
Norsk vinproduksjon vokser: Gullmedalje og økt interesse
1 dag siden siste oppdatering
2 min lesetid
1 dag siden siste oppdatering
2 min lesetid
Norsk vinproduksjon opplever betydelig vekst, med bønder som Ingar og Øyvind Husabø på Leikanger som nylig vant gullmedalje på Norsk Vinskue 2025. Denne utviklingen, drevet av klimaendringer og økt interesse, antyder et lignende potensial som den suksessfulle norske siderproduksjonen.
Norsk vinproduksjon blir stadig mer populær, og brødrene Ingar og Øyvind Husabø fra Leikanger i Sogn vant gull på Norsk Vinskue 2025 etter kun få års dyrkning. Åge Wedøe, leder for Norske Druedyrkarar, rapporterer om en årlig økning på 20. 000 drueplanter de siste to-tre årene, og spår en vekst som ligner siderproduksjonens suksess.
Totalt finnes det 150. 000 drueplanter og rundt 200 medlemmer i foreningen, hvorav 40-50 har kommet til det siste året. Klimaendringer er en viktig faktor, da Drammen nå har samme temperatur som Champagne hadde for hundre år siden.
Bernt Bucher Johannesen fra Hanen forventer at norsk vin vil oppnå høy kvalitet og bredere tilgjengelighet på Vinmonopolet og gardsutsalg innen fem år. Anne Enggrav, fagansvarlig hos Vinmonopolet, bekrefter en nesten eksplosiv satsing, med en økning fra to-tre til nesten 40 kommersielle vinprodusenter. Til tross for dette er det foreløpig kun én norsk vin tilgjengelig på Vinmonopolet, da det kreves tid for planting, kunnskapsoppbygging og erfaring for å øke kvantaene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!