Det må være lov å endre på bunaden
En tilbakevendende debatt om bunader og endringer i tradisjonene blusser opp hver vår. Artikkelen argumenterer for at det bør være akseptabelt å tilpasse bunaden etter eget ønske.
En tilbakevendende debatt om bunader og endringer i tradisjonene blusser opp hver vår. Artikkelen argumenterer for at det bør være akseptabelt å tilpasse bunaden etter eget ønske.
Artikkelen tar for seg den årlige debatten rundt bunader, spesielt kritikken mot dem som gjør endringer eller får bunader sydd i utlandet. Forfatteren argumenterer sterkt imot dette «bunadspolitiet» og hevder at bunaden er et personlig plagg man bør kunne tilpasse fritt, for eksempel ved valg av skjorte eller sølje.
Det trekkes frem eksempler som Sandra Lyng og Embla Bunader som har møtt kritikk. Artikkelen avfeier argumenter om dårligere kvalitet på utenlandssydde bunader og peker på at konkurranse gir rimeligere alternativer.
Det argumenteres også for at bunaden er et dyrt og jålete plagg, ofte valgt for estetikk og status snarere enn genuin kulturarv, og at norsk identitet ikke er avhengig av bunadstradisjonene.
Sandra Lyng
Jon Fosse
Petter Northug
Charter-Svein
Embla Bunader
Lofoten
Smestad
Vinderen
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
133 kardinaler har startet konklavet i Det sixtinske kapell for å velge etterfølgeren til pave Frans, som døde i april. Prosessen, som krever to tredjedels flertall, foregår i hemmelighet bak lukkede dører, og resultatet av stemmerundene signaliseres med enten sort eller hvit røyk. Diskusjoner om kandidatenes profil og geografiske bakgrunn pågår, og valget følges med stor internasjonal interesse. Blant de spente er også Romas hjemløse, som håper den nye paven vil videreføre Frans' engasjement og omsorg for de fattige.
Konflikten mellom India og Pakistan har eskalert betydelig etter et terrorangrep på turister i Kashmir i april, som India anklager Pakistan for. India har svart med rakettangrep mot det de hevder er terroristleire i Pakistan, mens Pakistan hevder sivile mål ble truffet og at de har skutt ned indiske jagerfly. Det rapporteres om intens skyting og tap på begge sider langs grensen. FN og flere land oppfordrer til tilbakeholdenhet og dialog for å unngå en fullskala krig mellom de to atommaktene, da en eskalering kan få katastrofale globale konsekvenser.
LO-kongressen preges av viktige veivalg og et lederskifte, der Kine Asper Vistnes overtar som leder for en organisasjon i endring. Kongressen har vedtatt å gi økonomisk støtte til partiet Rødt, samtidig som Senterpartiets støtte ble redusert. Blant de sentrale sakene er en krevende reform av avtalefestet pensjon (AFP) og et internt press fra flere forbund om full økonomisk, kulturell og akademisk boikott av Israel, noe LO-ledelsen og regjeringen advarer mot. Under kongressen har også statsminister Jonas Gahr Støre og Frp-leder Sylvi Listhaug hatt en skarp debatt om næringspolitikk.
DNB rapporterte et overskudd på 10,8 milliarder kroner for første kvartal, men møter kritikk fra LOs sjeføkonom for å øke utlånsrentene mer enn innskuddsrentene. Internasjonalt er det fokus på USAs sentralbank, Federal Reserve, som forventes å holde styringsrenten uendret til tross for press fra president Trump om rentekutt. Samtidig gir nyheten om et mulig møte mellom finansministrene fra USA og Kina håp om fremgang i handelsforbindelsene, noe som skaper blandet utvikling på Wall Street.
Folkehelseinstituttet (FHI) uttrykker stor bekymring over en kraftig økning i antall personer smittet med antibiotikaresistente CPO-bakterier i Norge, med 305 tilfeller i fjor. Økningen knyttes hovedsakelig til utenlandsreiser og migrasjon. Samtidig viser en ny studie at muggsoppen aspergillus, som kan forårsake alvorlig sykdom hos personer med svekket immunforsvar, sprer seg nordover mot Europa, trolig som følge av klimaendringer. Dette øker bekymringen for nye helsetrusler.
Det er økende bekymring for utenlandsk påvirkning og grenseoverskridende kriminalitet i Norge. Kinesiske myndigheter anklages for å kartlegge uigurer og deres barn i Norge, som en del av en global undertrykkelseskampanje. Samtidig advarer svenske politikere Norge mot faren for å utvikle en alvorlig gjengkriminalitetskrise, da kriminelle nettverk opererer på tvers av grensene. I tillegg har norsk politi avdekket et drapskomplott mot en norsk gjengleder, angivelig bestilt fra et kriminelt miljø og planlagt utført av en svensk tenåring.
6 dager siden
En årlig debatt om bruk av bunad blusser opp igjen i forkant av nasjonaldagen. Denne gangen er det artist Sandra Lyng som har fått oppmerksomhet for sin styling av tradisjonsplagget.
7 dager siden
Moderne tolkninger av bunaden, som fargerike skjorter, skaper debatt. Tradisjonalister kritiserer endringene, mens andre mener folk kan velge selv.
5 dager siden
En forfatter møtte kritikk etter å ha brukt en silkebluse til sin norlandsbunad. Nå svarer hun 'bunadspolitiet' og argumenterer for en levende tradisjon.
1 dag siden
Sandra Lyng har lansert en alternativ bluse til nordlandsbunaden, noe som har skapt debatt. Kulturdirektoratet kommenterer saken og viktigheten av tradisjonelt håndverk.
2 dager siden
Produksjon av norske bunader i utlandet vekker sterke reaksjoner. Debatten står mellom bevaring av tradisjonshåndverk og behovet for rimeligere bunader.
10 dager siden
Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet strides om fremtiden for norsk arbeidsliv. Debatten dreier seg om fagforeninger, organisering og midlertidighet.
1 måned siden
Artikkelen kritiserer NRKs «Debatten» for å ha invitert realityprofiler til å representere synspunkter om kosmetiske inngrep, noe forfatteren mener gir et skjevt bilde av hvorfor folk velger plastisk kirurgi. Det understrekes at kosmetiske inngrep er vanligere enn mange tror, og at samfunnet bør akseptere folks personlige valg uten å dømme dem. Forfatteren argumenterer for at presset om å endre utseendet vil minske hvis man slutter å lage en stor debatt ut av det, og at folk må få gjøre det de vil med sin egen kropp uten å bli sett ned på. Samfunnet bør fokusere mindre på utseende.
1 måned siden
Artikkelen tar for seg den opphetede debatten om mangfoldsuken og regnbueflagging i Drammen, hvor Frp-politiker Jon Helgheim kritiseres for personangrep mot kommunens utdanningsdirektør. Debatten har ført til gjentatte endringer i mangfoldsuken for å dempe konflikter, men motstanderne sprer likevel feilinformasjon. Kommunedirektøren og ordføreren har reagert sterkt på Helgheims uttalelser. Artikkelen understreker viktigheten av at de som støtter mangfoldsuken, aktivt forsvarer den offentlig for å motvirke spredning av feilinformasjon og sikre et tolerant samfunn.
4 måneder siden
Artikkelforfatteren kritiserer Hans Petter Sjøli i VG for å være nedlatende og overfladisk. Sjøli stempler artikkelforfatteren som ytre høyre uten å referere til konkrete holdninger. Artikkelforfatteren argumenterer for lavere skatt, kutt i offentlig sektor og mindre ikke-vestlig innvandring. Sjølis fremstilling av Danby Chois kamp mot kanselleringskultur avvises som feilaktig. Videre kritiseres Sjøli for å stemple familien Nerdrum som ytre høyre. Artikkelforfatteren fremhever sin egen bakgrunn og ser Sjølis innlegg som et tegn på håp for deres medieprosjekt.
4 måneder siden
Artikkelen diskuterer valget mellom ekte og uekte juletrær, og fremhever ulike hensyn som allergi, miljø og tradisjon. Norsk Juletre argumenterer for ekte trær, som de mener er bedre for miljøet og norsk næringsliv, og en viktig del av juletradisjonen. De kritiserer plasttrær for å være miljøskadelige og uten helsefordeler. Norges astma- og allergiforbund (NAAF) påpeker at noen reagerer allergisk på ekte trær, men at det finnes tiltak for å redusere reaksjoner. Artikkelen avkrefter også at småkryp i juletrær utgjør en helserisiko. Kunstige trær presenteres som et godt alternativ for allergikere.
2 dager siden
En ung stemme kritiserer regjeringens innblanding i russetiden. Artikkelen argumenterer for at politiske grep ødelegger feiringen og skaper negative konsekvenser for elevene.
2 måneder siden
Artikkelen kritiserer manglende gjensidighet i tilpasningskrav mellom Norge og muslimske land. Forfatteren kontrasterer strenge kleskoder og restriksjoner for turister på Maldivene med det hun oppfatter som manglende krav til muslimer i Norge. Hun argumenterer for at Norge bør stille tydeligere krav og stå opp for sine verdier, istedenfor å etterkomme konservative muslimers ønsker. Dette for å sikre et bedre samfunn og bedre forhold for kvinner og barn, både i Norge og i muslimske land.
7 dager siden
Artist Sandra Lyng har lansert en utradisjonell bunadsskjorte gjennom sitt klesmerke. Skjorten har skapt debatt, men ble raskt utsolgt.
1 måned siden
Artikkelen omhandler debatten om uassisterte hjemmefødsler og behovet for et bedre fødetilbud. Forfatteren understreker viktigheten av å ta dette valget alvorlig, selv om få velger det. Mangelen på gode offentlige tilbud kan føre til at noen velger utrygge alternativer. Nedleggelsen av ABC-klinikken, som tilbød naturlig fødsel på sykehus, illustrerer mangelen på varierte tilbud. Prosjektet «Min jordmor» i Drammen fremheves som et positivt eksempel. Forfatteren argumenterer for at hjemmefødsler med jordmor bør være en del av et variert og tilgjengelig fødetilbud.
3 dager siden
En bunadsekspert deler sine beste råd og advarer mot vanlige feil før nasjonaldagen. For lange bunader og feil tilbehør er blant tingene hun reagerer på.