Direktoratet for medisinske produkter (DMP) har publisert sin siste rapport om bivirkninger av coronavaksiner. Totalt er det mottatt 63. 100 meldinger etter at nesten 14 millioner doser er satt.
De fleste meldingene omhandler milde bivirkninger som feber og tretthet, men 14 prosent er klassifisert som alvorlige. Overlege Sara Viksmoen Watle i DMP opplyser at bivirkningsovervåkingen har gitt verdifull kunnskap og at de mottar stadig færre meldinger.
DMP har funnet at de fleste bivirkninger oppstår innen to uker etter vaksinasjon, og at det ikke er fastslått noen sammenheng mellom vaksiner og langvarige plager. Studien viser også at de som er vaksinert har lavere risiko for langvarige plager etter en eventuell covid-19 infeksjon.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
En ekspertgruppe anslår at flere hundre tusen mennesker i Norden kan være rammet av senfølger etter covid-19, kjent som «long covid», og beskriver det som en ny folkesykdom. En rapport anbefaler nasjonale kompetansesentre og bedre utdanning av helsepersonell. Mange pasienter opplever å ikke bli tatt på alvor og mangel på kunnskap i helsetjenesten. Forskere peker på mulige årsaker som små blodpropper og virusrester i kroppen. Folkehelseinstituttet (FHI) mener rapporten gir en grei oversikt, men understreker behovet for mer forskning. Helse- og omsorgsdepartementet vil vurdere rapporten før eventuelle tiltak.
3 måneder siden
Direktoratet for medisinske produkter (DMP) har endret anbefalingene for hostesaftene Cosylan og Solvipect comp, og fraråder nå bruk for barn under 12 år, ammende kvinner og pasienter med ultrarask legemiddelomsetting på grunn av risiko for alvorlige bivirkninger. Etylmorfin i hostesaften omdannes til morfin i kroppen, noe som kan føre til pusteproblemer. Immunolog Gunnveig Grødeland understreker at kosttilskudd ikke styrker immunforsvaret, med mindre det er påvist mangel. Hun anbefaler et sunt kosthold, regelmessig trening og god søvn. Eksponering for virus og bakterier kan styrke immunforsvaret, men man bør ikke isolere seg helt.
1 måned siden
En ny rapport fra Veterinærinstituttet viser en nedgang i fiskedødeligheten i norsk oppdrettsnæring for første gang på tre år, til 15,4 prosent i 2024. Nedgangen er størst på Vestlandet. Høye sjøtemperaturer skaper imidlertid nye utfordringer, som økt lakselus og spredning av bakteriesykdommer som piscirickettsiose nordover. Infeksjonssykdommer og skader etter lusebehandling er de viktigste årsakene til dødelighet. Veterinærinstituttet understreker behovet for å forebygge smitte og nøye vurdere fiskenes helsetilstand før lusebehandling. Det kommer også en egen rapport om villaks.
4 måneder siden
Folkehelseinstituttet (FHI) melder at det ikke forventes noen smittetopp for influensa, korona eller RS-virus i jula. Legebesøk for luftveisinfeksjoner er på et normalt nivå for årstiden, og det er fortsatt mykoplasma og rhinovirus som dominerer. Forekomsten av influensa og RS-virus er lav. FHI understreker viktigheten av å vaksinere eldre og risikogrupper. Mykoplasma og kikhoste er på vei ned etter en topp. Andelen positive koronatester har vært stabil de siste ukene, og det er registrert en nedgang i koronarelaterte dødsfall. Det er registrert 1,23 millioner influensavaksinerte, hvorav 660.000 er over 65 år.
4 måneder siden
Folkehelseinstituttet (FHI) melder at det ikke forventes noen smittetopp for influensa, korona eller RS-virus i jula. Legebesøk for luftveisinfeksjoner er på et normalt nivå for årstiden, og mykoplasma og rhinovirus dominerer. Det er fortsatt lite influensa og RS-virusinfeksjoner. FHI understreker viktigheten av å vaksinere eldre og risikogrupper. Forekomsten av mykoplasma og kikhoste er synkende. Andelen positive koronatester har vært stabil, og det er registrert ni koronarelaterte dødsfall i uke 49. Det er registrert 1,23 millioner influensavaksinerte, hvorav 660.000 er over 65 år.
2 måneder siden
Et omfattende influensautbrudd preger Norge, det største siden før koronaepidemien. Smitten øker, og stadig flere legges inn på sykehus. Folkehelseinstituttet (FHI) oppfordrer sterkt risikogrupper til å vaksinere seg snarest, da smittetoppen ikke er nådd. Vaksinasjon er det viktigste tiltaket for å beskytte seg, men god håndhygiene og hensyn til andre er også viktig. Influensaen gir typisk symptomer som feber, muskelsmerter og hodepine, og varer i omtrent en uke. FHI ser en normalisering av utbruddsmønsteret etter noen sesonger med lite influensa.
2 måneder siden
En ny rapport fra Den norske koronastudien retter kritikk mot norske myndigheters håndtering av long covid, og påpeker mangler i strategi og tiltak. Forskerne etterlyser offentlig finansiering av forskning, etablering av et nasjonalt kompetansesenter, og tiltak for å forebygge smitte for å redusere forekomsten av long covid. Rapporten indikerer at pasienter med long covid møter mistro i helsevesenet, og at plagene deres blir oppfattet som psykologiske. FHI og Helsedepartementet avviser kritikken, men Søraas fastholder at de ikke adresserer rapportens konkrete forslag om dedikerte forskningsmidler og et kompetansesenter. Han kritiserer også helseminister Vestre for manglende engasjement i saken.
6 timer siden
En ny rapport fra Folkehelseinstituttet (FHI) knytter fastlegers inntekt til sykmeldingspraksis. FHI foreslår nå endringer i lønnssystemet for leger.
5 dager siden
Flåttsesongen er godt i gang i Norge, spesielt langs kysten opp til Helgelandskysten, ifølge biolog Yvonne Kerlefsen ved Flåttsenteret. Flåtten er aktiv på våren og finnes både i skog og hager, noe mange ikke er klar over. Klimaendringer gjør at sesongen blir lengre, og flere flåttrelaterte sykdomstilfeller rapporteres. Det er viktig å sjekke seg for flåttbitt, særlig i april, og være oppmerksom på symptomer som rødlig utslett eller feber som kan tyde på borreliose eller TBE. Borreliose kan behandles, mens TBE ikke har behandling, men det finnes vaksine. Kerlefsen anbefaler vaksine for personer i utsatte områder og de som ofte er ute. Salget av TBE-vaksiner har økt betydelig de siste årene, og tilgangen er god i 2024.
1 måned siden
Folkehelseinstituttet (FHI) melder at toppen av årets influensautbrudd sannsynligvis er passert, og forventer en nedgang i smitte fremover. Dette fremgår av FHIs siste rapport om luftveisinfeksjoner. Selv om hovedtoppen er over, understreker FHI at det fortsatt vil være mye influensasmitte i de kommende ukene. Vaksinasjonsdekningen blant personer over 65 år er 50 prosent, noe som er fire prosentpoeng lavere enn på samme tid i fjor.
2 måneder siden
En kraftig influensabølge herjer landet, og mange beskriver sykdomsforløpet som det verste de har opplevd. Folkehelseinstituttet (FHI) bekrefter utbruddet og beskriver typiske symptomer som feber, muskelsmerter og luftveisproblemer. Smittevernoverlegen i Oslo forklarer at ulike varianter av influensavirus kan gi varierende sykdomsfølelse, og at mange unge er smittet denne sesongen. FHI understreker at influensainnleggelser er innenfor forventet nivå, men erkjenner at mange føler seg svært syke. De anbefaler å unngå kontakt med risikogrupper ved luftveissymptomer og opplyser om at smittetoppen trolig nås i vinterferieukene. Influensasmitten er størst blant barn, mens eldre og personer med underliggende sykdom er mest utsatt for alvorlig sykdom.
1 måned siden
Helsetilsynets første rapport om pasientskader, utløst av TV 2s avsløringer, viser alvorlige og vedvarende problemer i norsk helsevesen. Over 4500 pasienter har blitt alvorlig skadet eller dødd de siste fem årene, hvor dødsfall forekommer i 60 prosent av sakene. Rapporten peker på kommunikasjonssvikt, mangelfull samhandling og feilmedisinering som viktige årsaker. Helsetilsynet understreker behovet for et nasjonalt løft for å bedre pasientsikkerheten, og fremhever at det å ikke skade pasienter er helsepersonells fremste forpliktelse.
4 måneder siden
Smittetallene for covid, kikhoste og mykoplasma har økt med 232 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI). Overlege Trine Hessevik Paulsen forklarer økningen med immunitetsgjeld, som skyldes at strenge pandemitiltak reduserte eksponeringen for luftveisinfeksjoner og dermed svekket immuniteten i befolkningen. Fra september til november 2024 ble det registrert over 50.000 tilfeller av disse sykdommene. Samtidig har influensasesongen hatt lav smitte hittil, og FHI forventer at influensatoppen kommer senere enn vanlig. Vaksineleder Kjersti Margrethe Rydland tror nordmenn kan unngå de verste influensatoppene i jula.
4 måneder siden
Fastleger og Folkehelseinstituttet melder om høysesong for luftveisinfeksjoner, spesielt mykoplasma og rhinovirus. Det er ikke uvanlig å oppleve å bli syk på nytt rett etter en infeksjon, eller å henge etter i ukevis etter en sykdomsperiode. Dette skyldes ofte at kroppen er svekket og mer mottakelig for ny smitte, eller at man er smittet med et virus kroppen ikke har antistoffer mot. Hvor ofte man blir syk varierer fra år til år, og påvirkes av immunforsvar, stress og alder. Råd for å redusere risiko inkluderer nok søvn, stressmestring, fysisk aktivitet og sunt kosthold. Ved tydelige symptomer bør man holde seg hjemme for å beskytte andre.
2 måneder siden
Professor Jarle Aarstad skaper debatt ved å hevde at unge som ikke tok koronavaksinen, gjorde et godt valg. Han begrunner dette med studier, inkludert egen forskning, som han mener viser økt dødelighet blant vaksinerte. Professor Gunnveig Grødeland avviser Aarstads konklusjoner og kritiserer hans bruk av ikke-fagfellevurdert forskning og feiltolkning av data. Hun påpeker også at han sammenligner vaksiner fra ulike land uten å ta høyde for forskjellene. Smitteverndirektør i FHI, Preben Aavitsland, støtter Grødelands kritikk og avviser at vaksinasjon har bidratt til overdødelighet i Norge. Aarstad står fast ved sine påstander og mener det er vanskelig å publisere kritikk mot koronavaksinasjon.