Regjeringens forslag om en fast strømpris på 40 øre per kilowattime, kalt Norgespris, møter kritikk fra NHO og flere høringsinstanser. De frykter at ordningen vil føre til dyrere strøm for næringslivet, som ikke omfattes av prisen, og dermed øke kostnadene for bedrifter. NHO-sjef Ole Erik Almlid mener Norgespris er feil svar og understreker behovet for mer kraftproduksjon og energieffektivisering i Norge.
Konkurransetilsynet deler denne bekymringen og påpeker at økt forbruk blant husholdningene kan presse opp prisene for næringslivet. Statssekretær Elisabeth Sæther i Energidepartementet mener derimot at Norgespris vil redusere utryggheten blant husholdningene og at tiltaket har begrenset effekt på markedet.
Samtidig viser en NVE-rapport at kraftproduksjonen vil øke lite fram mot 2029, noe som bekymrer NHO med tanke på industriens behov og klimamål. Flere aktører etterlyser bedre utredning av konsekvensene av Norgespris, som ifølge forskere og næringsliv kan skape nye utfordringer for krafttilgangen og næringslivet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Regjeringens nye strømordning «Norgespris» møter kritikk fra forskere og analytikere. Ordningen, som tilbyr fastpris på strøm frem til 2027, anklages for å svekke insentivene til strømsparing og energieffektivisering, samt å favorisere visse grupper på bekostning av andre. Kritikere mener at ordningen vil føre til økt strømforbruk, en betydelig statlig kostnad, og dyrere strøm for små og mellomstore bedrifter. Det argumenteres for at «Norgespris» tukler med prismekanismen og hindrer nødvendige investeringer i fornybar energi. Som løsning foreslås blant annet et kraftsamarbeid med Sverige og etablering av et kraftfond for å sikre langsiktig og bærekraftig forvaltning av kraftressursene.
2 måneder siden
Regjeringen planlegger å innføre en fastprisavtale på 40 øre per kilowattime for husholdninger og hytter, som et alternativ til dagens strømstøtteordning. Analytikere mener at denne prisen er gunstig for forbrukerne, men advarer om at den kan føre til økt strømforbruk og problemer i kraftmarkedet. Spesielt næringslivet kan komme dårlig ut, da de ikke er inkludert i ordningen. Det er også bekymring for at fastprisen ikke gjenspeiler situasjonen i vannmagasinene, og at det kan bli utfordringer med driften av kraftsystemet. Bransjeorganisasjoner og andre aktører stiller spørsmål ved hvem som skal ta risikoen ved ordningen, og hvordan den vil påvirke strømselgere og kraftprodusenter.
2 måneder siden
Regjeringen har lagt frem et forslag om en valgfri fastpris på 40 øre/kWh for husholdninger og fritidsboliger, som et alternativ til dagens strømstøtte. Strømanalytikere er positive til ordningen for Sør-Norge, men mener folk i Nord-Norge bør avvente. De er usikre på hvem som tar regningen for den lave prisen. Ordningen gjelder ikke for bedrifter, noe som kan føre til økt strømforbruk og høyere priser for industrien. Det er også bekymring for hvordan ordningen vil påvirke folks strømforbruk og kraftsystemet.
2 måneder siden
Regjeringens forslag om Norgespris, en fastpris på 50 øre/kWh, vil komme i tillegg til eksisterende påslag og månedsavgifter fra strømsalgselskapene. Elisabeth Sæther i Energidepartementet presiserer at Norgespris er en finansieringsordning, og at konkurransen mellom strømselskaper vil fortsette. SV ønsker et statlig strømsalgsselskap for å fjerne mellomledd, mens FrP kritiserer forslaget for å være forhastet og ikke adressere prissmitte fra Europa. Fornybar Norge påpeker at Norgespris kan redusere lønnsomheten av energisparetiltak og solkraft.
1 måned siden
Regjeringen foreslår en maksgrense for strømforbruk i den nye «norgespris»-ordningen, med et mulig tak på 3000, 4000 eller 5000 kilowattimer per måned for boliger, og lavere grenser for hytter, for å stimulere til strømsparing. Strømprisen er satt til 40 øre per kilowattime pluss moms, og skal justeres årlig. De som velger ordningen, får bindingstid ut året. Regjeringen vil også likestille fjernvarme med strøm i en egen ordning. Forslaget har møtt kritikk, blant annet forventninger om økte kostnader for staten og potensiell økning i strømforbruket.
1 måned siden
Regjeringen sender mandag ut på høring lovforslaget om en «norgespris» på strøm, som ble presentert i januar. Forslaget innebærer at alle boliger og hytter skal tilbys strøm til fastpris på 40 øre per kilowattime pluss moms. Regjeringen håper lovforslaget blir vedtatt før sommeren, slik at ordningen kan tre i kraft 1. oktober. Etter lanseringen har det kommet spørsmål om ordningen, blant annet knyttet til kostnader. En rapport anslår at ordningen vil koste staten 11,5 milliarder kroner i 2026, og at den kan føre til økt strømforbruk og dyrere strøm for næringslivet. Forslaget har også skapt bekymring i flere bransjer.
7 dager siden
Regjeringens forslag om å innføre en fast Norgespris på strøm har møtt omfattende kritikk fra både norske og svenske aktører. Forslaget, som ble lansert etter at Senterpartiet forlot regjeringen, har fått 223 høringssvar som peker på manglende utredning, juridiske uklarheter og potensielt negative konsekvenser for kraftmarkedet. Norske bransjeorganisasjoner, advokater, Konkurransetilsynet og industrien mener ordningen kan svekke insentivene til strømsparing, energieffektivisering og fleksibel forbrukstilpasning. Svenske myndigheter og organisasjoner advarer om at forslaget kan føre til redusert overføringskapasitet og utfordringer for det nordiske kraftmarkedet, og oppfordrer til utsettelse eller endringer. Flere aktører påpeker at dagens strømstøtteordning allerede er god, og at alternative tiltak bør vurderes. Det reises også bekymring for økt nettbelastning, særlig i hytteområder, og at forslaget kan hemme investeringer i fornybar energi og skape utfordringer for industrien.
2 måneder siden
Innføringen av Norgesprisen, en fastpris på strøm, skaper bekymring i flere bransjer. Leverandører av solceller og varmepumper frykter et kraftig fall i salget, da ordningen reduserer folks motivasjon for å investere i energibesparende tiltak. Norsk Industri advarer om at næringslivet kan oppleve økte strømpriser som følge av ordningen. Samtidig viser analyser at Norgesprisen kan bli dyrere for staten enn først antatt, med estimater som overstiger regjeringens opprinnelige anslag. Energiministeren erkjenner at de faktiske kostnadene er usikre og vil bli revidert i nasjonalbudsjettet.
2 måneder siden
En rapport fra miljøstiftelsen Zero analyserer regjeringens forslag om «Norgespris» for strøm. Konklusjonen er at ordningen vil føre til høyere strømpriser for industri, næringsliv og offentlig sektor, da de ikke får tilgang til Norgespris. Det hevdes også at Norgespris kan redusere Norges kraftoverskudd og svekke insentivene til strømsparing. MDG kritiserer ordningen og mener den vil gi kommunene en stor ekstraregning. Energiministeren forsvarer forslaget med at det skal gi folk trygghet og forutsigbarhet i møte med ustabile strømpriser.
1 måned siden
Artikkelen omhandler «norgespris», regjeringens strømprisavtale som tilbyr en fastpris på 40 øre per kWh før avgifter. Det påpekes at den faktiske prisen kan bli betydelig høyere på grunn av avgifter og nettleie. Energiministeren foreslår en maksgrense på strømforbruket på 5000 kWh per måned. Forslaget møter kritikk fra analytikere og Høyre, som mener ordningen er dyrere enn lovet, og at grensen for maksforbruk er satt for høyt. Energidepartementet avviser kritikken og understreker at nettleie aldri var inkludert i den oppgitte prisen.
21 dager siden
Regjeringen foreslår en klausul som gir dem rett til å endre eller oppheve Norgespris og dagens strømstøtteordning ved anstrengt kraftsituasjon og høye strømpriser. Begrunnelsen er at høye priser skal motivere til redusert strømforbruk. Høyres Bård Ludvig Thorheim kritiserer forslaget og mener det fjerner tryggheten Norgespris skulle gi. Regjeringen gir uklare svar på hva som konkret skal til for at ordningene kan stoppes, og viser til ulike nivåer av energiknapphet. Forslaget er nå sendt ut på høring.
2 måneder siden
Svenske Expressen kritiserer Norges forslag om fastpris på strøm, og mener det vil føre til høyere priser i hele Norden. Erna Solberg advarer mot å provosere svenskene, da det kan føre til at de begrenser eksporten av strøm, noe som vil ramme Midt-Norge. Hun er også bekymret for at økt strømforbruk vil føre til høyere priser for bedriftene, da regjeringens pakke ikke inneholder noe for næringslivet. Solberg er uenig med Sylvi Listhaug i at regjeringens forslag er valgflesk.
1 måned siden
Energiministeren har presentert «Norgesprisen», som gir forbrukere mulighet til å binde strømprisen til 40 øre per kilowattime frem til 2027. En strømanalytiker påpeker at det er store prisforskjeller mellom landsdelene, og at det er usikkert om ordningen blir lønnsom for alle. Han uttrykker også bekymring for at incentivet til smartstyring forsvinner, noe som kan føre til et mer ineffektivt forbruk og potensielt høyere nettleie. Regjeringen ønsker innspill på hvor taket bør settes, og ordningen er planlagt å tre i kraft fra 1. oktober i år.
2 måneder siden
Regjeringen Støre har introdusert en fastpris på 40 øre per kilowattime med ett års bindingstid for å skape forutsigbarhet i strømmarkedet. Ordningen kritiseres for å være mindre gunstig enn en makspris, da forbrukerne betaler 40 øre selv når markedsprisen er lavere. Dette betyr at forbrukerne i perioder subsidierer staten. Kritikken går også på at fastpris ikke løser det grunnleggende problemet med EUs regulering av strømpriser, som fører til at norsk vannkraft prises etter europeiske forhold. Dette kan undergrave norsk industris konkurransefortrinn med lave energikostnader. Likevel signaliserer regjeringen en vilje til å handle mot EUs regulering.
1 måned siden
Opposisjonen er kritisk til regjeringens forslag om norgespris på strøm. De mener at ordningen ikke ivaretar bedriftenes interesser godt nok. MDG mener at forslaget fjerner insentiver til å spare strøm, noe som vil gå hardt utover kommuner og bedrifter. Rødt mener at kraftbransjen kan gni seg i hendene, da de mener ordningen skjermer kraftselskapene på bekostning av annet næringsliv. SV er derimot positive til forslaget, og mener at det vil gi tryggere og mer forutsigbare strømpriser for folk.