
Redaktørers frykt truer norsk journalistikk og mediemangfold
Norske redaktører er blitt så redde for egen journalistikk at det begrenser både evnen til å avdekke kritikkverdige forhold og mediemangfoldet. Denne selvpålagte frykten, kombinert med økonomisk og politisk press, truer den frie og uavhengige journalistikken i Norge.
1 dag siden siste oppdatering
3 min lesetid
Kort oppsummert
- Redaktørers overdreven frykt for å gjøre feil og emosjonelle etikkdiskusjoner begrenser kritisk journalistikk og mediemangfoldet.
Sammendrag
Norske redaktører er blitt overdrevent redde for å gjøre feil, noe som begrenser både evnen til å avdekke kritikkverdige forhold og mediemangfoldet. Denne frykten kommer i tillegg til økonomisk press, der teknologiselskaper og influensere tar en stadig større del av annonsekronene, og politisk press, som eksempler fra USA med presidentens trusler mot Wall Street Journal og søksmål mot CBS viser.
Selv om medieansvarsloven i Norge fastslår medienes uavhengighet, utsettes norske redaktører for et økende selvpålagt press. Etikkdiskusjonene har utviklet seg til et «emosjonelt ragnarok», der overdreven bruk av disclaimere og detaljerte forklaringer om publiseringsvalg er blitt vanlig.
Dette illustreres blant annet av PFU-kritikk mot Bergens Tidende og den intense etikkdiskusjonen rundt dekningen av Gjert Ingebrigtsen-saken. Artikkelen konkluderer med at denne overforsiktigheten hindrer mediemangfoldet og foreslår en enklere tilnærming til å forklare journalistiske valg.
Kontekst
Bakgrunn
Tradisjonelle redaktørstyrte medier opplever økende økonomisk press fra teknologiselskaper og influensere, samt politisk press, som utfordrer den frie journalistikken.
Perspektiver
Artikkelen argumenterer for at redaktørers redsel for å gjøre feil, kombinert med økonomisk og politisk press, truer den frie journalistikken og mediemangfoldet.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) har kritisert medier for manglende opplysning om bakenforliggende forhold, men et knapt flertall hindret nylig felling av TV 2 i en sak.
Dagbladets tidligere redaktør Arve Solstad mente at hvis mediene farer med tøv, så er det iallfall intelligent tøv.
Mulige konsekvenser
Den overdrevent forsiktige tilnærmingen kan bidra til å hindre mediemangfoldet.
Artikkelen foreslår at fremtidige faktabokser som forklarer publiseringsvalg, kort og godt kan bruke tittelen «Derfor driver vi journalistikk».
Mathias Fischer
Gjert Ingebrigtsen
Arve Solstad
Otto von Bismarck
Kamala Harris
Pressens Faglige Utvalg (PFU)
Bergens Tidende
TV 2
Dagbladet
Avisa Nordland
Wall Street Journal
CBS
Norge
USA
Preussen
Tyskland