Norsk Vegetarforening hyller kronprins Haakon for hans åpenhet om sitt vegetariske kosthold, etter at dette ble diskutert i media. TV-profil Martine Lunde støtter kronprinsen og mener folk bør få spise hva de vil uten at det skaper debatt.
Pål W. Thorbjørnsen fra Norsk Vegetarforening tror kronprinsens valg kan inspirere andre og normalisere vegetarianisme.
En undersøkelse viser en økning i antall nordmenn som velger vegetariske eller fleksitariske dietter, noe som bekrefter en langsiktig trend.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
16 dager siden
Kronprins Haakons beslutning om å bli vegetarianer har skapt debatt. Kokk Jan Henrik Syversen er skuffet og mener det er trist for norske tradisjonsretter, og mener man heller bør fokusere på dyrevelferd. Tidligere landbruksminister Geir Pollestad (Sp) understreker at kostholdsvalg er personlig, men oppfordrer til å velge norske råvarer. Jenny Klinge (Sp) mener det er trist om kongelige ikke forstår norsk matproduksjon. Venstre-politiker Ingvild Thorsvik støtter kronprinsen og håper det kan inspirere andre til å redusere kjøttinntaket. Kongehusekspert Tove Taalesen roser kronprinsen for å være et godt eksempel, men påpeker hans privilegerte situasjon. Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett har også valgt å bli vegetarianere.
15 dager siden
Artikkelen tar for seg reaksjonene på kronprins Haakons vegetariske kosthold, og fremmer argumenter for et redusert kjøttinntak. Helsefordeler, miljøhensyn og dyrevelferd trekkes frem som rasjonelle argumenter for å spise mer plantebasert. Det nevnes at flere medlemmer av kongefamilien har valgt å redusere eller kutte ut kjøtt. Artikkelen balanserer de økonomiske fordelene ved å konsumere norsk lam med anbefalingen om å redusere kjøttinntaket, og konkluderer med en oppfordring til å respektere individuelle matvalg.
19 dager siden
Kronprins Haakon bekreftet i 2023 at han er vegetarianer. Under et nylig statsbesøk ble det spekulert i om han fortsatt er det, da gjestene ble servert kjøttretter. Slottet har ikke kommentert saken, men kongehusekspert Tove Taalesen roser kronprinsen for hans engasjement for miljø og bærekraft. Hun påpeker at Slottet alltid tilpasser menyene for gjester med spesielle behov, og at kronprinsen er privilegert som har kokker som kan tilberede næringsrik vegetarmat. Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett er også vegetarianere.
4 dager siden
Matinfluenser Kristoffer Gregersen reagerte da han oppdaget noe hos Meny. Han stusset da han skulle handle karbonadedeig.
2 måneder siden
Artikkelen tar for seg trenden med økt fokus på proteininnhold i dagligvareprodukter, spesielt meierivarer. Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius påpeker at forskjellen i proteininnhold mellom vanlige produkter og de med ekstra markert proteininnhold ofte er minimal og ubetydelig for de fleste. Hun understreker at et variert kosthold vanligvis dekker proteinbehovet, og at fokuset heller bør være på å spise mer plantemat og fiber. Produsenter som Tine og Synnøve bekrefter at de møter en økende etterspørsel etter proteinrike produkter, men at proteininnholdet ofte kommer naturlig fra melken eller gjennom konsentrering.
1 måned siden
Artikkelen belyser den økende populariteten til proteinrike produkter i norske matbutikker. Meieriprodusenter som Q-meieriene og Tine responderer på etterspørselen ved å lansere nye produkter. Ifølge en ernæringsfysiolog dekker et balansert kosthold proteinbehovet for folk flest, mens en personlig trener argumenterer for at de som ønsker å bygge muskler trenger ekstra protein. Undersøkelser viser at et stort antall nordmenn anser protein som viktig, og at proteinprodukter appellerer til et bredt spekter av aldersgrupper.
3 måneder siden
NHO Mat og Drikke har bedt helsemyndighetene vurdere tilsyn med kostholdspåstander fra kommersielle aktører i sosiale medier. De er bekymret for at mange nordmenn legger om kostholdet og spiser mindre ultraprosessert mat, og mener det er for mange ulike råd og perspektiver i kostholdsdebatten. Ernæringsekspert Maja Skogstad kritiserer forslaget og mener NHO forsøker å begrense forbrukernes mulighet til å ta informerte valg. Hun mener NHO heller burde produsere mer ren mat, enn å kontrollere de som kritiserer ultraprosessert mat. NHO avviser at forslaget er et forsøk på sensur og hevder det handler om å sikre like spilleregler for alle som fremsetter påstander om helse og kosthold. Helseministeren og mataktørene skal fortsette diskusjonen om temaet.
2 måneder siden
En ny måling utført av Norstat for NRK viser at støtten til det norske monarkiet har økt til 69 prosent. Kongehusekspert Tove Taalesen påpeker at selv om dette er en gledelig nyhet, bør kongehuset være oppmerksom på den pågående straffesaken mot kronprinsesse Mette-Marits sønn, Marius Borg Høiby, som kan påvirke oppslutningen negativt. Støtten har økt mest blant unge voksne, mens det er en liten nedgang i aldersgruppen 40–49 år. Kong Harald feirer sin 88-årsdag med en privat feiring på Slottet.
3 måneder siden
Kronprins Haakon åpnet Friluftslivets år under arrangementet «Hele Norge båler» på Sognsvann. Han holdt en tale der han uttrykte sin glede over å være ute i naturen, og oppfordret flere til å oppdage sin nærnatur. Kronprinsen understreket at friluftsliv er sosialt, sunt og bra for både hode, kropp og sjel, og siterte sin svigermor som sier at man må ut for å «lufte vettet». Kongehusekspert Caroline Vagle mener at slike aktiviteter gir kronprinsen påfyll i en travel hverdag, og at det kan ha vært spesielt viktig for ham å være i naturen den siste tiden.
1 måned siden
Rødt-politiker og kokk Ole Ronny Koldal har startet et engasjement mot margarin, og omtaler det som et «drittprodukt». Han mener folk flest ikke kjenner forskjellen på smør og margarin, og får støtte fra flere hold, blant annet en tidligere FrP-politiker. Produsenten Mills forsvarer margarin som et godt og bærekraftig alternativ. Pris og smak er avgjørende faktorer for folks valg, men ernæringsekspert Birger Svihus anbefaler smør fra norske kyr fremfor et margarinprodukt med importert soyaolje.
3 måneder siden
Til tross for økte priser og nye kostholdsråd som oppfordrer til mer frukt og grønt, kaster nordmenn mer av disse varene enn før. En studie viser at matsvinnet av frukt og grønt har økt fra 8,8 kg per person i 2020 til 9 kg i 2023. Det er overraskende, da man skulle forvente mindre svinn med tanke på prisøkningene. Studien viser også at rabattordninger som '3 for 2' ikke nødvendigvis fører til mer matsvinn, da de som benytter seg av disse tilbudene ofte er flinke til å planlegge. Frukt og grønt utgjør en stor del av det totale matsvinnet, og forskere mener at økt fokus på disse varene i kostholdsrådene kan føre til enda mer svinn. For å redusere matsvinn anbefales det å spise mer fryste og hermetiske produkter, samt å være bevisst på porsjonsstørrelser og oppbevaring. Mangel på kunnskap om oppbevaring av frukt og grønt bidrar også til matsvinn.
4 måneder siden
Under Nobelprisutdelingen i Oslo rådhus overrasket kronprinsesse Mette-Marit ved å bruke bukser, noe hun aldri tidligere har gjort ved denne anledningen. Hun gjenbrukte en brodert kåpe fra Valentino, som sist ble sett offentlig i 2015. Moteeksperter kommenterer at dette kan være et stilskifte eller en måte å gi kåpen et nytt uttrykk. Dronning Sonja og prinsesse Ingrid Alexandra viste også frem gjenbruk, med dronningen i norsk design av Peter Dundas. Ekspertene roser kongefamiliens fokus på gjenbruk og bærekraft, samtidig som de bemerker Mette-Marits uvanlige valg av bukser.
2 måneder siden
En viral trend på TikTok har ført til en markant økning i salget av bakte poteter i norske dagligvarebutikker. Rema 1000 har sett en salgsøkning på 22 prosent de siste to ukene, mens Kiwi melder om en økning på 27 prosent for bakte poteter og hele 80 prosent for kebabdressing. Coop har også registrert en betydelig vekst på 33 prosent i salget av bakepoteter siden nyttår. Trenden har også påvirket salget av tilbehør som bacon, kebabdressing og revet ost. Dagligvarekjedene ser positivt på trenden, da den fremmer et sunt kosthold med økt inntak av grønnsaker.
1 måned siden
EU har godkjent bruk av UV-behandlet pulver fra melormer i flere matvarer fra februar 2025. Dette har skapt reaksjoner blant forbrukere, hvor mange er skeptiske til å spise insekter. Pulveret kan brukes i brød, kaker og pasta, og kan utgjøre inntil fire prosent av matvaren. Melormer er rike på proteiner, fett og fiber, og kan bidra til en mer bærekraftig matproduksjon. Mattilsynet understreker at matvarer som inneholder melorm-pulver må merkes tydelig, spesielt med tanke på allergikere. En vegetarentusiast ser positivt på utviklingen, men er usikker på om hun kommer til å ta det i bruk selv.
3 måneder siden
Norsk fotball er splittet i synet på videodømming (VAR), og NFFs VAR-sjef Svein Oddvar Moens deltakelse på et medlemsmøte i Odd skaper reaksjoner. Norsk Supporterallianse (NSA) mener det er problematisk at Moen, som har økonomisk interesse i VAR, deltar i debatten. Samtidig er Marius Borg Høiby siktet for mishandling av sin ekskjæreste Juliane Snekkestad. Snekkestads mor skal ha varslet kronprins Haakon om skader Høiby skal ha påført datteren, og tilbudt dokumentasjon i form av et bilde. Det er også kommet frem opplysninger om en episode på Kongeskipet der kronprinsesse Mette-Marit skal ha grepet inn.