17. mai: Hva er norsk nok klesdrakt? Bunad vs festdrakt
Debatten om hva som er "norsk nok" klesdrakt på 17. mai blusser opp igjen, og reiser spørsmål om tilhørighet og kulturell identitet. For mange med minoritetsbakgrunn kan tradisjonelle bunader føles utilgjengelige, noe som skaper et behov for alternative uttrykk på nasjonaldagen.

Kort oppsummert
- Debatten om 17. mai-klesdrakt handler om tilhørighet og inkludering for personer med minoritetsbakgrunn.
Artikkelen utforsker debatten rundt klesdrakt på 17. mai, spesielt for personer med minoritetsbakgrunn. Forfatteren deler sin personlige erfaring med å lage og bruke en hjemmelaget festdrakt som et uttrykk for tilhørighet og identitet.
Det pekes på at bunaden er en sterk identitetsmarkør, men at den for noen kan føles utilgjengelig eller ikke favne hele deres identitet. Festdrakten presenteres som et alternativ som kan representere tilhørighet, gjenbruk, personlige røtter og kulturelt mangfold. Nylige eksempler fra Sandra Lyng og Liv-Karin Cihiluka viser at diskusjonen om hva som "godtas" fortsatt pågår.
Forfatteren starter prosjektet Re: Form kollektivet for å utvikle festdrakter av gjenbrukte tekstiler med kvinner med minoritetsbakgrunn, basert på en undersøkelse som viste stor interesse for inkluderende og personlige alternativer. Det argumenteres for at bunaden historisk har utviklet seg, og at det bør være rom for nye uttrykk i dag for å fremme inkludering.
Sandra Lyng
Liv-Karin Cihiluka
Re: Form kollektivet
Norge
Sørlandet
Guatemala
Afghanistan