Tannlege Petter Gjessing Johnsen, kjent som Tanndoktor på TikTok, kritiserer tannkremer som lover raskt hvitere tenner. Han mener at disse produktene villeder forbrukerne, fordi de ikke inneholder blekende stoffer som hydrogenperoksid, men slipestoffer som kun fjerner overfladisk misfarging.
Ved langvarig bruk kan dette føre til slitasje på emaljen og gulere tenner. Gjessing Johnsen anbefaler heller bleking hos tannlege med hydrogenperoksid.
Kommunikasjonsdirektør i Orkla, Nilüfer Sahin, understreker at forbrukernes tillit er viktig og at dokumentasjon er en forutsetning for deres produkter.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Tannbleking har blitt stadig mer populært, men eksperter advarer mot risikoen ved hjemmebleking. Produktene, spesielt de fra utlandet, kan inneholde høye konsentrasjoner av blekemidler som kan skade emalje og tannkjøtt. Professor Aida Gacic Mulic ved NIOM anbefaler å begrense blekingen til maksimalt to ganger per år og understreker viktigheten av konsultasjon med tannlege eller tannpleier før man starter. Tannlege Petter Gjessing Johnsen bekrefter at hvitere tenner er et skjønnhetsideal, men oppfordrer til forsiktighet.
10 dager siden
TikTok-tannlegen Petter Gjessing Johnsen, kjent som «Tanndoktor», advarer mot surt smågodt som han omtaler som «emalje-killer» nummer én. Han forklarer at surhetsregulerende midler som E296 (eplesyre) i godteri kan skade tannemaljen betydelig, spesielt fordi tyggeprosessen gjør at godteriet er i direkte kontakt med tennene. Johnsen påpeker at surt smågodt med sukker kan være mer skadelig for tennene enn brus, til tross for at brus har lavere pH-verdi. Han anbefaler sjokolade eller ikke-surt godteri som bedre alternativer for tennene. Kostholdsveileder Karoline Steenbuch understreker at ingen typer smågodt er sunne, men at vingummi og lakris inneholder færrest kalorier sammenlignet med sjokolade og karameller, som har høyt fettinnhold i tillegg til sukker. Hun påpeker også at porsjonsstørrelse ofte er en utfordring for mange som spiser smågodt.
1 måned siden
Artikkelen utforsker populære tanntrender som «oil-pulling» og «vann-flossing», som spres via sosiale medier. Tannlege Karl Morgan Hegelstad bekrefter at tungeskraping er effektivt mot dårlig ånde, men advarer mot skadelige blekemetoder. Han påpeker at «vann-flossing» ikke erstatter tanntråd. 21 år gamle Aurora Cathrine Bang deler sin tannpleierutine på TikTok, som inkluderer «oil-pulling» med kokosolje. Hegelstad understreker viktigheten av god tannhelse fra ung alder og advarer mot å skade emaljen med feil metoder. Generelt er tannhelsen i Norge god takket være et godt system.
2 måneder siden
En lege advarer mot bruk av vippeserum med prostaglandiner etter å ha opplevd alvorlige bivirkninger, inkludert betennelse i øynene og synsforstyrrelser. Flere brukere deler sine erfaringer om bivirkninger på sosiale medier. Kjemiker Alexander Sandtorv kritiserer produsentene for manglende informasjon om potensielle skader. Mattilsynet advarer mot disse stoffene, da de kan forårsake irreversible endringer i øyenfargen, og oppfordrer forbrukere til å sjekke ingredienslisten. EU vurderer nå å regulere bruken av prostaglandinanaloger i kosmetikkprodukter.
19 timer siden
En ny solspray fra influenser Sophie Elises merke Glöd møter sterk kritikk fra eksperter. Forbrukerrådet mener markedsføringen kan være ulovlig hvis påstandene ikke dokumenteres.
1 måned siden
Artikkelen belyser hudpleietrender som spres via sosiale medier, spesielt TikTok, og advarer mot potensielt skadelige råd. Hudleger er bekymret for økt interesse for avansert hudpleie blant barn og unge, og understreker at mange trender er basert på raske løsninger uten vitenskapelig grunnlag. Et eksempel er bruken av smeltet oksefett i ansiktet. Forskere påpeker at sosiale medier gjør det vanskelig å være kritisk til innholdet, og oppfordrer til å vurdere kilden og kommersielle interesser bak trendene. Hudleger anbefaler å fokusere på å forstå egen hudtype og være tålmodig med hudpleierutiner for å oppnå varige resultater.
1 måned siden
Oskar Westerlins nye klesmerke Behrens møter kritikk for høye priser, bruk av syntetiske materialer og manglende åpenhet rundt produksjonen. Anja Bakken Riise fra Framtiden i våre hender påpeker at merket gir misvisende informasjon om produktene, spesielt genserne som markedsføres som ullblandinger med minimalt ullinnhold, og krever åpenhet rundt leverandørlister. En TikTok-bruker har testet flere av plaggene og er lite imponert over kvaliteten. Westerlin har svart på kritikken via TikTok, hvor han erkjenner at det er rom for forbedring, spesielt når det gjelder materialvalg. Kritikken reiser spørsmål om influenceres ansvar for å fremme etisk og bærekraftig forbruk.
4 måneder siden
Eksperter advarer mot å kjøpe billige vannkraner fra Temu, da disse mangler nødvendig dokumentasjon og testing, noe som øker risikoen for vannskader. Det er også bekymring for helseskadelige stoffer i produktene. Forbrukerrådet fraråder kjøp, og minner om at kunden selv er ansvarlig for produkter som ikke er godkjent. Temu hevder å ha strenge kvalitetskontroller og at de fjerner produkter som ikke følger reglene. Likevel er ekspertene skeptiske, og peker på at manglende dokumentasjon og testing kan føre til problemer for forbrukerne ved reklamasjon.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler holdbarhetsmerking av kosmetikk og hudpleieprodukter. Produkter med holdbarhet under 30 måneder skal merkes med timeglass-symbol og utløpsdato, eller 'Best før'. Produkter med lengre holdbarhet merkes med et krukke-symbol som angir holdbarhet etter åpning. Mattilsynet krever at merkingen er på norsk. Forbrukerrådet kritiserer merkingen for å være forvirrende og lite intuitiv for forbrukerne, og mener at mange produkter kastes unødvendig da de kan være brukbare etter utløpsdato. Dette fører til produktsvinn og er ikke bærekraftig.
1 måned siden
Artikkelen advarer mot bruk av leppepomader som inneholder mineralske oljer som MOSH og MOAH, da disse kan være skadelige og potensielt kreftfremkallende. Legen Cecilie Johansen anbefaler å sjekke ingredienslisten og unngå produkter med stoffer som paraffinum liquidum og paraffin. Artikkelen fremhever også at en stor andel kosmetikk inneholder parabener, som er mistenkt for å være hormonforstyrrende. Forbrukerrådet har tidligere påpekt at mange leppepomader kan inneholde skadelige stoffer, og oppfordrer forbrukere til å være oppmerksomme på innholdet i kosmetikk.
4 måneder siden
Flere ribbeprodukter solgt som tynnribbe i butikker som Rema 1000 og Kiwi, viser seg å være sideflesk med lite bein, ifølge en sjekk utført av Nettavisen. TV 2-kokk Wenche Andersen kritiserer praksisen og mener det er villedende for forbrukerne. Produktet er merket som 'tynnribbe' med stor skrift, mens 'sideflesk' er oppgitt med liten skrift. Tradisjonelt skal tynnribbe ha mye bein og ikke inneholde kotelettkam. Det avsløres også at Nordfjords tynnribbe er tilsatt nesten fem prosent vann, også dette opplyst med liten skrift. Andersen understreker viktigheten av ærlig merking og at forbrukerne skal kunne stole på produsentene.
1 måned siden
En ny svensk studie vekker bekymring blant eksperter, da den viser at hvit snus kan føre til mer alvorlige tannkjøttskader enn brun snus. Forskere har observert at brukere av hvit snus opplever smertefulle forandringer, rødhet og sår i tannkjøttet, samt kraftig inflammasjon og tynnere slimhinner. Tannlegespesialist Gita Gale anbefaler å slutte med hvit snus umiddelbart ved tegn på slike plager, da helbredelsesprosessen kan være langvarig. Snus er utbredt i Norge, særlig blant unge voksne, og er kjent for å kunne føre til helseproblemer. Foreløpige resultater fra studien om hvit snus forventes til høsten.
1 måned siden
Personlig trener Glenn «Sinnatreneren» Ellingsen retter kritikk mot Tine og Synnøve Finden for villedende markedsføring av proteinprodukter. Han påpeker at «Norvegia Proteinrik» har identisk proteininnhold som «Norvegia Lettost», men selges til en høyere pris, primært på grunn av lengre lagring. Ellingsen får støtte fra ernæringsekspert Birger Svihus, som mener at slik markedsføring kan villede forbrukerne til å tro at vanlige oster ikke er proteinrike. Tine og Synnøve Finden forsvarer seg med at de responderer på markedets etterspørsel etter proteinrike alternativer, og understreker at produktene er tydelig merket med relevant informasjon.
3 måneder siden
NHO Mat og Drikke har bedt helsemyndighetene vurdere tilsyn med kostholdspåstander fra kommersielle aktører i sosiale medier. De er bekymret for at mange nordmenn legger om kostholdet og spiser mindre ultraprosessert mat, og mener det er for mange ulike råd og perspektiver i kostholdsdebatten. Ernæringsekspert Maja Skogstad kritiserer forslaget og mener NHO forsøker å begrense forbrukernes mulighet til å ta informerte valg. Hun mener NHO heller burde produsere mer ren mat, enn å kontrollere de som kritiserer ultraprosessert mat. NHO avviser at forslaget er et forsøk på sensur og hevder det handler om å sikre like spilleregler for alle som fremsetter påstander om helse og kosthold. Helseministeren og mataktørene skal fortsette diskusjonen om temaet.
3 måneder siden
Det danske forbrukerombudet har kritisert kjøkkenutstyrsprodusentene Tefal og Eva Solo for villedende markedsføring av stekepanner. Selskapene har markedsført sine produkter som frie for det forbudte stoffet PFOA, men har likevel brukt andre fluorstoffer som PTFE i belegget. Forbrukerrådet Tænk anmeldte selskapene for denne praksisen i 2022, og påpeker at det er villedende å fremheve fraværet av PFOA når det er et generelt forbud mot stoffet. De fleste selskapene har nå fjernet den villedende markedsføringen etter kritikk fra forbrukerombudet. Forbrukerrådet understreker at PTFE i seg selv ikke er et problem med mindre stekepannen overopphetes.