Øyvind Rørås (42) fra Kongsberg forteller om sin kroniske ensomhet og vansker med å knytte vennskap gjennom livet. Han beskriver en oppvekst preget av få venner og en følelse av skam rundt sin ensomhet. Etter et samlivsbrudd for tre år siden, opplevde han en dyp depresjon.
Psykologspesialist Jørgen Flor forklarer at ensomhet kan føre til alvorlige helseproblemer. Rørås søkte hjelp og begynte å utfordre sin sosiale angst.
Etter å ha delt sin historie i media, har han fått positiv respons, gjenopptatt kontakt med sin far, og blitt invitert med på hockeykamper, noe som har bidratt til å bryte isolasjonen. Psykologen anbefaler å finne arenaer for fellesskap gjennom aktiviteter og frivillig arbeid.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Eivind Øverås (35) opplevde ensomhet og mørke tanker i sin pappaperm, til tross for et aktivt sosialt liv. Han savnet samtaler og psykisk oppfølging, og følte seg ikke inkludert i tradisjonelle barselgrupper. Psykolog Aksel Inge Sinding bekrefter at dette er en vanlig følelse blant menn i permisjon, og oppfordrer til åpenhet rundt temaet. Petter Wold Bamle deler lignende erfaringer og savnet bedre tilpassede tilbud for fedre. Helsestasjonen beklager Øverås' opplevelse og lover forbedring, samtidig som de oppfordrer foreldre til å ta kontakt.
2 måneder siden
Nils Hovelsrud (67) var tidligere en mangemillionær, men opplevde en vanskelig tid med ensomhet og psykiske problemer etter å ha mistet sine verdier. Han fant ny mening i livet som «Skifluenser», der han deler sine skiopplevelser i en Facebook-gruppe med 50.000 medlemmer. Hovelsrud har blitt et kjent fjes i Oslomarka, og hans engasjement har gitt ham et nytt fellesskap. Etter en periode med dyp ensomhet som førte til innleggelse på psykiatrisk avdeling, fikk han hjelp til å komme seg tilbake til livet. Han understreker viktigheten av å snakke om ensomhet og finne noe utenfor seg selv å fokusere på. Skiturene og engasjementet som Skifluenser har gitt Hovelsrud en ny følelse av mening, og han inspirerer andre til å utforske naturen.
3 måneder siden
Influencer Sebastian Solberg (35) deler åpent om sin kjærlighetssorg etter bruddet med Nikoline Anundsen (31), som han har fire barn med. Han beskriver de siste ukene som de tyngste i sitt liv, med en psykisk knekk som kjennes fysisk. Solberg har forsøkt å finne informasjon om kjærlighetssorg på nett, men opplever at det meste er skrevet fra et kvinnelig perspektiv. Han føler skam over at familielivet ikke fungerte, men er takknemlig for støtte fra venner, familie og følgere, samt karrieremuligheter. Solberg ser fremover og gleder seg til festligheter, selv om han innser at veien videre er lang.
2 måneder siden
Influenser Amund Pettersen (23) deler sine erfaringer med OCD, en lidelse han har hatt siden ungdomsskolen. Han beskriver hvordan tvangstankene påvirker ham i hverdagen, fra dusjing til leggetid, og at symptomene kan forverres om vinteren. Professor Bjarne Hansen forklarer at typiske symptomer inkluderer tanker knyttet til smitte og sjekketvang, og understreker at mange skjuler lidelsen. Eksponeringsterapi er en effektiv behandling. Amund har lært seg å håndtere OCD og delte nylig sin historie på TikTok, noe som resulterte i positiv respons og en følelse av fellesskap.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler Terje (63) og Henrik (72), to kompiser som begge benytter seg av Blå Kors sine tjenester. Terje, en tidligere nordsjødykker, utviklet alkoholproblemer etter at hans kone døde av hjerteinfarkt for ti år siden. Henrik, som har vært singel siden 1996, har ikke drukket alkohol siden 2012 etter en kreftoperasjon. Begge mennene deltok på Blå Kors sitt årlige julebord for vanskeligstilte. De beskriver hvordan de sosiale møteplassene og måltidene de får gjennom Blå Kors og Bymisjonen har reddet dem. Terje forteller om sorgen etter konens død og at han ikke har laget mat siden. Henrik mimrer om sin tid i klesbransjen. Artikkelen gir et innblikk i deres liv og deres behov for sosialt fellesskap.
2 måneder siden
Artikkelen forteller historien om Oddbjørn (21) og en 22-åring, som begge vokste opp med fedre som hadde alkoholproblemer. De deler sine erfaringer og understreker viktigheten av å snakke om det og søke hjelp. Som barn fikk de møte daværende statsminister Erna Solberg, som forsikret dem om at de kunne bli hva som helst. Oddbjørn forteller om sin frykt for å utvikle et alkoholproblem, og hvordan han stort sett holder seg til alkoholfritt øl. 22-åringen har funnet lykke og giftet seg. Begge understreker at barn ikke er skyld i foreldrenes misbruk og oppfordrer andre til å søke støtte.
3 måneder siden
En norsk lege har for første gang skrevet ut sosial resept til pasienter som opplever ensomhet. Dette pilotprosjektet i Bergen kobler pasienter til frivillige i Røde Kors, som skal hjelpe dem med å finne sosiale aktiviteter. Ensomhet er en alvorlig tilstand som kan sammenlignes med røyking og overvekt, og forskning viser at sosial resept kan redusere behovet for helsetjenester. Ordningen er innført i flere land, og det er et økende fokus på ensomhet både nasjonalt og internasjonalt. En kvinne som selv har opplevd ensomhet, forteller om hvordan det å få en deltidsjobb endret livet hennes, og hun håper at sosial resept blir tilgjengelig i hele landet.
1 måned siden
Fotballspiller Marcus Mehnert deler åpent om sin psykiske krise under tiden i Brann. Isolasjon under koronapandemien, kombinert med personlige utfordringer, førte til alvorlige mentale problemer, inkludert selvskading og selvmordstanker. Etter å ha søkt hjelp fra sin far og en mental trener, fikk han nødvendig behandling og begynte å bearbeide sine vanskelige følelser. Nå engasjerer Mehnert seg for å fremme åpenhet rundt psykisk helse og redusere tabuet knyttet til selvmord. Han studerer psykologi og fremhever Strømsgodsets ansettelse av en idrettspsykolog som et positivt tiltak.
2 måneder siden
Artikkelforfatteren deler sin personlige historie om hvordan han utviklet en spiseforstyrrelse i tenårene etter å ha opplevd mobbing og sorg. Han beskriver hvordan han mistet kontroll over mat og trening, og hvordan komplimenter for vekttap forverret situasjonen. En lærer så at han ikke hadde det bra, og ga han et trygt rom til å være ærlig. Dette ble et vendepunkt, og han fikk hjelp av psykolog. Forfatteren understreker at livet handler om mer enn mat og kropp, og at det er viktig å oppsøke glede og snakke med andre. Han oppfordrer også lesere til å tørre å spørre andre om hvordan de har det, da mange sliter i stillhet.
2 måneder siden
Artikkelen belyser en forventet økning i depresjon blant eldre i Norge, og understreker at få mottar nødvendig psykisk helsehjelp. Det fremheves at samfunnet må bli bedre på å inkludere og verdsette eldre, samt forebygge ensomhet. Psykiater Eivind Aakhus påpeker at selvmord blant eldre menn er en økende trend. Fastlege Lars Christian Kvalbein-Olsen mener samfunnet har skapt et bilde av at alderdom betyr å visne bort, noe som bidrar til depresjon. Birgit Sørby (81) oppfordrer eldre til å engasjere seg på nytt og etterlyser mer informasjon om tilbud for seniorer.
4 måneder siden
Helle Jenssen opplevde ensomhet og frykt for å knytte seg til andre, etter en vanskelig barndom med mobbing. En undersøkelse viser at ensomhet er et økende problem, særlig blant unge. Helle tok grep ved å bruke vennskapsappen Venn, som hjalp henne med å overvinne frykten for avvisning og knytte nye vennskap. Forskning viser at ensomhet kan ha alvorlige helsemessige konsekvenser, og at digital teknologi kan være et nyttig verktøy for å skape sosiale relasjoner. Helle har i dag det bra og føler hun er på et godt sted i livet.
4 måneder siden
Mange opplever ensomhet i julen, ifølge Kirkens SOS og Røde Kors. En undersøkelse viser at kun halvparten av nordmenn gleder seg til jul, mens en betydelig andel gruer seg, ofte på grunn av ensomhet og økonomiske vansker. Psykologer anbefaler å senke forventningene til julen, bruke sosiale medier aktivt for å skape kontakt, og søke hjelp via telefonlinjer. Ekte samtaler med andre mennesker fremheves som viktig for å lindre ensomhet. Kirkens SOS tilbyr sine tjenester hele julen, også til innsatte i fengsler.
2 måneder siden
Johanne Rogndal (34) deler sine erfaringer fra et halvannet år langt opphold på en psykiatrisk ungdomsavdeling fra hun var 15 år. Hun beskriver en hverdag preget av tvang, isolasjon og medisinering etter selvskading. Rogndal forteller om en spesifikk episode der politiet ble tilkalt og hun ble isolert og strippet, noe hun opplevde som svært nedverdigende. Institusjonen har beklaget behandlingen og erkjent at den var skadelig og under dagens standard. Rogndal, som i dag er psykolog, ønsker å belyse viktigheten av kompetanse og omsorg i psykisk helsevern for ungdom, og viktigheten av å skjerme barn for uproporsjonal maktbruk.
2 dager siden
Frp-politiker Bård Hoksrud sliter med å holde vekten og redusere inntaket av Pepsi Max. Han innrømmer at gamle vaner har tatt over igjen.
1 måned siden
Artikkelen forteller historien om Markus Kaasa, som opplevde ekskludering i sin tidligere jobb på grunn av manglende tilrettelegging for hans nedsatte hørsel. Dette førte til sosial isolasjon og helseproblemer. Hørselshemmedes Landsforbund (HLF) påpeker at dette er et vanlig problem, og at manglende tilrettelegging koster samfunnet 3 milliarder kroner hvert år. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna oppfordrer arbeidsgivere til å ta større ansvar og understreker at hørselshemmede er en viktig ressurs i arbeidslivet. Kaasa har nå funnet en inkluderende arbeidsplass hos Meny, hvor han får den nødvendige støtten og tilretteleggingen.