsstil med stressmestring og nok søvn er også viktig.
3 måneder siden
Artikkelen uttrykker bekymring for det norske kongehusets sårbarhet, spesielt med tanke på dronning Sonjas helseutfordringer og kong Haralds høye arbeidsbelastning. Dronning Sonja legges inn på sykehus for å få pacemaker etter hjerteflimmer. Kong Harald fortsetter med en full timeplan, mens kronprinsesse Mette-Marit har få planlagte aktiviteter. Kronprins Haakon har en høy arbeidsbelastning, og det påpekes at kongehuset har få arbeidende medlemmer, noe som gjør det sårbart ved sykdom og fravær. Artikkelen fremhever kong Haralds engasjement og dronning Sonjas tidligere aktive liv, og uttrykker håp om god bedring for dronningen.
3 måneder siden
Artikkelen presenterer en rekke råd fra ulike miljøprofiler om hvordan man kan leve mer miljøvennlig. Klima- og miljøministeren, samt representanter fra organisasjoner som WWF, Miljøagentene, Framtiden i våre hender, Grønn Ungdom, Naturvernforbundet og Natur og Ungdom deler sine beste tips. Rådene spenner fra praktiske hverdagsgrep til mer utradisjonelle forslag, og målet er å inspirere leserne til å ta små, men viktige skritt for miljøet i det nye året. Artikkelen anerkjenner at det kan være demotiverende å gjøre miljøvennlige valg når store globale problemer vedvarer, men oppfordrer likevel til handling.
1 måned siden
Artikkelen belyser den økende populariteten til proteinrike produkter i norske matbutikker. Meieriprodusenter som Q-meieriene og Tine responderer på etterspørselen ved å lansere nye produkter. Ifølge en ernæringsfysiolog dekker et balansert kosthold proteinbehovet for folk flest, mens en personlig trener argumenterer for at de som ønsker å bygge muskler trenger ekstra protein. Undersøkelser viser at et stort antall nordmenn anser protein som viktig, og at proteinprodukter appellerer til et bredt spekter av aldersgrupper.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler hvordan man kan redusere matsvinn i julen ved å bruke julematrester på kreative måter. Kokk Anette Fjelleng Hansen fra Matprat har utviklet «street»-inspirerte oppskrifter for å gi restene nytt liv, som gyros med ribbe og pinnekjøtt i brioche. Artikkelen belyser også det store matsvinnet i Norge, og regjeringens arbeid med en ny matkastelov. Riktig oppbevaring av mat, som nedkjøling før kjøleskap og forsiktig frysing, er viktig for å unngå matsvinn. Det oppfordres til kreativ bruk av rester, som restelunsj eller tapas, for å unngå at maten kastes.