Artikkelforfatteren forteller om sitt usunne forhold til mat og kropp etter å ha bestemt seg for å stille i en fitnesskonkurranse. Han beskriver hvordan fokuset på muskler, kalorier og fettprosent tok over livet hans, og førte til stress, nedstemthet og isolasjon.
Til tross for komplimenter for sin disiplin, følte han seg aldri bra nok. Et vendepunkt kom da han overhørte en kollega snakke om et avslappet forhold til mat, noe som inspirerte ham til å ta tilbake kontrollen.
Han oppfordrer nå til å snakke mer om spiseforstyrrelser blant gutter og være forsiktig med ukritisk heiarop.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelforfatteren deler sin personlige historie om hvordan han utviklet en spiseforstyrrelse i tenårene etter å ha opplevd mobbing og sorg. Han beskriver hvordan han mistet kontroll over mat og trening, og hvordan komplimenter for vekttap forverret situasjonen. En lærer så at han ikke hadde det bra, og ga han et trygt rom til å være ærlig. Dette ble et vendepunkt, og han fikk hjelp av psykolog. Forfatteren understreker at livet handler om mer enn mat og kropp, og at det er viktig å oppsøke glede og snakke med andre. Han oppfordrer også lesere til å tørre å spørre andre om hvordan de har det, da mange sliter i stillhet.
27 dager siden
Eli Kari Gjengedal åpner opp om sitt problematiske forhold til mat og kropp etter at hun ble værdame. Hun forteller om usikkerheten rundt det å være synlig i media, og hvordan hun tidvis har tatt ekstreme grep som å sulte seg for å gå ned i vekt. Gjennom deltakelsen i «Kokkekampen» ble hun inspirert av en meddeltaker til å satse på en sunnere livsstil, med fokus på daglig mosjon og et sunnere kosthold.
3 dager siden
En person deler sin livslange kamp med ekstrem kresenhet. Problemet viste seg senere å være spiseforstyrrelsen ARFID.
2 måneder siden
Artikkelen beskriver forfatterens erfaringer med gjentatte slankekurer og hennes utvikling av en alternativ metode for varig vekttap. Hun kritiserer raske slankekurer og klinikker som fremmer skam og skyldfølelse. I stedet vektlegger hun små, gradvise vekttap, fokus på å holde vekten, og viktigheten av positiv selvsnakk og vennlighet. Forfatteren argumenterer for at varig endring krever en endring i tankemåten om egen kropp og vekt, og at latter og selvaksept er nøkkelen til suksess.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler kroppsbygging og fitness, med fokus på viktigheten av oppfølging og et sunt fokus for utøverne. Presidenten i Norges Kroppsbygger- og Fitnessforbund (NBFF), forteller at utøvere må konkurrere for et team for å sikre at de blir fulgt opp. Hun understreker at konkurransene ikke er en skjønnhetskonkurranse, men en vurdering av fysikk. Hun fremhever også at det er viktig å ha en coach for støtte og refleksjon, og at man ikke må være for streng med seg selv utenfor sesong. Hun mener at idretten gir bedre kroppsfunksjon i hverdagen og er motiverende.
2 måneder siden
Silje Opseth har åpent fortalt om sin kamp med vektproblemer og de psykiske utfordringene dette har medført i hoppsporten. Hun beskriver et miljø hvor vektfokus er sterkt til stede, noe som har ført til negative tanker og følelse av utilstrekkelighet. Opseth kritiserer den nåværende BMI-regelen, som hun mener opprettholder en usunn kroppskultur, og får støtte fra Maren Lundby. FIS anerkjenner forslaget om endring, men påpeker at lav kroppsvekt fortsatt er en fordel i sporten. Etter et fall er Opseth skadet, men hun er fast bestemt på å finne en metode som lar henne kombinere toppidrett med god mental helse.
2 måneder siden
Stian «Staysman» Thorbjørnsen deler sine erfaringer etter deltakelsen i «16 ukers helvete». Han utviklet et vanskelig forhold til mat og vekt, og levde på et stort kaloriunderskudd for å prestere best mulig. Han innser nå at dette var feil, og har fått et sunnere forhold til mat og trening. Thorbjørnsen er nå programleder for «Stjernekamp», og tar over etter Kåre Magnus Bergh.
3 måneder siden
Artikkelen tar for seg hvordan sosiale medier normaliserer et usunt fokus på mat og kropp, spesielt blant unge. Forfatteren, som selv har slitt med spiseforstyrrelser, kritiserer influensere som fremmer kaloritelling og urealistiske kroppsidealer. Det påpekes at mange unge har et problematisk forhold til mat, og at sosiale medier bidrar til å forsterke dette. Begreper som 'bulking' og 'cutting' skaper et overdrevent fokus på kropp og mat. Artikkelen advarer mot at unge søker råd fra influensere i stedet for foreldre, og oppfordrer til å gjøre det utrendy å veie mat og telle kalorier.
4 måneder siden
André Otterstad slet med spiseforstyrrelser og overtrening i jakten på å bli best i ishockey. Han utviklet anoreksi i 13-årsalderen, som senere gikk over til bulimi. Han trente opptil 12 timer i døgnet og hadde et anstrengt forhold til mat. Etter et mislykket forsøk på å slå gjennom i USA, innså han at han trengte hjelp. Han ble innlagt på Distriktspsykiatrisk senter (DPS) og har siden jobbet med å bli frisk. Nå spiller han ishockey for gøy og jobber i Spiseforstyrrelsesforeningen (SPISFO). Han understreker viktigheten av åpenhet om psykiske problemer og å bryte med machokulturen i idretten.
2 måneder siden
Artikkelen uttrykker bekymring for den økende interessen for ekstreme spisevaner, spesielt influenser Snorre Klanderuds fasteprosjekt. Forfatteren påpeker at sosiale medier bidrar til et usunt fokus på mat og spising, der trendene blir stadig mer ekstreme, som mukbangs og fasteprosjekter. Helsedirektoratet advarer mot å kopiere slike prosjekter, spesielt for unge mennesker i vekst og utvikling. Forfatteren etterlyser et mer avslappet forhold til mat, hvor man fokuserer på et variert kosthold og andre interesser fremfor å være besatt av spisevaner.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler en økende spisetrend kalt «bulking» og «cutting» blant unge gutter, som fører til økt kroppspress og spiseforstyrrelser. Sosiale medier bidrar til å forsterke problemet. Rådgivning om spiseforstyrrelser (ROS) melder om en økning i henvendelser fra gutter, og ser en normalisering av usunn kroppsfiksering blant stadig yngre barn. Ventetiden for psykisk helsehjelp øker, og politikere som Erna Solberg tar til orde for å styrke ressurser og forebygging. Ungdommene selv etterlyser mer fokus på unges psykiske helse og et sunt forhold til kropp og mat. En ung mann deler sin personlige historie om spiseforstyrrelser.
2 måneder siden
Artikkelen forteller historien om Iver, en ung løper som slet med tilbakevendende smerter og tretthetsbrudd. Vendepunktet kom da han ble diagnostisert med lav bentetthet og fikk beskjed om å spise mer, også sukkerholdig mat. Moren hans, Hanne, som alltid hadde fokusert på et sunt kosthold, følte dårlig samvittighet, men innså at sønnen trengte mer energi på grunn av den intensive treningen. Ernæringsfysiologer og idrettsvitere understreker viktigheten av å informere foreldre og trenere om REDs (relativ energimangel i idrett) for å forebygge skader og frafall i idretten.
2 dager siden
Frp-politiker Bård Hoksrud sliter med å holde vekten og redusere inntaket av Pepsi Max. Han innrømmer at gamle vaner har tatt over igjen.
1 måned siden
I en kronikk skriver en influenser om hvordan utseendepress påvirker unge, spesielt gutter. Hun deler sine egne erfaringer med kroppspress og spiseforstyrrelser, og oppfordrer unge til å fokusere på indre verdier fremfor et uoppnåelig skjønnhetsideal. Hun påpeker at sosiale medier bidrar til økt press og at det er viktig å huske at de som er glad i deg bryr seg om hvem du er på innsiden. Avslutningsvis oppfordrer hun de som sliter til å søke hjelp.
3 måneder siden
Artikkelen belyser hvordan kommentarer om mat, kropp og vekt i julen kan være skadelig for de med et vanskelig forhold til mat. Høytiden er ofte ekstra utfordrende for de med spiseforstyrrelser, på grunn av det store fokuset på mat og sosiale sammenkomster. Kommentarer om dietter og trening kan trigge negative følelser og forsterke spiseforstyrrelser. Artikkelen understreker at mange unge sliter med spiseforstyrrelser eller et problematisk forhold til mat, og at barn kan utvikle et anstrengt forhold til mat ved å observere voksnes kommentarer. Det oppfordres til å tenke over hvordan man snakker om mat i julen, og heller fokusere på positive aspekter ved høytiden.