En 27 år gammel mann ble nektet ombordstigning på et fly fra Istanbul til Oslo. Flyselskapet hevdet han aldri hadde brukt utreisen, til tross for at han kunne bevise det.
Adrian Andrukiewicz (27) opplevde en uventet situasjon da han skulle fly hjem fra Istanbul til Norge. Han ble nektet ombordstigning av Turkish Airlines, som hevdet han aldri hadde vært på utreisen fra Oslo til Istanbul, selv om han hadde brukt ID-kort og kunne vise innreisestempel til Tyrkia.
Til tross for forsøk på å løse problemet på flyplassen, måtte han kjøpe nye billetter hjem via Tyskland for 8404 kroner. Etter hjemkomst fikk han ikke hjelp fra Turkish Airlines, SAS eller bookingportalen Flight Network, som alle avviste ansvar.
Først etter at TV 2 hjelper deg og Forbrukerrådet ble involvert, bekreftet Turkish Airlines at Andrukiewicz faktisk var om bord på utreisen, beklaget hendelsen, tilbød bonuspoeng og ba om kvittering for de nye billettene for vurdering av refusjon.
Adrian Andrukiewicz
Thomas Iversen
Kristoffer Rengfors
Øystein Schmidt
SAS
Turkish Airlines
Flight Network
Lufthansa
TV 2 hjelper deg
Forbrukerrådet
Etraveli Group
Istanbul
Tyrkia
Norge
Ålesund
Oslo
Vigra lufthavn
Gardermoen
Tyskland
Frankfurt
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
President Trump har foreslått 100 prosent toll på utenlandske filmer, noe som skaper reaksjoner og bidro til børsfall i USA. Han har også beordret gjenåpning av Alcatraz-fengselet for farlige kriminelle og stilt spørsmål ved om grunnloven gjelder ved masseutvisninger. Samtidig ser eksperter tegn til en mulig endring i Trumps syn på Ukraina-krigen, med kritikk av Putin og forberedelser for et nytt våpensalg til Ukraina.
LO-kongressen preges av kampen om ledervervet etter at Jørn Eggum trakk seg. Kine Asper Vistnes og Frode Alfheim er nå kandidatene. Kongressen skal også behandle et kontroversielt forslag om lovforbud mot handel og investeringer som støtter Israels okkupasjon. LO-leder Peggy Hessen Følsvik kritiserte i sin åpningstale Stein Erik Hagen for hans støtte til Trump og borgerlige partier.
Israels statsminister Benjamin Netanyahu har varslet en ny og mer intensiv militæroffensiv i Gaza, med planer om å flytte sivilbefolkningen sørover. Israels sikkerhetskabinett skal ha godkjent en plan for full overtakelse og okkupasjon av Gazastripen, og titusenvis av reservister kalles inn. Samtidig diskuterer LO i Norge et forslag om lovforbud mot handel og investeringer som støtter Israels okkupasjon.
Norges og Sveriges justisministre har møttes for å styrke samarbeidet mot grensekryssende gjengkriminalitet, etter økende bekymring for svenske kriminelle i Norge. Samtidig er fire personer siktet etter et trippeldrap i Uppsala, som mistenkes å være gjengrelatert. Politiet i Agder melder om økt ungdomskriminalitet, inkludert ran og spredning av voldsvideoer. Nylig ble det gjort et stort kokainbeslag i Norge, smuglet via Sverige.
Rettssaken mot eksmannen til Abida Raja har startet i Oslo tingrett. Mannen er tiltalt for mangeårig mishandling og gjentatt voldtekt av Raja og parets fire barn. Han nekter straffskyld. Abidas bror, Abid Raja, har vitnet om søsterens tvangsgifte og volden hun og barna skal ha blitt utsatt for. Mishandlingen skal ha påført ofrene alvorlige psykiske lidelser.
Senterpartiet forsøker å stanse elektrifiseringen av Melkøya, og tviler på at det finnes nok ny kraftproduksjon i nord. Samtidig forbereder Stortinget en avgjørende avstemning om fremtiden for norsk olje- og gassleting, der Senterpartiet, Høyre og Frp mangler én stemme for å pålegge regjeringen å starte arbeidet med 26. konsesjonsrunde. Regjeringen har også besluttet å forby etablering av nye torvuttak for å kutte klimagassutslipp.
4 måneder siden
Pål Bakke ble nektet ombordstigning på et SAS-fly fra Ålesund til Oslo, til tross for å ha en billett. Han skulle på guttetur til Kiel, men ble stoppet ved gaten og fikk beskjed om at han hadde en standby-billett. Dette skjedde selv om kompisene hans, som kom seg om bord, rapporterte om flere ledige seter. Bakke mottok kompensasjon og taxi hjem, men er skuffet over manglende forklaring fra SAS. Flyet hadde også en mellomlanding i Kristiansund, og det var fortsatt ledige seter etter dette. SAS har bekreftet å ha mottatt en henvendelse fra TV 2 om saken, men har foreløpig ikke gitt noen kommentar.
4 måneder siden
En familie fra Fredrikstad opplevde en rekke problemer på sin planlagte ferietur til Kreta. Flyet deres ble kansellert, og på grunn av feil kontaktinformasjon mottok de ikke beskjed om nye billetter. De måtte selv kjøpe nye billetter og reise via flere mellomlandinger, og bagasjen deres ble forsinket. Familien var utslitt og frustrert over manglende kommunikasjon og oppfølging fra både Norwegian og Mixx travel. Etter å ha kontaktet media, har begge selskapene beklaget hendelsen og lovet å dekke familiens utgifter. Forbrukerrådet støtter familien og understreker at de har rett på kompensasjon for tapte feriedager.
1 måned siden
Etter køkaoset på Gardermoen, der passasjerer mistet fly, vil ikke Avinor gi refusjon, og viser til flyselskapene. Forbrukerrådet påpeker at passasjerene kan havne i en vanskelig situasjon, da det ikke finnes en «flyplassansvarslov». Rådet mener likevel Avinor bør ta ansvar for utgiftene. Norwegian tilbød ombooking, mens SAS råder passasjerer med krav om å kontakte Avinor. Avinor begrunner avslaget med en umeldt kontroll og understreker at flyselskapene er ansvarlige for passasjerenes reiser.
4 måneder siden
Uvær i Nord-Norge har skapt reiseutfordringer, og familien Johnsen opplevde å få sitt fly fra Alta til Oslo kansellert. Dette medførte at de mistet sin videreforbindelse til Bangkok, og deres planlagte juleferie i Thailand er i fare. Norwegian bekrefter at kanselleringen skyldes værforholdene og jobber med ombooking av de reisende. Familien Johnsen har imidlertid booket sin reise via en tredjepart, noe som gjør situasjonen mer komplisert. De vurderer nå å betale over 30.000 kroner for nye billetter for å likevel kunne reise til Thailand, hvor de skal feire jul, nyttår og et 20-årsjubileum.
4 måneder siden
Mats Drægni (14) opplevde betydelige forsinkelser på sin flyreise fra Trondheim til Sogndal på grunn av uvær. Flyet måtte mellomlande i Bergen, hvor han fikk hotell og matpenger. Den opprinnelige direkteflyvningen ble erstattet med en rute via Oslo, noe som medførte at han mistet sin norsk tentamen. Til tross for forsinkelsene, tar 14-åringen situasjonen med ro. Avinor bekrefter at det vil være etterslep i flytrafikken etter kanselleringer og forsinkelser.
4 måneder siden
Radioprofil Klaus Sonstad mistet flyet sitt til England etter å ha blitt stående i kø i to timer på E6 ved Ranheim. En buss og en trailer hadde skapt trafikkaos, og snøskavler gjorde det vanskelig å komme seg frem. Sonstad, som skulle se Liverpool spille, måtte snu og kjøpe nye billetter. Han beskriver situasjonen som uvant, men tok det med godt humør. Samtidig førte kraftige snøbyger til stengte veier og innstilt busstrafikk i Trøndelag, og Meteorologisk institutt hadde sendt ut oransje farevarsel for store deler av Vestlandet og Trøndelag.
3 måneder siden
Marianne Hatle opplevde bagasjetrøbbel etter en utenlandstur med SAS, der hennes koffert ble skadet. Hun reagerer sterkt på flyselskapets kundebehandling, med lang ventetid og vanskeligheter med å få hjelp. SAS tilbød først en voucher som ikke dekket kostnaden for en ny koffert, og krevde kvittering for den ødelagte kofferten, noe Hatle ikke hadde. Etter at saken ble omtalt i media, tilbød SAS full refusjon og beklaget samtidig feil i saksbehandlingen. Hatle er likevel kritisk til måten SAS håndterte saken på, og mener de ikke tar vare på kundene sine.
2 måneder siden
Tre venninner opplevde problemer med SAS da de mistet flyet sitt til Orlando på grunn av forsinkelser og manglende assistanse i Miami. SAS avviste først krav om refusjon for leiebil, hotell og mat, og tilbød kun 33 kroner i kompensasjon. Etter at TV 2 hjelper deg tok tak i saken, og Forbrukerrådet uttalte at venninnene hadde rett på erstatning, snudde SAS og tilbød dem drøyt 7000 kroner hver i kompensasjon. SAS beklager manglende oppfølging og viser til stor trafikkbelastning som årsak til forsinkelsen.
2 måneder siden
En familie på åtte personer, som hadde bestilt en «all inclusive»-tur til Kypros gjennom Apollo, fikk ferien sin ødelagt da de ikke fant bestillingen sin ved innsjekkingsautomaten på Oslo lufthavn. Apollos kundetelefon var stengt, og familien måtte vente over et døgn for å få hjelp. De endte opp med å bestille nye billetter selv og kom seg til Kypros to dager forsinket. Pakkereisenemnda har konkludert med at Apollo er ansvarlig for feilen og må betale erstatning til familien. Apollo beklager hendelsen og sier de vil følge nemndas beslutning.
2 måneder siden
En familie fra Finnmark opplevde problemer med SAS' kundeservice da de skulle endre en billett for datteren. Navnet ble feilregistrert som "Alla" istedenfor "Ella", noe som førte til at datteren ikke fikk reise. Moren måtte bruke mye tid og energi på å ordne opp i situasjonen, og endte opp med å måtte finne alternative reiseløsninger via barnets mormor. SAS beklager feilen, har refundert utgiftene og sier de jobber med å forbedre kundeservicen, blant annet ved å bytte leverandør.
1 måned siden
Eivind Tolo opplevde et «Klarna-mareritt» da han feilaktig ble trukket 74.174 kroner for en viskerarm til 741 kroner. Etter gjentatte forsøk på å få hjelp fra Klarna, ble pengene refundert til feil konto. Tolo opplevde mangelfull kundeservice og følte seg maktesløs i situasjonen. Finanstilsynet og Forbrukertilsynet påpekte at Klarna er ansvarlig for korrekte betalingsoverføringer og god dokumentasjon. Klarna beklaget hendelsen, forklarte at feilen skyldtes en manuell glipp, og har nå tilbakebetalt pengene pluss gitt kompensasjon til Tolo.
1 måned siden
Ann Hege Pedersen, Rema 1000-kjøpmann i Lakselv, kritiserer Widerøe etter at to kanselleringer strandet henne og andre passasjerer i Tromsø. Uten hjelp fra flyselskapet leide de en bil og kjørte selv til Lakselv. Pedersen mener Widerøe nedprioriterer Finnmark og prioriterer kommersielle ruter fremfor FOT-ruter, noe Widerøe avviser. Widerøe beklager situasjonen og forklarer kanselleringene med værforhold, tekniske problemer og at besetningen overskred sin arbeidstid. Flyselskapet understreker at kanselleringer er kostbare, og at de forsøker å minimere konsekvensene for passasjerene. De viser også til at en prioritering av en rute til Bodø var for å unngå å kansellere ti andre flyginger.
4 måneder siden
Mange nordmenn ble strandet på flyplassen i Las Palmas etter at flyplassen fikk problemer med internettilkoblingen. Reisende opplevde lange køer og mangel på informasjon. TUI-passasjerer ventet i åtte timer før de fikk tilbud om hotell. Flyet, operert av Norwegian, måtte til slutt dra uten alle passasjerene for å overholde besetningens hviletidsbestemmelser. TUI beklager situasjonen og jobber med å finne hjemreiser for de berørte, noen via København. Passasjerene vil få informasjon så snart løsninger er klare.
2 måneder siden
Et fly fra Bergamo i Italia, med destinasjon Torp, måtte returnere grunnet en teknisk feil. Torp Lufthavn bekrefter at de er informert om situasjonen av Ryanair, men kjenner ikke detaljene rundt feilen. Ved landing ble passasjerene møtt av nødetater, og et nytt fly er satt inn for å frakte dem til Norge.
3 måneder siden
En flypassasjer opplevde en 11 timers forsinkelse på en flyreise fra Amsterdam til Bergen. Flyselskapet KLM nektet å betale erstatning, og hevdet at forsinkelsen skyldtes ekstraordinære omstendigheter. AirHelp, et selskap som spesialiserer seg på å kreve erstatning for flypassasjerer, tok saken til retten. Hordaland tingrett konkluderte med at kombinasjonen av værforhold og vedlikeholdsarbeid utgjorde ekstraordinære omstendigheter, og at KLM hadde iverksatt rimelige tiltak for å minimere konsekvensene for passasjeren. Dermed ble flyselskapet fritatt for erstatningsansvar.