Rødt har presentert 40 forslag for å utfordre det de beskriver som et oligopol i norsk dagligvarehandel. Blant forslagene er tiltak mot krympflasjon, krav om at rabatter skal følge varen, og en vurdering av å splitte opp dominerende kjeder.
De ønsker også å åpne grossistleddet for alle aktører. Dagligvareekspert Erik Fagerlid er skeptisk og mener forslagene kan føre til økt byråkrati og høyere priser.
Rødt mener situasjonen er prekær på grunn av høy prisvekst og store utbytter til eierne i dagligvarekjedene, og at grep må tas for å sikre et mer rettferdig marked.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
17 dager siden
Rødt har presentert 40 forslag for å utfordre det de mener er et oligopol i norsk dagligvarehandel, inkludert et forbud mot krympflasjon. Partileder Marie Sneve Martinussen kritiserer krympflasjon som lureri og viser til Frankrike, der butikker må merke krympede produkter. Rødt foreslår også å sikre lik tilgang til grossist- og distribusjonstjenester og vil utrede oppsplitting av kjeder med sterk markedsstilling.
22 dager siden
Rødt har fremmet et forslag i Stortinget om å splitte opp store dagligvarekjeder som Norgesgruppen (Kiwi) og Rema 1000. Partiet mener dette vil redusere matprisene og øke konkurransen i markedet, da de store kjedene kontrollerer store deler av verdikjeden. Forslaget har støtte i en fersk meningsmåling. Høyre advarer mot forslaget og mener det kan føre til høyere priser. Rødt på sin side mener at dagens situasjon fører til at bønder, ansatte og kunder taper på dagens system.
8 dager siden
Forslag om å splitte opp de store dagligvarekjedene i Norge for å øke konkurransen og redusere matprisene har fått bred støtte i befolkningen. BI-professor Per Ingar Olsen advarer imidlertid mot dette tiltaket og mener det vil føre til dyrere mat. Han forklarer at dagligvaremarkedet er tett integrert med eierskap i innkjøpsorganisasjoner, grossister, lagre og leverandører, noe som gjør en oppsplitting kostbar og ineffektiv. Olsen påpeker at dagens system har utviklet seg over tid med myndighetenes godkjennelse, og at kjedene har sterk kontroll over leverandørindustrien. Han mener at andre tiltak, som å redusere tollsatser, kan være mer effektive for å senke prisene. Et norsk EU-medlemskap kan også øke konkurransen ved å åpne markedet for utenlandske aktører. Olsen understreker at dagens situasjon gir de store kjedene liten grunn til å endre prisnivået, og at oppsplitting ikke nødvendigvis vil gi lavere priser.
1 måned siden
SV tar til orde for å splitte opp dagligvaregiganter som Norgesgruppen og Reitan for å redusere matvareprisene. Kari Elisabeth Kaski mener manglende konkurranse er hovedårsaken til høye priser og vil gi Konkurransetilsynet myndighet til å bryte opp selskapene. SV foreslår også å senke terskelen for dominerende aktører. Handelsorganisasjonen Virke mener derimot at størrelse er en fordel for effektiv logistikk.
1 måned siden
Senterpartiets Geir Pollestad ønsker å tvinge dagligvarebutikker til å oppgi hva en vare kostet for ett år siden, for å gi forbrukerne bedre innsikt i prisutviklingen og avsløre skjulte prisøkninger. Pollestad kritiserer dagligvarekjedene for å markedsføre seg som prispressere, samtidig som matprisene stiger. Han mener at de som eier dagligvarekjedene tjener mest på de økte prisene. Forslaget kommer som en reaksjon på den kraftige prisveksten på matvarer det siste året, hvor enkelte produkter, som sjokolade, har hatt en spesielt stor økning.
2 måneder siden
Rødt lanserer forslaget «den lille blå» om makspris på strøm for å redusere kostnadene for husholdninger og næringsliv. De foreslår en nasjonal makspris på 35 øre per kWh før avgifter fra 2025, der kraftselskapene selger strøm direkte utenom strømbørsen. Rødt vil også innføre en "luksustakst" for de med høyt strømforbruk, beregnet ut fra boligens data. Partiet ønsker å reforhandle strømkabelavtalene med utlandet og mener makspris er bedre enn strømstøtteordninger. Kraftanalytiker Olav Botnen kritiserer forslaget og mener det vil stoppe oppgraderinger i kraftsektoren og det grønne skiftet.
25 dager siden
En ny meningsmåling viser at mange nordmenn ønsker å splitte opp de store dagligvarekjedene som et tiltak for å redusere matprisene. Undersøkelsen kommer samtidig som dagligvarekjedene rapporterer om store overskudd, noe flere kunder reagerer på. Kun to familier kontrollerer mesteparten av dagligvaremarkedet i Norge, og politikere fra Rødt og SV har tidligere tatt til orde for oppsplitting. Norgesgruppen ønsket ikke å kommentere saken, mens Rema 1000 hevder de allerede er billigst, og Coop mener spørsmålet om strukturelle endringer ligger hos politikerne.
1 måned siden
Dagligvarekjedene har startet priskrig før påsken, med store prisforskjeller på populære varer. Rema 1000 leder an med tilbud på Kvikklunsj, Freia sjokolade og potetgull, mens Kiwi satser på frukt og grønt med rabatter. Ekspert Odd Gisholt råder forbrukere til å sammenligne priser. Rema 1000 har kampanjen «Fyll påskekurven» og har satt ned prisene på over 40 varer, inkludert lammelår og grillpølser.
1 måned siden
Rødt-leder Marie Sneve Martinussen reagerer sterkt på Norgesgruppens årsresultat på 4,88 milliarder kroner før skatt, samtidig som matvareprisene har steget. Martinussen mener vanlige folk betaler for mye for mat, mens bøndene får for lite. Hun krever derfor at dagligvarekjedene splittes opp for å redusere kjedemakten. SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes støtter kritikken og etterlyser tiltak fra konkurransetilsynet og regjeringen. Flere økonomer mener at de høye matvareprisene kan føre til at Norges Bank ikke vil senke renten.
3 måneder siden
Bloggeren Gjerrigknarken har gjennomført en pristest av 15 fiskeprodukter under en tilbudskampanje med 40 prosent rabatt hos flere butikkjeder. Testen viser at det er vanskelig for forbrukere å vurdere tilbudenes reelle verdi, da butikkene ikke er pålagt å oppgi førpriser ved salg av hele varegrupper. Gjerrigknarken mener dette irriterer kundene. Testen viser at Obs hadde de beste prisene på de fleste varene, og at lavpriskjedene ikke klarte å konkurrere med de beste tilbudene. En bransjedirektør forklarer at prosentavslag er vanlig for å holde kostnadene nede, og at butikkene skal oppgi før- og nåpris på hvert enkelt produkt i butikken.
10 dager siden
Rødt-politiker Mímir Kristjánsson reagerer kraftig på økningen i plastposepriser hos dagligvarekjedene, og mener de driver med «lureri». Han mener kjedene utnytter klimaavgiften til å øke egen fortjeneste. Kristjánsson kritiserer mangelen på åpenhet rundt dagligvarekjedenes prissetting, og mener de undergraver klimasaken ved å øke poseprisene samtidig som toppledere flyr privatfly. Han etterlyser tiltak for å begrense kjedemakten og sikre reell konkurranse i dagligvaremarkedet, slik at forbrukerne ikke blir prisgitt de store aktørene.
10 dager siden
Regjeringens forslag om en fast strømpris på 40 øre per kilowattime, kalt Norgespris, møter kritikk fra NHO og flere høringsinstanser. De frykter at ordningen vil føre til dyrere strøm for næringslivet, som ikke omfattes av prisen, og dermed øke kostnadene for bedrifter. NHO-sjef Ole Erik Almlid mener Norgespris er feil svar og understreker behovet for mer kraftproduksjon og energieffektivisering i Norge. Konkurransetilsynet deler denne bekymringen og påpeker at økt forbruk blant husholdningene kan presse opp prisene for næringslivet. Statssekretær Elisabeth Sæther i Energidepartementet mener derimot at Norgespris vil redusere utryggheten blant husholdningene og at tiltaket har begrenset effekt på markedet. Samtidig viser en NVE-rapport at kraftproduksjonen vil øke lite fram mot 2029, noe som bekymrer NHO med tanke på industriens behov og klimamål. Flere aktører etterlyser bedre utredning av konsekvensene av Norgespris, som ifølge forskere og næringsliv kan skape nye utfordringer for krafttilgangen og næringslivet.
1 måned siden
Dagligvarekjedene konkurrerer om de beste prisene på frossenpizza, spesielt Grandiosa og Big One. Bunnpris utmerker seg med 40 prosent rabatt på Big One, noe som gir den beste prisen. Coop Prix har et endagstilbud på Grandiosa til 30 kroner, mens Extra følger etter med 30 prosent rabatt på Grandiosa. Rema 1000 justerer prisene sine for å henge med i konkurransen, men har noen forsinkelser. Eksperter påpeker at Bunnpris burde være tydeligere med å oppgi førpriser i sine tilbud for å unngå forvirring.
4 måneder siden
En ny undersøkelse viser at over halvparten av nordmenn ønsker priskrig før jul, til tross for at det fører til hamstring og tomme butikkhyller. Markedsprofessor Frank Lindberg mener priskrig er positivt for forbrukerne, da det øker konkurransen mellom dagligvarekjedene. Samtidig opplever noen forbrukere priskrigen som frustrerende, da det kan være vanskelig å få tak i varer. Dagligvarekjedene ønsker ikke å kommentere fremtidige priser, men signaliserer at priskrig vil fortsette. Coop har innført maksgrense på enkelte julevarer for å unngå matsvinn.
1 måned siden
Artikkelen hevder at grådighet hos eierne av Norgesgruppen og Rema 1000 bidrar til økonomiske problemer for mange nordmenn. Matvareprisene har steget kraftig, og kjedene har økt sine overskudd betydelig, mens bøndene tjener mindre. Dette har ført til at Norges Bank har utsatt rentekutt. Det foreslås tiltak som å splitte opp Norgesgruppen og innføre en dyrtidsskatt for å bedre situasjonen for de som sliter økonomisk.