Sandra Lyngs bunadsinspirerte bluser skaper debatt
Artisten Sandra Lyng har lansert bunadsinspirerte bluser som har blitt svært populære, men også møtt sterk kritikk fra «bunadspolitiet». Debatten reiser spørsmål om tradisjon, modernisering og hvem som definerer hva som er «riktig» bunadsbruk.

Kort oppsummert
- Sandra Lyngs bunadsinspirerte bluser kritiseres for å være utradisjonelle, utenlandsproduserte og delvis laget av polyester.
Artisten Sandra Lyng har lansert bunadsinspirerte bluser som har solgt godt, men som møter kritikk fra «bunadspolitiet». Kritikken går på at blusene ikke er tradisjonelle, er sydd utenlands og delvis laget av polyester. Artikkelen argumenterer imot kritikken ved å vise til bunadens historie, der «bunadens mor» Hulda Garborg var mer opptatt av brukervennlighet og nasjonalisme enn ren historisk kopi, og selv blandet stiler.
Også «bunadspolitiets mor» Klara Semb ønsket historisk korrekthet, men gamle folkedrakter brukte importerte materialer. Mange norske bunader, inkludert fra Heimen Husfliden, produseres allerede i utlandet av kostnadshensyn.
Polyestervarianten gjør bunadsinspirerte plagg mer økonomisk tilgjengelige. Artikkelen konkluderer med at bunadstradisjonen må utvikle seg for å forbli levende, og at moderne varianter kan inspirere til videre interesse.
Sandra Lyng
Hulda Garborg
Klara Semb
Ragnhild Vogt-Svendsen
Bunad- og Folkedraktrådet
UNESCO
Unge Høyre
Heimen Husfliden
Fæbrik
Ørskog
Sunnmøre
England
Frankrike
Telemark
Hallingdal
Ålesund
Lillehammer
Vietnam
Kina
Estland