Produksjon av norske bunader i utlandet vekker sterke reaksjoner. Debatten står mellom bevaring av tradisjonshåndverk og behovet for rimeligere bunader.
Rundt halvparten av norske bunader produseres i dag i utlandet, noe som skaper debatt blant produsenter og fagfolk. Gründer Marianne Lambersøy i Embla Bunader forsvarer utenlandsproduksjon som nødvendig for å gjøre bunader tilgjengelige for flere, og hevder de følger tradisjonelle mønstre og bruker norske materialer.
Lærling Anniken Lønning Blokkhus og leder Camilla Rossing ved Norsk institutt for bunad og folkedrakt kritiserer derimot praksisen. De mener det truer norsk håndverk, kulturarv og fører til masseproduksjon som kan svekke kvaliteten og det lokale særpreget, selv om det bidrar til å møte stor etterspørsel.
Kunder som velger norsk produksjon vektlegger tilgjengelighet og ønsket om å støtte hjemlig søm, men noen ser ikke utenlandsproduksjon som et problem dersom standardene følges.
Marianne Lambersøy
Anniken Lønning Blokkhus
Camilla Rossing
Anna Ramberg Holmlund
Astrid Holmlund
Embla Bunader
Norske bunader
Bunadsrosen
Solhjell
Bunad for menn
Mare Bunad
Norsk institutt for bunad og folkedrakt
UNESCO
Norge
utlandet
Thailand
I rettssaken mot Gjert Ingebrigtsen vitnet en venninne av datteren og sa hun aldri så vold, men at faren var strengere mot datteren. Samtidig har pressen, med støtte fra påtalemyndigheten, bedt om innsyn i Tone Ingebrigtsens vitnemål som ble gitt for lukkede dører. Retten har utsatt avgjørelsen om innsyn.
Israels statsminister Netanyahu bekrefter planer om en ny, intensiv offensiv i Gaza for å erobre området og etablere permanent militær tilstedeværelse, basert på den såkalte «Generalenes plan». Finansminister Smotrich uttaler at Israel ikke lenger er redd for ordet okkupasjon. Eksperter frykter planen vil føre til etnisk rensning og de facto annektering, og at USA har vist liten vilje til å stanse Israel.
Tidligere visepresident Mike Pence kritiserer Donald Trump for hans holdning til Ukraina, tollpolitikk og håndteringen av 6. januar-stormingen. Samtidig har Trump-administrasjonen fryst nye føderale bevilgninger til Harvard University, med anklager om radikal ideologi og antisemittisme. Leketøysprodusenten Mattel varsler mulige prisøkninger i USA som følge av Trumps tollsatser.
Strøm- og kraftpolitikk ventes å bli et sentralt tema på LO-kongressen, der Fellesforbundet-representanter krever blant annet "Norgespris" på strøm og reforhandling av utenlandskabler. Samtidig behandler Stortinget forslag om nye krav til elektrifisering av oljefelt, der flere partier uttrykker bekymring for konsekvensene for kraftbalansen og strømprisene på fastlandet.
En kartlegging viser at mange selskaper omgår de nye kravene om 40 prosent kjønnsbalanse i styrer ved å redusere antall styremedlemmer, ofte til kun to menn. Av 1800 selskaper som har tatt grep for å møte kravene, har 790 gjort det uten å øke kvinneandelen. Praksisen kritiseres for å utnytte smutthull i regelverket.
Sudans viktigste havneby, Port Sudan, er rammet av eksplosjoner og brann for tredje dag på rad. Byen, som huser regjeringen og er et knutepunkt for nødhjelp, har tidligere vært skånet for direkte krigshandlinger i borgerkrigen. Militærkilder legger skylden for nylige drone- og brannangrep på RSF-militsen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
6 dager siden
Moderne tolkninger av bunaden, som fargerike skjorter, skaper debatt. Tradisjonalister kritiserer endringene, mens andre mener folk kan velge selv.
5 dager siden
En årlig debatt om bruk av bunad blusser opp igjen i forkant av nasjonaldagen. Denne gangen er det artist Sandra Lyng som har fått oppmerksomhet for sin styling av tradisjonsplagget.
1 dag siden
En bunadsekspert deler sine beste råd og advarer mot vanlige feil før nasjonaldagen. For lange bunader og feil tilbehør er blant tingene hun reagerer på.
4 måneder siden
Nettbutikken Temu er svært populær i Norge på grunn av sine lave priser, men dette skaper utfordringer for norske butikker. Politikere kritiserer Temu for å ikke følge samme regler som norske bedrifter, spesielt knyttet til åpenhetsloven og arbeidsforhold. Temu avviser kritikken og hevder at de følger lover og regler. Samtidig har flere forbrukere sluttet å handle fra Temu på grunn av bekymringer rundt kvalitet og potensielt skadelige stoffer. Det er også diskusjon om toll på tekstiler for å jevne ut konkurransevilkårene.
1 måned siden
Jordmorbedriften «Min Fødsel» reagerer på det de opplever som manglende kunnskap om trygge, assisterte hjemmefødsler, og kritiserer sammenblandingen med uassisterte fødsler i den offentlige debatten. De understreker viktigheten av å skille mellom disse to formene for hjemmefødsel, et synspunkt Helsedirektoratet støtter. En undersøkelse viser at mange tror uassisterte hjemmefødsler er trygt, noe som bekymrer jordmødrene. Hjemmefødsel er for tiden ikke en del av det offentlige tilbudet i Norge, men private aktører tilbyr tjenesten, og Helsedirektoratet anbefaler at sykehusene vurderer å tilby det dersom de har ressurser. En analyse antyder at det kan være kostnadsbesparende å integrere hjemmefødsler i det offentlige tilbudet.
9 dager siden
Matinfluenser Kristoffer Gregersen reagerte da han oppdaget noe hos Meny. Han stusset da han skulle handle karbonadedeig.
1 dag siden
En debatt om prisforskjeller mellom dagligvarekjedenes egne merkevarer og etablerte leverandørers produkter pågår. Kritikere mener forbrukere villedes, mens kjedene forsvarer praksisen.
2 måneder siden
Ski-VM i Trondheim møter kritikk for å dele ut plastjakker til 2400 frivillige, til tross for ambisjonen om å være tidenes mest bærekraftige arrangement. Eksperter påpeker at bruken av fossilbaserte materialer som polyester og polyuretan i jakkene er i konflikt med VM's mål om å redusere plastbruk. Arrangøren forsvarer valget med at jakkene er laget av resirkulert polyester for å sikre nødvendig slitestyrke og funksjonalitet. Samtidig understrekes det at klesindustrien generelt er en stor kilde til miljøproblemer som klimagassutslipp og mikroplastforurensning. Det foreslås å heller bruke vester eller luer for å redusere materialbruken, men arrangøren mener enhetlig bekledning er viktig for synlighet og fellesskapsfølelse.
7 dager siden
En ny undersøkelse viser at de fleste norske Temu-kunder har bekymringer knyttet til shoppingen. Til tross for dette fortsetter mange å handle på plattformen.
2 dager siden
Regjeringens forslag om en fastprisordning for strøm, kalt Norgespris, skaper debatt i Stortinget. Opposisjonen kritiserer forslaget for manglende utredning og fokus på kraftutbygging.
4 måneder siden
Gartnerforbundet reagerer sterkt på Byggmax' salg av juletrær til 130 kroner, og kaller det dumpingpriser som kan skade norsk juletreproduksjon. De hevder at norske trær, som tar mange år å dyrke, burde koste 600-900 kroner. Antallet norske juletreprodusenter har sunket drastisk de siste årene. Byggmax avviser kritikken og forklarer de lave prisene med store innkjøp. Gartnerforbundet oppfordrer forbrukere til å kjøpe norske trær for å støtte bransjen og velge ekte trær fremfor importerte eller plasttrær.
29 dager siden
MDG ønsker å innføre merking av europeiske varer i norske butikker, etter modell fra Canada og Danmark, for å gjøre det lettere for forbrukerne å velge europeisk. FrP støtter forslaget delvis, men advarer mot økt byråkrati. Dagligvarekjedene påpeker at de allerede følger gjeldende regler for opprinnelsesmerking. En økonomiprofessor mener tiltaket er lite gjennomtenkt og vil ha liten effekt. Merkeordningen er ment å omfatte flere bransjer, inkludert dagligvare, kleskjeder, parfymerier og elektronikk.
4 måneder siden
Artikkelen diskuterer valget mellom ekte og uekte juletrær, og fremhever ulike hensyn som allergi, miljø og tradisjon. Norsk Juletre argumenterer for ekte trær, som de mener er bedre for miljøet og norsk næringsliv, og en viktig del av juletradisjonen. De kritiserer plasttrær for å være miljøskadelige og uten helsefordeler. Norges astma- og allergiforbund (NAAF) påpeker at noen reagerer allergisk på ekte trær, men at det finnes tiltak for å redusere reaksjoner. Artikkelen avkrefter også at småkryp i juletrær utgjør en helserisiko. Kunstige trær presenteres som et godt alternativ for allergikere.
8 dager siden
En kokk og en ernæringsekspert kritiserer Q-meierienes nye proteinmelk. De mener produktet er unødvendig prosessert og villedende.
1 måned siden
Den svenske billigkjeden Lager 157 etablerer seg i Lørenskog, noe som har utløst kritikk fra flere hold. Kritikere som influenser Kornelia Minsaas og miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender mener kjeden bidrar til en bruk-og-kast-mentalitet og at de billige klærne gir en illusjon av å spare penger. De påpeker også at kvaliteten ofte er dårlig. Lager 157 ble tidligere ilagt et gebyr for brudd på åpenhetsloven, men slapp boten etter en klage. Kjeden selv forsvarer seg med at de tilbyr rimelige klær av god kvalitet, og at kundene er fornøyde. Framtiden i våre hender oppfordrer forbrukere til å unngå fast fashion og heller satse på brukte kvalitetsklær.