Ola Borten Moe kritiserer hydrogensatsing etter Statkraft-kontrakt kansellert
Tidligere statsråd Ola Borten Moe fornyer sin kritikk av hydrogensatsingen. Dette skjer etter at Statkraft nylig kansellerte en stor kontrakt for hydrogenproduksjon.
Tidligere statsråd Ola Borten Moe fornyer sin kritikk av hydrogensatsingen. Dette skjer etter at Statkraft nylig kansellerte en stor kontrakt for hydrogenproduksjon.
Ola Borten Moe, tidligere statsråd, uttrykker liten overraskelse over at Statkraft kansellerte en hydrogenkontrakt med NEL på Herøya verdt 120 millioner kroner. Statkraft begrunnet kanselleringen med manglende kommersiell lønnsomhet i dagens markedsforhold, men beholder tomt og nettkapasitet.
Borten Moe gjentar sin kritikk fra 2022 om at produksjon av hydrogen fra strøm er svært energieffektivt og "meningsløst", selv om han tok selvkritikk for formuleringen den gang. Han argumenterer for at den lave utnyttelsesgraden gjør regnestykket ulønnsomt, spesielt når kraftbehovet øker og utbygging av ny fornybar energi går sakte.
Klimaminister Andreas Bjelland Eriksen svarer at man må utnytte energi best mulig og kutte utslipp, støtte ny teknologi, og at valget av teknologi på Herøya er en privat bedrifts sak. Borten Moe peker også på at å erstatte dagens industrielle hydrogenbruk med grønt hydrogen ville kreve enormt mye strøm.
Ola Borten Moe
Bjørn Holsen
Geir Fuglseth
Andreas Bjelland Eriksen
Jonas Gahr Støre
Statkraft
NEL
Regjeringen
Stortinget
Sp
Ap
De grønne
Faktisk.no
Herøya
Norge
Tyskland
Sandefjord
Europa
Nord-Norge
Midt-Norge
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Konflikten mellom India og Pakistan har eskalert kraftig etter et terrorangrep i Kashmir. India har svart med militære aksjoner mot pakistanskkontrollert område, mens Pakistan har gjengjeldt og hevder å ha skutt ned indiske fly. Det meldes om tap på begge sider og intens skyting langs grensen. Norske politikere og det internasjonale samfunnet uttrykker dyp bekymring for situasjonen mellom atommaktene og oppfordrer til deeskalering. Frykten for en større konflikt er reell, selv om eksperter anser full krig som mindre sannsynlig foreløpig.
Pavevalget, konklavet, har startet i Det sixtinske kapell i Vatikanet, hvor 133 kardinaler er isolert for å velge etterfølgeren til avdøde pave Frans. Prosessen foregår i strengt hemmelighold, og en kandidat må oppnå to tredjedels flertall. Resultatet signaliseres med røyk fra brente stemmesedler – hvit røyk betyr at en ny pave er valgt. Diskusjonene forventes å omhandle kandidatenes profil og geografiske bakgrunn.
World Central Kitchen (WCK) har stanset all matutdeling i Gaza grunnet mangel på forsyninger, da de ikke har fått fylle lagrene etter Israels grensestenging. Samtidig har Israels statsminister Netanyahu bekreftet planer om en utvidet bakkeoffensiv på Gazastripen, med sikte på permanent militær tilstedeværelse. Norges utenriksminister kaller utviklingen ekstremt alvorlig, og eksperter peker på USAs rolle som avgjørende for Israels handlingsrom.
Statsminister Jonas Gahr Støre uttaler at nordmenn igjen må være forberedt på at krig kan ramme Norge, og peker på Russland som en farligere og mer uforutsigbar nabo. Han understreker at krig ikke anses som sannsynlig eller umiddelbart forestående, men at forberedelse er nødvendig for å sikre landets frihet. Uttalelsen kommer samtidig som regjeringen legger frem Norges første nasjonale sikkerhetsstrategi.
Kinesiske myndigheter anklages for å kartlegge uigurer, deres barn og andre dissidenter i Norge, inkludert norske statsborgere. Avsløringer tyder på innsamling av informasjon om barns skolegang og bruk av pressmidler mot familier i Kina. PST bekrefter at autoritære stater, inkludert Kina, driver transnasjonal undertrykkelse i Norge. Kinas ambassade avviser anklagene.
USAs president Donald Trump har signert en presidentordre som forbereder politi og militære på å håndtere folkelige opprør. Ordren pålegger utredning av hvordan militære styrker kan brukes innenlands og identifisering av militært utstyr til støtte for lokalt politi. Lokale myndigheter trues med straff ved motstand mot føderale direktiver. Kritikere frykter ordren kan misbrukes, mens forsvarere hevder den er for å slå ned på kriminelle.
3 måneder siden
NHO-sjef Ole Erik Almlid er skuffet over manglende fremdrift i kraftutbyggingen, to år etter å ha etterlyst et kraftløft. Han mener det planlegges og bygges for lite ny kraft, noe som kan føre til høyere strømpriser, forsinkede industriprosjekter og at Norge ikke når sine klimamål. Almlid frykter at bedrifter vil flytte sine planer til andre land. Mo Industripark er et eksempel på en aktør som trenger økt krafttilførsel. Energiminister Terje Aasland (Ap) skylder på forrige regjering og mener kraftselskapene må ta ansvar for utbyggingen. Han påpeker at regjeringen har gjenopptatt konsesjonsbehandlingen av vindkraft og tildelt arealer til havvind, men understreker at det er viktig å få med seg lokalsamfunnene i utbyggingen.
3 måneder siden
En artikkel fra Nettavisen belyser den manglende kraftutbyggingen i Norge til tross for strømkrisen. Fornybardirektør i Pareto, Lars Ove Skorpen, påpeker at utbyggingen har vært lavest på ti år, og at tillatelser for nye prosjekter har stoppet opp. Han kritiserer også at miljøhensyn hindrer oppgradering av eksisterende anlegg. Statkraft-sjef Birgitte Ringstad Vartdal forklarer at selskapet har økt sin verdi betydelig, men fokuserer på lønnsomhet og oppgradering av eksisterende vannkraft. Hun bekrefter at mer produksjon kan senke strømprisene, noe som kan påvirke lønnsomheten. Artikkelen avslutter med at Høyre og Frp ønsker å åpne for mer vannkraftutbygging i vernede vassdrag.
2 måneder siden
Regjeringen har droppet sitt mål om nullutslippskrav for hurtigbåter fra 1. januar, og begrunner det med at teknologien er for dyr. Næringen reagerer kraftig og mener teknologien er tilgjengelig. Batterisystemprodusenten Corvus Energy frykter tap av arbeidsplasser. MDG kritiserer regjeringen for å være kunnskapsløs og mener dette rammer grønne bedrifter. Regjeringen forsvarer avgjørelsen med at klimapolitikken må være realistisk og kostnadseffektiv, og at de vil satse på støtteordninger.
4 dager siden
Regjeringens forslag om en fastprisordning for strøm, kalt Norgespris, skaper debatt i Stortinget. Opposisjonen kritiserer forslaget for manglende utredning og fokus på kraftutbygging.
2 måneder siden
Statnett har i en ny rapport nedjustert forventningene til det grønne skiftet, og ser nå mørkere på fremtiden for strømpriser og energiomstilling. Selskapet vurderer for første gang muligheten for at hele det grønne skiftet kan havarere, grunnet økte kostnader og teknologiske utfordringer knyttet til ustabil kraftproduksjon. Utbyggingen av ustabil vind- og solkraft krever subsidiering, og utviklingen av grønn hydrogenproduksjon har møtt veggen med doblede kostnadsanslag. Dersom Europa skulle gi opp klimapolitikken, vil strømprisene falle, men det vil også bremse den videre energiomstillingen. Statnetts direktør understreker at det vil ta lengre tid og koste mer å nå klimamålene.
4 måneder siden
Ola Borten Moe kritiserer i en podkast Tysklands energipolitikk, spesielt nedleggelsen av kjernekraftverk og manglende oppdeling i prisområder. Han mener Tyskland har ødelagt sitt energisystem med subsidier, noe som har ført til lavere forsyningssikkerhet og høyere priser. Borten Moe understreker at Norge er avhengig av utenlandskabler for forsyningssikkerhet, men mener situasjonen har endret seg med de siste kablene. Han beskriver Tyskland som en 'gærning' i energipolitikken, og mener dette påvirker Norge negativt. Han argumenterer for at forutsetningene for kablene var annerledes da de ble planlagt, og at Tyskland ikke lenger er en rasjonell aktør.
3 måneder siden
Et ekspertutvalg anbefaler regjeringen å sette flere klimatiltak på pause, inkludert havvind-satsingen og CO₂-kompensasjonsordningen. Utvalget mener staten ikke bør støtte ulønnsam kraftproduksjon eller subsidiere økt kraftforbruk. Finansminister Jens Stoltenberg mottok rapporten, men ønsket ikke å kommentere den umiddelbart. Samtidig reduserer Equinor sine investeringer i fornybar energi, og Hydro har endret sine strategiske vekstområder. Dette kommer etter flere tilbakeslag for grønne industrieventyr det siste året, som for eksempel Equinors kutt av 250 årsverk innen fornybarverksemda.
4 måneder siden
Klimaminister Tore O. Sandvik (Ap) uttrykker misnøye med de høye strømprisene og understreker behovet for økt kraftproduksjon i Norge. Han avviser at løsningen er å kutte strømkabler til utlandet, da disse er viktige for forsyningssikkerheten, spesielt i tørre år. Sandvik er i Brussel for å diskutere norske klimamål og har fått inntrykk av at det er betydelig diskusjon om EUs 2040-mål. Han er også nevnt som en mulig kandidat til partisekretær i Arbeiderpartiet. Norge skal melde inn klimamål for de neste ti årene til FN i 2025, og har som mål å være et lavutslippssamfunn innen 2050.
3 måneder siden
Hydrogenselskapet Nel stanser midlertidig produksjonen ved sitt Alkaline-anlegg på Herøya og nedbemanner rundt 20 prosent av arbeidsstokken, noe som tilsvarer over 80 ansatte. Selskapet begrunner dette med svakere ordreinngang enn forventet i 2023 og 2024, samt at flere kundeprosjekter er forsinket eller i fare for å bli kansellert. Markedet for fornybar hydrogenproduksjonsteknologi har generelt vært svakere enn ventet. Nel har hatt store vekstplaner, men har slitt med å få store kontrakter og har tapt store summer de siste årene. Selskapet mistet blant annet en potensiell storkontrakt med Hy Stor Energy i fjor høst.
3 måneder siden
Paretos fornybardirektør, Lars Ove Skorpen, advarer om at høye strømpriser kan føre til at norsk industri blir utkonkurrert av mer betalingsvillige aktører som datasentre. Han etterlyser økt utbygging av fornybar energi for å sikre industriens konkurranseevne. Skorpen påpeker at Norges kraftoverskudd kan forsvinne innen 2030 på grunn av økt forbruk fra datasentre, elektrifisering av sokkelen og klimatiltak. Han mener også at strømstøtten kan virke som en sovepute og hindre nødvendig utbygging av fornybar energi. Energiminister Terje Aasland meldte avbud til konferansen på grunn av regjeringskrisen som oppstod etter uenighet om energipolitikk.
2 måneder siden
Erna Solberg kritiserer Senterpartiet for å snu i spørsmålet om elektrifisering av Melkøya, og mener det vil skade Norges omdømme blant investorer. Hun understreker at det er for sent å snu, og at konsekvensene for norsk næringsliv kan bli store. Solberg mener Støre-regjeringen må levere på løftet om å skaffe nok kraft i Finnmark. Trygve Slagsvold Vedum på sin side frykter kraftunderskudd og høye strømpriser, og mener det er nødvendig å forlenge konsesjonene for gassturbinene. Terje Aasland lover å jobbe for å skaffe nødvendig kraft, og utfordrer Solberg til å støtte regjeringens kraft- og industriløft i Finnmark.
3 måneder siden
Eivind Reiten, en av arkitektene bak Energiloven, kommenterer Senterpartiets utgang fra regjeringen og den påfølgende kraftdebatten. Han mener at snakk om å kutte strømkablene er useriøst, men understreker behovet for å reforhandle avtaler ved fornyelse. Reiten er bekymret for hvordan svingende europeiske kraftpriser påvirker norske husholdninger og etterlyser tiltak for å stabilisere strømprisene. Han kritiserer også den generøse strømstøtten og savner fokus på ENØK. Reiten tror Norge kan dra nytte av kablene i fremtiden på grunn av økt fornybar kraftproduksjon i Europa.
3 måneder siden
Equinor har vurdert alternative kraftløsninger for gassanlegget på Melkøya, inkludert et gasskraftverk med karbonfangst. Energiminister Terje Aasland avkrefter at dette var et initiativ fra departementet, og understreker at Equinor har vurdert dette uavhengig. Aasland tar ikke stilling til prosjektet, men åpner for kommersiell utbygging av gasskraftverk med CO₂-rensing. Equinor selv anser imidlertid ikke dette som kommersielt interessant. Elektrifisering av Melkøya kan spare Equinor for minst 31 milliarder kroner, men kraftanalytikere mener dette vil koste andre bedrifter og forbrukere.
2 måneder siden
Det er en økende debatt om kostnadene ved Enøk-tiltak i Norge. Målet er å redusere strømforbruket med 10 TWh innen 2030, men beregninger antyder at dette kan bli dyrere enn å produsere mer strøm. Norsk Kjernekraft argumenterer for at kjernekraft kan være et rimeligere alternativ. Ola Borten Moe kritiserer statens subsidiering av både strøm og Enøk-tiltak, og mener dette fører til ineffektivitet og feil prioritering. NVE understreker at Enøk har flere samfunnsmessige fordeler, men erkjenner at et stramt tidsperspektiv øker kostnadene.
4 måneder siden
Høye strømpriser fører til at hytteeier Trond G. Hagen bruker hytta betydelig mindre, spesielt om vinteren. Han kritiserer manglende strømstøtte for fritidsboliger og mener staten tjener for mye på strøm. Energiminister Terje Aasland forsvarer ordningen og påpeker at strømstøtte er prioritert for husholdninger, og at prisene er på vei ned. Ordføreren i Ringebu, en stor hyttekommune, frykter at redusert bruk av hytter vil ramme lokalt næringsliv, selv om kommunen ikke har sett en nedgang i bruken. Hagen ønsker en makspris på 50 øre per kilowattime, og mener myndighetene mangler kontroll.