Artikkelen avliver myten om at surdeigsbrød automatisk er sunnere enn vanlig brød. Ernæringsfysiologer understreker at det er andelen fullkorn som avgjør brødets sunnhet, ikke hevemetoden.
Surdeigsbrød kan ha fordeler som bedre mineralopptak og lettere fordøyelse for noen, men næringsmessig er det likt vanlig brød. En hobbybaker deler sin lidenskap for surdeig, men poengterer at det ikke er den eneste grunnen til å bake med surdeig.
Artikkelen konkluderer med at både surdeigsbrød og vanlig brød kan være en del av et sunt kosthold.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
En ny studie skal undersøke om surdeigsbrød kan være et bedre alternativ for de med hvetesensitivitet. Forskere ved NMBU vil teste om den lange heveprosessen i surdeig gjør brødet lettere å fordøye, reduserer matsvinn og åpner for bruk av lokale kornsorter. Prosjektet er finansiert av Forskningsrådet, og resultatene forventes i 2027. Forsker Tora Asledottir understreker viktigheten av å ikke avfeie surdeigsbaking som en trend, da det kan ha helsegevinster som bør undersøkes nærmere.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at ultraprosessert mat er en naturlig og viktig del av norsk matkultur, og at frykten rundt slik mat er overdrevet. Forfatteren kritiserer det hun kaller "mathysteri" og selvoppnevnte kostholdseksperter som skaper matskam, og viser til tidligere overdrevne dietter som steinalderdietten og lavkarbo. Hun mener folk er mer opptatt av hva de spiser enn viktigere nyheter. Konklusjonen er at man kan nyte ultraprosessert mat som Toro tomatsuppe og Nugatti med god samvittighet, så lenge man har et balansert kosthold.
4 måneder siden
Artikkelen belyser hvilke matvarer eksperter anbefaler for et sunt kosthold. Ernæringsfysiologer trekker frem egg som en komplett matvare, mens andre vektlegger frukt, grønnsaker og spesielt brokkoli for deres næringsinnhold og helsefordeler. Det understrekes også viktigheten av et variert kosthold med mange ulike plantetyper, inkludert kaffe og te. I tillegg anbefales det å inkludere fermentert mat for å styrke tarmfloraen og øke forbrenningen. En sunn livsstil med stressmestring og nok søvn er også viktig.
3 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at plantemelk er et sunnere alternativ til kumelk. Nordmenn får i seg for mye mettet fett, hovedsakelig fra kumelk, noe som øker risikoen for hjerte- og karsykdommer. Plantemelk, som havremelk, inneholder sunnere fettprofil, kostfiber og betaglukaner som kan normalisere kolesterolet. Studier viser at plantemelk kan gi bedre blodtrykk, kolesterol og mindre betennelse. Artikkelen avviser også myten om at mer protein er sunnere, da nordmenn generelt får i seg nok protein. Kumelk er også bearbeidet og kyrnes fôr inneholder tilsetningsstoffer, inkludert palmeolje.
2 måneder siden
Artikkelen tar for seg trenden med økt fokus på proteininnhold i dagligvareprodukter, spesielt meierivarer. Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius påpeker at forskjellen i proteininnhold mellom vanlige produkter og de med ekstra markert proteininnhold ofte er minimal og ubetydelig for de fleste. Hun understreker at et variert kosthold vanligvis dekker proteinbehovet, og at fokuset heller bør være på å spise mer plantemat og fiber. Produsenter som Tine og Synnøve bekrefter at de møter en økende etterspørsel etter proteinrike produkter, men at proteininnholdet ofte kommer naturlig fra melken eller gjennom konsentrering.
4 måneder siden
Konditor Elin Vatnar Nilsen diskuterer valget mellom smør og margarin i julebaksten. Hun understreker at det først og fremst er en smakspreferanse, men at smør er bedre i kremer som skal smelte på tungen, mens margarin kan være lettere å jobbe med i deiger. Økonomi og grad av prosessering er også faktorer som spiller inn. Nilsen oppfordrer til en opplyst diskusjon uten pekefingermentalitet, da valget ofte er personlig og basert på ulike hensyn.
27 dager siden
Artikkelen omhandler debatten om uassisterte hjemmefødsler og behovet for et bedre fødetilbud. Forfatteren understreker viktigheten av å ta dette valget alvorlig, selv om få velger det. Mangelen på gode offentlige tilbud kan føre til at noen velger utrygge alternativer. Nedleggelsen av ABC-klinikken, som tilbød naturlig fødsel på sykehus, illustrerer mangelen på varierte tilbud. Prosjektet «Min jordmor» i Drammen fremheves som et positivt eksempel. Forfatteren argumenterer for at hjemmefødsler med jordmor bør være en del av et variert og tilgjengelig fødetilbud.
4 måneder siden
Artikkelen diskuterer valget mellom ekte og uekte juletrær, og fremhever ulike hensyn som allergi, miljø og tradisjon. Norsk Juletre argumenterer for ekte trær, som de mener er bedre for miljøet og norsk næringsliv, og en viktig del av juletradisjonen. De kritiserer plasttrær for å være miljøskadelige og uten helsefordeler. Norges astma- og allergiforbund (NAAF) påpeker at noen reagerer allergisk på ekte trær, men at det finnes tiltak for å redusere reaksjoner. Artikkelen avkrefter også at småkryp i juletrær utgjør en helserisiko. Kunstige trær presenteres som et godt alternativ for allergikere.
15 dager siden
Artikkelen tar for seg reaksjonene på kronprins Haakons vegetariske kosthold, og fremmer argumenter for et redusert kjøttinntak. Helsefordeler, miljøhensyn og dyrevelferd trekkes frem som rasjonelle argumenter for å spise mer plantebasert. Det nevnes at flere medlemmer av kongefamilien har valgt å redusere eller kutte ut kjøtt. Artikkelen balanserer de økonomiske fordelene ved å konsumere norsk lam med anbefalingen om å redusere kjøttinntaket, og konkluderer med en oppfordring til å respektere individuelle matvalg.
28 dager siden
Periodisk fasting diskuteres etter en influensers fasteprosjekt. Fagfolk peker på både fordeler og ulemper ved ulike fastemetoder.
3 måneder siden
NHO Mat og Drikke har bedt helsemyndighetene vurdere tilsyn med kostholdspåstander fra kommersielle aktører i sosiale medier. De er bekymret for at mange nordmenn legger om kostholdet og spiser mindre ultraprosessert mat, og mener det er for mange ulike råd og perspektiver i kostholdsdebatten. Ernæringsekspert Maja Skogstad kritiserer forslaget og mener NHO forsøker å begrense forbrukernes mulighet til å ta informerte valg. Hun mener NHO heller burde produsere mer ren mat, enn å kontrollere de som kritiserer ultraprosessert mat. NHO avviser at forslaget er et forsøk på sensur og hevder det handler om å sikre like spilleregler for alle som fremsetter påstander om helse og kosthold. Helseministeren og mataktørene skal fortsette diskusjonen om temaet.
2 måneder siden
Forbrukerrådet og ernæringseksperter kritiserer markedsføringen av proteinberikede meieriprodukter. De hevder at disse produktene er unødvendige for folk med et variert kosthold, og at selv de som trener vanligvis får nok proteiner gjennom vanlig mat. Produsentene Tine og Q-Meieriene forsvarer sine produkter med at de tilbyr et bredt utvalg for å møte ulike forbrukerbehov, og at de stoler på at forbrukerne er i stand til å ta informerte valg basert på deres egne preferanser.
4 dager siden
Matinfluenser Kristoffer Gregersen reagerte da han oppdaget noe hos Meny. Han stusset da han skulle handle karbonadedeig.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler reduksjonen av sukker i brus, spesielt Pepsi, og bruken av kunstige søtningsstoffer som erstatning. Brusentusiast Oral Bee uttrykker sterk misnøye og frykter at sukkerbrus vil forsvinne fra markedet. Ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius er kritisk til utviklingen og peker på usikkerhet rundt effekten av kunstig søtning på tarmfloraen. Bryggeri- og Drikkevareforeningen viser til at sukkerfri brus utgjør en stadig større del av markedet, som et resultat av et samarbeid for å redusere sukkerinntaket i befolkningen.
1 måned siden
Artikkelen kritiserer «75 days hard challenge» og lignende dietttrender som spres i sosiale medier, og argumenterer for at slike trender kan føre til kroppspress og vanskelige tanker rundt mat. Forfatteren påpeker at dietter ofte fører til vektøkning på sikt, og at andelen overvektige har økt de siste tiårene. I stedet anbefales en god gammeldags livsstilsendring med langsiktige mål, der man tar vare på både kropp og psyke. Det understrekes også viktigheten av å være kritisk til råd om vektnedgang fra folk uten faglig bakgrunn, og å huske at alle mennesker er forskjellige.