Tilbyr «afrobunad» som kombinerer norsk og afrikansk kultur
En klesdesigner i Bergen tilbyr plagg som kombinerer norsk bunadstradisjon med afrikanske mønstre. Initiativet, kalt «afrobunad», vekker debatt og får blandede reaksjoner fra bunadseksperter.
Kort oppsummert
- Natacha Sæhle tilbyr «afrobunad» som kombinerer norsk bunadstradisjon med afrikanske mønstre for personer med flerkulturell bakgrunn.
Natacha Sæhle, som driver selskapet God Win Production i Bergen, har startet å sy og tilby det hun kaller «afrobunad». Disse plaggene er designet for personer med flerkulturell bakgrunn og kombinerer elementer fra norsk bunadstradisjon med karakteristiske afrikanske mønstre og tekstiler.
Sæhle, som selv har chilensk og afrikansk bakgrunn gjennom sine barn, ønsker å bygge bro mellom kulturer og la folk omfavne både norske røtter og sin mangfoldige arv. Bunadseksperter som Siri Sveen Haaland og Camilla Rossing er positive til initiativet og ser det som en fin tilkomst av kultur, men påpeker at tradisjonelle bunader er knyttet til geografisk sted, ikke etnisitet, og at disse plaggene derfor mer korrekt kan kalles festdrakter.
Sæhle selv er ikke opptatt av betegnelsen. En kunde med norsk-ghanesisk bakgrunn beskriver «afrobunaden» som en perfekt blanding av hennes identiteter.
Natacha Sæhle
Siri Sveen Haaland
Camilla Rossing
Nana Ama Konadu Sem
God Win Production
Sidserk
Bunadskulen
Norsk institutt for bunad og folkedrakt
Bergen
Liberia
Nigeria
Ghana