En årlig debatt om bruk av bunad blusser opp igjen i forkant av nasjonaldagen. Denne gangen er det artist Sandra Lyng som har fått oppmerksomhet for sin styling av tradisjonsplagget.
Den årlige diskusjonen om hvordan bunaden skal brukes har startet igjen i forkant av nasjonaldagen. Debatten sentrerer rundt spørsmålet om man skal holde seg strengt til tradisjonell bruk eller tillate kreativ frihet med fargerike skjorter og annet tilbehør.
Artist Sandra Lyng har nylig fått kritikk etter å ha stylet en bluse fra sin kolleksjon med sin nordlandsbunad. Ellen Øverland fra Husfliden Heimen uttaler at de informerer om tradisjonell bruk og ikke ville stilt ut slike kombinasjoner, da de mener de passer bedre til fantasistakker.
Tove Holzmann fra Norske Bunader i Stavanger er sterkt kritisk og mener folk som vil eksperimentere med farger bør bruke festdrakter, ikke bunader. Sandra Lyng presiserer at hun ikke selger bunadskjorter, men en bluse, og at hun forstår behovet for å bevare tradisjoner, men ønsket å hylle bunaden ved å variere bruken.
Sandra Lyng
Ellen Øverland
Tove Holzmann
Husfliden Heimen
Norske Bunader
NRK
Dagbladet
Stavanger
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 dag siden
Moderne tolkninger av bunaden, som fargerike skjorter, skaper debatt. Tradisjonalister kritiserer endringene, mens andre mener folk kan velge selv.
5 timer siden
Artist Sandra Lyng har lansert en utradisjonell bunadsskjorte gjennom sitt klesmerke. Skjorten har skapt debatt, men ble raskt utsolgt.
4 måneder siden
Artikkelen diskuterer valget mellom ekte og uekte juletrær, og fremhever ulike hensyn som allergi, miljø og tradisjon. Norsk Juletre argumenterer for ekte trær, som de mener er bedre for miljøet og norsk næringsliv, og en viktig del av juletradisjonen. De kritiserer plasttrær for å være miljøskadelige og uten helsefordeler. Norges astma- og allergiforbund (NAAF) påpeker at noen reagerer allergisk på ekte trær, men at det finnes tiltak for å redusere reaksjoner. Artikkelen avkrefter også at småkryp i juletrær utgjør en helserisiko. Kunstige trær presenteres som et godt alternativ for allergikere.
4 måneder siden
Artikkelen utforsker hvordan nordmenn pynter til jul gjennom tre ulike personligheter. Hege Jenvnaker-Øvstetun, også kalt «Nissemor», pynter tidlig med rødt, rustikt og mye lys. Kunsthistoriker Geir Thomas Risåsen holder seg til tradisjoner og pynter sent med oransje elementer. Interiørekspert Tone Kroken følger ingen regler og oppfordrer til personlig pynting. Artikkelen fremhever også en trend der grønne kranser erstatter hvite papirstjerner. De tre er uenige om når julepynten skal opp og ned, men er enige om at julepynt gjør dem lykkelige.
4 måneder siden
Debatten om Tour de Ski fortsetter, med ulike meninger om konseptets fremtid. Noen mener touren bør legges ned, mens andre ønsker fornyelse med tøffere løyper og flere land. Johannes Høsflot Klæbo foreslår å starte touren tidligere, til og med på julaften, noe Therese Johaug avviser. Til tross for kritikken, er det høy deltakelse i årets tour, noe som tyder på at utøverne fortsatt ser verdien i den. Norske ski-politikere ønsker flere land i touren, men møter utfordringer med å finne arrangører. Det jobbes kontinuerlig med å utvikle touren.
2 måneder siden
Katarina Jørstad Thoresen (24) opplever økt aksept for samisk identitet i Norge, men er samtidig bekymret for hets og et hardt ordskifte innad i det samiske samfunnet. Hun kritiserer debatten rundt «ekte» og «falske» samer, og uttrykker frustrasjon over manglende respekt i den politiske debatten på Sametinget. Thoresen syns synd på Sandra Borch etter debatten om hennes samiske tilknytning. Sametingspresident Silje Karine Muotka understreker at alle samer er likeverdige, og at det er viktig å skape et inkluderende debattklima. Både Thoresen og Muotka ser frem til samefolkets dag, men erkjenner at det fortsatt er utfordringer knyttet til åpenhet og inkludering.
4 måneder siden
Artikkelen utforsker utviklingen av banning i Norge, fra tradisjonelle religiøse referanser til moderne uttrykk. Språkekspert Elin Ørjasæther kritiserer ungdom for å ha et begrenset banneordforråd, og mener at engelsk påvirkning og dialektutjevning bidrar til dette. Hun etterlyser mer kreativitet og variasjon i banningen. Samtidig har banning blitt mer akseptert i media, men noen ord, spesielt de som er nedsettende mot kvinner, anses som upassende. En språkforsker jobber med å samle inn gamle banneord for å bevare dem for ettertiden.
1 måned siden
Artikkelen tar for seg den opphetede debatten om mangfoldsuken og regnbueflagging i Drammen, hvor Frp-politiker Jon Helgheim kritiseres for personangrep mot kommunens utdanningsdirektør. Debatten har ført til gjentatte endringer i mangfoldsuken for å dempe konflikter, men motstanderne sprer likevel feilinformasjon. Kommunedirektøren og ordføreren har reagert sterkt på Helgheims uttalelser. Artikkelen understreker viktigheten av at de som støtter mangfoldsuken, aktivt forsvarer den offentlig for å motvirke spredning av feilinformasjon og sikre et tolerant samfunn.
4 måneder siden
Artikkelen diskuterer en økende tendens til å kritisere kunst- og kulturmiljøet i Norge. TV 2s reklamekampanje, som latterliggjør smalere kulturproduksjoner, nevnes som et eksempel. Videre peker artikkelen på flere politiske utspill som indikerer en kulturfiendtlig holdning, som kutt i kulturbudsjetter og støtteordninger. Det argumenteres for at denne kritikken kan være et forsøk på å vinne popularitet ved å sette opp en motsetning mellom kunstnere og «vanlige folk». Artikkelen konkluderer med at alle kulturopplevelser, både brede og smale, har sin verdi, og at man bør være forsiktig med å kritisere andres smak.
2 måneder siden
Ski-VM i Trondheim møter kritikk for å dele ut plastjakker til 2400 frivillige, til tross for ambisjonen om å være tidenes mest bærekraftige arrangement. Eksperter påpeker at bruken av fossilbaserte materialer som polyester og polyuretan i jakkene er i konflikt med VM's mål om å redusere plastbruk. Arrangøren forsvarer valget med at jakkene er laget av resirkulert polyester for å sikre nødvendig slitestyrke og funksjonalitet. Samtidig understrekes det at klesindustrien generelt er en stor kilde til miljøproblemer som klimagassutslipp og mikroplastforurensning. Det foreslås å heller bruke vester eller luer for å redusere materialbruken, men arrangøren mener enhetlig bekledning er viktig for synlighet og fellesskapsfølelse.
2 måneder siden
Programleder Fredrik Solvang i NRK Debatten møter kritikk for sin spørsmålsstilling til den nye barne- og familieministeren, Lene Vågslid, angående kombinasjonen av jobb og familieliv. Kritikere, inkludert stortingspolitikere og en ungdomspolitiker, anser spørsmålet som kjønnsdiskriminerende og utdatert. Solvang forsvarer seg med at spørsmålet var relevant da Vågslid tidligere hadde meldt forfall til Debatten grunnet hensynet til barn, og at det gir Vågslid en mulighet til å snakke om viktigheten av å kombinere toppverv og familieliv. Vågslid selv har ikke kommentert saken.
5 dager siden
KrF-leder Dag-Inge Ulstein støtter et forslag om å forby pride-flagget i offentlige skolegårder, med begrunnelse i at det skaper debatt og ikke samler. Forslaget innebærer at kun norske, samiske og kvenske flagg skal tillates. Dette har utløst sterke reaksjoner fra blant andre MDG-leder Arild Hermstad, som omtaler forbudet som kaldt, kynisk og et svik mot skeive elever, og mener det undergraver rettigheter og trygghet for skeive og transpersoner. Oslos ordfører Anne Lindboe (H) advarer også mot forslaget og mener det skaper splittelse, samtidig som hun oppfordrer til økt synlighet og støtte for skeives rettigheter i skolene. KrFU, som har fremmet forslaget, begrunner det med at skoleledere skal slippe å havne i vanskelige situasjoner rundt flaggbruk. Debatten reflekterer en bredere konflikt om synliggjøring av mangfold og skeives rettigheter i Norge.
3 dager siden
Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet strides om fremtiden for norsk arbeidsliv. Debatten dreier seg om fagforeninger, organisering og midlertidighet.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler feiringen av Samenes nasjonaldag og den økende oppmerksomheten rundt samiske spørsmål i Norge. Dagen markerer det første samiske landsmøtet i 1917 og feires i hele Sápmi. Samiske spørsmål har fått større vekt i den offentlige samtalen, selv om det finnes ulike meninger innad i det samiske samfunnet. Samiske kunstnere og filmer opplever suksess, og NRK fremhever sin rolle i å styrke samisk språk og kultur. Stortinget har beklaget tidligere fornorskningspolitikk, og NRK understreker viktigheten av å drive kritisk journalistikk og løfte samiske saker nasjonalt.
4 måneder siden
Moteprofil Sebastian Solberg oppsummerer moteåret 2024 og fremhever flere kjendiser for deres antrekk. Gustav Witzøe får ros for sitt dristige antrekk på Met-gallaen, mens Rawdah Mohamed hylles for sin stil på filmfestivalen i Cannes. Justisminister Emilie Enger Mehl har skapt debatt med sine antrekksvalg, men får også anerkjennelse for å utfordre normene. Anniken Jørgensens bryllup med tre brudekjoler blir trukket frem som et høydepunkt. I tillegg nevnes Lucas Braathens suksess i moteverdenen, og flere NRK-profilers stilendring får ros. Solberg trekker også frem Amanda Delara, Lilli Bendriss og Nate Kahungu for deres stil.