Artist Sandra Lyng har lansert en utradisjonell bunadsskjorte gjennom sitt klesmerke. Skjorten har skapt debatt, men ble raskt utsolgt.
Artist Sandra Lyng har lansert en ny type bunadsskjorte gjennom sitt klesmerke Lyngwear, kalt «Drømmeblusen». Skjorten, som Lyng selv har brukt til sin nordlandsbunad, er designet for å passe både til hverdag, høytid og festdrakt.
Lanseringen har imidlertid ført til debatt, der enkelte på sosiale medier og samfunnsdebattant Kornelia Minsaas kritiserer den som respektløs mot bunadstradisjonen. De mener bunaden er et tradisjonsplagg som ikke bør endres med masseproduserte plagg.
Sandra Lyng forsvarer valget sitt overfor Nettavisen, og sier hun har forståelse for tradisjonsbevaring, men også ønsker rom for personlighet og individualitet. Til tross for kritikken, ble skjorten en stor salgssuksess og var utsolgt i nesten alle størrelser på én time og helt utsolgt innen 24 timer, noe Lyng uttrykker stor overraskelse over.
Sandra Lyng
Kornelia Minsaas
Lyngwear
Nettavisen
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 dag siden
Moderne tolkninger av bunaden, som fargerike skjorter, skaper debatt. Tradisjonalister kritiserer endringene, mens andre mener folk kan velge selv.
10 timer siden
En årlig debatt om bruk av bunad blusser opp igjen i forkant av nasjonaldagen. Denne gangen er det artist Sandra Lyng som har fått oppmerksomhet for sin styling av tradisjonsplagget.
1 måned siden
Skomerket Kastel lanserer en ny bunadssko kalt EYKR, designet for å være like komfortabel som en joggesko. Forhåndsbestillingene har tatt helt av, og skodesigner Andreas Malo Dyb forteller om en enorm respons. Vanligvis selger de praktiske sko, men denne gangen har de truffet en nerve med en bunadssko som kombinerer tradisjon og komfort. Annonsene i sosiale medier har skapt stort engasjement, og selv om de var forberedt på kritikk, har tilbakemeldingene vært overveldende positive. Dyb fremhever at denne salgsmetoden setter kunden i førersetet, og at det er sluttbrukerne som definerer hvilke produkter som lykkes.
2 måneder siden
Lindex har lansert en kleskolleksjon for kvinner i overgangsalderen, som lover å redusere hetetokter. Kolleksjonen har blitt møtt med kritikk for både utseende og pris, og det stilles spørsmål ved den faktiske effekten. Kvinner i Oslo er skeptiske og mener Lindex utnytter en sårbar gruppe. Bærekraftmerket Fæbrik anklager Lindex for å sykeliggjøre kvinner og spille på følelser istedenfor fakta, og anbefaler bruk av naturmaterialer fremfor syntetiske fibre.
3 måneder siden
Nettavisen har lansert «Dagens snakkis», et konsept der de presenterer en dagsaktuell sak med åpent kommentarfelt. Konseptet har som mål å samle diskusjoner og gi stemme til flere. Den første saken handlet om Sylvi Listhaug og fikk stor respons med 50.000 sidevisninger og over 100 kommentarer. En kommentar fikk 218 tomler opp, og saken fikk 430 kommentarer på Facebook. Sjefredaktør Gunnar Stavrum er fornøyd med engasjementet og mener konseptet bidrar til en folkelig og opplyst debatt. «Dagens snakkis» var en av de mest leste sakene den dagen, med lang lesetid.
1 måned siden
Oskar Westerlins nye klesmerke Behrens møter kritikk for høye priser, bruk av syntetiske materialer og manglende åpenhet rundt produksjonen. Anja Bakken Riise fra Framtiden i våre hender påpeker at merket gir misvisende informasjon om produktene, spesielt genserne som markedsføres som ullblandinger med minimalt ullinnhold, og krever åpenhet rundt leverandørlister. En TikTok-bruker har testet flere av plaggene og er lite imponert over kvaliteten. Westerlin har svart på kritikken via TikTok, hvor han erkjenner at det er rom for forbedring, spesielt når det gjelder materialvalg. Kritikken reiser spørsmål om influenceres ansvar for å fremme etisk og bærekraftig forbruk.
1 måned siden
Den svenske billigkjeden Lager 157 etablerer seg i Lørenskog, noe som har utløst kritikk fra flere hold. Kritikere som influenser Kornelia Minsaas og miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender mener kjeden bidrar til en bruk-og-kast-mentalitet og at de billige klærne gir en illusjon av å spare penger. De påpeker også at kvaliteten ofte er dårlig. Lager 157 ble tidligere ilagt et gebyr for brudd på åpenhetsloven, men slapp boten etter en klage. Kjeden selv forsvarer seg med at de tilbyr rimelige klær av god kvalitet, og at kundene er fornøyde. Framtiden i våre hender oppfordrer forbrukere til å unngå fast fashion og heller satse på brukte kvalitetsklær.
3 måneder siden
Influenser Martine Halvorsen publiserte et før- og etterbilde på Instagram 1. juledag, noe som utløste blandede reaksjoner. Noen følgere kritiserte innlegget for å fremme slanking og være i strid med hennes tidligere budskap om kroppspositivitet, mens andre roste henne for åpenheten. Halvorsen forklarer at innlegget var knyttet til lanseringen av en ny treningsapp 6. januar, og at hun ønsket å dele sin personlige reise. Hun understreker at hun er stolt av sin endring og mener det handler om å ta vare på seg selv, samtidig som hun respekterer at folk har ulike meninger. Halvorsen sier hun har mindre fokus på kropp nå enn før hun tok tak i helsen sin, og at hun synes det er fint at folk diskuterer og viser engasjement.
3 dager siden
Ordfører Anne Lindboe har fått oppmerksomhet for sin klesstil. Hun bruker slips og dress, noe som har blitt tolket som en trend.
3 måneder siden
En konflikt mellom et hipt spisested i Oslo og to influensere har skapt stort engasjement i norske medier og sosiale medier. Saken, som handler om bruk av lysutstyr under et restaurantbesøk, har blitt gjenstand for debatt og kommentarer fra kjendiser, samfunnsdebattanter og til og med flyselskaper. Artikkelen hevder at den massive oppmerksomheten er særnorsk, og at nordmenn har en lav terskel for å bli sjokkert over slike hendelser. Janteloven og en uskreven norm om å ikke skille seg ut, nevnes som mulige årsaker. Det påpekes også at mediekjøret rundt saken gjør det enkelt for aktører å profittere på oppmerksomheten.
1 måned siden
En cardigan fra H&M har blitt svært populær og får skryt i motespalter, men er raskt utsolgt i flere størrelser. Plagget består hovedsakelig av syntetiske fibre, noe som får en professor til å stille spørsmål ved materialvalget, da det kan føre til nupping og raskere slitasje. Hun anbefaler å velge materialer man liker og viser til at nordmenn generelt foretrekker ull. H&M svarer at de jobber med å redusere miljøavtrykket og anbefaler bruk av vaskepose for å redusere utslipp av mikroplast.
4 måneder siden
Moteprofil Sebastian Solberg oppsummerer moteåret 2024 og fremhever flere kjendiser for deres antrekk. Gustav Witzøe får ros for sitt dristige antrekk på Met-gallaen, mens Rawdah Mohamed hylles for sin stil på filmfestivalen i Cannes. Justisminister Emilie Enger Mehl har skapt debatt med sine antrekksvalg, men får også anerkjennelse for å utfordre normene. Anniken Jørgensens bryllup med tre brudekjoler blir trukket frem som et høydepunkt. I tillegg nevnes Lucas Braathens suksess i moteverdenen, og flere NRK-profilers stilendring får ros. Solberg trekker også frem Amanda Delara, Lilli Bendriss og Nate Kahungu for deres stil.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler to separate saker. Først deler artist Sandra Lyng gladnyheten om at kulene i brystet var godartede, etter en periode med usikkerhet. Hun uttrykker takknemlighet til helsepersonell og deler sin historie for å redusere frykt rundt slike undersøkelser. I den andre saken kritiseres Lars Monsen for å ha vist et brennende bål i en NRK-episode uten å vise at det ble slukket. Norsk Ved Forum reagerer på dette og påpeker at det gir dårlige signaler til friluftsinteresserte. De understreker viktigheten av å slukke bål for å unngå skogbrann, spesielt i den sårbare perioden for dyrelivet. NRK beklager hendelsen, og Monsen bekrefter at bålet ble slukket etter opptak. Det understrekes at skogbranner kan ha store konsekvenser for dyrelivet, spesielt i den sårbare perioden for nyfødte dyr.
2 måneder siden
Katarina Jørstad Thoresen (24) opplever økt aksept for samisk identitet i Norge, men er samtidig bekymret for hets og et hardt ordskifte innad i det samiske samfunnet. Hun kritiserer debatten rundt «ekte» og «falske» samer, og uttrykker frustrasjon over manglende respekt i den politiske debatten på Sametinget. Thoresen syns synd på Sandra Borch etter debatten om hennes samiske tilknytning. Sametingspresident Silje Karine Muotka understreker at alle samer er likeverdige, og at det er viktig å skape et inkluderende debattklima. Både Thoresen og Muotka ser frem til samefolkets dag, men erkjenner at det fortsatt er utfordringer knyttet til åpenhet og inkludering.
1 måned siden
Influenserne Oskar Westerlin og Jørgen Fjeldberg har fått kritikk for markedsføringen av klesmerket Behrens Oslo. Forbrukerrådet reagerer på at en genser med kun 6% ull markedsføres som en «ullblanding», noe de mener kan være lovstridig. En professor i klær og bærekraft ved OsloMet kritiserer også merkingen og mener det er dårlig kundebehandling da produktet utgis for å være noe det ikke er. Westerlin har erkjent at de kunne brukt renere stoffer og har endret tittelen på genseren i nettbutikken. Han understreker at de tilbyr 30 dagers åpent kjøp.