En forfatter møtte kritikk etter å ha brukt en silkebluse til sin norlandsbunad. Nå svarer hun 'bunadspolitiet' og argumenterer for en levende tradisjon.
Forfatteren beskriver hvordan hun mottok kritikk, omtalt som 'bunadspolitiet', etter å ha publisert en video der hun prøvde sin norlandsbunad med en selvdesignet silkebluse. Hendelsen førte til nyhetssaker i NRK og Dagbladet. Mens mange uttrykte støtte, var andre tydelig negative.
Forfatteren anerkjenner engasjementet rundt tradisjoner, men argumenterer for at kjærlighet til tradisjon ikke betyr at alt må være statisk. Hun ser på tradisjon som noe levende som skal bæres videre med stolthet og tilhørighet, men ikke nødvendigvis på nøyaktig samme måte.
Hun mener det må være aksept for å skape nytt med respekt for kulturarven og at bunaden selv har utviklet seg over tid. Forfatteren avslutter med å etterlyse mer raushet og rom for personlig identitet i bunadsbruken.
NRK
Dagbladet
Nordland
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Ukrainas president Zelenskyj advarer ledere mot å delta på Moskvas 9. mai-parade, mens etterretning tyder på at Putin kan ha endret krigsmål til å sikre erobret territorium. Samtidig styrker Russland båndene til Nord-Korea og Kina, og russisk luftvern hevder å ha skutt ned ukrainske droner nær norskegrensen. Ukraina koblet seg fra Russlands strømnett timer før invasjonen.
Gazas grenser har vært stengt i to måneder, noe som forverrer den humanitære krisen. Hjelpeorganisasjoner beskriver situasjonen som kritisk med mangel på mat og medisiner, og frykter at Israel og USA vil ta kontroll over nødhjelpsdistribusjonen. Samtidig fortsetter israelske angrep, og et angrep i Gaza by drepte minst 25 mennesker, inkludert to fire år gamle tvillingsøstre.
Warren Buffett (94) varsler sin avgang som leder for Berkshire Hathaway og kritiserer president Trumps tollkrig. Samtidig leverer selskapet sterke resultater og har en rekordhøy kontantbeholdning. Oljefondssjef Nicolai Tangen advarer om at tollkrigen i verste fall kan redusere fondets verdi betydelig.
Fremskrittspartiet er dypt splittet i spørsmålet om å tillate surrogati i Norge. Saken avgjøres på partiets landsmøte søndag. Et flertall i landsstyret støtter forslaget, mens partileder Sylvi Listhaug er imot, og viser til medisinsk risiko og barnets beste.
Pressefriheten er under globalt press, og journalister møter fare i mange land. I Norge uttrykker FpU-leder Simen Velle bekymring for unges synkende tillit til tradisjonelle medier. Samtidig etterlyser redaktører bedre debattkultur, og en utstilling med karikaturtegninger ble avlyst i London av frykt for å støte.
Frp åpner for å støtte Natos forslag om å bruke fem prosent av BNP på forsvar og sikkerhet. Samtidig avslører et internt varsel betydelige forsinkelser i etableringen av en ny spesialavdeling for Marinejegerkommandoen på Ramsund, noe som skaper reaksjoner på Stortinget.
4 dager siden
Moderne tolkninger av bunaden, som fargerike skjorter, skaper debatt. Tradisjonalister kritiserer endringene, mens andre mener folk kan velge selv.
3 dager siden
En årlig debatt om bruk av bunad blusser opp igjen i forkant av nasjonaldagen. Denne gangen er det artist Sandra Lyng som har fått oppmerksomhet for sin styling av tradisjonsplagget.
3 dager siden
Artist Sandra Lyng har lansert en utradisjonell bunadsskjorte gjennom sitt klesmerke. Skjorten har skapt debatt, men ble raskt utsolgt.
2 måneder siden
Agnete Masternes Hanssen, ny statssekretær for samiske saker, møter kritikk for manglende samiskkompetanse. Sissel Gaup mener dette undergraver samisk språk, mens Kristina Torbergsen påpeker at mange samer mistet språket på grunn av fornorskning og at kritikken rammer de som forsøker å ta tilbake sin identitet. Masternes Hanssen understreker at hun vil jobbe for å styrke samisk språk og kultur, og at skammen bør rettes mot fornorskningspolitikken. Flere samiske politikere støtter Hanssen og anerkjenner fornorskningens konsekvenser for språktapet.
3 måneder siden
Artikkelen kritiserer statsminister Jonas Gahr Støres nyttårstale, der han nevnte hijab som et symbol på mangfold. Forfatteren mener Støre ikke forstår sekularismens betydning og at hijab er et uttrykk for religiøs ideologi, ikke kulturelt mangfold. Det argumenteres for at et sekulært samfunn uten religiøse symboler er nødvendig for å skape et «vi». Samekofta trekkes frem som et eksempel på kulturelt mangfold, i motsetning til hijab. Forfatteren mener Støres anerkjennelse av hijab er en hån mot kvinner som kjemper mot hijab-påbud i muslimske land, og at han gjentar muslimers ønske om å fremstille hijab som et symbol for mangfold.
4 måneder siden
Nettavisens lesere har kåret Sylvi Listhaug til årets politiker, og hun omtales som Norges 'Nova'. Til tross for kritikk fra journalister, oppfattes hun som troverdig og identifiserbar av mange. Artikkelen fremhever Listhaugs forankring i en konservativ, kristen kulturarv, og kritiserer de som ikke anerkjenner denne. Det antydes at nordmenn setter pris på hennes tydelighet og at hun står for noe, i motsetning til de som deler ut penger i utlandet. Listhaug beskrives som en kristen sykepleier fra Møre som sier det hun mener.
3 dager siden
Kristelig Folkeparti har foreslått et forbud mot andre flagg enn norske, samiske og kvenske ved offentlige skoler. Dette har utløst en forventet debatt om bruk av symboler som regnbueflagget i skolen.
3 måneder siden
Artikkelforfatteren kritiserer Hans Petter Sjøli i VG for å være nedlatende og overfladisk. Sjøli stempler artikkelforfatteren som ytre høyre uten å referere til konkrete holdninger. Artikkelforfatteren argumenterer for lavere skatt, kutt i offentlig sektor og mindre ikke-vestlig innvandring. Sjølis fremstilling av Danby Chois kamp mot kanselleringskultur avvises som feilaktig. Videre kritiseres Sjøli for å stemple familien Nerdrum som ytre høyre. Artikkelforfatteren fremhever sin egen bakgrunn og ser Sjølis innlegg som et tegn på håp for deres medieprosjekt.
2 måneder siden
Katarina Jørstad Thoresen (24) opplever økt aksept for samisk identitet i Norge, men er samtidig bekymret for hets og et hardt ordskifte innad i det samiske samfunnet. Hun kritiserer debatten rundt «ekte» og «falske» samer, og uttrykker frustrasjon over manglende respekt i den politiske debatten på Sametinget. Thoresen syns synd på Sandra Borch etter debatten om hennes samiske tilknytning. Sametingspresident Silje Karine Muotka understreker at alle samer er likeverdige, og at det er viktig å skape et inkluderende debattklima. Både Thoresen og Muotka ser frem til samefolkets dag, men erkjenner at det fortsatt er utfordringer knyttet til åpenhet og inkludering.
2 måneder siden
Aurora Gude kritiserer Kjersti Grini for å ha uttalt at hun angrer på at hun beklaget bruken av n-ordet. Gude mener Grini ikke forstår den større sammenhengen og at slik bruk hindrer samfunnsutviklingen. Til tross for uenigheten, har Gude blitt positivt overrasket over hyggelige meldinger fra Grini. Gude forteller også at hun følte seg feilklippet i «Torpet kjendis», hvor hun mener hun ble fremstilt som latere enn hun faktisk var.
1 måned siden
Artikkelen tar for seg den opphetede debatten om mangfoldsuken og regnbueflagging i Drammen, hvor Frp-politiker Jon Helgheim kritiseres for personangrep mot kommunens utdanningsdirektør. Debatten har ført til gjentatte endringer i mangfoldsuken for å dempe konflikter, men motstanderne sprer likevel feilinformasjon. Kommunedirektøren og ordføreren har reagert sterkt på Helgheims uttalelser. Artikkelen understreker viktigheten av at de som støtter mangfoldsuken, aktivt forsvarer den offentlig for å motvirke spredning av feilinformasjon og sikre et tolerant samfunn.
4 måneder siden
Artikkelen diskuterer en økende tendens til å kritisere kunst- og kulturmiljøet i Norge. TV 2s reklamekampanje, som latterliggjør smalere kulturproduksjoner, nevnes som et eksempel. Videre peker artikkelen på flere politiske utspill som indikerer en kulturfiendtlig holdning, som kutt i kulturbudsjetter og støtteordninger. Det argumenteres for at denne kritikken kan være et forsøk på å vinne popularitet ved å sette opp en motsetning mellom kunstnere og «vanlige folk». Artikkelen konkluderer med at alle kulturopplevelser, både brede og smale, har sin verdi, og at man bør være forsiktig med å kritisere andres smak.
4 måneder siden
Artikkelen utforsker utviklingen av banning i Norge, fra tradisjonelle religiøse referanser til moderne uttrykk. Språkekspert Elin Ørjasæther kritiserer ungdom for å ha et begrenset banneordforråd, og mener at engelsk påvirkning og dialektutjevning bidrar til dette. Hun etterlyser mer kreativitet og variasjon i banningen. Samtidig har banning blitt mer akseptert i media, men noen ord, spesielt de som er nedsettende mot kvinner, anses som upassende. En språkforsker jobber med å samle inn gamle banneord for å bevare dem for ettertiden.
4 dager siden
En adoptert person argumenterer for et mer nyansert bilde av adopsjon. Vedkommende mener det må være rom for positive historier i den offentlige debatten.
2 måneder siden
Artikkelen kritiserer manglende gjensidighet i tilpasningskrav mellom Norge og muslimske land. Forfatteren kontrasterer strenge kleskoder og restriksjoner for turister på Maldivene med det hun oppfatter som manglende krav til muslimer i Norge. Hun argumenterer for at Norge bør stille tydeligere krav og stå opp for sine verdier, istedenfor å etterkomme konservative muslimers ønsker. Dette for å sikre et bedre samfunn og bedre forhold for kvinner og barn, både i Norge og i muslimske land.