Direktoratet for medisinske produkter (DMP) har endret anbefalingene for hostesaftene Cosylan og Solvipect comp, og fraråder nå bruk for barn under 12 år, ammende kvinner og pasienter med ultrarask legemiddelomsetting på grunn av risiko for alvorlige bivirkninger. Etylmorfin i hostesaften omdannes til morfin i kroppen, noe som kan føre til pusteproblemer.
Immunolog Gunnveig Grødeland understreker at kosttilskudd ikke styrker immunforsvaret, med mindre det er påvist mangel. Hun anbefaler et sunt kosthold, regelmessig trening og god søvn.
Eksponering for virus og bakterier kan styrke immunforsvaret, men man bør ikke isolere seg helt.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Fastleger og Folkehelseinstituttet melder om høysesong for luftveisinfeksjoner, spesielt mykoplasma og rhinovirus. Det er ikke uvanlig å oppleve å bli syk på nytt rett etter en infeksjon, eller å henge etter i ukevis etter en sykdomsperiode. Dette skyldes ofte at kroppen er svekket og mer mottakelig for ny smitte, eller at man er smittet med et virus kroppen ikke har antistoffer mot. Hvor ofte man blir syk varierer fra år til år, og påvirkes av immunforsvar, stress og alder. Råd for å redusere risiko inkluderer nok søvn, stressmestring, fysisk aktivitet og sunt kosthold. Ved tydelige symptomer bør man holde seg hjemme for å beskytte andre.
4 måneder siden
Jordmor Hanne Charlotte Schjelderup advarer mot å kysse babyer, da herpesvirus og andre smittsomme sykdommer kan føre til alvorlige infeksjoner som hjernehinnebetennelse. Babyer har et umodent immunforsvar og er spesielt sårbare de første to leveårene. Selv om tilfeller av dødsfall er svært sjeldne, anbefales det å unngå kyssing, spesielt hvis man har munnsår eller er syk. Kjendislege Kaveh Rashidi mener risikoen er minimal og oppfordrer til sunn fornuft, men støtter rådene om god hygiene og respekt for foreldrenes grenser. Influensere og fagfolk er enige om å finne en balanse mellom forsiktighet og naturlig eksponering for bakterier.
2 måneder siden
Mattilsynet advarer mot å spise tilbakekalte egg fra Nortura og Coop, selv om noen har foreslått det mot D-vitaminmangel. Eggene inneholder for mye D-vitamin på grunn av feil i fôret. FHI mener et moderat inntak ikke er farlig, men Mattilsynet anbefaler kontrollert inntak av D-vitamin i samråd med helsetjenesten. Direktøren i Mattilsynet understreker at situasjonen er uvanlig og alvorlig. Det har også kommet frem at svinekjøtt kan inneholde for mye D-vitamin, men Nortura mener dette ikke utgjør noen helsefare.
2 måneder siden
Cosylan hostesaft i 125 ml og 300 ml flasker forsvinner fra apotekene. Leverandøren går over til en ny størrelse på 180 ml. De gamle størrelsene er vanskelig å finne og fases ut. Pasienter med resept på de gamle størrelsene må kontakte legen for ny resept tilpasset den nye størrelsen. Dette skyldes at Cosylan inneholder et morfinliknende stoff, som gir apotekene mindre fleksibilitet til å endre pakningsstørrelsen.
3 måneder siden
Folkehelseinstituttet (FHI) advarer om at influensasesongen er i gang og at det haster med å vaksinere seg, spesielt for risikogrupper. De er bekymret for lav vaksinedekning blant barn i risikogruppene og oppfordrer foreldre til å kontakte fastlegen. FHI understreker at man kan bli syk flere ganger i løpet av vinteren på grunn av ulike virus og bakterier, og at vaksinen virker best om den tas i god tid før smitte. Selv om det ikke er noe stort utbrudd av covid-19 nå, anbefaler FHI også risikogruppene å vurdere en ny dose koronavaksine. De oppfordrer folk til å være forsiktige med å oppsøke sårbare grupper hvis de er syke, og eventuelt bruke munnbind i store forsamlinger.
5 dager siden
Regjeringen innfører et forbud mot markedsføring av usunn mat og drikke særlig rettet mot barn under 18 år, med en overgangsperiode på seks måneder for næringslivet. Forbudet skal bidra til et sunnere kosthold, redusere sykdom og sosiale helseforskjeller. Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre presiserer at det fortsatt er lov å selge produktene, men ikke å markedsføre dem mot barn. Norge blir det første landet i verden med et så omfattende reklameforbud, basert på anbefalinger fra Verdens helseorganisasjon og en ekspertgruppe. Ungdomsorganisasjoner støtter tiltaket, som skal gjøre det lettere for barn og unge å ta sunne valg. Forbudet er noe mildere enn det opprinnelige forslaget, med unntak for produktplassering i butikker og sponsing med de minst usunne produktene.
2 måneder siden
Artikkelen advarer om økt smitterisiko i vinterferien, spesielt på steder som skianlegg og afterski. Influensa og andre luftveisinfeksjoner er utbredt, i tillegg til norovirus som gir omgangssyke. Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler å følge smittevernråd som god håndhygiene, hoste i albuekroken og å unngå store folkemengder. Håndvask med såpe og vann anbefales fremfor desinfeksjon, spesielt mot norovirus. Ved bekymring for egen eller barns helse bør lege kontaktes.
13 dager siden
Artikkelen advarer mot visse styrkeøvelser som kan øke skaderisikoen, spesielt for nybegynnere. Eksperter fraråder spenstøvelser, bruk av treningsapparater og øvelser med vektskiver på korsryggen. De understreker viktigheten av korrekt teknikk, gradvis økning i belastning og tilpasning av øvelser ved smerter. Tilstrekkelig restitusjon, søvn og et sunt kosthold er også avgjørende for å forebygge skader og sikre en sunn utvikling i styrketreningen. Variasjon i treningen og å lytte til kroppens signaler fremheves som viktige faktorer.
1 måned siden
EU innfører nye reguleringer som forbyr salg av hudpleieprodukter med over 0,3 prosent retinol fra 1. november 2025. Bakgrunnen er bekymring for høyt A-vitamininntak, da de fleste får nok gjennom mat og kosttilskudd. Hudlege Daniel Habashi støtter reguleringen, og advarer om at feil bruk av retinol kan føre til hudirritasjon og brannskader. Mattilsynet vil følge opp at butikkene overholder loven. Flere butikkjeder opplyser at de veileder yngre kunder til mildere produkter. Sverige har innført 15-års aldersgrense på retinol, men norske apotek har ikke fulgt etter.
1 måned siden
Barneminister Lene Vågslid ønsker å styrke barns vern mot reklame og skadelig påvirkning fra influensere. En ny undersøkelse viser at mange unge kjøper produkter anbefalt av influensere. Vågslid vil derfor stramme inn markedsføringsloven med strengere regler og overtredelsesgebyr. Redd Barna støtter tiltaket, men mener det er behov for ytterligere tiltak for å beskytte barn. Forbrukertilsynet påpeker at det er vanskeligere å overvåke influensere nå enn tidligere, men følger opp lovbrudd og gir veiledning. Statsråden understreker påvirkernes moralske ansvar for å unngå negativ påvirkning, spesielt knyttet til kropp og utseende.
19 dager siden
Nestlé Norge tilbakekaller fem varianter av middagsglass for barn etter å ha funnet for høye nivåer av Okratoksin A i hvitløken som er brukt i produktene. Selv om selskapet understreker at det ikke er noen akutt helserisiko, oppfordrer de likevel forbrukere til å kaste de berørte produktene. Tilbakekallingen gjelder produkter som er solgt i dagligvarebutikker som Norgesgruppen, REMA, Coop og Oda. Nestlé oppdaget forurensningen under en rutinekontroll, hvor de fant at nivåene av Okratoksin A oversteg grenseverdien på 0,5 µg/kg.
4 måneder siden
Bjørn Guldvog, avtroppende helsedirektør, går over i en ny rolle som spesialrådgiver. Han advarer mot overdreven alkoholbruk i julen, spesielt med tanke på barns sårbarhet. Guldvog avviser myten om at akevitt er nødvendig for fordøyelsen av julemat, og fremhever at syrlige matvarer er bedre. Han reflekterer over pandemiens lærdommer om sårbarhet og beredskap, og angrer på de lange periodene med stengte skoler. Guldvog understreker viktigheten av å skape trygge og gode opplevelser for barn i julen.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler effektive midler mot sår hals og forkjølelse. Eksperter anbefaler reseptfrie legemidler som Zyx, Strefen og Dekadin-Duo fremfor vanlige halspastiller. Halspastiller fra matbutikker gir kun midlertidig lindring. De fleste luftveisinfeksjoner går over av seg selv, men man bør oppsøke lege ved vedvarende symptomer, høy feber, pustevansker eller brystsmerter. Spesielt gjelder dette personer med underliggende sykdommer, små barn og eldre.
1 måned siden
Helsedirektoratet endrer sine retningslinjer og anbefaler nå kortere antibiotikakurer for å bekjempe antibiotikaresistens. Tidligere anbefalinger om å fullføre lange kurer utfordres av ny forskning som viser at kortere kurer er like effektive for flere typer infeksjoner, som lungebetennelse og urinveisinfeksjon. Dette vil redusere medisinbruken og kostnadene for pasientene. Norge er blant de landene med minst antibiotikaresistens, men globalt utgjør superbakterier en økende trussel. Mindre bruk av antibiotika er derfor essensielt for å unngå en fremtid der vanlige infeksjoner blir dødelige.
4 måneder siden
Rikskjemiker Alexander Sandtorv advarer mot overdrevent inntak av kanel, spesielt for små barn og personer som bruker kanel ofte. Kanel inneholder kumarin, et stoff som i store mengder kan skade leveren. Mattilsynet anbefaler en daglig grense på 0,2 gram for ettåringer og 1,4 gram for voksne. Sandtorv har laget en informasjonsvideo som viser hvor små mengder dette faktisk er, noe som har overrasket mange. Han påpeker at ceylonkanel, en dyrere variant, inneholder mindre kumarin enn den vanlige cassiakanelen, og kan derfor være et tryggere valg. For moderat bruk er kanel trygt.