Mataktivisten Anders Nordstad har skrevet en bok som kritiserer det norske matsystemet. Boken setter søkelys på bøndenes kår, import og matvarekjedenes dominerende posisjon.
Artikkelen anmelder mataktivisten Anders Nordstads bok om det norske matsystemet. Boken tegner et urovekkende bilde av bøndenes kår, stor import og matvarekjedenes dominerende, oligarkiske struktur.
Nordstad mener forbrukere har for lite kunnskap om matens opprinnelse og produksjon, og kritiserer mangelen på åpenhet. Boken, beskrevet som en pamflett, kritiserer matvarekjedenes makt, prisjegere og vertikal integrasjon.
Den argumenterer for at politiske og merkantile mekanismer basert på frihandel skader norsk natur og selvforsyning. Nordstad ser potensial for Norge som en merkevare basert på bærekraftig, lokal produksjon, i kontrast til dagens praksis med import av fôr og forurensning fra industrielt landbruk og havbruk.
Anders Nordstad
EU
WTO
Norge
Tyskland
Sveits
Italia
Europa
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Ukrainas president Zelenskyj advarer ledere mot å delta på Moskvas 9. mai-parade, mens etterretning tyder på at Putin kan ha endret krigsmål til å sikre erobret territorium. Samtidig styrker Russland båndene til Nord-Korea og Kina, og russisk luftvern hevder å ha skutt ned ukrainske droner nær norskegrensen. Ukraina koblet seg fra Russlands strømnett timer før invasjonen.
Gazas grenser har vært stengt i to måneder, noe som forverrer den humanitære krisen. Hjelpeorganisasjoner beskriver situasjonen som kritisk med mangel på mat og medisiner, og frykter at Israel og USA vil ta kontroll over nødhjelpsdistribusjonen. Samtidig fortsetter israelske angrep, og et angrep i Gaza by drepte minst 25 mennesker, inkludert to fire år gamle tvillingsøstre.
Warren Buffett (94) varsler sin avgang som leder for Berkshire Hathaway og kritiserer president Trumps tollkrig. Samtidig leverer selskapet sterke resultater og har en rekordhøy kontantbeholdning. Oljefondssjef Nicolai Tangen advarer om at tollkrigen i verste fall kan redusere fondets verdi betydelig.
Fremskrittspartiet er dypt splittet i spørsmålet om å tillate surrogati i Norge. Saken avgjøres på partiets landsmøte søndag. Et flertall i landsstyret støtter forslaget, mens partileder Sylvi Listhaug er imot, og viser til medisinsk risiko og barnets beste.
Pressefriheten er under globalt press, og journalister møter fare i mange land. I Norge uttrykker FpU-leder Simen Velle bekymring for unges synkende tillit til tradisjonelle medier. Samtidig etterlyser redaktører bedre debattkultur, og en utstilling med karikaturtegninger ble avlyst i London av frykt for å støte.
Frp åpner for å støtte Natos forslag om å bruke fem prosent av BNP på forsvar og sikkerhet. Samtidig avslører et internt varsel betydelige forsinkelser i etableringen av en ny spesialavdeling for Marinejegerkommandoen på Ramsund, noe som skaper reaksjoner på Stortinget.
1 måned siden
Anders Nordstad, tidligere kornhandler og nå samfunnsdebattant, kritiserer i et foredrag dagligvarekjedene Kiwi, Rema og Norgesgruppen for å ha for stor makt over det norske matsystemet. Han mener de kontrollerer verdikjeden, presser priser og reduserer kvaliteten. Nordstad foreslår reguleringer for å åpne markedet og gi kjøpmennene større frihet, med paralleller til mobilmarkedet. Norgesgruppen svarer at de har en god dialog med Nordstad og ser ham som en vaktbikkje for dagligvarebransjen.
1 måned siden
Artikkelen kritiserer de høye matprisene i Norge og etterlyser en forklaring fra matvarekjedene om hvordan de fastsetter priser og tilbud. Prisene har steget kraftig de siste årene, og Konkurransetilsynet har bøtelagt flere kjeder for ulovlig prissamarbeid. Forfatteren hevder at matbutikkene bruker lokkepriser og villedende tilbud for å lure kundene, og at de konkurrerer mer om medlemsprogrammer enn om å tilby lave priser. Det understrekes at sunn mat bør være tilgjengelig og rimelig for alle, og at dagens situasjon bidrar til usunne kostholdsvalg.
7 dager siden
Matinfluenser Kristoffer Gregersen reagerte da han oppdaget noe hos Meny. Han stusset da han skulle handle karbonadedeig.
3 måneder siden
SSB-økonom Olav Slettebø reagerer på flere påstander i boken «Landet som ble for rikt», skrevet av Martin Bech Holte. Slettebø mener bokens fremstilling av norsk økonomi er mangelfull og vanskelig å tro på. Han avviser påstanden om at produktivitetsveksten har forsvunnet og at Norge kommer dårligere ut enn andre land. Slettebø kritiserer også bokens «landskamp-perspektiv» og mener det er positivt med innovasjon hos handelspartnere. Han er uenig i forslaget om store kutt i helseutgifter, da Norge har bedre resultater enn Danmark på flere områder. Selv om han er kritisk til flere av bokens argumenter, deler han bekymringen for utviklingen i norsk skole. Boken har også fått støtte fra andre økonomer, som deler bekymringen for Norges evne til å foreta nødvendige økonomiske reformer.
29 dager siden
Artikkelen argumenterer for at Vinmonopolet bør være en modell for salg av dagligvarer, og fremhever at dagligvarebransjen utnytter både forbrukere og bønder. Forfatteren kritiserer Trygve Hegnar og Gunnar Stavrum for manglende forståelse for bønders arbeid og inntekt. Stavrum anklages for å feilinformere om forfatterens forskning. Artikkelen hevder at Vinmonopolet motbeviser markedsteorien om lavere priser og bedre service, og at et transparent utsalg med fokus på kvalitet og forbrukere er ønskelig. Forfatteren mener misbruk av markedsmakt er vanlig, og at Konkurransetilsynet svikter. Journalister oppfordres til å undersøke økonomien i landbruket.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler en ny bok som kritiserer Norges økonomiske situasjon, til tross for et stort oljefond. Forfatteren, Martin Bech Holte, hevder at landet lider av en form for 'hollandsk syke' der offentlige utgifter øker og produktivitetsveksten synker. Han mener at for mange er avhengige av staten, mens privat næringsliv er underfinansiert og har lav status. Holte foreslår å kutte statsbudsjettet med 400 milliarder og overføre pengene til individer og næringsliv for å stimulere økonomisk vekst. Boken kritiseres for manglende konsekvensanalyse av de foreslåtte kuttene og for å forutsette evig økonomisk vekst, noe som er problematisk i forhold til bærekraft.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler boken «Landet som ble for rikt» av Martin Bech Holte, som kritiserer norsk økonomisk politikk. Holte hevder at Norge har hatt en negativ økonomisk utvikling siden 2013, med lav produktivitetsvekst, stagnerte lønninger og økt offentlig pengebruk. Han kritiserer politikernes bruk av oljepenger til å blidgjøre særinteresser og foreslår en ny handlingsregel for å begrense politikernes tilgang til oljefondet. Holte argumenterer for å fjerne skatt på inntekt og formue, finansiert av oljepengene, for å stimulere til arbeid og investeringer. Artikkelen understreker at 700.000 nordmenn i arbeidsfør alder står utenfor arbeidslivet, og at velferdsstatens bærekraft er truet.
1 måned siden
Artikkelen kritiserer NRK for tidligere manglende fokus på dagligvarekjedenes profitt, men anerkjenner at «Debatten» nylig har satt søkelys på temaet. Det hevdes at norske forbrukere betaler for mye for mat, med unntak av enkelte kampanjevarer. Finansministeren fremstilles som lite oppdatert på dagligvarepriser. NorgesGruppen, som eier Kiwi, beskyldes for store prisøkninger kombinert med villedende reklame. Skribenten argumenterer for at NorgesGruppen burde utvise moderasjon for å bidra til lavere inflasjon og potensielt rentekutt.
3 måneder siden
En ny bok som argumenterer for drastiske skattekutt har blitt en bestselger og bidrar til å forsterke en høyrebølge i Norge. Boken kritiserer landets oljeavhengighet og hevder at rikdom har ført til sløvhet, stagnasjon og kapitalflukt. Samtidig viser meningsmålinger at Høyre og Frp får stadig større oppslutning. Forfatteren mener at det er et ønske om en ny politisk retning i befolkningen. Boken har utløst en debatt som kan gi rom for politikere som ønsker en annen politikk enn den som har vært ført de siste årene. Kritikere mener imidlertid at forfatteren gir et for negativt bilde av norsk økonomi og tar for lett på konsekvensene av store kutt i offentlige utgifter. Til tross for høyredreiningen i befolkningen, er det ingen partier som har tatt til orde for de store kuttene forfatteren ønsker.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer mot ytterligere overføring av makt til EU, spesielt innen energi- og handelspolitikk. Forfatteren fremhever viktigheten av nasjonal kontroll og folkestyre, og advarer mot konsekvensene av EUs politikk, som høye strømpriser. Senterpartiet har satt en stopper for ytterligere EU-integrasjon, mens Høyre kritiseres for å ignorere negative konsekvenser av tidligere tilpasninger. Artikkelen uttrykker også bekymring for at norsk matproduksjon og matsikkerhet vil trues ved en eventuell tilslutning til EUs tollunion.
2 måneder siden
NHH-professor Ola Grytten uttrykker bekymring for Norges pengebruk i podkasten «Stavrum & Eikeland». Han mener staten sløser bort formuen og at handlingsregelen på tre prosent av Oljefondet bør revurderes. Grytten støtter budskapet i Martin Bech Holtes bok om overforbruk, til tross for tallfeil. Han kritiserer også landbrukspolitikken og mener kjendisbonde Jon Almås ikke har grunn til å klage over økonomien. Grytten advarer mot en situasjon som minner om 1980-tallet med høy rente og fallende boligpriser.
1 måned siden
Artikkelen tilbakeviser påstander om at norske poteter er av dårlig kvalitet, og at import er nødvendig. Den hevder at importører overdriver problemene med norske poteter for å øke egen fortjeneste, og at toll på importerte poteter ikke har ført til høyere priser. Videre kritiseres butikkenes fokus på utseende, som fører til at fullgode poteter kastes. Artikkelen konkluderer med at det er nok av gode, norske poteter, og at forbrukerne ikke trenger å bekymre seg.
1 måned siden
Artikkelen er et svar til Gunnar Stavrums påstand om at bøndene selv er skyld i for dårlig betaling for matvarene de produserer. Det argumenteres med at landbrukssamvirker opererer under strenge reguleringer som begrenser deres mulighet til å utøve markedsmakt, og at toll sikrer norsk matproduksjon. Det fremheves at dagligvarekjedene har stor innkjøpsmakt og at prisene i dagligvarehandelen påvirkes av internasjonale råvarepriser og landbrukspolitikken. Samvirkene har som oppgave å sikre stabile inntekter for bøndene, ikke å presse opp prisene. Artikkelen konkluderer med at en dypere forståelse av hvordan landbrukssamvirkene fungerer er nødvendig for en konstruktiv debatt om bøndenes inntekter og matvareprisene i Norge.
2 måneder siden
Tidligere landbruksminister Geir Pollestad (Sp) advarer mot å fjerne importvernet på mat, da han mener det vil være kroken på døren for store deler av norsk landbruk. Han mener at Norge ikke kan straffe norske bønder på grunn av internasjonale politiske hendelser. Professor Ola H. Grytten ved NHH påpeker at Norge har høye tollsatser, men anerkjenner samtidig behovet for en viss toll for å opprettholde norsk jordbruk. FrP ønsker reduserte tollmurer, mens Norsk Bonde- og Småbrukarlag understreker at norske bønder er avhengig av det eksisterende tollvernet for å overleve.
3 måneder siden
NHO Mat og Drikke har bedt helsemyndighetene vurdere tilsyn med kostholdspåstander fra kommersielle aktører i sosiale medier. De er bekymret for at mange nordmenn legger om kostholdet og spiser mindre ultraprosessert mat, og mener det er for mange ulike råd og perspektiver i kostholdsdebatten. Ernæringsekspert Maja Skogstad kritiserer forslaget og mener NHO forsøker å begrense forbrukernes mulighet til å ta informerte valg. Hun mener NHO heller burde produsere mer ren mat, enn å kontrollere de som kritiserer ultraprosessert mat. NHO avviser at forslaget er et forsøk på sensur og hevder det handler om å sikre like spilleregler for alle som fremsetter påstander om helse og kosthold. Helseministeren og mataktørene skal fortsette diskusjonen om temaet.